Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2008

Άντε πάλι...

Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα στην επιδόση της καινοτομίας

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση μεταξύ 37 χωρών σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις στην καινοτομία,σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πίνακα επιδόσεων στην καινοτομία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η χώρα μας συγκαταλέγεται στις χώρες που καλύπτουν το χαμένο έδαφος στην καινοτομία.

Τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη καταλαμβάνουν η Σουηδία, η Ελβετία και η Φινλανδία, ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν η Τουρκία, η Ρουμανία, η Λετονία και η Βουλγαρία. Στον πίνακα αξιολογούνται ειδικότερα μια σειρά από κριτήρια, όπως η κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, τα κίνητρα που δημιουργούνται για καινοτόμες δράσεις, η προώθηση των γνώσεων και το επιχειρηματικό πνεύμα.

Σύμφωνα τον ευρωπαϊκό πίνακα επιδόσεων στην καινοτομία οι 37 χώρες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Στην κατηγορία με «τους ηγέτες στην καινοτομία» περιλαμβάνονται η Σουηδία, η Ελβετία, η Φινλανδία, το Ισραήλ, η Δανία, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, οι οποίες εμφανίζουν επιδόσεις πάνω από το μέσο όρο των «27».

Στην κατηγορία των χωρών με επιδόσεις χαμηλότερες από τους ηγέτες της καινοτομίας αλλά κοντά ή πάνω από το μέσο όρο των «27», περιλαμβάνονται το Λουξεμβούργο, η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Γαλλία, το Βέλγιο και ο Καναδάς.

Στην κατηγορία των χωρών με τους «μέσους καινοτόμους» περιλαμβάνονται η Αυστραλία, η Εσθονία, η Σλοβενία, η Νορβηγία, η Τσεχία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Ισπανία, οι οποίες εμφανίζουν επιδόσεις κάτω από το μέσο όρο των «27».

Στην κατηγορία με τις χώρες μέλη που «καλύπτουν το χαμένο έδαφος», περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Μάλτα, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία, η Λετονία και η Ρουμανία. Οι χώρες αυτές εμφανίζουν επιδόσεις κάτω από το μέσο όρο των «27», πλησιάζοντας ωστόσο σταδιακά το συγκεκριμένο ποσοστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: