Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2008

Είμαστε γελοία χώρα....γελοίοι άνθρωποι.
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα μεταμεσονύχτια δρομολόγια

Από μεθαύριο φιλοδοξεί (Τεράστιες φιλοδοξίες..μεγαλόπνοα σχέδια!) ο ΟΑΣΑ να ξεκινήσει τη δίωρη μεταμεσονύκτια λειτουργία του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου τις Παρασκευές και τα Σάββατα, αλλά μην είστε σίγουροι (Αβεβαιότητα..Ζήσε τη περιπέτεια σου στην Ελλάδα..Ποτέ δεν ξέρεις τίποτα!) πως θα βρείτε σταθμούς ανοιχτούς και συρμούς σε κυκλοφορία.

Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να αντιδρούν στην προοπτική της επέκτασης του ωραρίου και προσανατολίζονται στη λήψη απόφασης με την οποία θα αρνηθούν την παροχή εργασίας (Ενωμένη και Δυνατή Εργατιά διεκδίκησε τα δικαιώματά σου(?)). «Η άρνησή μας είναι σαφής (Αλοίμονο..σαφέστατη!), δεν θα εργαζόμαστε το βράδυ μετά το ωράριο που ήδη ισχύει (αν θέλετε και κανένα ομαδικό ρεπό μέσα στη βδομάδα..το συζητάμε!)» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο Σπ. Βασιλάκης. «Το υπουργείο και ο ΟΑΣΑ αποφάσισαν την παράταση μόνοι τους (Άκου εκεί...ένα Υπουργιάκι θα μας πεί πόσες ώρες θα δουλέψουμε..Μα πού τα είδατε αυτά?? Ντροπή!). Εχουμε εκφράσει ξεκάθαρα τις αντιρρήσεις μας και η στάση μας δεν είναι θέμα πρόσθετων αμοιβών (Απλά δεν θέλουμε..ούτε λεφτά θέλουμε..ούτε νέες προσλήψεις..απλά δεν γουστάρουμε!)» προσθέτει.

Σήμερα τα τελευταία δρομολόγια του μετρό φτάνουν στους ακραίους σταθμούς του δικτύου (Αγ. Αντώνιος, Αγ. Δημήτριος,(τόσοι Άγιοι και σωτηρία καμιά!!) Αιγάλεω και Δουκ. Πλακεντίας) γύρω στις 12.30 το βράδυ, ενώ το πρώτο πρωινό δρομολόγιο πραγματοποιείται στις 5.30. Διαφοροποιημένη είναι η κατάσταση στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, όπου το πρώτο δρομολόγιο πραγματοποιείται στις 5 το πρωί, ενώ οι τελευταίοι συρμοί φτάνουν στην Κηφισιά και τον Πειραιά στη 1 και τη 1.30 τη νύχτα αντίστοιχα. Πρακτικά η δοκιμαστική μεταμεσονύκτια λειτουργία που ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ μεταφράζεται σε επιμήκυνση του ωραρίου κατά 1.30 ώρα το πολύ (Τί λες ρε παιδί μου? Τόοοοσο πολύ!!), ωστόσο οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως για τους ίδιους αυτή η ρύθμιση σημαίνει πως οι τελευταίοι συνάδελφοί τους (Το λεγόμενο και "γερμανικό νούμερο") θα επιστρέφουν σπίτι γύρω στις 3 τα ξημερώματα (Μαθήματα Συναδελφικής Αλληλεγγύης...).

«Από την ώς τώρα εμπειρία μας η ζήτηση τη νύχτα είναι μηδαμινή, έχουμε ελάχιστους επιβάτες (πληρώνομαι για "securitas", ταμείας, μηχανοδηγός, σταθμάρχης αλλά επειδή βαριέμαι...κάνω και λίγο Στατιστική, Συγκοινωνιολογία κλπ)», λέει ο Σπ. Βασιλάκης, ενώ συνάδελφοί του τονίζουν πως ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιστατικά βανδαλισμών στους συρμούς τις νυχτερινές ώρες, κυρίως λόγω της ουσιαστικής απουσίας μέτρων ασφαλείας (δηλαδή τα ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας λείπουν ούτως ή άλλως και για τα ωράρια που ισχύουν τώρα?? ). Οι εργαζόμενοι εκτιμούν (..και Εκτιμήσεις οι Πανεπιστήμονες!!) πως το πείραμα (σιγά μη μεταλλαχτείτε κιόλας γελοίοι....) της μεταμεσονύκτιας λειτουργίας θα επιβαρύνει τον ΗΣΑΠ και την ΑΜΕΛ (εταιρεία λειτουργίας του μετρό) με μισό εκατ. ευρώ μηνιαίως (Υπάρχει κάποια σχετική οικονομική ανάλυση?? 12 ώρες το μήνα / 500.000€ = 41.666€/ώρα??), ενώ η ίδια η ΑΜΕΛ εμφανίζεται να προσδιορίζει το πρόσθετο κόστος για την ίδια στα 300.000 ευρώ (..άρα και Οικονομολόγοι και Manatzers οι εργαζόμενοι...η ΑΜΕΛ δεν ξέρει!!). Σημειώνεται (Από ποιούς??) πως τόσο οι εταιρείες όσο και το υπουργείο Μεταφορών (..σιγά μωρέ και ποιοί είναι αυτοί??) εκτιμούν πως το πείραμα θα αποτύχει (..τότε γιατί δεν το αφήνουν να κριθεί δια της αποτυχίας του???) και επικαλούνται σχετικές έρευνες (Μυστικές??), που κατά τις ίδιες πηγές δείχνουν πως το ενδιαφέρον του κοινού είναι περιορισμένο (Πότε ζήτησαν τη "Βοήθεια του κοινού" και δεν ήμουν εκεί ??).

Σύμφωνα με εκπροσώπους των δύο σωματείων οι εργαζόμενοι αναμένεται σήμερα να αποσαφηνίσουν (...Τί να αποσαφηνίσουν..αφού είναι σαφέστατοι!) τη στάση τους, ωστόσο ΟΑΣΑ και υπουργείο εξακολουθούν να επιμένουν (Σημειώστε κάπου την ημερομηνία..) πως η επέκταση του ωραρίου (Όλο επεκτάσεις αυτό το ΜΕΤΡΟ!!) θα εφαρμοστεί κανονικά για το Φεβρουάριο και το Μάρτιο.


ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/01/2008
...σχόλια (Ψυχάκιας)

(!) Τίτλος ανάρτησης και φωτογραφίες.....αποτέλεσμα κοινωνικό-ψυχολογικών διαταραχών και ψυχώσεων του Ψυχάκια.

(!!) Βλέπε παλαιότερες αναρτήσεις υπό την ετικέτα ΜΕΤΡΟ.

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2008

Ελάτε όλοι μαζί.....

...ανέραστοι και αγάμητοι συμπολίτες. Απολαύστε τον ακριβοπληρωμένο θίασο που σας παρέχει όλα όσα ονειρεύεστε να αποκτήσετε αλλά δεν σας "κάθονται" γιατί δεν έχετε καταφέρει να γνωρίσετε το "σωστό άνθρωπο" στη "σωστή καρέκλα". Μόλις σχολάσετε λοιπόν κατά τις οκτώ το βράδυ, βάλτε τις άνετες ζεστές παντοφλίτσες σας και ανοίξτε τη τηλεόραση παρέα με ένα ζεστό πιάτο φαΐ από τα χέρια της γυναικούλας σας με την οποία μαλώνετε 8 ημέρες την εβδομάδα γιατί δεν σας φτάνουν τα 1000€ για να ζήσετε...αλλά και γιατί ποτέ δεν κατάφερε να μοιάσει στη Στεφανίδου, πείτε στο παιδί σας να το βουλώσει για να ακούσετε τη Στάη να σας "κοιτάει".
Απολαύστε το εγχώριο πορνό της 35αράς που παραδίδεται απροστάτευτη στον προϊστάμενο της ενώ η ίδια βιντεοσκοπεί την στιγμή της "αφόρητης εκμετάλλευσης" για να "δεί" μια άσπρη ημέρα στο HolyWood. Ταυτιστείτε με τον μηχανόβιο Τριανταφυλλόπουλο (όταν βαριέται να πάρει τη Porsce) ο οποίος θα "τιμωρήσει" τον μεγάλο δημοσιογράφο THEMO για την απάνθρωπη συμπεριφορά του..Αν το σκατόπαιδο δεν σκάει στείλτε το να αγοράσει το Πρώτο Θέμα μπας και προλάβετε να δείτε τις φωτογραφίες..αν δεν τις προλάβετε μη στεναχωριέστε..βάλτε NOVA με 29€ το μήνα.
Αν όλη αυτή η δόση ενημέρωσης δεν σας φτάσει....μάλλον έχετε πάρει υπερβολική δόση VIAGRA,
ψάξτε λοιπόν στα κανάλια και η ορμή σας θα σβήσει ακούγοντας Κωστάκη και Γιωργάκη να μαλώνουν για το ποιος είναι πιο "διάφανος". Αφού λοιπόν κάνατε SEX αγάμητοι συμπολίτες και ενημερωθήκατε για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας και την πάταξη της διαφθοράς αγαπητοί αγράμματοι καραγκιόζηδες, ήρθε η ώρα του αθλητισμού...πανέμορφες πρώην αθλήτριες σας βάζουν στο,,,γήπεδο.

"Πάρτα ρε γαύρε, με 4 έπρεπε να φύγεις απο το σπίτι σου!!"

"Τί λες ρε μαλάκα Βάζελε, σε χάλασαν 3 τετατετ του
Κόβα(σεβιτς) με τον Τελευταίο των Μοικανών ;"

"Τί λέτε ρε χαμένοι εκεί κάτω στη 2η και 3η θέση, AEKάρα ρε ΑΕΚάρα!!".

.....ελάτε φτάνει, μή κάψετε και τίποτα μυώνες, αρκετά γυμναστήκατε...

...έφτασε η ώρα...εξουθενωμένοι πρέπει να πέσετε στο κρεβάτι...η εγχώρια σαπουνοτσοντόπερα έλαβε τέλος για σήμερα.. αύριο πάλι τα ίδια θα έχει...πέσε τώρα στο κρεβατάκι σου με τον συνάνθρωπο που έπρεπε να παντρευτείς..το "βρεγμένο" βρακάκι" σου, από τις υπερβολικές δόσεις δύναμης, εξουσίας, φράγκων, "ομορφιάς" και τσόντας..και αύριο αφού "ικανοποιήσει" το αφεντικό τις "εργατερωτικές ορέξεις" του πάνω σου απολαμβάνοντας το σιωπηλό, σχεδόν ερωτικό, χαμόγελό σου..ξαναγύρνα σπίτι να φαντασιωθείς ότι είσαι Δημοσιογράφος ότι μπορείς να φτάσεις μέχρι Υπουργός ή ακόμα και Πρωθυπουργός ή ακόμα καλύτερα Γενικός Γραμματέας....και τότε θα τους έδειχνες εσύ...στο καναπέ...στη Βουλή...στα ΤηλεWindows....παντού....γιατί είσαι ο καλύτερος ρε αποτυχημένε ευνούχισμένε ηδονοβλεψία ...αλλά απλά είσαι άτυχος..δεν είχες την ευκαιρία σου!!

Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2008

Υπερισχύει η ποδοσφαιρική περιγραφή και ανάλυση...

Tου Σταμου Ζουλα

Ας υποθέσουμε ότι στο ποδοσφαιρικό μας πρωτάθλημα όλα τα παιχνίδια των «αιωνίων αντιπάλων» κρίνονταν με την παντελή αδυναμία της μιας ομάδος να επιτύχει τέρμα και την επιρρέπεια της άλλης να σημειώνει αλλεπάλληλα αυτογκόλ. Το τι θα συνέβαινε στην περίπτωση αυτή είναι απολύτως βέβαιον. Οι φίλαθλοι θα εγκατέλειπαν τα γήπεδα, αποδοκιμάζοντας έντονα τους αντιπάλους, για την ανικανότητά τους, ή –ακόμη χειρότερα– καθυβρίζοντάς τους, υποψιαζόμενοι ότι τα παιχνίδια τους είναι σικέ. Ας με συγχωρήσουν οι αναγνώστες της «Κ» για τον «ανίερο» παραλληλισμό, αλλά αυτό το ποδοσφαιρικό φαινόμενο παρατηρείται στα πολιτικά μας πράγματα καθ’ όλο το διάστημα του μετεκλογικού τετραμήνου. Σύμφωνα δε με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι αντιδρούν, όπως θα έπρατταν και οι φίλαθλοι. Εγκαταλείπουν με απογοήτευση ή και αγανάκτηση τους δύο «αιώνιους αντιπάλους», αμφισβητώντας έντονα τον διπολισμό.

Με τα δεδομένα αυτά, οι σημερινές «Διαπιστώσεις» θα επιμείνουν στην ποδοσφαιρική περιγραφή και ορολογία των πολιτικών μας πραγμάτων κατά το μετεκλογικό τετράμηνο. Και τούτο δεν αποτελεί ένδειξη περιφρονήσεως της Πολιτικής, αλλά προσπάθεια του υπογράφοντος να εκφράσει, όσο μπορεί πιστότερα, τα αισθήματα του κοινού ψηφοφόρου. Οι κακές εμφανίσεις, λοιπόν, της Ν.Δ. άρχισαν αμέσως μετά την έναρξη του νέου πρωταθλήματος. Τέσσερις - πέντε παίκτες που είχαν χρησιμοποιηθεί ως βασικοί κατά την προηγούμενη περίοδο δυσανασχέτησαν οργισμένα διότι δεν συμπεριελήφθησαν στη νέα ενδεκάδα. Αντί να καθίσουν στον πάγκο, ως εκτός φόρμας αναπληρωματικοί, άρχισαν να βρίζουν και να απειλούν τον προπονητή, που έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη σύνθεση και την απόδοση της ομάδος. Κάτι ανάλογο έπραξαν και μερικοί άλλοι νέοι παίκτες, οι οποίοι, καίτοι δεν είχαν αγωνισθεί ποτέ στο πρωτάθλημα, θεωρούσαν αυτοδίκαιη τη συμμετοχή τους στην πρώτη ενδεκάδα. Ετσι άρχισε να κλονίζεται και η εμπιστοσύνη των φιλάθλων για τη σύμπνοια και τη συνενοχή της ομάδος.

Ομως, τα σοβαρά λάθη συνεχίσθηκαν και μέσα στο γήπεδο. Ενας παίκτης, στον οποίο είχε ανατεθεί κεντρικός ρόλος, βρέθηκε υπό την επήρεια απαγορευμένων ουσιών και δέχθηκε κόκκινη κάρτα. Οπως ήταν επόμενο, αντικαταστάθηκε αμέσως, αλλά ταυτόχρονα χρειάσθηκε να αλλάξει και το σύστημα της ομάδος. Από επιθετικό έγινε αμυντικότερο. Η δικαιολογία επίσης του παίκτη ότι η πράξη του δεν διέφερε από την κοινή συμπεριφορά, όχι μόνον δεν θεωρήθηκε ελαφρυντικό, αλλά, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε γενικότερα ερωτήματα για την ποιότητα του παιχνιδιού και την αξιοπιστία της ομάδος.

Ενα άλλο και εξίσου σοβαρό κρούσμα αποκαλύφθηκε προ ημερών. Κάποιος παίκτης της ομάδος, στον οποίο είχε ανατεθεί δευτερεύων ρόλος με την εντολή απλώς να μοιράζει παιχνίδι, άρχισε να παίζει λίμπερο και να αλωνίζει το γήπεδο. Το κακό είναι ότι οι παράγοντες και ο προπονητής άργησαν πολύ να διαπιστώσουν το ατομικό παιχνίδι του παίκτη και τη ζημιά που προκαλούσε στην ομάδα. Τον αντικατέστησαν μάλιστα όχι εξ αιτίας της συμπεριφοράς του στο γήπεδο, αλλά επικαλούμενοι έκλυτο και αντιαθλητικό ιδιωτικό βίο.

Η κατάσταση στο αντίπαλο στρατόπεδο είναι ακόμη χειρότερη. Αμέσως μετά την αποτυχία στο προηγούμενο πρωτάθλημα, φίλαθλοι, παράγοντες και παίκτες εστράφησαν εναντίον του προπονητού. Την ίδια στιγμή αυτοπροτάθηκαν ως υποψήφιοι, δύο νέοι προπονητές. Δεν εγγυήθηκαν όμως ούτε την αλλαγή συστήματος παιχνιδιού ούτε την εντατικότερη προπόνηση ούτε την ανανέωση της ομάδας με την ανεύρεση νέων και ικανών παικτών. Οπως ήταν επόμενο, μέσα σε λίγες εβδομάδες οι δύο αυτοί υποψήφιοι έπαψαν να θεωρούνται φερέλπιδες και χρέη νέου προπονητού ανέλαβε ο... προηγούμενος. Ετσι, το παλαιό και νικηφόρο σύνθημα ότι η ομάδα «ξέρει, θέλει και μπορεί» εξακολουθεί να παραφράζεται στο γήπεδο με την κραυγή «θέλει, αλλά δεν ξέρει, ούτε μπορεί».

Η νέα θητεία του παλαιού προπονητού επιβαρύνεται, όμως και μ’ ένα πρόσθετο στοιχείο. Ο ένας εκ των δύο αποτυχόντων υποψηφίων διατείνεται ότι ελέγχει το 40% της ομάδος, διεκδικώντας ανάλογη συμμετοχή στη σύνθεση και στον τρόπo παιχνιδιού. Η συμπεριφορά αυτή, όπως συμβαίνει πάντοτε στο ποδόσφαιρο, εξωθεί τον υπεύθυνο της ομάδας σε αυστηρά μέτρα πειθαρχίας, όπως είναι η διαγραφή παικτών και παραγόντων ή ακόμη και η αποκήρυξη των φανατικών φιλάθλων που υποστηρίζουν τους αμφισβητίες του. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, η δυνατότητα της ομάδος πιθανώς θα μειωνόταν κατά 40%, ενώ αντίστοιχα θα περιορίζονταν και οι ελπίδες για την κατάκτηση του νέου πρωταθλήματος.

Κάπως έτσι η ανανεωθείσα θητεία του προπονητού διολισθαίνει συνεχώς και περισσότερο στην ατολμία, στην αβουλία και στην αδράνεια. Οι μόνες οδηγίες που δίνει στους παίκτες του είναι να εκμεταλλεύονται τα λάθη των αντιπάλων τους. Να αξιοποιούν τα κενά, τα φάουλ και τις στημένες φάσεις. Να αντεπιτίθενται μόνον όταν κάποιοι αντίπαλοι παίκτες βρίσκονται στο έδαφος, να διαμαρτύρονται σε κάθε σφύριγμα της διαιτησίας, να αγνοούν κάθε ορισμό και έννοια του fair play.

Oι περισσότεροι φίλαθλοι συμφωνούμε ότι με τέτοια τακτική σπάνια κερδίζεται ένα κρίσιμο παιχνίδι και σπανιότερα μια ομάδα μπορεί να αναδειχθεί πρωταθλήτρια. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, η κοινή αυτή αντίληψη αναιρείται στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της αναμετρήσεως κρίνεται κατά κανόνα και όχι κατ’ εξαίρεση, όπως συμβαίνει έως τώρα στο ποδόσφαιρο, στα αυτογκόλ. Από τη στιγμή που η εξαίρεση αρχίζει να μεταβάλλεται σε κανόνα· όταν οι φίλαθλοι διαπιστώσουν ότι οι ομάδες τους σέρνονται και παραπαίουν στο γήπεδο, σε πρώτη φάση θα κραυγάσουν το γνωστό «Παίχτε μπάλα ρέεε». Στη συνέχεια, όμως, είναι βέβαιον ότι θα «εκτραπούν» σε ομόθυμες αποδοκιμασίες και των δύο αντιπάλων, εγκαταλείποντας με απογοήτευση ή και με αγανάκτηση το γήπεδο...

Πηγή: news.kathimerini.gr

«Είσαι ένοχος μέχρι να κηρυχθείς αθώος»

Tου Aλεξη Παπαχελα

Κάθε φορά που ξεσπά ένα σκάνδαλο (με ή χωρίς εισαγωγικά) εμείς οι δημοσιογράφοι μοιάζουμε πολύ με κοπάδι άγριων σκυλιών. Μυρίζουμε όλοι μαζί το αίμα, τρέχουμε πίσω από άλλους κυνηγώντας το πρώτο σκυλί στη σειρά και βεβαίως δεν έχουμε την πολυτέλεια να σταθούμε για δύο λεπτά και για να αναρωτηθούμε πού πάμε και τι κυνηγάμε. Η αγωνία μας είναι να μην χάσουμε την είδηση, να είμαστε οι πρώτοι, παραλύει κάθε ίχνος λογικής. Αν κάποιος κάτσει άλλωστε στη γωνία και περιμένει διατρέχει τον σοβαρό κίνδυνο να τον κατηγορήσουν οι υπόλοιποι ή ότι κάτι συγκαλύπτει ή ότι παίζει κάποιο παιχνίδι.

Εχουμε δει αυτό το έργο να παίζεται πολλές φορές. Με τα «φρουτάκια» μπήκαμε σε μια ξέφρενη καμπάνια εναντίον του ψυχαγωγικού αυτού... θεσμού της επαρχίας λες και ήταν τον Νο1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Με την υπόθεση Πάχτα εξολοθρεύθηκε μια ομάδα πολιτικών χωρίς ποτέ να αποδειχθεί ότι υπήρχε πράγματι κάτι παράνομο ή ένα σκάνδαλο. Το ίδιο συνέβη με τον θάνατο του διοικητή του ΙΚΑ Βαρθολομαίου. Επί μέρες κάποιοι ωρύοντο, κυρίως στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, πως θα προκύψουν πράγματα και θαύματα από το άνοιγμα των λογαριασμών του, ότι κρυβόταν κάποιο φοβερό σκάνδαλο πίσω από το συμβάν κ.λπ. Εχει περάσει πολύς καιρός και δεν προέκυψε τίποτα. Ουδείς όμως διενοήθη να ζητήσει συγνώμη από την οικογένειά του. Το ίδιο συνέβη και τώρα. Τα πρωτοσέλιδα «φώναζαν» για τα δισεκατομμύρια που διαχειριζόταν ο κ. Ζαχόπουλος, αλλά και πάλι σοβαρό οικονομικό σκάνδαλο δεν έχει προκύψει. Αναρωτιέμαι, όταν κάτσει η σκόνη και εφοσον αποδειχθεί ότι πέραν της συνήθους φυαλότητος δεν υπήρχε πραγματικό σκάνδαλο στον φάκελο Ζαχόπουλου αν κάποιος θα διανοηθεί να ζητήσει συγνώμη.

Επιβεβαιώνεται, πάντως, στις μέρες μας πως για τα ΜΜΕ ισχύει το αντίθετο από εκείνο το περίφημο μότο της αμερικανικής Δικαιοσύνης, εδώ «είσαι ένοχος μέχρι να κηρυχθείς αθώος» με τη διαφορά πως κανείς δεν θα το μάθει όταν αθωωθείς γιατί απλά το θέμα δεν θα πουλάει πια...

Κάποια στιγμή εμείς οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να κάτσουμε μόνοι μας να αναλογισθούμε αν κάνουμε κάτι λάθος στο κυνήγι της «είδησης». Το ίδιο και οι πολιτικοί. Γιατί είναι ασφαλώς εύκολο να κάνεις αντιπολίτευση ή και να κερδίσεις εκλογές με τέτοια ΜΜΕ. Είναι όμως αδύνατον και να κυβερνήσεις με τέτοια ΜΜΕ, γιατί αυτό που σε βόλευε ως εύκολο πολιτικό δηλητήριο για τον αντίπαλο τρώει το δικό σου πολιτικό κεφάλαιο με ραγδαίο ρυθμό όταν κυβερνάς. Ο κίνδυνος πάντως για τα ΜΜΕ είναι ότι από την υπερβολή μας, από τη μανία να κάνουμε την «τρίχα τριχιά» κανείς δεν θα μας πιστεύει όταν θα έλθει η ώρα να αποκαλυφθεί μία όντως κρίσιμη ιστορία. Ο άλλος πάλι κίνδυνος είναι πως αν αντί για ένα DVD κληθούμε να χειρισθούμε μια μείζονα εθνική κρίση θα οδηγήσουμε τον τόπο με χαρακτηριστική ευκολία σε κάποια δύσκολη ατραπό. Οπως άλλωστε συνέβη με την ιστορία των Ιμίων πριν από δώδεκα χρόνια, όταν ο λαϊκισμός και η υπερβολή των ελληνικών ΜΜΕ σε αγαστή συνεργασία με τα αντίστοιχα ένστικτα των Τούρκων συναδέλφων είχαν τη γνωστή κατάληξη...

Πηγή: news.kathimerini.gr

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2008

...τα νούμερα κάνουν τη διαφορά!

Κάποτε είχα γράψει σε ένα φίλο "...τα νούμερα κάνουν τη διαφορά!".

Γιατί το θυμήθηκα σήμερα;

Επειδή σήμερα από τις 07:14 άκουγα συνέχεια νούμερα (αλλά και "νούμερα") και συνειδητοποίησα (πάλι εκ των υστέρων) ότι η ζωή μας είναι γεμάτη από νούμερα, η ζωή μας είναι νούμερα, αριθμοί, σαν μια εξίσωση ......

Η.μ: 11/9/2001, 07/9/1999, 06/01/08, 17/01/76 Ηλικίες: 5, 10 , 23, 32, 45, 60 ετών, Μισθοί: 600€ 1500€ 10.550€ , Δόσεις: 6, 12, 24 άτοκες, Κωδικοί, καρτών, συναγερμών, Αριθμοί αυτοκινήτων ΥΜΤ 4758, Αυτοκίνητα τιμών 15000€ 20000€ 100000€, 1400cc 1600cc 1800cc, ταχύτητες 50, 70, 90 120, 200 klm/h, χρόνος 10' 20'' 1, 2, 5, 8 ώρες, τηλέφωνα, λογαριασμοί, βαθμοί, σκορς, δάνεια 5, 10, 20,40, 100 ετών, σπίτια 150.000€ 5.000.000€, σεισμοί 4, 5, 6, 7 ρίχτερ, διάρκεια 5, 10, 15 δευτερόλεπτα όχι παραπάνω.....μπλά.....μπλά.....μπλά

Όπως θυμάμαι από το σχολείο, από τις "μαύρες" ώρες της άλγεβρας, κάποιους παράγοντες της "εξίσωσης" τους διαμορφώνουμε εμείς.....κάποιους τους ψάχνουμε (άγνωστοι Χ, Ψ κλπ), κάποιοι προκύπτουν και κάποιοι μα δίνονται ως δεδομένα..αδιαπραγμάτευτοι..καθοριστικοί...όλοι όμως "παίζουν" ως το τέλος...

...ας κάνουμε τις πράξεις λοιπόν....


....εύκολα βρίσκεις κάποιο αποτέλεσμα......

....πιο εύκολα όμως......γίνετε το λάθος!

Υγιείς αντιδράσεις για τα άρρωστα ΜΜΕ

Tου Aλεξη Παπαχελα

Τα τελευταία χρόνια έχει παγιωθεί ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην εικόνα που προβάλλουν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της χώρας και τις απόψεις του μέσου Ελληνα πολίτη. Αν κάποιος έπαιρνε στα σοβαρά την κυρίαρχη άποψη των καναλιών, για παράδειγμα, ο Κώστας Καραμανλής θα παρέμενε «κλώνος» όπως τον ήθελαν κάποιοι και όχι πρωθυπουργός για δεύτερη φορά, το σκάνδαλο των ομολόγων θα είχε ρίξει την κυβέρνηση τρεις και τέσσερις φορές και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ήταν τώρα αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ερώτημα είναι γιατί είναι πλέον τόσο μικρός, σχετικά, ο αντίκτυπος των ΜΜΕ, έστω κι αν δεν το έχουν καταλάβει οι υπουργοί που κυνηγούν το παραπολιτικό με την απόχη και τρέχουν στους γάμους των ανιψιών των τριτοκλασάτων «εκδοτών». Πρώτα απ’ όλα πέρασε η εποχή της ηγεμονίας των πάλαι ποτέ ισχυρών κέντρων εξουσίας του Τύπου. Το τι γράφει τώρα μια εφημερίδα που κάποτε υποτίθεται ότι ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις έχει την ίδια σημασία με το τι γράφει ένα σκανδαλοθηρικό ταμπλόιντ, ένα αποκαλυπτικό blog ή μια ζουγκλοειδής εκπομπή. Αυτό φάνηκε με τον πιο καθαρό τρόπο με την υπόθεση Βενιζέλου έστω κι αν κάποιοι συνεχίζουν με έπαρση να επιχειρούν να επιβάλουν τις απόψεις τους, θυμίζοντας τους ξεπεσμένους λόρδους της βρετανικής αυτοκρατορίας μετά τον Πόλεμο...

Το επικοινωνιακό τοπίο έχει γίνει ένα τεράστιο μπλέντερ που χωνεύει και μπερδεύει τα πάντα.

Ενα δεύτερο, σημαντικό στοιχείο, είναι ότι ο κόσμος είναι πια ψαγμένος. Λίγο το Ινερνετ, λίγο τα περιθωριακά έντυπα, ο κόσμος ξέρει να μυρίζεται τι κρύβεται πίσω από ένα πρωτοσέλιδο, αν δηλαδή πίσω από τη γραμμή της εφημερίδας κάποιος επιχειρεί να πουλήσει τάπερ ή και (γιατί όχι) μαχητικά αεροσκάφη. Παλιότερα ο μέσος αναγνώστης είχε υποψίες, τώρα πια τη βεβαιότητα πως παίζονται παιχνίδια στην πλάτη των πρωτοσέλιδων τίτλων ορισμένων εφημερίδων.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Η καφενοποίηση των τηλεοπτικών δελτίων τα στράγγιξε απ’ όση εγκυρότητα και επιρροή είχαν. Αυτό φαίνεται από το κοινό τους και το γεγονός πως κάποια τηλεπριμαντόνα μπορεί να ουρλιάζει κάθε βράδυ για μήνες χωρίς κανείς να συγκινείται, απλά μερικοί δεν αντιστέκονται και φωνάζουν «κλείστο γιατί μας κούρασες». Είναι τόση η υπερβολή, η ακρισία και εκείνο το απελπιστικό ύφος που βομβαρδίζει τον τηλεθεατή κάθε βράδυ, που στο τέλος παρακολουθεί το θέαμα απλά για να γελάει ή για να τσαντίζεται και να έχει κάτι να πει το βράδυ στην παρέα του.

Το κακό είναι πως αυτό το επικοινωνιακό τοπίο βολεύει τη μετριότητα γιατί ασχολείται με τα μικρά και πνίγει τα μεγάλα. Καλλιεργεί μια πολιτική αφασία στη χώρα και μετατρέπει το πολιτικό σκηνικό είτε σε επιθεώρηση είτε σε φτηνή τραγωδία, ανάλογα με την περίσταση. Πριμοδοτεί τους γραφικούς και τους ατακαδόρους σε βάρος όσων έχουν τον περιζήτητο κοινό νου ή απλά στέρεο πολιτικό λόγο. Τα ΜΜΕ είναι σήμερα ένα μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας και δεν αρκεί βεβαίως να μένουμε σ’ εκείνο το μίζερο «μα αυτά θέλει ο κόσμος». Ο κόσμος θέλει αυτά για να διασκεδάζει ίσως, αλλά το βέβαιο είναι ότι τελευταία δεν αποφασίζει με βάση το πιο πρόσφατο τηλεοπτικό σκετς ή την υστερική επιταγή ενός μεγαλοδημοσιογράφου. Και αυτό είναι ένα πρώτο δείγμα υγείας...

Πηγή: news.kathimerini.gr

Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2008

Καλή Χρονιά

Ταξιδιωτικός ΟδηγόςΟ καλύτερος τρόπος να ενημερωθείς για τον προορισμό του επόμενου ταξιδιού σου στο εξωτερικό, είναι να βρεθείς με ένα φίλο σου ο οποίος έχει ήδη πάει πριν από εσένα, ώστε να σου προτείνει τι πρέπει να κάνεις και τι πρέπει να δεις (απέφυγε τις φίλες σου γιατί θα σου προτείνουν όλα τα εμπορικά κέντρα, αφού πρώτα σε ενημερώσουν για τις ημερομηνίες εκπτώσεων σε όλη την Ευρώπη ανά το χρόνο!).


Τυχερός επίσης είσαι αν η παρέα σου στο ταξίδι έχει επισκεφθεί ξανά των εν λόγω προορισμό (σε αυτή τη περίπτωση ελοχεύει ο κίνδυνος να μην ταιριάζουν τα "τουριστικά" γούστα σου με εκείνα της παρέας σου και να το συνειδητοποιήσεις....σε ξένο έδαφος...αργά...πολύ αργά!).

Σε κάθε περίπτωση πάντως καλό θα είναι να έχεις στις αποσκευές σου ένα τουριστικό οδηγό.

Έχω χρησιμοποιήσει δύο φορές τουριστικού χάρτες της συγκεκριμένης σειράς
(Σειρά Χαρτοπόλεις, Εκδοτικός Οίκος Ταξιδευτής) και έχω μείνει απόλυτα ικανοποιημένος (Βαρκελώνη και Βερολίνο) όπως επίσης και φίλοι στους οποίους τους έχω προτείνει. Γιαυτό λοιπόν διαβάζετε αυτές τις γραμμές (αν τις διαβάζετε).

Στα θετικά των οδηγών αναφέρω:

  • Πολύ καλή σχέση παροχών -τιμής (11-12€)
  • Προτάσεις πάσης φύσεως (Τέχνη, αξιοθέατα, ψώνια, διασκέδαση, φαγητό κλπ) με επισήμανση σημείων σε χάρτη και στοιχεία (διευθύνσεις, τηλ. κλπ)
  • Πληροφορίες για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (τιμές, εκδόσεις εισιτηρίων, χάρτες)
  • Ικανοποιητική εικονογράφηση
  • Εύχρηστη σχεδίαση χαρτών

Αν αναρωτιέστε για τα post it πάνω στο χάρτη....σας είπα...ένας φίλος πάντα ξέρει καλύτερα!!


Χρηματιστήριο Καφέ...2008...μία απ΄τα ίδια.


Σημείο: Πασίγνωστο στέκι στη Πλάκα το οποίο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες περιγραφές ή συστάσεις (Καφέ Μελίνα).

Συνθήκες: Τετραμελής παρέα με διάθεση για πρωινό (;) καφέ.

Κόστος: 16,50€ (5.622 Δραχμές
)

NesCafe 3,70€ ( 1.261 Δραχμές )
Frappe 3,70€ ( 1.261 Δραχμές )
Cappuccino 3,90€ ( 1.329 Δραχμές )

Δώρο εορτών (μάλλον)
1,5€ ( 511 Δραχμές )
Ας φτιάξουμε τη δική μας Μαύρη Λίστα και ας τη διαδώσουμε.

Περιμένω τις αποδείξεις από τις αγορές σας στο

Ωραία δουλειά


Ένα πολύ ωραίο φωτογραφικό άλμπουμ με εικόνες του 2007, αξίζει να το φυλάξουμε....

....
(και ίσως να το συγκρίνουμε με αντίστοιχα του 2006 και του 2008..ή καλύτερα όχι(;))."Περιοδικό Κ", τεύχος 239, 30/12/07

Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2008

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα πρωθυπουργού (?)

"Ελληνίδες, Έλληνες, (Μα**κες)


Σε λίγες ώρες αφήνουμε πίσω μας το 2007 (κρίμα...κάθε πέρσι και καλύτερα!). Μια χρονιά δύσκολη για ολόκληρο τον κόσμο και καθοριστική για την πατρίδα μας (..γιατί ρε παιδιά τί συνέβη πρώτη φορά;;). Τη χρονιά που φεύγει, οι οικονομίες ολόκληρου του αναπτυγμένου κόσμου (ευτυχώς δεν μιλάει για εμάς!) αντιμετώπισαν έντονους κλυδωνισμούς, εξαιτίας της πρωτοφανούς έκρηξης της τιμής του πετρελαίου (και που να ξερε τί θα έρθει!!) και των αναταραχών στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Σ’ αυτή τη βεβαρημένη συγκυρία και μέσα σ’ ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον (..είδατε τους βάρβαρους;;..), η Ελλάδα αναδείχθηκε ως μια από τις λίγες χώρες που πέτυχαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα (αποτελούμε λοιπόν παράδειγμα προς μίμηση διεθνούς επιπέδου!!!!). Κι αυτό γιατί, όπως και τα προηγούμενα τρία χρόνια (μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη,τρεις....), έτσι και το 2007(..και τέσσερις!), συνεχίσαμε να υλοποιούμε με συνέπεια (όντως το "υλοποιεί" σε κάθε ομιλία) και υπευθυνότητα τη στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων (απαριθμήστε 5 ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις και κερδίζετε υπουργική θέση..ο χρόνος αρχίζει από..το 2004! ). Συνεχίσαμε να εφαρμόζουμε νέες πολιτικές που βγάζουν (ακόμα "βγαίνει" γιαυτό λοιπόν δεν βλέπουμε το αποτέλεσμα!) τη χώρα από το τέλμα (τέλμα; Ποιό τέλμα;). Πολιτικές που χτίζουν ισχυρά θεμέλια για το μέλλον (άντε να δούμε και λίγο ανωδομή επιτέλους!!). Που κινητοποιούν τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας (πυρομανείς, μπανιστιρτζίδες, DVDλάγνους και κοριούς). Που προσελκύουν νέες επενδύσεις (οίκους-αναψυκτήρια), και δημιουργούν νέες θέσεις δουλειάς (κυρίως σε Ινδούς και Πακιστανούς αν ξέρετε σε ποιά υπόγεια είναι "φιλοξενούμενοι"). Πολιτικές που αυξάνουν το εθνικό προϊόν (Ζωνιανά) και δίνουν στην πολιτεία (Τράπεζες) περισσότερες δυνατότητες για τη δίκαιη διανομή του (σε μορφή πιστωτικών καρτών για ευκολία συναλλαγών). Για πραγματικά αποτελεσματικές κοινωνικές παρεμβάσεις (ΤηλεWindows) και μεταβιβάσεις προς όφελος εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη (Magginas Family).

Ελληνίδες, Έλληνες, (Μα**κες)

Κάθε καλόπιστος πολίτης (Μα**κας) διαπιστώνει ότι, μετά από πολλά χαμένα χρόνια (..που πέρασαν και που έρχονται..), οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις παράγουν πλέον απτά αποτελέσματα (..δεν τα βλέπεις;;..καλά είσαι δις μα**κας;;..Ξαναψήφισέ με και θα δείς.. ). Όλοι πια (οι μα**κες) καταλαβαίνουμε ότι ο δρόμος που βαδίζουμε (με την όπισθεν) είναι ο μόνος που εγγυάται (εργοστασιακή εγγύηση οκταετίας..πριν τα οκτώ χρόνια δεν λειτουργεί τίποτα ..μετά όμως όλα ρολόι!!) αξιόπιστες λύσεις σε βαθιά ριζωμένα προβλήματα όπως η ανεργία, η ακρίβεια, η φτώχεια (όντως και οι τρεις δείκτες τα πάνε μια χαρά..έχουν στυτικές τάσεις! ).

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η επιλογή αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος που οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο για μας (προσοχή στο "μας") και τα παιδιά μας (και όμως αγωνίζονται μαζί μας, ο αρχηγός μας..και τα δίδυμα μας!!). Το πιστοποιούν τα κεκτημένα μας(προσοχή στο "μας"):

- η εντυπωσιακή μείωση των ελλειμμάτων, (..εσείς πόσα € χρωστάτε σήμερα...;;)

- η έξοδος της χώρας μας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, (..μην απαντήσετε κανείς δεν ενδιαφέρετε πια....απογοητεύτηκαν!)

- η μείωση της ανεργίας, (που να τρέχεις για δουλειά τώρα;..πάμε να παίξουμε κανά ΛΟΤΤΟ, κανά ΤΖΟΚΕΡ;)

- η αύξηση των επενδύσεων (π.χ. Spy Vodafone), των εξαγωγών (π.χ Ποδοσφαιριστές, Μπασκετμπολίστες, models κλπ..), του τουριστικού ρεύματος (..αρκεί να επιβιώσουν από τα TAXI..ROCKY).

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στο σωστό δρόμο (προσέξτε ότι δεν αναφέρει τον...προορισμό!!). Αναβαθμίζει το κύρος της (γεια σου ρε Ντόρα..) και το διεθνή ρόλο της (..και τα πάει μια χαρά με γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η Αλβανία, τα Ίμια,τα Ζωνιανά και τη Μακεδονία..). Αναδεικνύεται σε ενεργειακό δίαυλο (γεια σου ρε Βλαδίμηρε Σιούφα), σε οικονομικό (Αλογοσκούφης TopGunFinancial), εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο (ας μην είχανε τα φώτα του Κεφαλογιάννη και θα πέρνανε τα....) στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα μειώνει την απόσταση που τη χωρίζει από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ (και αποτελεί παράδειγμα για αυτές...βλέπε αρχή κειμένου!!). Η οικονομική και κοινωνική σύγκλιση γίνεται κάθε μέρα που περνά πιο ορατή (στου μισθούς υπάρχει μια μικρή διαφορά....στις μονάδες μέτρησης...τίποτα σοβαρό όμως!!). Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας μπορεί να πάει καλύτερα (Άντε βρε χαζέ...μην είσαι μετριόφρων...). Φτάνει όλες και όλοι μαζί ( Οι 300 ), με αίσθημα ευθύνης (όχι άλλο ευθύνη ρε παιδιάαααα...), με σωφροσύνη (ωραία λέξη...), με την τόλμη που απαιτούν οι καιροί (ελεύθερη πτώση εξαγνισμού!!), να χτίζουμε (χωρίς άδειες φυσικά) πάνω σ’ αυτά που πετύχαμε με κόπους και θυσίες(καταπατήσεις και πυργαγιές). Το 2008 συνεχίζουμε με νέα αποφασιστικότητα (Αμάν...η παλιά τί έπαθε;;), την πορεία που χαράξαμε και ξεκινήσαμε το 2004 (..έτσι μπράβο..δεν μπορώ άλλες εκπλήξεις!!). Έχοντας επίγνωση (?) ότι, παρά τα σημαντικά που καταφέραμε (εντάξει σου είπαμε κάτι για μετριοφροσύνη και εσύ το ξέσκισες...), μένουν ακόμη να γίνουν πολλά (..έτσι μπράβο..σύνελθε!). Με την έγνοια μας στραμμένη στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού (μπας και πουλήσουν τίποτα....). Στους οικονομικά ασθενέστερους (μπας και τους κατασχέσουμε τίποτα...). Σ’ αυτούς που αναζητούν δουλειά (βάλτους στον ΟΤΕ αλλά ρώτα και τον Βγενόπουλο για καλό και για κακό...και κλείσε και τα φώτα να μην τραβάνε οι κάμερες...). Στις νέες και τους νέους μας (Άστους αυτούς ψηφίζουν Τσίπρα). Στους σημερινούς (..για αύριο έχει ο Θεός..) εργαζόμενους και συνταξιούχους (προσέξτε την απουσία χρονικού προσδιορισμού!!), αλλά και στις επόμενες γενιές (Τσίπρας..Τσίπρας...). Με στόχο να διαμορφώσουμε μαζί (..Ο άνθρωπός μας..), σε βάθος χρόνου (μονάδα μέτρησης οκταετίες..), με ήπιες αλλαγές (Μαγγίνας-Πετραλιά-Δάκρυα), ένα πλαίσιο ασφάλειας (..που είσαι ρε Βύρωνα;;;) και σιγουριάς για όλους (...ξέχασε το "μας"!!).

Ελληνίδες Έλληνες, (Μα**κες)

Η εντολή σας είναι για μένα δέσμευση (..όπως στρώνεις κοιμάσαι..πάρτα τώρα). Δύναμη και στήριγμά μου είναι η εμπιστοσύνη που μου δείχνετε (..όπως ξαναστρώνεις ξανακοιμάσαι..ξαναπάρτα τώρα). Για μια ακόμη φορά σήμερα σας διαβεβαιώνω ότι αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης είμαι αποφασισμένος να τη διαφυλάξω (..σαν τα μάτια σου αρχηγέ!!!). Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να ρίχνει σκιές στη συμφωνία τιμής που συνυπογράψαμε (Αγαπητέ Μαγγίνα ευχαριστώ...Πετάει πετάει ο..Ζαχόπουλος;..Που είναι ο Βύρωνας οεο;Παρακολουθήσεις Vodafone, Εξαφανίσεις-εμφανίσεις ο Βουλγαράκης!). Είμαι και είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τα φαινόμενα της διαφθοράς (..............Άφωνος).

Το 2008 έρχεται γεμάτο προκλήσεις (Πότε είναι το EURO;). Για όλους μας (άντε πάλι το "μας"..ρε μπας και είμαι Πρωθυπουργός και δεν το πήρα είδηση;;)! Είμαι βέβαιος ότι με το ίδιο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης (έχει και χιούμορ το άτιμο..) και αλληλεγγύης που επιδείξαμε (...όλοι μαζί και αυτό;;;) τα τελευταία χρόνια (4 για να μηνξεχνιόμαστε..), μπορούμε, όλες και όλοι μαζί (..με διαφορετικά κίνητρα και μισθολόγια η αλήθεια είναι!!), να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά, πιο ψηλά (μάλλον για την Ο.Α μας σιγοψιθυρίζει)."