Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Οι Ελληνες αντιμέτωποι με τους εαυτούς τους

Tου Νικου Κωνστανταρα

Από το περασμένο Σάββατο τα παιδιά μας μπήκαν σε έναν άλλο κόσμο. Δεν ευθύνονται αυτά αν η σχέση του πολίτη με το κράτος και την κυβέρνηση είναι άλλη απ’ αυτή που θα θέλαμε· η ευθύνη βαραίνει τους υπόλοιπους, αλλά κυρίως αυτούς που τόσα χρόνια κυβερνούν ή ασκούν αντιπολίτευση και άφησαν τα προβλήματα της δημοκρατίας μας να κακοφορμίσουν. Οι πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης φταίνε στο ότι ανέχονται την απαξίωση των θεσμών και τη διατήρηση ενός πολιτικού συστήματος από το οποίο δεν περιμένουν προκοπή, αλλά την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

Η κοινωνία μας είναι σε κρίση όχι επειδή τα προβλήματά της είναι μεγαλύτερα από αυτά που μαστίζουν άλλες χώρες, αλλά επειδή δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τίποτα μεταξύ μας. Με άβουλους, ατάλαντους ηγέτες που δεν τολμούν να λύσουν και τα πιο απλά προβλήματα, αφήνοντάς τα να χρονίζουν και τους θεσμούς να ευτελίζονται, τελικά χάσαμε την εμπιστοσύνη μας στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα και στη συνοχή της ίδιας της κοινωνίας μας. Είμαστε θυμωμένοι, θιγμένοι, ανασφαλείς, απομονωμένοι. Συμβιβασμένοι και ασυμβίβαστοι μαζί....

....Πώς θα φτιάξουν όλα αυτά; Τις τελευταίες μέρες είδαμε τον μαζικό και ειλικρινή πόνο για τον άδικο χαμό ενός παιδιού, αλλά και την ανησυχία για μια κοινωνία που ήταν τόσο έτοιμη να εκραγεί. Δεν είδαμε να δυναμώνει η βούληση κανενός να προβεί στις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίσουν τη χώρα για το μέλλον και θα εξασφαλίσουν τη γαλήνη. Αντιθέτως· είδαμε ότι ο φόβος και η καπηλεία θα εντείνουν τις διαφορές μας και θα ετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη καταστροφή.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger