Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Υγιεινή διατροφή...καλή όρεξη!

TO νέο ρωσικό μπλόκο σε ελληνικά μήλα και φράουλες θέτει σε κίνδυνο και τις εξαγωγές ροδάκινου, που είναι πολύ σημαντικές για την αγροτική οικονομία.

Ελληνικά μήλα και φράουλες βρέθηκαν με αυξημένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να κατατάξουν πλέον και αυτά τα φρούτα, μαζί με εκείνα που ήδη είχαν κατατάξει, στα "υψηλής επιτήρησης".

Οι εξαγωγικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι οι εξαγωγές προς τη Ρωσία θα μειωθούν δραματικά εάν δεν τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Oπως συνάγεται από τα έγγραφα των Ρώσων, βρέθηκε αυξημένη υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων σε μήλα και φράουλες κατά την εισαγωγή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, με αποτέλεσμα να συγκαταλεγούν, μαζί με τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, στο άρθρο 6 του μνημονίου της ρωσικής φυτοϋγειονομικής υπηρεσίας Rosslkhoznadzor, δηλαδή σε εκείνα που για να εισαχθούν στη ρωσική αγορά πρέπει να έχουν ελεγχθεί με συγκεκριμένο, αυστηρότερο τρόπο.

Εδώ το πλήρες κείμενο:http://www.express.gr

2 σχόλια:

geokalp είπε...

χαίρομαι που δεν ήμουν ο μόνος που ανησύχησα όταν το διάβασα!

αλλά μιλάμε για ΠΟΛΥ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ!!!

Ψυχάκιας είπε...

Πραγματικά πολύ ψιλά γράμματα. Πιο ανησυχητικό από τα φυτοφάρμακα όμως είναι το ότι "έπιασα" τον εαυτό μου να δυσανασχετεί και να εκνευρίζετε αντί να εκπλήσσεται!!
Εκνευρίστηκα όταν αναρωτήθηκα τα εξής:

1.O οργανισμός τους "ξανθού γένους" είναι πιο ευαίσθητος από τους οργανισμούς άλλων εθνοτήτων? Αν όχι, για πιο λόγο αυτού του επιπέδου έλεγχος εισαγόμενων προϊόντων γίνεται μόνο στη Ρωσία ή αν γίνεται και αλλού, γιατί τα προφανώς όρια κινδύνου είναι διαφορετικά.Ή μήπως μας έχουν βάλει σε καραντίνα και άλλες χώρες;

2.Στα εν οίκο τώρα αναρωτιέμαι αν και ποιος κάνει τον αντίστοιχο έλεγχο στα "μένω Ελλάδα" προϊόντα και φυσικά εάν πραγματοποιείτε έλεγχος γιατί δεν έχουμε μάθει ποτέ για αντίστοιχα δηλητηριασμένες "παρτίδες" προϊόντων;

3.Έχουμε διαφορετικά όρια κινδύνου από άλλες χώρες;;

Powered By Blogger