Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

H κρίση και η λύση

Tου Σωκρατη Τσιχλια

Σύμφωνοι, κρίση υπάρχει, ακόμη περισσότερη καταφθάνει τους ερχόμενους μήνες και χρόνια, απ’ ό, τι λένε οι ειδικοί. Οι τράπεζες ψιλοστράγγιξαν, οι οικοδομές λιγόστεψαν, ο τουρισμός ζορίζεται, η κατανάλωση πέφτει, η ακρίβεια μένει, ο φόβος, πρωτόγνωρος φόβος, παραλύει το νευρικό σύστημα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, στα ημιυπόγεια και τα υπόγεια της ζωής των «κανονικών» Ελλήνων, άλλοι συμπολίτες ξένοι ή ντόπιοι, έσχατοι ή στις παρυφές της εσχατιάς, κάτω απ’ τα όρια της απόγνωσης ακονίζουν απελπισμένες σκέψεις.

Στην Ηπειρο κλέβουν καμπάνες, όπως μετέδιδε έκπληκτος ανταποκριτής. Ακόμη και σε νησιά ελάχιστων κατοίκων όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, ανοίγουν σπίτια και ληστεύουν ολόκληρες οικοσκευές. Παντού στη χώρα, στα σύνορα της νομιμότητας και πέραν αυτής, άνθρωποι που ένιωσαν ήδη την κρίση να τους κατασπαράζει, υλικά ή πνευματικά, ανέλαβαν, ή σκέφτονται να αναλάβουν, μόνοι τους την απονομή μιας ελάχιστης δικαιοσύνης – κι όποιον πάρει ο Χάρος…

Ποιος ευθύνεται όμως γι’ αυτήν τη κρίση; Χωρίς περιστροφές το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός υποδεικνύουν τα δύο κόμματα εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει τη Ν. Δ. ή, μάλλον, τη «Δεξιά». Οσο για τη Ν. Δ., αυτή τα φορτώνει όλα στην παγκόσμια κρίση. Γενικώς και αορίστως. Κάποια κρίση που μάλλον προέκυψε από κάποιο λάθος, κάποιων λίγων κακών, φταίει για όλα.

Υπάρχει διέξοδος άραγε για τη μικρή μας χώρα; Πριν φτάσουμε στα θεωρητικά, για μια σφιχτή ή χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, για το αν θα επιτεθούμε ή θα αμυνθούμε στην κρίση, υπάρχει κάτι πιο επείγον: όσοι κέρδισαν πολλά τα τελευταία χρόνια έχει έρθει η ώρα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να επιστρέψουν λίγα από τα πλούτη τους στη δοκιμαζόμενη χώρα. Οι οικονομικές ελίτ οφείλουν να δημιουργήσουν το ταμείο που θα μας κρατήσει ζωντανούς στα δύσκολα χρόνια. Εάν συμβεί με δική τους πρωτοβουλία, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα! Εάν γίνει με κρατική επιβολή, η κυβέρνηση θα έχει κάνει απλώς το καθήκον της. Αλλος δρόμος πάντως δεν υπάρχει.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger