Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Κράτος τραπεζών

ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ρεκόρ καθαρών κερδών, με αύξηση κατά 39% το 2007, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο 300 επιχειρήσεις, με πρωταθλήτριες τις τράπεζες, που η κερδοφορία τους έκανε άλμα εις ύψος κατά 70%!

ΥΠΑΡΧΕΙ, λοιπόν, όαση ευημερίας στη σημερινή Ελλάδα της λαϊκής δυσφορίας, της ακρίβειας και της μονόπλευρης λιτότητας. Οαση όπου συγκεντρώνεται ο παραγόμενος πλούτος, που λογικά θα έπρεπε να διαχέεται.

ΘΕΜΙΤΟΣ στόχος των επιχειρήσεων και φυσικά των τραπεζών, είναι η κερδοφορία. Τίθεται, όμως, καίριο ερώτημα, που αφορά τον καταναλωτή, για τον τρόπο αύξησης -και μάλιστα σε θεαματικό ύψος- της κερδοφορίας.

ΑΥΞΑΝΟΥΝ οι επιχειρήσεις τις τιμές των προϊόντων τους, αλλά σε ύψος και με ρυθμούς που δεν δικαιολογούνται από την αύξηση του κόστους παραγωγής, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αποδοχές των εργαζομένων. Οικονομία της αγοράς, θα πείτε. Αλλά με μονοπώλια και ολιγοπώλια.

ΠΡΩΤΟ και καλύτερο ολιγοπώλιο, οι τράπεζες. Στη συμπεριφορά τους οφείλεται η τόσο υψηλή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κερδοφορία τους. Είναι πρόκληση, που βγάζει μάτι και στραγγίζει τις τσέπες των πολιτών, η τεράστια διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων, αλλά και οι πάσης φύσεως προμήθειες.

ΤΟ ΜΕΣΟ επιτόκιο των νέων δανείων στο τέλος του 2007 ήταν 6,68% και των καταθέσεων 2,62%, δηλαδή άνοιγμα της ψαλίδας -ή περιθώριο- 4,06%, όταν στη ζώνη του ευρώ ήταν 3,04%. Στα καταναλωτικά δάνεια το επιτόκιο είναι 8,75%, στα στεγαστικά 4,35% και στις πιστωτικές κάρτες 17%, δηλαδή επιτόκιο-φωτιά.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ όλοι οι δανειολήπτες με χαράτσι 0,6% για την «ενίσχυση των εξαγωγών», κατά παράβαση μάλιστα του κοινοτικού δικαίου. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να το μειώσει στο 0,3%, αλλά μάλλον το... ξέχασε! Φορτώνονται όλα στον καταναλωτή, ο οποίος μένει απροστάτευτος, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα υπερχρεωμένα στις τράπεζες νοικοκυριά.

ΕΝΤΟΝΗ είναι η δυσφορία των πολιτών έναντι των τραπεζών, όπως δείχνει έρευνα της GPO, που διενεργήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Δηλώνει η κοινή γνώμη σε ποσοστά πάνω από 70%, ότι οι τράπεζες είναι ασύδοτες και λειτουργούν χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από την Πολιτεία και τα αρμόδια εποπτικά όργανα, ούτε και ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο, ενώ οι όροι δανεισμού δεν είναι δίκαιοι.

ΕΡΧΕΤΑΙ η επιβεβαίωση της αδιαφορίας για την κοινωνία από τις εκατοντάδες κατασχέσεις ακινήτων, που εκτελέστηκαν το 2007 για χρέη των ιδιοκτητών τους προς τις τράπεζες, στην πυρόπληκτη Ηλεία, αμέσως μόλις πέρασε η εξάμηνη αναστολή! Τόση ευαισθησία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger