Tης Γιουλης Επτακοιλη
Στις σελίδες social network, τύπου Facebook, τις μέρες που οι φωτιές κατάκαιγαν τη βορειοανατολική Αττική, αρκετοί Ελληνες χρήστες ξεπέρασαν τον εαυτό τους σε φαντασία, ετοιμολογία και ευρηματικότητα....
Tης Γιουλης Επτακοιλη
Στις σελίδες social network, τύπου Facebook, τις μέρες που οι φωτιές κατάκαιγαν τη βορειοανατολική Αττική, αρκετοί Ελληνες χρήστες ξεπέρασαν τον εαυτό τους σε φαντασία, ετοιμολογία και ευρηματικότητα....
Την αποζημίωση και των αυθαιρετούχων, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ζητούν δήμαρχοι της βορειοανατολικής Αττικής. Οπως υποστηρίζουν, η παράνομη ανέγερση κτισμάτων δεν είναι αδίκημα, αλλά... δικαίωμα, ελλείψει πολεοδομημένης γης. Η πρωτοφανής αυτή διεκδίκηση διατυπώθηκε χθες από τον δήμαρχο Μαραθώνα, κ. Σπύρο Ζαγάρη, ενώ αρκετοί συνάδελφοί του δείχνουν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν το ίδιο αίτημα, λόγω του μεγάλου αριθμού αυθαιρέτων στις περιοχές τους. «Στον Μαραθώνα, εκτός από το κέντρο της πόλης, που υπάγεται στη νομοθεσία για τους οικισμούς προ του 1923, δεν υπάρχει ούτε ένα εκατοστό γης στο σχέδιο πόλης», λέει ο κ. Ζαγάρης. «Ο, τι έχει χτιστεί στον Μαραθώνα έγινε με τις εκτός σχεδίου διατάξεις, με χρήση των παρεκκλίσεων (πρόσωπο σε επαρχιακές οδούς κ. λπ.) και φυσικά με αυθαίρετη δόμηση. Εμείς πιστεύουμε ότι τα αυθαίρετα που επλήγησαν θα πρέπει να αποζημιωθούν όπως και τα νόμιμα. Δεν φταίει ο πολίτης, αν το κράτος δεν του δίνει πολεοδομημένη γη. Ειδάλλως, ας δώσουν αντισταθμιστικά οφέλη σε όσους δεν τους επιτρέπεται να χτίσουν». Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η εξαίρεση των αυθαιρέτων από τις όποιες ευεργετικές για τους πληγέντες ρυθμίσεις είναι μονόδρομος, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η πολιτεία θα προχωρούσε σε έμμεση νομιμοποίηση, η οποία απαγορεύεται από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία.
Η ΔΕΗ, πάντως, εξέδωσε χθες διευκρινιστική ανακοίνωση για το θέμα της ηλεκτροδότησης αυθαιρέτων, υπενθυμίζοντας ότι δεν πρόκειται για απόφαση της εταιρείας, αλλά για πρόγραμμα ηλεκτροδότησης αυθαιρέτων, που έγινε βάσει νόμου του 2003.
Του Kωστα Iορδανιδη
Συνετελέσθη το έγκλημα, για μία φορά ακόμη. Παρανάλωμα του πυρός οι δασώδεις εκτάσεις της Αττικής. Ανεδείχθησαν εκ νέου: Το έλλειμμα του κρατικού μηχανισμού. Η ανυπαρξία χωροταξικού σχεδίου που ενθαρρύνει και, τελικώς, επιβραβεύει διαχρονικά τους καταπατητές. Η απαράδεκτη συμπεριφορά της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, που δαπανά συνολικώς τεράστια ποσά για πάσης φύσεως δραστηριότητες, όχι όμως για την πυρασφάλεια. Η απροθυμία, τέλος, συνεργασίας των επί μέρους κρατικών υπηρεσιών. Θα μπορούσαν να προστεθούν και πλείστα άλλα όσα στον προαναφερθέντα κατάλογο των ορθών αιτιάσεων, με κύριους παραλήπτες όλα τα κόμματα, που άσκησαν κατά καιρούς την εξουσία.
Υπάρχει ασφαλώς και ο παράγων που ονομάζεται «ελληνική κοινωνία», όπου η τάση αυθαιρεσίας, επιβεβαιώσεως της οικονομικής επιτυχίας, έχει τόσο εδραιωθεί ώστε να βιάζει κάθε κανόνα και αίσθηση του μέτρου.....
From: Ψυχάκιας
Sent: Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009 1:06 πμ
To:
Cc:
Subject: Αίτημα Πληροφόρησης - Υπόψη κου Μαρκόπουλου, κας Γκερέκου
From: Ψυχάκιας
Sent: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009 7:17 μμ
To:
Cc:
Subject: Αίτημα Πληροφόρησης - Υπόψη κου Μαρκόπουλου
Κε Υπουργέ
Εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ενώ καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από "ειδήσεις" περί πτώσης του τουρισμού, απολύσεις υπαλλήλων, κλείσιμο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, μείωση τιμών, πακέτα απίστευτων προσφορών διακοπών κλπ κλπ, αρκεί μια πολύ γρήγορη και επιφανειακή έρευνα για να καταλήξει κάποιος στο συμπέρασμα ότι οι διακοπές στην Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι ασύμφορες για το μέσο Έλληνα, καθώς διέπονται καθαρά από το ρητό "Κλέβω Ελλάδα".
Το ανωτέρω συμπέρασμα δεν προκαλεί κανένα ερώτημα δεδομένου ότι ο τουριστικός κλάδος προφανώς δεν διαμορφώνει την οικονομική εικόνα των διακοπών ερήμην σας, αλλά ούτε και ερήμην μας.
Το ερωτήματα τα οποία επιθυμώ να σας θέσω είναι:
1. Για ποιο λόγο επιτρέπεται στους τουριστικούς πράκτορες να χαρακτηρίζουν ως "πακέτο διακοπών" προϊόντα τους τα οποία παρέχουν μόνο διανυκτέρευση και ίσως πρωινό;
2.Για ποιο λόγο επιτρέπεται στους τουριστικούς πράκτορες αλλά και στις ίδιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προσφέρουν χρεώσεις ανά άτομο (και όχι ανά δωμάτιο) τη στιγμή κατά τη οποία δεν παρέχουν απολύτως καμία εξατομικευμένη παροχή;
κε Υπουργέ θα χαρώ να λάβω απαντήσεις στα απλά ερωτήματα μου, τις οποίες θα χρησιμοποιήσω δεόντως στην περιπέτεια του "Μένω Ελλάδα".
Συνημμένα θα βρείτε χαρακτηριστική περίπτωση ξενοδοχειακής επιχείρησης η οποία σε δύο διαφορετικά sites προσφέρει “ελαφρώς” διαφοροποιημένη τιμή.
Ευχαριστώ
Ψυχάκιας
Του Νικου Γ. Ξυδακη
O ανταποκριτής του ΒΒC Μάλκολμ Μπράμπαντ αγαπά τόσο πολύ την Ελλάδα, που νιώθει τύψεις για το ενοικιαζόμενο σπίτι του στο Ντράφι. «Η αγαλλίαση που νιώθαμε στο εκπληκτικό ορεινό τοπίο» γράφει σήμερα στην «Κ» (σελ. 24), «μετριαζόταν από την επίγνωση ότι επωφελούμαστε από έναν εμπρησμό, που επέτρεψε σε αδίστακτους εργολάβους να πλουτίσουν, χτίζοντας εκεί που πριν από μια δεκαετία υπήρχε δάσος». Ο Βρετανός δημοσιογράφος μιλά ευγενικά για τη μεγαλύτερη αρρώστια της σύγχρονης Ελλάδας, για το σύνδρομο που περιλαμβάνει: αυθαιρεσία, ψύχωση real estate, διεφθαρμένη και ανεπαρκή διοίκηση, πελατειακές σχέσεις κυβερνώντων-κυβερνωμένων, καταπάτηση του κοινόκτητου, λύσσα για το ιδιόκτητο. Βλέπουμε τις αεροφωτογραφίες των καμένων της ΒΑ Αττικής, υπερδιακόσιες χιλιάδες στρέμματα - δυόμισι κυκλαδονήσια σε έκταση. Τα σπίτια φυτρώνουν μέσα στο δάσος, από τα δέντρα τα χωρίζει μια αυλή, με γκαζόν και πισίνα. Φυτρώνουν διαρκώς, ημιαυθαίρετα, ημινόμιμα, αυθαίρετα, παράνομα. Χωρίς οδικό δίκτυο, χωρίς δασικούς δρόμους, χωρίς υποδομές, χωρίς υδατοδεξαμενές και κρουνούς. Αλλά με πισίνες και γκαράζ για το δασικό SUV. Δεν είναι όλα τα σπίτια έτσι, υπάρχουν και ιστορικοί οικισμοί, νόμιμοι. Αλλά είναι κοινό μυστικό ότι η πληθωρική οικοδόμηση των οικοπεδικών φιλέτων περί την Πεντέλη δεν ξεκινά ποτέ νόμιμα, νομιμοποιείται πάντα εκ των υστέρων. Οικοπεδοποίηση του δάσους: είναι κι αυτός ένας τρόπος να παράγονται υπεραξίες...
