Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Σε καλό δρόμο.....

Σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι ανήλθε το «ξέπλυμα» χρήματος στην Ελλάδα, έναντι 1,6 δισεκατομμυρίων πριν από δύο χρόνια..

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το σύνολο της διαφθοράς στη χώρα μας ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, ποτών και η παράνομη πορνεία, των οποίων ο τζίρος, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ και άλλων μελετών, ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η φοροδιαφυγή, που εκτιμάται γύρω στα 20 δισ. ευρώ.

Το επίπεδο διαφάνειας της Ελλάδος, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, συγκρίνεται με εκείνα της Κόστα Ρίκα, της Χιλής και του Μαυρίκιου.

Η βαθμολογία για τον έλεγχο της διαφθοράς στην Ελλάδα ήταν το 2008 στις 60,9 μονάδες, όταν στον ΟΟΣΑ ήταν 90,2 μονάδες. Γενικά, η μέση βαθμολογία των ανεπτυγμένων χωρών στις οποίες περιλαμβάνεται η Ελλάδα (ως μέλος του ΟΟΣΑ και της Ευρωζώνης) κυμαίνεται άνω των 81 μονάδων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα «φακελάκια» από ιδιώτες το 2008 ανήλθαν σε 748 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισαν τις «μίζες» και τα «γρηγορόσημα» από επιχειρήσεις σε 850 εκατομμύρια ευρώ και 340 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα το 2007.

Ο «τζίρος» της πορνείας, των ναρκωτικών, των λαθραίων τσιγάρων και των οινοπνευματωδών ποτών υπολογίζεται σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ. Τέλος, η φοροδιαφυγή στην αγορά καυσίμων υπολογίζεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ, βάσει έκθεσης της Hellastat.

Σημειώνεται ότι το σύνολο της παραοικονομίας στην Ελλάδα υπολογίστηκε πρόσφατα από τον ΟΟΣΑ στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 65 δισ. ευρώ τον χρόνο!

Επίσης, σημειώνει ότι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως Ουγγαρία, Τσεχία, Μαυρίκιος, Χιλή και Κόστα Ρίκα, σημείωσαν μεγαλύτερη βελτίωση απ’ ό,τι ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Εδώ το πλήρες κείμενο:http://www.ekathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger