Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Καιρός να κοιταχτούμε στον καθρέφτη

Tου Θεοδωρου Κουλουμπη*

Μετά την καταστροφική μανία των «κουκουλοφόρων» στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και το Ηράκλειο, μια σκέψη τριγύριζε πιεστικά στο μυαλό μου. Αν ήμουν καλός σκιτσογράφος θα την απέδιδα σε εικόνα περίπου ως εξής: Πολλά ανθρωπάκια –πολιτικοί, καθηγητές, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, συνδικαλιστές, ιερείς και άλλοι– δείχνουν ο ένας τον άλλον και βροντοφωνάζουν «εσύ φταις»! Σε μια άκρη του πίνακα θα έστηνα άλλο ένα ανθρωπάκι μπροστά σ’ ένα θαμπό καθρέφτη (που θα μπορούσε να είναι ο συγγραφέας αυτής της στήλης ή ένας από τα εκατομμύρια συμπατριώτες μας), το οποίο δείχνοντας το είδωλό του θα ρωτούσε «μήπως εσύ φταις;».

Η διεθνής προβολή των μεγάλων καταστροφών που προκλήθηκαν, με αφορμή τον άδικο χαμό του δεκαπεντάχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, θα μειώσει τον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα μας και τις ξένες επενδύσεις και, γενικότερα, θα πλήξει την ελληνική οικονομία σε μια περίοδο κλιμακούμενης παγκόσμιας κρίσης. Διάβασα, μετά τα γεγονότα, δεκάδες άρθρα στον διεθνή τύπο που αναφέρονταν στην Ελλάδα ως μια «εύθραυστη» ή «αποτυχημένη» δημοκρατία, η οποία πάσχει από ακυβερνησία, κινδυνεύει να εκδιωχθεί από τη Ζώνη του Ευρώ, και διανύει μια προεπαναστατική περίοδο. Οι περισσότεροι ξένοι σχολιαστές προβλέπουν ότι τα βίαια περιστατικά που συγκλόνισαν τη χώρα μας θα συνεχιστούν μετά μια ολιγοήμερη ανάπαυλα στις μέρες των εορτών....

Εδώ το πλήρες κείμενο:http://news.kathimerini.gr



3 σχόλια:

aeritzis είπε...

υπήρξαν όμως και πολλές αναλύσεις και ρεπορτάζ στον ξένο τύπο που παρουσίασαν τα γεγονότα σε μια διαφορετική βάση απ'οτι τα εγχώρια και που αγγίζαν την πραγματικότητα πολύ περισσότερο σε ότι αφορά τους βαθύτερους λόγους της κρίσης.
Επίσης πιστεύω ότι πολλές άλλες χώρες βρίσκονται στην ίδια "προεπαναστατική" περίοδο, απλά σε αυτές έχει εκδηλωθεί με διαφορετικό τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που το επιβεβαιώνει είναι η ανησυχία που εκφράζαν πολλές ηγεσίες Ευρωπαϊκών χωρών για την εξάπλωση των επεισοδίων...

aeritzis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ψυχάκιας είπε...

Όντως υπήρξαν οι αναλύσεις που αναφέρεις και μάλιστα έχω "κρατήσει" κάποιες μέσω αναδημοσίευσης (11/12,16/12). Σε αυτές τα "Δεκεμβριανά '08" φέρονται ως αποτέλεσμα της κοινωνικής δυσαρέσκειας απέναντι στη πολιτική, τα σκάνδαλα, τη γενιά των 700, τη παιδεία κλπ κλπ

Αγγίζουν όμως τη πραγματικότητα αυτές οι περιγραφές;;

Όπως έχεις καταλάβει εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι τα γεγονότα που ζήσαμε, ζούμε και μάλλον θα ζούμε για κάποιο χρονικό διάστημα αποτελούν πραγματική και ουσιαστική εξέγερση.

Τα θεωρώ ένα "μοδάτο βιντεοκλίπ" τεράστιας "εμπορικής αξίας" το οποίο παρέχει τεράστιες δυνατότητες πολιτικής και παραπολιτικής εκμετάλλευσης λόγω της "σύστασής" του (βλέπε βία, αίμα, νεολαία, κράτος, τρομοκρατία, συμπαράσταση, οικονομική κρίση, αεροβόλα).
Μη ξεχνάμε ότι:
βαρόμετρο έντασης
κύριο μέσο προβολής και
"βήμα έκφρασης" των εξεγερμένων και γενικότερα αυτής της "Αντιεξουσιαστικής Εξέγερσης"
αποτέλεσε και αποτελεί η ισχυρότερη και πιο διεφθαρμένη εξουσία, αυτή των ΜΜΕ(!!)

Τα κοινωνικά προβλήματα υπάρχουν και είναι τεράστια. Όσο όμως ο κάθε Έλληνας αναλώνεται στον προσωπικό του αγώνα για την διατήρηση των "χαριστικώς και παρανόμως κεκτημένων" πραγματική εξέγερση δεν θα υπάρξει ΠΟΤΕ.

Τα προβλήματα είναι όντως παγκόσμια (φυσικά στο Ελλαδιστάν των τζακιών "οξύτερα")όμως όπως είδες η εξέγερση έμεινε εντός των τειχών και η διάρκεια-πορεία της "προσδιορίστηκε" από τις ανάγκες της αγοράς για ρευστό τις ημέρες των εορτών!!!!

Powered By Blogger