Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Με τα λεφτά στο μαξιλάρι...

...και το διαβατήριο στην τσέπη

Της Καρολίνας Παπακώστα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 6 Απριλίου 2010
Μέσα σε δύο μέρες τρεις γνωστοί μου, στην πιο παραγωγική τους ηλικία (φυσική και επαγγελματική), μου είπαν πως σκέπτονται σοβαρά να φύγουν. Να μεταναστεύσουν. Είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά τα επιχειρήματά τους ίδια.

Δεν τους κρατάει τίποτα εδώ και «οι καλύτερες μέρες δεν πρόκειται να έρθουν ποτέ». Οι απαντήσεις τους στα επίμονα «γιατί;» ήταν χαοτικές χωρίς ειρμό, αλλά τόσο διαφωτιστικές. Θέλουν να φύγουν για ένα σωρό λόγους. Η κρατική μηχανή ομολογεί την αδυναμία της να βρει το μαύρο χρήμα, που συντηρεί την πλασματική ευμάρεια αυτού του τόπου, και φορολογεί τους συνήθεις υπόπτους. Οι βουλευτές του έθνους χορεύουν τσα τσα στην τηλεόραση. Ο αλβανικής καταγωγής ψιλικατζής στα Πατήσια ζητά να εκδιωχθούν από την Ελλάδα οι μετανάστες. Τα Σώματα του Στρατού φορούν επίσημη στολή για να παρουσιάσουν όπλα σε μια θρησκευτική τελετή και βρίζουν χυδαία σε παρελάσεις. Η Εκκλησία δεν πήρε μέρισμα από την Εθνική Τράπεζα και γι΄ αυτό αρνείται να φορολογηθεί... Οι μικροί καταθέτες κάνουν τα χρήματά τους μασούρια κάτω από τα σκεπάσματα. Οι μεγάλοι τα διώχνουν σε λογαριασμούς ή οφσόρ προς τους αδελφούς Κυπρίους. Η πόλη είναι άδεια το Πάσχα. Η ύφεση δεν αρκεί για να κοπούν οι συνήθειες. Ο Ελληνας πρέπει να πάει διακοπές. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει αυτή η κοινωνία πιθανόν να είναι πως ανάγκασε το μέλλον της να ψάχνει ήδη την τύχη του αλλού. Δεν είναι άλλωστε τα γεγονότα, λένε, οι βαθύτερες αιτίες της τάσης φυγής. Θέλουν να μεταναστεύσουν επειδή ζούμε ακόμη απτόητοι στο παράλληλο Σύμπαν μας.

Γιατί όλα όσα για χρόνια τους πίκραιναν, τώρα έχουν βγει στον αφρό. Δεν βρίσκονται εντός του μέλλοντός τους, προσωπικού και επαγγελματικού, όπως θα έπρεπε. Αντιθέτως, βρίσκονται στη δυσάρεστη (ή ευχάριστη, ποιος ξέρει;) θέση να σου ανακοινώσουν ομολογουμένως αφοπλιστικά: «Σήκωσα 1.000 ευρώ που είχα στην τράπεζα και φεύγω για Ταϊλάνδη». Τι να τους πεις όταν σου θυμίζουν πως εκεί μπορούν να περάσουν τρεις μήνες με αυτά τα χρήματα; Το πολύ να τους προτείνεις την εναλλακτική της Κόστα Ρίκα, που κέρδισε και τον τίτλο της πιο ευτυχισμένης χώρας του πλανήτη.

http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger