Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

«Συμβατές οι αυξήσεις» προς εαυτούς. Και τις ψήφισαν...

Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Την ανάγκη να δώσουν εξηγήσεις για τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με τα οικονομικά τους, αισθάνθηκαν χθες οι βουλευτές κατά τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2008.
Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα, με την πλειονότητα των βουλευτών να δηλώνουν ότι οι αυξήσεις των αποζημιώσεών τους είναι ίσες με την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Εξαίρεση αποτέλεσε ο ΛΑΟΣ. Οι βουλευτές (Γ. Καρατζαφέρης, Αδ. Γεωργιάδης) τον υπερψήφισαν, αλλά συνεπείς προς τη λαϊκίστικη πολιτική, που μέχρι τώρα ακολουθούν, έσπευσαν να δηλώσουν ότι η αύξηση θα δοθεί ως ενίσχυση σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Πάντως, και το ΚΚΕ διά του εισηγητή του Αχ. Κανταρτζή αναφέρθηκε στην επιπρόσθετη αύξηση που είναι πιθανό να πάρουν οι 300 εξαιτίας της έκτακτης επιχορήγησης των δικαστικών, ζητώντας ακόμα και ειδική απόφαση της Βουλής που να αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο εισηγητής της κυβερνητικής παράταξης Ν. Σταυρογιάννης, αναφερόμενος στις αναπροσαρμογές των βουλευτικών αποζημιώσεων, υποστήριξε ότι η επιβάρυνση κάθε πολίτη για το σύνολο των χρημάτων που λαμβάνουν οι εθνοπατέρες είναι 7,45 ευρώ ετησίως.

Ποιό «πόθεν έσχες»;

Για προϋπολογισμό που διακρίνεται από δημοσιονομική αυστηρότητα και αξιοπιστία έκανε λόγο εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Γείτονας. Χαρακτήρισε εύκολους εντυπωσιασμούς τα όσα λέγονται από πολλές πλευρές και εμφανίστηκε επικριτικός με εκείνους που αντιμετωπίζουν «το κόστος λειτουργίας του κορυφαίου θεσμού της δημοκρατίας ως περιττή δαπάνη και πράξη εύνοιας υπέρ των εκάστοτε πολιτικών».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης εστίασε την τοποθέτησή του στην ανάγκη αναβάθμισης της λειτουργίας του κοινοβουλίου. Και όπως και ο κ. Γείτονας, τόνισε ότι ο έλεγχος των "πόθεν έσχες" δεν δίνει απαντήσεις ούτε για το πόθεν ούτε για το έσχες των βουλευτών. Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στην έκτακτη επιχορήγηση των δικαστικών. «Δεν μπορεί το θέμα να έρχεται εδώ μ' αυτούς τους τρόπους και εμείς να είμαστε οι καλοί ή οι κακοί και να ψηφίζουμε ή να καταψηφίζουμε», είπε. Στη συζήτηση πήραν μέρος ο πρόεδρος της Βουλής και οι προκάτοχοί του.

Ο Δ. Σιούφας τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της άρσης του επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών. Σημείωσε ότι «το δικαίωμα του εκλέγεσθαι πρέπει να το έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες και δεν θα επιτρέψουμε να διαθέτουν μόνο οι λίγοι και προνομιούχοι».

Η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη δήλωσε ότι πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στους επιπόλαιους και κακεντρεχείς και υπενθύμισε ότι κανείς δεν πρόβαλε τα πέντε εκατομμύρια ευρώ που έδωσε το Κοινοβούλιο στους πυρόπληκτους. Από την πλευρά του, ο Απ. Κακλαμάνης κατηγόρησε όσους θέλουν να φανούν αρεστοί στο λαό, ζητώντας καθήλωση των βουλευτικών αποζημιώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger