Τρίτη, 1 Απριλίου 2008

Κινητά, άκρως επικίνδυνα!..

ΛΟΝΔΙΝΟ

Τα κινητά τηλέφωνα ενδέχεται να αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από το κάπνισμα και τον αμίαντο, προειδοποιεί έρευνα γνωστού νευροχειρουργού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιντιπέντεντ». Ο δρ Βίνι Κουράνα συνιστά να αποφέυγεται κατά το δυνατόν η χρήση τους και ζητεί από κυβερνήσεις και βιομηχανία να λάβουν αμέσως μέτρα, πριν είναι πολύ αργά.

Σε μελέτη που θα δημοσιευτεί σε επιστημονική επιθεώρηση, ο δρ Κουράνα χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χρήση κινητών για τουλάχιστον δέκα χρόνια διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκων στον εγκέφαλο.

Ο καρκίνος στον εγκέφαλο χρειάζεται πάνω από δέκα χρόνια για να εμφανιστεί, κάτι που, όπως υποστηρίζει, ακυρώνει την ισχύ παλαιότερων ερευνών που δεν έχουν μελετήσει τις μακροχρόνιες συνέπειες της χρήσης κινητών τηλεφώνων. Ο δρ Κουράνα εμφανίζεται σίγουρος ότι η σχέση μεταξύ κινητών και καρκίνου θα αποδειχθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς «αυξάνονται συνεχώς οι ενδείξεις». Εκφράζει τον φόβο ότι, εάν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα, οι θάνατοι από καρκίνο του εγκεφάλου θα αυξηθούν παγκοσμίως μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τον βραβευμένο επιστήμονα, ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες από αυτές που προέρχονται από το κάπνισμα ή τον αμίαντο, καθώς τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο (τριπλάσιος αριθμός από τους καπνιστές) χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα. Από την πλευρά της, η Ενωση Παρόχων Κινητής Τηλεφωνίας στη Βρετανία απέρριψε τα συμπεράσματα του δόκτορας Κουράνα ως «επιλεκτική ανάγνωση επιστημονικών μελετών από ένα άτομο, που καταλήγει σε συμπεράσματα που έρχονται σε αντίθεση με αυτά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και πάνω από 30 άλλων ερευνών».


ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: