Διαιρεμένος εμφανίζεται ο κόσμος σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, όπως δείχνει παγκόσμια σφυγμομέτρηση, καθώς όλοι δεν μοιράζονται τη δυτική άποψη που θέλει την ελευθεροτυπία αναγκαία συνθήκη κάθε ελεύθερης κοινωνίας.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 14 χώρες, διαπίστωσε επίσης ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στους δημοσιογράφους κυμαίνεται, με τους ερωτηθέντες να θεωρούν το ρωσικό, το βρετανικό και τον αμερικανικό Τύπο, τους λιγότερο αξιόπιστους, ενώ οι εφημερίδες σε χώρες όπως η Ινδία και η Κένυα χαρακτηρίζονται ως οι πλέον αξιόπιστες από την έρευνα της εταιρίας GlobeScan, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του BBC.
Ενώ το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ελευθεροτυπία είναι πολύ σημαντική σε μία ελεύθερη κοινωνία, 40% θεωρεί ότι η κοινωνική αρμονία είναι σημαντικότερη, ακόμη και αν αυτή πλήττει τη δημοσιογραφική αξιοπιστία. «Αν και οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν την έννοια της ελευθεροτυπίας, η δυτική άποψη που τη θέλει αναγκαία σε κάθε κοινωνία δικαίου, δεν είναι πάνδημη», εξηγεί ο πρόεδρος της GlobeScan, Νταγκ Μίλερ.
Ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ θεωρούνται εξίσου αξιόπιστα από τους ερωτηθέντες της σφυγμομέτρησης, αν και η συγκέντρωση πολλών μέσων σε ιδιωτικά χέρια, προκαλεί ανησυχία σε πολλά κράτη.
Μεγάλη πλειοψηφία ερωτηθέντων σε Βραζιλία (80%), Μεξικό (76%), ΗΠΑ (74%) και Βρετανία (71%), ανέφεραν ότι η υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια λίγων ιδιοκτητών απειλεί την πολιτική ζωή.
Η αξιοπιστία της δημοσιογραφικής έρευνας αμφισβητείται εντονότερα στα κράτη της Δύσης, όπως τη Γερμανία (28%), τη Βρετανία (29%), τις ΗΠΑ (29%) και τη Ρωσία (27%). Στον αντίποδα, τα καλύτερα ποσοστά αξιοπιστίας εξασφάλισαν ΜΜΕ της Νιγηρίας, της Κένυας, της Ινδίας και των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου