Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Una fatsa....?

Ιταλία: Μέτρα για να περιοριστούν οι απουσίες των δημόσιων υπαλλήλων

Ο Ιταλός υπουργός δημόσιας διοίκησης Ρενάτο Μπουνέττα επιμένει στο πρόγραμμά του για την αναδιάρθρωση του δημοσιοϋπαλληλικού χώρου:

Στο εξής όσοι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα απουσιάζουν από την θέση τους, για λόγους υγείας έστω και για μια μόνο ημέρα θα πρέπει να προσκομίζουν ιατρικό πιστοποιητικό.

Κατά την διάρκεια της αναρωτικής τους άδειας,θα τους καταβάλλεται μόνον ο βασικός μισθός χωρίς τα διάφορα επιδόματα. Μετά,δε από την δέκατη ημέρα απουσίας, ή από την τρίτη, κατά σειρά, αναρωτική άδεια, μέσα σε ένα χρόνο, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση κρατικού νοσοκομείου.

Οι γνωματεύσεις ιδιωτικών γιατρών και κλινικών, δεν θα λαμβάνονται πλέον υπόψη.

Η «συνταγή Μπουνέττα»,προβλέπει επίσης την δυνατότητα ο κάθε υπάλληλος, να είναι «προσβάσιμος», μέσω διαδικτύου. Να μπορούν, δηλαδή, να επικοινωνούν μαζί του, τόσο οι συνάδελφοι και ανώτεροί του, όσο και οι πολίτες. «Πρόκειται για μέτρα αναγκαία- τονίζει ο ιταλός υπουργός. Και αυτό αποδεικνύεται από το ότι τους τελευταίους έξι μήνες, οι αδικαιολόγητες απουσίες από το χώρο εργασίας σε σχέση με το 2007, μειώθηκαν κατά ποσοστό 20%.

Τα μεγαλύτερα ιταλικά συνδικάτα, όμως (Τσι Τζι Ελλε, Τσισλ και Γουϊλ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουν ότι δημιουργείται ένα κλίμα από το οποίο διαφαίνεται μια «βούληση κατατρεγμού».

Οι υπεύθυνοι των συνδικαλιστικών οργανώσεων αναγνωρίζουν ότι, όντως, σε κάποιες περιπτώσεις, το πρόβλημα των «ψευτικων ασθενών», υφίσταται, αλλά παράλληλα, τονίζουν ότι «σύμφωνα με τους ήδη ισχύοντες νόμους, ένας δημόσιος υπάλληλος, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, μπορεί να απολυθεί μέσα σε μόλις έξι μήνες».

O Ιταλός υπουργός δημόσιας διοίκησης φαίνεται πάντως αποφασισμένος να συνεχίσει στην πορεία που έχει ήδη χαράξει και προσθέτει ότι οι «κατ' οίκον» ιατρικές επισκέψεις των γιατρών που αποστέλλονται από κάθε κρατική υπηρεσία, θα γίνονται πλέον καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, χωρίς περιορισμούς ωραρίου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger