Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Eσπρεσάκιδες, φραπεδάκιδες, καπουτσινάκιδες...

Αγαπητοί εσπρεσάκιδες, φραπεδάκιδες, καπουτσινάκιδες,

όπως όλοι γνωρίζετε στα καταστήματα που μας σερβίρουν τους καφέδες μας, μας πιάνουν τα οπίσθια(!!!) υπερχρεώνοντας τα ροφήματα, κερδοσκοπώντας εις βάρος των απλών καταναλωτών.

Ένα απλό προϊόν που στα σούπερ μάρκετ κοστίζει ανάμεσα στα 0,75 - 4 ευρώ η συσκευασία, στα καφέ που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία και στις περιοχές αναψυχής και διασκέδασης της Αθήνας, των μεγάλων αστικών κέντρων και των τουριστικών προορισμών, οι τιμές ξεπερνούν κάθε φαντασία. Ένας ελληνικός καφές ξεκινάει από 2,5 ευρώ, η τιμή εκκίνησης του γαλλικού ειναι στα 3 ευρώ, ενώ ο καπουτσίνο - ως προϊόν ιταλικής φινέτσας και μόδας - ξεκινάει στα 3,5 ευρώ.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα, που στο εξωτερικό οι τιμές αυτών το υπηρεσιών, δεν ξεπερνούν ούτε κατά το ήμισυ των παραπάνω "ελληνικών" τιμών.

Συνήθως οι τιμές του καφέ εκτινάσσονται σε περιόδους πολέμου. Τελικά, η Ελλάδα βρίσκεται σε ακήρυχτο πόλεμο με τη γενιά των 700 ευρώ - τους συνήθεις πελάτες, λόγω ηλικίας, των καφετεριών. Τα παιδιά αυτά τιμούν τον παραδοσιακό τρόπο συνεύρεσης και κοινωνικοποίησης των Ελλήνων, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ζωή και οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις και στους χιλιάδες εργαζόμενους αυτών.

Καλούμε λοιπόν όλους εσάς να διεκδικήσετε δυναμικά τον απαιτούμενο σεβασμό προς τον πελάτη, την τσέπη του και τη νοημοσύνη του.

Το Σάββατο 11 Απριλίου 2009 δεν θα πάμε για τον καθιερωμένο καφέ με φίλους. Ας απολαύσουμε τη βόλτα μας στα μαγαζιά και στους δρόμους και ας μαζευτούμε στα σπίτια μας για καφέ.

Αν λοιπόν αυτές οι επιχειρήσεις θέλουν να επιβιώσουν εν μέσω κρίσης, ας ρίξουν τις τιμές, προκειμένου να διατηρήσουν την πελατεία τους.

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Μποϊκοτάζ στις καφετέριες

Προωθήστε το σε όσους περισσότερους μπορείτε!

9 σχόλια:

Ψυχάκιας είπε...

Είναι μια καλή αρχή, αλλά με μια μέρα δεν θα ιδρώσει το αυτί κανενός επιχειρηματία του κλάδου "500% κέρδος"...Αν σας βρίσκεται εύκαιρη και καμιά βδομαδούλα κανένας μηνάκος κάτι γίνεται...

Συμφωνώ με τη κίνηση...

ανεστης είπε...

Λάθος μεγάλο η σύγκριση τιμών σε καφετέριες Ελλάδας και εξωτερικού(γενικώς).
Στην Ιταλία ή στην Ισπανία π.χ. ο εσπρέσσο πίνεται στα όρθια και κοστίζει μερικά λεπτά. Στην Ελλάδα καθόμαστε για κανένα δίωρο σε καναπέδς lounge, πιάνουμε άλλη μια πολυθρόνα με τις κυριακάτικες εφημερίδες μας μέχρι που πέφτει ο ήλιος.
Πως θα πληρωθούν αυτά τα τετραγωνικά που καταλαμβάνουμε; Πόσοι καφέδες πρέπει να σερβιριστούν με τέτοιες συνθήκες για να αποσβεστεί ο "αέρας" και τα lounge έπιπλα;

Ψυχάκιας είπε...

Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ισπανία (που το έχω και σχετικά φρέσκο το μυαλό μου)στους τιμοκαταλόγους ο espresso στη μπάρα τιμάται περίπου στο euro και σε τραπεζάκι πολύ πιο ακριβός (όχι όσο στην Ελλάδα φυσικά). Εδώ δεν έχω δεί καμία τέτοια διάκριση. Ούτε καν το "take away" δεν έχει λογική τιμή. Όταν αγοράζεις ένα καφέ για το δρόμο σε πλαστικό πια απόσβεση πληρώνεις;
Μήπως τη φθορά του δαπέδου που διάσχισες έως το ταμείο.
Ανέστη θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου ώς προς την ύπαρξη μιας "αλυσίδας αισχροκέρδειας".
Πανάκριβα είναι τα ενοίκια των επαγγελματικών χώρων (όπως και των κατοικιών), πανάκριβος είναι ο εξοπλισμός, στοιχίζουν επίσης η ετήσιες ανακαινίσεις, κοστίζουν τα τετραγωνικά των υπαίθριων χώρων (οι περισσότεροι των οποίων είναι δημόσιοι χώροι) κλπ κλπ.
Γιατί όμως αυτό το τρενάκι να έχει πάντα "ατμομηχανή" τον πελάτη;
Συμφωνώ ότι ο Έλληνας αντιμετωπίζει το θέμα "καφές" τελείως διαφορετικά από τον Ευρωπαίο (ως προς το χρόνο παραμονής σε μια καφετέρια). Όμως αν αναλογιστείς το ποσοστό κέρδους σε κάθε καφέ αλλά και τα έξοδα μισθοδοσίας(!) η αποσβέσεις των παγίων τα οποία περιγράφεις είναι μάλλον θέμα λίγων μηνών.
Ο Έλληνας γενικά ξέρουμε ότι στοχεύει στο γρήγορο και εύκολο κέρδος. Ο Έλληνας "καφετζής" έχει βρει τη "κότα με τα χρυσά αυγά"!!

ανεστης είπε...

Μπορεί να ισχύει αυτό που λες σε σχ'εση με την αισχροκέρδεια. Άλλωστε κι ο Μαρινόπουλος φρόντισε τα Starbucks στην Ελλάδα να είναι τα ακριβότερα.
Αλλά για δες γύρω σου τι γίνεται, όλοι είναι αραχτοί στα καφέ. Η αγορά προσαμόστηκε στο lifestyle μας και το μαγαζί με την πιο βλαχοκλαμουράτη διακόσμιση τραβάει τα περισσότερα φράγκα (κι είναι και το πιο ακριβό). Έλα μια βόλτα στην πλατεία του Γέρακα να πάρεις μάτι...
Άρα δεν μπορούμε αντικειμενικά να απαιτούμε χαμηλότερες τιμές όταν επιβραβεύουμε την ακρίβεια.

Ψυχάκιας είπε...

"δεν μπορούμε αντικειμενικά να απαιτούμε χαμηλότερες τιμές όταν επιβραβεύουμε την ακρίβεια"

Συμφωνώ απόλυτα!!!

Και ξέρεις πολύ καλά ότι μας θεωρώ απόλυτα Υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση. Όσο επιβραβεύουμε την ακρίβεια (καταναλώνουμε δηλαδή) είμαστε άξιοι της μοίρας μας και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να "γκρινιάζουμε".

Όπως έχω και παλαιότερα γράψει μακάρι να γνώριζε και χρησιμοποιούσε την "δυναμή" του ο καταναλωτής για να διαμορφώσει καταστάσεις και τιμολόγια.

Πραγματικά όμως ρε συ Ανέστη γιατί είμαστε τόσο large; Υπάρχει τόσο χρήμα ή είμαστε απλά μαλάκες;

ανεστης είπε...

Γκούγκλαρε τον όρο "keeping up with the Jones's".
Εκεί είμαστε... Να δείξουμε οτι δεν είμαστε ακόμα βοσκοί όπως οι παπούδες μας. Εκεί δεν οφείλεται και το "άσε, δικά μου" του λογαρισμού που θεωρούμε ως λεβεντομαλάκες οτι είναι φιλότιμο ενώ είναι 100% πατρονάρισμα και επίδειξη κοινωνικής καταξίωσης;

Ψυχάκιας είπε...

Συνομιλία:

"Έεεελα βρε τι κάνεις; Καιρό έχουμε να τα πούμε...κλπ..κλπ..μπλα...μπλα"
.
.
"Ναι ναι, να τα πούμε απο κοντά το Σάββατο;"

"Ααα όχι το Σάββατο έχει μποϊκοτάζ στις καφετέριες"

"Να πάμε να φάμε σε κανένα εστιατόριο και να πιούμε εκεί καφέ!!"

"Όχι βρε χαζό δεν έχει μπουκοτάζ στο καφέ στις καφετέριες έχει!!"

Όπως καταλαβαίνεται το επόμενο μπουκοτάζ στις καφετέριες θα οργανωθεί από τους εστιάτορες και θα προσπαθήσουν να είναι διαρκείας.

Πάντως η συγκεκριμένη κοπέλα θα "αγωνιστεί" για να μην της στοιχίζει ο καφές 4€..μόνο που ο "αγώνας" θα τις στοιχίσει 20-30€!

Αυτά...

Ανώνυμος είπε...

Κι όχι μόνο αυτό το Σάββατο αλλά και κάθε Σάββατο για τουλάχιστον 1 μήνα. Να μάθουν οι ΑΛΗΤΕΣ (γιατί περί ΑΛΗΤΕΣ με κεφαλαία πρόκειται) που ανήγουν καφετέριες ότι δεν μπορούν να αισχροκερδούν σε βάρος των νέων ανθρώπων που ζούνε με μισθούς πείνας!

Όσο για τα λειτουργικά έξοδα, που διαμαρτύρονται οι ιδιοκτήτες καφετεριών. Τους πληροφορώ (λες και δεν το ξέρουν!) ότι η πλειοψηφία τους δεν κόβει νόμιμες αποδείξεις στο μεγαλύτερο ποσοστό των παραγγελιών των πελατών τους!

Ψυχάκιας είπε...

Ρε παιδιά πως πήγε το μπουκοτάζ;

Δεν έχω ενημερωθεί..

Powered By Blogger