Τώρα, πάνω στις στάχτες του δάσους, πλάι στα ανέπαφα σπίτια, ταπεινά ή αλαζονικά, στα αποκαΐδια της αττικής μεγαπυρκαγιάς, πλανάται μια οσμή: δυσάρεστη, τοξική, σαν τις διοξίνες που περιέχει η κάπνα. Είναι η πικρή επίγνωση ότι όλα αυτά έχουν ξαναγίνει και θα ξαναγίνουν: ότι τίποτε δεν άλλαξε από τις μεγάλες πυρκαγιές του ’90, τίποτε δεν μάθαμε από το πύρινο καλοκαίρι του 2007. Ανησυχούμε όταν καίγονται τα δάση, θρηνούμε όταν απειλούνται τα ημιαυθαίρετα. Κι ύστερα ξεχνάμε, επανερχόμαστε στον δαιμονικό κύκλο του ημινόμιμου real estate, ξαναβρίσκουμε την απέραντη, διαρκή περιφρόνηση για τον δημόσιο χώρο. «Οι τύψεις κάηκαν από τις φλόγες», συμπεραίνει θλιμμένα ο Μπράμπαντ. Μπα, ούτε καν τύψεις: αφού σώθηκαν τα κτίρια.
photo: Μιλάνο, κατοικία
Κύριε Ψυχάκια
Σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό ¨Ξενοδόχων και Πελατών Αυτών¨, άρθρο 8
Του ν.1652/30-10-1986 (ΦΕΚ 167 Α΄) , απόφαση 503007/1976 (ΦΕΚ 166 Β΄) άρθρο 15, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, έχουν το δικαίωμα, μετά την σχετική χορήγηση απόφασης από τον Ε.Ο.Τ, υποχρεωτικής παροχής πρωινού ή γεύματος.
Άρθρο 15
«Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στις οποίες έχει χορηγηθεί από τον Ε.Ο.Τ το δικαίωμα υποχρεωτικής παροχής πρωινού ή γεύματος, οφείλουν να προσθέτουν στην τιμή του δωματίου και μάλιστα στο ακέραιο και τις τιμές που καθορίζονται από τις Αγορανομικές Διατάξεις και ισχύουν κάθε φορά και να προσφέρουν με τη σύνθεση που προβλέπεται από τις Αγορανομικές Διατάξεις τα εν λόγω εδέσματα.
Τα ξενοδοχεία στα οποία παρέχεται το δικαίωμα υποχρεωτικής ημιδιατροφής, υποχρεούνται να γνωστοποιούν τούτο στους πελάτες κατά την άφιξή τους και να αναρτούν σχετική ενδεικτική πινακίδα σε εμφανή θέση της υποδοχής και του υπνοδωματίου.»
Tου Σταμου Zουλα / stamoszoulas@gmail. com
«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιληφθεί ότι μερίδα της κοινής γνώμης δεν συμφωνεί με την επιλογή των κομμάτων να αλλάζουν στάση ανάλογα με το τι τα συμφέρει πολιτικά». Η μνημειώδης (για την απλοϊκότητά της) φράση ανήκει στον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο και αφορά τη διαχρονική στάση των δύο μεγάλων κομμάτων στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Η μόνη διαφωνία που μπορεί να διατυπώσει κανείς, είναι στη λέξη «μερίδα». Διότι εμφανίζει την πλειονότητα της κοινής γνώμης να συμφωνεί ή έστω να ανέχεται τις παλινωδίες και γενικά τον εμπαιγμό της από τα κόμματα, που αποτελεί τον κανόνα της πολιτικής τους συμπεριφοράς. Εκτός και αν ο κ. Βενιζέλος με τη λέξη «μερίδα» εννοεί το περίπου 50% που αρνήθηκε να μετάσχει στις ευρωεκλογές, λόγω απογοητεύσεως ή και αηδίας. (Με την προσθήκη ότι η στάση αυτή δημιούργησε ένα πολιτικό προηγούμενο, το οποίο δεν αποκλείεται να «αναβαθμιστεί» ως έκπληξη και στις βουλευτικές εκλογές.)......
Ενας τουρίστας παρακολουθεί έκπληκτος τις ομοσπονδιακές αρχές του Μεξικού να σφραγίζουν ένα τμήμα της παραλίας στο Κανκούν. «Μας υποσχέθηκαν άμμο», διαμαρτύρονταν οι επισκέπτες του συγκεκριμένου ξενοδοχείου Gran Caribe Real Hotel. Η ειδυλλιακή πλαζ, όμως, δημιουργήθηκε από επιχωματώσεις που έκανε ο ιδιοκτήτης του ξενδοχείου και την άντληση άμμου από τον βυθό του ωκεανού, με κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και οι αρχές υποσχέθηκαν ότι θα αποκαταστήσουν τις παραλίες με περιβαλλοντικά υπεύθυνες λύσεις. Η πρακτική της επιχωμάτωσης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και δυστυχώς εφαρμόζεται από ορισμένους ασυνείδητους και στην Ελλάδα. Απλώς στο Μεξικό –σε αντίθεση με την Ελλάδα– λειτουργεί υπηρεσία περιβάλλοντος, η οποία επιβάλλει με αυστηρότητα τον νόμο και δεν επιτρέπει τις ακραίες παρανομίες που διαπράττουν διάφοροι «παράγοντες» στις ελληνικές ακτές.