Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

Δημοσιογράφοι.

"Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι οι δημοσιογράφοι αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτού του τόπου (αν όχι το μεγαλύτερο).

Στο δικό μου φτωχό μυαλό ο Δημοσιογράφος θα έπρεπε να αποτελεί τα μάτια και τη φωνή του μέσου πολίτη.

Θα έπρεπε να παρακολουθεί μέρα-νύχτα τα γεγονότα και να ενημερώνει αντικειμενικά, πέρα από οποιοδήποτε χρώμα και πολιτική πεποίθηση, τη κοινή γνώμη.

Θα έπρεπε οι πολιτικοί να τον φοβούνται, να τον αντιμετωπίζουν ως τα αυτιά και τα μάτια του κάθε ένα από εμάς, του κάθε πολίτη, του κάθε ψηφοφόρου. Να ξέρουν ότι οποιαδήποτε "πολιτική λαμογιά" θα φτάσει στο κόσμο ο οποίος θα την κρίνει και θα την τιμωρήσει.

Θα έπρεπε κάθε ρεπορτάζ να έχε ονόματα, ημερομηνίες, γεγονότα και αντικειμενική περιγραφή.

Αντί για όλα αυτά τι συμβαίνει σήμερα;

Ο κάθε Δημοσιογράφος αποτελεί τα μάτια και τη φωνή του συστήματος, του πολιτικού "λαμόγιου". Ο κάθε Δημοσιογράφος αποτελεί τον καλύτερο φίλο της διαφθοράς και του λαμόγιου. Παραποιεί την αλήθεια και τα γεγονότα βάσει τον συμφερόντων των φίλων και συνεργατών του, με απώτερο σκοπό το οικονομικό κέρδος.

Ο ρόλος του Δημοσιογράφου έχει μεταλλαχτεί. Είναι πλέον διπλός.


Από τη μία πλευρά αφουγκράζεται τη κοινή γνώμη (αφού πρώτα ο ίδιος την έχει ταΐσει με εικονικές ειδήσεις)και εν συνεχεία παρέα με τα "αφεντικά" του παρακολουθεί αν το κοινό "μάσησε" ή πρέπει να το επαναφέρουμε με λίγη "εικονική είδηση" επιπλέον στον "σωστό δρόμο"!


Ο Δημοσιογράφος σήμερα πουλάει την είδηση στους θύτες αντί να την χαρίζει στα θύματα για να "σωθούν".


Σίγουρα όλοι οι Δημοσιογράφοι δεν είναι το ίδιο, όπως κανένας δεν είναι ίδιος με κανέναν. Σίγουρα υπάρχουν και δημοσιογράφοι τίμιοι και επαγγελματίες. Όμως εκείνοι δεν μπαίνουν στα σπίτια μας φορώντας ROLEX, εκείνοι δεν φωνάζουν στα παράθυρα ωσάν κομματικοί εκπρόσωποι,εκείνοι δεν σκηνοθετούν τα ρεπορτάζ με soundtraks και δάκρυα, εκείνοι δεν πηγαίνουν στα debate με Μερσεντές και δεν δίνουν στους "συναδέλφους" συνεντεύξεις αντάξιες πρωθυπουργού. Δεν "παίζουν" σε parties και κάθε είδους μοδάτο πανηγυράκι. Δεν προσπαθούν να αποχαυνώσουν τον Έλληνα πολίτη.

Όμως αυτοί μάλλον είναι λίγοι..

ή τους έχουν καλά κρυμμένους..

ή έχουν κρυφτεί μόνοι τους μήπως και κάποια στιγμή βρουν μια καλή δουλειά, ένα καλό "μεροκάματο" δίπλα στους μεγάλους "Εθνοαστέρες Δημοσιογράφους".

Στο δικό μου φτωχό μυαλό όταν μόνοι τους οι δημοσιογράφοι καθαρίσουν τη σαπίλα από τον κλάδο τους, θα είμαστε όλοι μαζί στους δρόμους, μαζί τους.

Αν όχι, θα είμαστε εκεί που οι ίδιοι μας τοποθετούν..στους καναπέδες..δίνοντας την επανάσταση του καναπέ..αυτή τη φορά παρακολουθώντας τους ίδιους τους δημοσιογράφους και όχι αυτούς που κατέγραφαν οι κάμερες τους έως σήμερα για τα ρεπορτάζ τα οποία γεμίζουν το χρόνο μεταξύ των διαφημίσεων της Μερσεντες και της ΒΜW!"


Το παραπάνω κείμενο αποτελεί το σχόλιο μου σε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα το οποίο ανέβασε ο ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ με τίτλο " Oι δημοσιογράφοι στους δρόμους χωρίς τη κοινωνία μαζί τους ", καθώς και την άποψη μου για τους Δημοσιογράφους.

9 σχόλια:

island είπε...

Το είχα διαβάσει το σχόλιό σου στο σάιτ και πραγματικά δεν είχα τί να απαντήσω μετά.Ήθελα να πω κάποια από αυτά που είπες αλλά μου έκοψες την φόρα.Τα είπες όλα.Καλή συνέχεια αδερφέ

vagnes είπε...

Δημοσιογραφοι, επαγγελματιες συνδικαλιστες (εργατο-πατερες) και καθηγητικη εδρα οι τρεις εγαλες πληγες μας.

Ψυχάκιας είπε...

Φίλε island χαίρομαι που συμφωνούμε και λυπάμαι που σε "έκοψα".

Κατά την άποψή μου αγαπητοί φίλοι, αν πρέπει να αριθμήσουμε τις πληγές του χωριού που λέγεται Ελλάδα, πρέπει να περιοριστούμε στον αριθμό 1.

Μία είναι η πληγή της χώρας μας και αυτή είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Οι δημοσιογράφοι είναι ένα επάγγελμα. Το ότι έχει καταντήσει όπως έχει καταντήσει δεν έχει να κάνει με κάποιον "ιό" ή κάποιο "μικρόβιο".

Όλα εμείς τα ανθρωπάκια έχουμε δημιουργήσει τους Εθνο-σωτήρες-αστέρες Δημοσιογράφους.

Εμείς τα ανθρωπάκια λατρεύουμε να μας λέει το καιρό ένα υπέροχο ξανθό πλασματάκι με "super mini" φορεματάκι.

Εμείς τα ανθρωπάκια κοιτάζουμε τα μάτια της "Ελλης" και χάνουμε τους "πολιτικούς" συντελεστές πίσω από την λάμψη των ματιών και χρυσαφικών της.

Εμείς τα ανθρωπάκια βλέπουμε με ευχαρίστηση ηλίθιους χαλβάδες δημοσιογράφους να αλλάζουν φάτσες λύπης και χαράς ανάλογα με το ρεπορτάζ.

Εμείς τα ανθρωπάκια αναζητούμε Σωτήρες Δημοσιογράφους μέσα σε Ζούγλες, παρέα με γραφικούς διακοσμητικούς studioλάγνους και παπαγάλους!!

Εμείς τα ανθρωπάκια τσιμπάμε σε ROLEXAΚιδες εκδότες οι οποίοι "πονάνε" για την ανεργία τη φτώχεια και τα μεροκάματα στα τηλεwindows, όταν οι ίδιοι εκμεταλλεύονται (ποικιλοτρόπως) τα παιδάκια που βγαίνουν από τα ΙΕΚ Δημοσιογραφίας.

Εμείς τα "ανέραστα" ανθρωπάκια εκτοξεύουμε στα ύψη της πωλήσεις των εφημερίδων όταν δίνουν μαζί "τσόντες".

Εμείς τα ανθρωπάκια δεν συντηρούμαι τις τσοντοφυλλάδες τύπου Εsspresso;

Τα έχω ξαναγράψει και δεν θέλω να σας ζαλίζω..

Οι κύριοι συνδικαλιστές εργατοπατέρες - μελλοντικοί βουλευτές και υπουργοί, μήπως είναι μια "κοινωνική τερατογένεση" για την οποία δεν φέρουμε καμία ευθύνη?

Ο κος Πολυζογόπουλος ο κος Πρωτόπαπας κλπ μήπως μπήκαν σε βουλή και κυβερνήσεις χωρίς το δικό μας "δαχτυλάκι"?

Τελικά φίλοι είμαστε πολύ "λίγοι" σαν άτομα για να έχουμε ένα καλύτερο σύνολο. Έχουμε αυτό που μας αξίζει-βολεύει-ταιριάζει.

"Για τις Καθηγητικές έδρες δεν έχω άποψη, καθώς δεν γνωρίζω. Θα με ενδιέφερε να μάθω όμως το σκεπτικό σου φίλε vagnes."

dgalanis είπε...

θα διαφωνήσω με την άποψη που παρουσιάζεις στο κείμενό σου

είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι οι γενικότητες δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν

στο δικό μου πολύ φτωχό μυαλό ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι τα μάτια και η φωνή της αλήθειας είτε αυτή αφορά τους πολίτες είτε τους πολιτευτές

η απαίτησή σου να κάνουν τη δουλειά τους πάνω από πολιτικές τοποθετήσεις είναι σωστή, αλλά ταυτόχρονα και λίγο παράλογη ... όλοι είμαστε άνθρωποι και όλοι επηρεαζόμαστε σε όλα από τις πολιτικές μας πεποιθήσεις

να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω κάθετα με την έκφραση ο "κάθε δημοσιογράφος" επειδή τυχαίνει να γνωρίζω πολλούς που δεν είναι έτσι ... που δεν είναι διεφθαρμένοι ή φίλοι της διαφθοράς ... που δεν παραποιούν τα γεγονότα βάσει συμφερόντων κλπ κλπ

όσο γι αυτούς που βάζεις σπίτι σου και φοράνε ρόλεξ επίτρεψέ μου να σου πω ότι αποτελούν το 0,5% των δημοσιογράφων ... το υπόλοιπο κάνει τη δουλειά του χωρίς ρόλεξ

επίσης το να ταυτίζεις τους δημοσιογράφους με τους εκδότες είναι σαν να ταυτίζεις τον εργάτη της χαλυβουργικής με τη γιάννα αγγελοπούλου

βέβαια στο σχόλιό σου διατυπώνεις μια διαφορετική άποψη με την οποία συμφωνώ περισότερο

αναρωτιέμαι αν κι εσύ σαν άνθρωπος που δημοσιογραφείς το κάνεις επίτηδες προκειμένου να λαϊκίσεις πάνω σε ένα θέμα όπως θα έκαναν οι σταρ δημοσιογράφοι στους οποίους αναφέρεσαι [το ξέρω πως δεν είναι έτσι αλλά λέμε τώρα ... ;)]

ανεστης είπε...

Αγαπητέ μου θα συμφωνήσω εν μέρει με τον manifesto. Ο δημοσιογράφος διαμορφώνεται ανάλογα με το τι ζητάει ο εκδότης. Αν είχαμε BBC θα είχαμε και ανάλογους δημοσιογράφους. Επειδή όμως είμαστε μικρή αγορά και τα media είναι οριακά σε έσοδα, οι μισοί δημοσιογράφοι κάνουν ρεπορτάζ γραφείου (internet) ενώ οι άλλοι μισοί λένε δημοσιογραφία το πέταμα λάσπης ανάλογα με τα συμφέροντα του εκάστοτε αφεντικού ή είναι μολυβοσπρώχτες με εξαρτημένα κομματικά συμφέροντα.
Βοηθάει σ αυτό και το οτι στην Ελλάδα δεν έχουμε διάθεση για καθαρή και ανεξάρτητη πληροφόρηση και πιπιλάμε οτι μας ταίζει η "δική μας" εφημερίδα/παράταξη/ομάδα.
Όλα λοιπόν είναι θέματα προσφοράς και ζήτησης.

Ψυχάκιας είπε...

Καλησπέρα σε όλους σας,

θέλω να δώσω κάποιες διευκρινίσεις.

@ newManifesto

Μην απομονώνεις το "κάθε δημοσιογράφος ". Στη συνέχεια του ίδιου σχολίου είναι σαφές ότι δεν μου αρέσουν τα "καζάνια"! Το γράφω και στο blog σου (πρέπει όμως πρώτα να το εγκρίνεις για να δημοσιευθεί). Σαφώς υπάρχουν και σωστοί δημοσιογράφοι. Δείξε μας που μπορούμε να τους βρούμε, να τους διαβάσουμε να τους ακούσουμε.

Οι σωστοί δημοσιογράφοι δεν έχουν διαφημιστικό και τηλεοπτικό χώρο, εσύ τους ξέρεις από μέσα (μάλλον), γνώρισε τους και σε εμάς του "απέξω".

Η Γιάννα Αγγελοπούλου δεν δούλεψε ποτέ ηλεκτροκόληση και ο εργάτης της χαλυβουργικής δεν φόρεσε ποτέ γόβες (μάλλον!).
Οι εκδότες ήταν και παραμένουν δημοσιογράφοι όπως και οι δημοσιογράφοι οι οποίοι βρίσκονται στη δούλεψή τους.
Δεν τους ταυτίζω (θα έπρεπε να είμαι ηλίθιος)επισημαίνω όμως την εξέλιξη κάποιων μέσω της "διαφθοράς" σε εκδότες και την εκμετάλλευση από τους "εκδότες πλέον" των συναδέλφων τους. Διαφωνείς?

Με το blog κάνω τα πρώτα μου βήματα, όταν στήσω την εφημερίδα θα αρχίσω να "λαϊκίζω"..θα μου πάρει κανά δυο μήνες ακόμα! ΑΑ και δεν έχω και Rolex γαμώτο!

@ ανεστης

Η κότα το αυγό ή το αυγό τη κότα?
Αν είχαμε σωστούς δημοσιογράφους δεν θα μπορούσαμε να είχαμε και κανένα BBCακι μικρό αλλά σοβαρό?

Όσο για το αν έχουμε διάθεση για σωστή ενημέρωση, μήπως φταίει ότι δεν έχουμε δεί ποτέ μας τί σημαίνει σωστή ενημέρωση ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε?

Σχετικά με το σχόλιο σου παράταξη/ομάδα/εφημερίδα ξέρεις ότι με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο!

dgalanis είπε...

"Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι οι δημοσιογράφοι αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτού του τόπου (αν όχι το μεγαλύτερο)"

οι δημοσιογράφοι - όχι "κάποιοι δημοσιογράφοι" ή έστω "οι περισότεροι δημοσιογράφοι"

"Ο κάθε Δημοσιογράφος" αποτελεί τα μάτια και τη φωνή του συστήματος, του πολιτικού "λαμόγιου".

"Ο κάθε Δημοσιογράφος αποτελεί τον καλύτερο φίλο της διαφθοράς και του λαμόγιου."

μη με κατηγορείς ότι απομονώνω μια έκφραση την οποία τόσο συχνά χρησιμοποιείς

...

κοίτα, δεν έχω την καλύτερη γνώμη για τους δημοσιογράφους

αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με γενικεύσεις του τύπου "είναι όλοι αλήτες και ρουφιάνοι"

τέλος πάντων ... εδώ μέσα όλοι δημοσιογραφούμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο

είμαστε όλοι δημοσιογράφοι και μάλιστα εδώ έχουμε και την ελευθερία ότι δεν θε επέμβει κανείς σε αυτά που γράφουμε

ας την εκμεταλλευτούμε καλύτερα από το να αναπαράγουμε τα κλισέ που ακούμε εκεί έξω

Ψυχάκιας είπε...

Αγαπητέ φίλε,

κλείνω την ανούσια-ανεπιθύμητη-άσκοπη-αδικαιολόγητη και βαρετή για όλους "αντιπαράθεση" επισημαίνοντας:

"Σίγουρα όλοι οι Δημοσιογράφοι δεν είναι το ίδιο, όπως κανένας δεν είναι ίδιος με κανέναν. Σίγουρα υπάρχουν και δημοσιογράφοι τίμιοι και επαγγελματίες."

"'Oχι όλοι οι δημοσιογράφοι δεν είναι τηλεαστέρες. Όλοι όμως οι δημοσιογράφοι που σας εκπροσωπούν στην καθημερινότητα του Έλληνα είναι Τηλε-Εθνο-Σωτήρες Δημοσιογράφοι και πληρωμένοι "ειδησεοκατασκευαστες" αστέρες.."

"Εμείς τα ανθρωπάκια τσιμπάμε σε ROLEXAΚιδες εκδότες οι οποίοι "πονάνε" για την ανεργία τη φτώχεια και τα μεροκάματα στα τηλεwindows, όταν οι ίδιοι εκμεταλλεύονται (ποικιλοτρόπως) τα παιδάκια που βγαίνουν από τα ΙΕΚ Δημοσιογραφίας."

Αυτό το "κάθε" που επαναλαμβάνεις συνέχεια νομίζω ότι του δίνεις τεράστια προσοχή ενώ αποδυναμώνεται από το ίδιο το κείμενο, μέρος του οποίου αποτελεί.Εν πάση περιπτώσει επαναλαμβάνω..ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ!!.-

Αν δεν μπορεί κανένας από τους δύο μας να πείσει ή να κατανοήσει τον άλλο ας αφήσουμε τα ούτως ή άλλος ελεύθερα κείμενα-απόψεις να ταξιδεύουν στο διαδίκτυο για όποιον θέλει να τα κρίνει.

Και τελειώνω δηλώνοντας ξεκάθαρα.. ΔΕΝ πιστεύω στις γενικότητες και ΔΕΝ με εκφράζουν!! Εκτός από μία:

"Μία είναι η πληγή της χώρας μας και αυτή είμαστε εμείς οι ίδιοι."

Σαφώς και δεν επιθυμώ να τροποποιήσεις το "Πρωτοσέλιδό" σου , αντιθέτως με τιμά η παρουσία του σχολίου μου σε αυτό. Εξάλλου δεν υπάρχουν άλλες απόψεις για μπροστά και άλλες για πίσω από το "φακό"!.

Εδώ επιθυμώ να κλείσουμε τη "κοκορομαχία" γιατί καταντήσαμε σαν τον Τριανταφυλλόπουλο με τον Κούγια..και εγώ δεν είμαι Δικηγόρος!

Σε χαιρετώ..

Ναπoλέων είπε...

...αλλού γι' αλλού ξεκίνησα...

Κατα την, αληθώς σεμνήν και ταπεινήν γνώμην μου, η σωστή κομματική ποινή που πρέπει να επιβάλει ο Καραμανλής στον Μαγγίνα είναι να λειτουργήσει το ...αναψυκτήριό του.

(ακολουθεί διαφήμιση ελευθέρως αναδημοσιεύσιμη)

ΝΕΟ ΟΥΖΕΡΙ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ

«Το Στέκι του Μάγγα»

@ Θαυμάσιοι μεζέδες σε τιμές που δεν σάς φέρνουν ζάλη.

@ Όλες οι καλές μάρκες ούζου για πολύυυυυ γλυκειά ζάλη.

@ Μπορούν να πίνουν (και να μεθύσουν...) ΟΛΟΙ από την παρέα σας!!!

@ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ:
Διαθέτουμε έμπειρους, ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και στο ΤΣΑ!, ινδούς σωφέρ για "μετά", που, ξεμέθυστοι αυτοί, θα οδηγήσουν με ασφάλεια το αυτοκίνητό σας σπίτι. Ελάχιστη επιπλέον χρέωση.

@ Μαγευτικό περιβάλλον μέσα σε 7,5 κατάφυτα στρέμματα.

@ Άνετος χώρος πάρκινγκ χωρίς χρέωση.

@ Νέα Διεύθυνση και Chef: Έμπειρος πρώην υπουργός.

@ Για το ρεζερβέ σας τηλ.: 210-67.10.130

Powered By Blogger