Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2008

Neue Zürcher Zeitung: «Οι μοναχοί του Αγίου Όρους σε κυνήγι ακινήτων»

«Οι μοναχοί του Αγίου Όρους σε κυνήγι ακινήτων», είναι ο τίτλος σημερινού αναλυτικού άρθρου στην εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung με αφορμή την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

«Σχεδόν και οι 20 μονές της αυτόνομης Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Όρους διεκδικούν τεράστιες εκτάσεις γης στα Βαλκάνια, φέρνοντας σε δύσκολη θέση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι διεκδικήσεις τους στηρίζονται σε τίτλους ιδιοκτησίας οι οποίοι υποτίθεται ότι αποδίδονται σε βυζαντινούς αυτοκράτορες, ρώσους τσάρους, σέρβους και βούλγαρους ηγεμόνες, αλλά και οθωμανούς σουλτάνους. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Άγιο Όρος προκαλεί πονοκέφαλο στην Αθήνα».

Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια στην ιστορία του Αγίου Όρους για να καταλήξει στην πρόσφατη υπόθεση με πρωταγωνιστή τον ηγούμενο Εφραίμ: «Το όνομά του σημαίνει στα εβραϊκά παραγωγικός και αποτελεσματικός. Ο ίδιος αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Λίγο μετά την εκλογή του εξασφάλισε την οικονομική υποστήριξη κύπριων βιομηχάνων εξοπλίζοντας τη μονή του με σύγχρονα κελιά και σύνδεση στο ίντερνετ για τους υψηλούς προσκεκλημένους του. Στη συνέχεια προσπάθησε να αντλήσει κέρδη από ανεκμετάλλευτες ιδιοκτησίες της μονής του, διεκδικώντας τη λίμνη της Βιστονίδας, ένας από τους ομορφότερους υγροβιότοπους της βόρειας Ελλάδας. Χάρη στις πολύχρονες επαφές με πιστούς, σημαντικούς παράγοντες των Σοσιαλδημοκρατών και αργότερα των μελών της συντηρητικής κυβέρνησης Καραμανλή, ο ηγούμενος Εφραίμ αποκόμισε με αγοραπωλησίες ακινήτων κέρδη ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αδιαφανείς μεταβιβάσεις σε βάρος του κράτους συντάραξαν την κυβέρνηση Καραμανλή. Στα μέσα Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης αναγκάστηκε ‘να τα μαζέψει΄ ενώ προκύπτουν ερωτήματα για τον εκπρόσωπο τύπου, Θόδωρο Ρουσσόπουλο ο οποίος ανήκει στους συχνούς επισκέπτες του ‘επιχειρηματία’ ηγούμενου του Αγίου Όρους».

Πηγή: Deutsche Welle

http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: