Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

Ελληνες με προνόμια Ευρωπαίων

Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Μπορεί η σύγκλιση μισθών και συντάξεων με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. να αποτελεί ζητούμενο για τους περισσότερους Ελληνες, όμως όχι για όλους. Οι βουλευτές μας, για παράδειγμα, δεν απέχουν από τα δεδομένα των ευρωπαίων συναδέλφων τους:

* Οι αμοιβές τους κυμαίνονται περίπου στον μέσο όρο μισθών στα κοινοβούλια των χωρών της Ε.Ε. Μάλιστα, μόνο οι έλληνες εθνοπατέρες και οι συνάδελφοί τους σε Αυστρία, Ισπανία και Πορτογαλία μισθοδοτούνται επί 14 μήνες, ενώ οι υπόλοιποι για 12.

* Οσον αφορά το ασφαλιστικό τους, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 1.400 ευρώ ύστερα από μία θητεία, το ύψος της σύνταξης ανέρχεται στο 80% του μισθού (από τα υψηλότερα ποσοστά), ενώ υπάρχει δυνατότητα παράλληλης σύνταξης, από άλλη εργασία.

* ΓΑΛΛΙΑ: Συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται στα 60 χρόνια, αλλά μειωμένη σύνταξη μπορεί να πάρει ο βουλευτής από τα 55. Η ανώτατη σύνταξη ανέρχεται σήμερα στα 6.190 ευρώ για 22,5 χρόνια ασφάλισης, ενώ η διακύμανση των ποσών γίνεται με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, οι οποίες είναι αυξημένες για τα 15 πρώτα χρόνια. Υπάρχει, επίσης, δυνατότητα παράλληλης σύνταξης από άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Ο μεικτός μισθός είναι 6.952 ευρώ.

* ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης. Πλήρης σύνταξη χορηγείται στα 65 χρόνια, ή στα 60 σε όσους συμπλήρωσαν 20 χρόνια θητείας. Ο βουλευτής μπορεί να παίρνει και παράλληλη σύνταξη, αλλά με αντίστοιχη μείωση της βουλευτικής.

Το ύψος μιας πλήρους σύνταξης (26 χρόνια θητείας) ανέρχεται περίπου στα 4.647 ευρώ και αντιστοιχεί στο 65% του τελευταίου μισθού, ο οποίος φθάνει τα 7.121 ευρώ.

* ΙΤΑΛΙΑ: Σύνταξη στα 65 με πλαφόν (για 15 έτη) τα 6.000 ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 60% του μισθού τους.

Σήμερα επιτρέπεται να παίρνουν περισσότερες από μία συντάξεις, αλλά από τη νέα Βουλή οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν θα μπορούν να παίρνουν παράλληλη σύνταξη.

Με 5 χρόνια θητείας, οι ιταλοί βουλευτές μπορούν να πάρουν το 20% της σύνταξης.

Οι μεικτές τους αποδοχές ανέρχονται σε 12.400 ευρώ.

**ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «Σπαρτιάτες» αποδεικνύονται οι Γερμανοί, καθώς έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές την τελευταία δεκαετία. Το όριο συνταξιοδότησης είναι τα 65 χρόνια, με ελάχιστο χρόνο τις δύο θητείες.

Οποιος έχει λιγότερα χρόνια μπορεί να πάρει εφάπαξ αποζημίωση. Σήμερα οι βουλευτές δικαιούνται (με 12 χρόνια) 2.380 ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν μόλις το 34% του μισθού τους. Δικαιούνται, επίσης, υπό όρους παράλληλη σύνταξη. Ο μισθός τους ανέρχεται σε 7.000 ευρώ (επί 12 μήνες κι όχι 14).

* ΣΟΥΗΔΙΑ: Οριο συνταξιοδότησης είναι το 65ο έτος και ελάχιστος χρόνος η 4ετία, οπότε ο βουλευτής παίρνει μηνιαία αποζημίωση για ένα χρόνο ίση με το 80% του μισθού του. Για υπηρεσίες 6-8 χρόνων, πληρώνεται για δύο χρόνια: τον πρώτο με 80% και το δεύτερο με 67% του μισθού.

Η ανώτατη σύνταξη (για 12 χρόνια) είναι 1.612 ευρώ, ενώ υπάρχει δικαίωμα παράλληλης σύνταξης, η οποία, όμως, πάνω από ένα ποσό συμψηφίζεται με τη βουλευτική. Ο μηνιαίος μισθός του βουλευτή ανέρχεται σε 5.677 ευρώ.


tsakir@enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger