Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ στέλνει την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο

Καταπέλτης και έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Ευρωσκαμνί και πάλι για το άσυλο

Των ΧΡ. ΖΕΡΒΑ, ΝΙΚ. ΡΟΥΣΣΗ

Υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ) είναι και πάλι η Ελλάδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει εναντίον της διαδικασίες παραπομπής για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας σε θέματα παροχής ασύλου.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με πρόσφατη, εκτενή έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία ψέγει την Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης των προσφύγων και τους τρόπους που εφευρίσκει για να μην παραχωρήσει καθεστώς ασύλου, φέρνει τη χώρα μας αντιμέτωπη με σοβαρότατες κατηγορίες για παραβιάσεις στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μαρτυρία Ιρακινού

Την «εικόνα» της χώρας αμαύρωσε πρόσφατα και η μαρτυρία νεαρού Ιρακινού πρόσφυγα, ο οποίος κατέφυγε στη Νορβηγία και περιέγραψε φρικιαστικές σκηνές βασανισμού (ηλεκτροσόκ) και κακοποίησής του από Ελληνες λιμενικούς και αστυνομικούς, τόσο στα σύνορα όσο και στην Αθήνα.

Αναλυτικά:

Η Κομισιόν εγκαλεί την Ελλάδα ότι δεν συμμορφώθηκε εγκαίρως με τη διάταξη που επιβάλλει σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η απαγόρευση βασανιστηρίων, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στην ελευθερία, ο σεβασμός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, τα δικαιώματα του παιδιού, κατά την υποδοχή των αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με έγγραφη απάντηση της Κομισιόν προς τους Ελληνες ευρωβουλευτές Στ. Λαμπρινίδη και Μαρ. Κοππά, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κοινοποιήσει στην Ε.Ε. ποια μέτρα έλαβε για τη θέσπιση ορθών προδιαγραφών χορήγησης ασύλου, αν και η προθεσμία για τη μεταφορά της σχετικής οδηγίας έληξε την 1η Δεκεμβρίου 2007.

Από την άλλη, στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται ότι το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα είναι ελλειμματικό, ενώ χαρακτηρίζεται ανησυχητική η συνολική κατάσταση στα κέντρα κράτησης των προσφύγων.

Οι εκπρόσωποί του επισκέφτηκαν αρκετά από τα 10 κέντρα που λειτουργούν στη χώρα και κατέγραψαν «ολική έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες».

Επισημαίνονται χαρακτηριστικά η σχεδόν συστηματική κράτηση οποιουδήποτε προσώπου φτάνει στην Ελλάδα, η ανυπαρξία νομικής βοήθειας και η απουσία κάθε είδους ενημέρωσης σχετικά με τα δικαιώματά τους.

Ειδική αναφορά γίνεται στις πράξεις αστυνομικής βαρβαρότητας που έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιπτώσεις (ακόμη και κατά τη διάρκεια της έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου).

Καταγράφεται επίσης ως ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων καθώς δεν προστατεύονται από τον ελληνικό νόμο και μπορούν να απελαθούν ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με την έκθεση, δεν υπάρχει επίσης διαδικασία αναγνώρισης των «ευαίσθητων προσώπων», κατά την άφιξη και κράτησή τους στην Ελλάδα.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Κομισιόν εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της και καταδικάζει τις συνθήκες υποδοχής και εξέτασης αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα. Οπως αναφέρεται στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, είναι υπερβολικά μικρός ο αριθμός όσων προσφύγων αναγνωρίζονται τελικά ως πρόσφυγες (κάτω του 2%), γεγονός που αποκαλύπτει την απροθυμία των αρχών να αναπτύξουν αποτελεσματικό σύστημα προστασίας.

Τέλος, η Κομισιόν αποκαλύπτει ότι η Τουρκία δεν συνεργάζεται με την Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του κύματος των προσφύγων. Οπως αναφέρεται, «οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη σύμβασης επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας, που ξεκίνησαν επίσημα το Μάιο του 2005, έχουν προς το παρόν σταματήσει λόγω έλλειψης δέσμευσης εκ μέρους της τουρκικής πλευράς. Η Επιτροπή θεωρεί την κατάσταση απαράδεκτη και εξετάζει τις δυνατότητες λύσης του αδιεξόδου».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/02/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger