Με το πρόσχημα των διεθνών ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και καύσιμα, οι ελληνικέςβιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ αναμένεται για πέμπτη φορά μέσα σε 1 χρόνο να αυξήσουν τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Οι αυξήσεις σε ρύζι και δημητριακά ξεπερνούν ακόμα και το 120% ενώ αυξήσεις καταγράφονται ακόμα και σε άλλες βασικές πρώτες ύλες.

Η ελληνική αγορά "ανοχύρωτη" μπροστά στην εισαγόμενη ακρίβεια επιβαρύνεται και από τη δράση κερδοσκοπικών κυκλωμάτων.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, υπάρχει άτυπη συμφωνία να μην πέσουν οι τιμές μεταξύ λιανεμπορίου και βιομηχανιών, καθώς οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται την παγκόσμια κρίση.

Ήδη σε 1,500 βασικά αγαθά που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς αναμένονται ανατιμήσεις το καλοκαίρι ακόμα και 20%.

Πάντως, την ώρα που νέες ανατιμήσεις αναμένονται στην ελληνική αγορά η βιομηχανία τροφίμων επιρρίπτει ευθύνες για τις αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ με τον σύνδεσμο τους ΣΕΒΤ να επισημαίνει ότι "οι βιομηχανίες καθορίζουν μόνο τη χονδρική τιμή στην οποία εκείνες πωλούν καθώς και τις πρόσθετες εκπτώσεις που κάνουν,η τελική τιμή την οποία πληρώνει ο καταναλωτής καθορίζεται ελεύθερα από τους λιανοπωλητές".

Σύμφωνα με τους ειδικούς, "για να σπάσει το καρτέλ των λίγων θα πρέπει να αντιδράσουν οι έλληνες καταναλωτές αγοράζοντας παρεμφερή προϊόντα και όχι φίρμες".

Στην χώρα μας, οι εκπτώσεις που πραγματοποιούν οι βιομηχανίες σπάνια φτάνουν στους καταναλωτές, αφού μετά το 2005 όπου η επιτροπή ανταγωνισμού επέβαλε βαριά πρόστιμα στα σούπερ μάρκετ, καμία αρχή δεν ελέγχει αν λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών η εμπορική σχέση μεταξύ λιανεμπορίου και βιομηχανιών.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ που θα ισχύσει από την Πέμπτη 30 Απριλίου έως και τις 31 Οκτωβρίου, και καθημερινά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί.

Οι μειώσεις στο κόστος της κιλοβατώρας φτάνουν έως και το 30%.

http://www.skai.gr