Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Οδηγός επιβίωσης μετά την απόλυση

Επιμέλεια: Ελένη Στεργίου

Σχόλια: Ψυχάκιας

Το φαινόμενο των μαζικών απολύσεων παγκοσμίως το βλέπουμε κάθε μέρα και το ακούμε. Ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα κατά δυο εκατομμύρια άτομα και οι προοπτικές φαίνεται (όταν σιγουρευτείς πες μας να ανησυχήσουμε...) να μην είναι και οι καλύτερες, αφού - σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ - ο αριθμός θα αυξηθεί κατά 8 εκατ. άτομα, φθάνοντας τα 42 εκατ. άτομα μέχρι το 2010 (πότε είπε ο Χαρδαβέλας ότι έρχεται το ΤΕΛΟΣ..; ), από τα 34 εκατ. που είναι σήμερα.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να ζουν με το φόβο μιας πιθανής απόλυσης, όσο δύσκολο και αν είναι, καθώς υπάρχουν κάποια πράγματα που θα καλυτερέψουν (???!!!) μια τέτοια κατάσταση . Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που απευθυνόταν κυρίως στους απολυμένους (αφού απολυθείς δηλαδή....) των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών είναι να μην πανικοβαλλόμαστε (εεεέλα μωρέ πως κάνεις έτσι;;), να μάθουμε τα εργασιακά δικαιώματά μας (....μετά μάθε τα εργασιακά δικαιώματά σου. Όχι πριν και ζητήσεις καμιά αποζημίωση!) , να καταρτίσουμε νέο οικονομικό προγραμματισμό (Δεν θα σου πάρει καθόλου χρόνο..Μηδενίζεις τα έσοδα και δεν πειράζεις τίποτα στα έξοδα...Ένα λεπτό υπόθεση.) αλλά και να προβούμε σε περικοπή των άσκοπων δαπανών (Διασκέδαση, Ψυχαγωγία, Ένδυση και ότι άλλο άσκοπο σκεφτείς...Μια χαρά θα τα πας μη τρελαίνεσαι η ζωή σου αποκτάει επιτέλους..σκοπό.). Μερικά από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε αν χάσετε τη δουλειά σας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, είναι τα εξής:

Μην πανικοβάλλεστε
Αν έχετε απολυθεί να σκέφτεστε ότι πιθανόν να μην φταίγατε εσείς (Μη κουράζεις το κεφάλι σου άδικα...Σίγουρα δεν φταις εσύ. Αν έφταιγες θα είχες φύγει πολύ πριν τη κρίση...). Επίσης, πρέπει να σκέφτεστε ότι λόγω της σημερινής οικονομικής κρίσης αυτό το φαινόμενο εκδηλώνεται σε όλο τον κόσμο, άρα δεν είστε μόνοι
(..ναι αλλά και στις παρτούζες κάποιος είναι "εμπρός" και κάποιος "πίσω"...πάλι την ατμομηχανή θα κάνεις...). Να έχετε θετική στάση και μην τα «βάψετε μαύρα» (..γιατί το μαύρο αδυνατίζει και με τη πείνα που σε πλησιάζει...δεν λέει.) και αρχίστε να σκέφτεστε τι πραγματικά θέλετε να κάνετε με τη ζωή σας (Το Θιβέτ είναι μια καλή λύση..δεν ξέρω αν θα βρείς ΤΙΣ απαντήσεις...αλλά σίγουρα δεν θα σε βρει ο ιδιοκτήτης για το ενοίκιο).

Μάθε τα δικαιώματά σου
Στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Reuters, ο εργοδότης πρέπει να σας δώσει μια γραπτή εξήγηση για το λόγο απόλυσης (μπορεί να τη χρησιμοποιήσεις και σαν συστατική επιστολή όταν ανοίξουν οι δουλειές....του αγίου πούτ....ου ανήμερα!). Επίσης, υποχρεούται (μάλλον από το κράτος......χαχαχα) να αποδείξει ότι η απόφαση ελήφθη αντικειμενικά (αυτό ειδικά κομμένο και ραμμένο για το Ελλαδιστάν είναι..) και ότι δεν ήταν εξαιτίας του φύλου ή της ηλικίας. Επιπλέον, θα πρέπει να προσπαθήσει να σας βρει μια άλλη θέση στην εταιρεία (όντως σε κάποιες θέσεις χρειαζόμαστε κάποιους...εθελοντές...τί λες;;;), αν αυτό είναι δυνατόν. Τέλος, υπολογίστε το ποσό αποζημίωσης, το οποίο εξαρτάται από την ηλικία και το διάστημα που δουλεύετε στο συγκεκριμένο εργοδότη (..και πρόσεξε μην υπολογίσεις και τις υπερωρίες γιατί θα φαίνεται ότι δουλευεις από τα τρία σου...κλέφτη...για μαλάκες μας πέρασες;;;).

Οικονομικό πλάνο
Τώρα που δεν μπορείτε να βασίζεστε στις τακτικές
σας αποδοχές (οι άτακτες παραείναι άτακτες δεν προλαβαίνεις ούτε να τις δείς!!) είναι πολύ σημαντικό να διαχειρίζεστε σωστά τα οικονομικά σας. Αν λάβετε μια αξιοπρεπή αποζημίωση (να την επενδύσεις έξυπνα..μην είσαι χαζός!!) ή αν έχετε κάποιες αποταμιεύσεις (...ρε μπας και γράφει για κανέναν τύπου "Βουλγαράκη" ή τύπου "Ευφραίμ";), θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά τον τρόπο διαχείρισης. Μια πρόταση είναι να αποπληρώσετε ένα μέρος των χρεών σας, όπως πιστωτικές κάρτες ή προσωπικά δάνεια (για τα πάγια...μην το σκέφτεσαι...έχει ο Θεός...ποιος θα σε βρει στο Θιβέτ;...μόνο ΟΙ "απαντήσεις"..). Για συμβουλές σχετικά με τη διαχείριση του χρέους σας, επισκεφτείτε το Moneyfacts.co.uk (ή τη κα Πελέκη για να έχεις και τη βοήθεια της Παναγίας...)

Να είστε ειλικρινείς
Αν και είναι τρομακτικό να βρεθείτε ξαφνικά χωρίς εργασία και στη θέση του να μην μπορείτε να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας (ενώ τώρα που δουλεύεις δεν σε τρομάζει τίποτα!!), θα πρέπει να είστε ειλικρινείς. O δανειστής σας πρέπει να γνωρίζει σε τι θέση είστε (ή ποιά "στάση" προτιμάς...) και πιθανόν να κατανοήσει και να κάνετε διακανονισμό (Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή θα "παίρνει" τη γυναίκα σου, Τρίτη Πέμπτη εσένα και ΣΚ ελεύθερο για να τρώει τα 28 δις σε καμιά σουίτα...).

Περιορίστε τις δαπάνες
Γυμναστήριο (σκασίλα σου...αφού δεν θα έχεις τι να κάψεις! Εκτός από το πτυχίο...), συνδρομή σε δορυφορική τηλεόραση (σκασίλα σου...αφού έχεις τη Πετρούλα τζάμπα!) ή τυχόν άλλες πάγιες πληρωμές (κινητό αφού δεν θα σου μιλάει κανείς..νερό αφού δεν θα βγαίνεις από το σπίτι..αυτοκίνητο
αφού δεν θα βγαίνεις από το σπίτι, το ρεύμα μη το κόψεις γιατί δεν θα παίζει η Πετρούλα....κλπ κλπ) ίσως πρέπει να περιοριστούν.

Βρείτε νέες πηγές εισοδήματος (Η Συγγρού είναι reserve...να πας αλλού..άκουσες;;)
Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι υπό απόλυση, θα ήθελαν να βρουν νέα εργασία το ταχύτερο δυνατόν (Εεεεεέλα...τί μας λες;). Μέχρι τότε, ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν εναλλακτικές ροές εισοδήματος (αν δεν τις βλέπεις πάρε την ΕΥΔΑΠ μήπως έχει βλάβη η "ροή"..) για να σας βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα, όπως δουλειές μερικής απασχόλησης (αυτές δεν τις χτυπάει κρίση...μόνο κανένα αφροδίσιο αν δεν προσέχεις!).

www.kathimerini.gr

Όπως κατάλαβες δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου....

3 σχόλια:

Ra Ma είπε...

χα,χα, σωστός! Δεν έχω να προσθέσω τίποτα αν και με τον τίλο φαντάστηκα πως έχεiς νεότερα!!!
Άσχετο, αλλά διαπίστωσα πως το κείμενο είναι ...τριδιάστσο. Οι προτάσεις με τα κόκκινα γράμματα φαίνονται πιο μέσα και αυτές με τα μαύρα πιο έξω! Δες και εσύ ή τα μάτια μου τάχουν παίξει από το πολύ excel?

Oύρσουλα είπε...

Μην πανικοβάλλεστε

Καθίστε ή ξαπλώστε σε άνετη θέση και κλείστε τα μάτια σας. Αφήστε το σαγόνι σας να πέσει και τα βλέφαρά σας να βαρύνουν χωρίς να είναι σφιχτά κλεισμένα.

Τώρα «σκανάρετε» νοητικά το σώμα σας. Πηγαίνετε πρώτα στα δάχτυλα των ποδιών και συνεχίστε αργά-αργά προς τα πάνω, στις γάμπες, στους γλουτούς, στον κορμό, στα χέρια, στα δάχτυλα, στο λαιμό και στο κεφάλι. Εστιάστε σε κάθε μέρος ξεχωριστά. Όπου αισθάνεστε σφίξιμο, φανταστείτε το να λύνεται σιγά-σιγά και να φεύγει.

Αναπνεύστε αργά, ρυθμικά και βαθιά κατά τη διάρκεια της άσκησης αυτής. Όταν έχετε χαλαρώσει, φανταστείτε ότι είστε σε ένα πολύ όμορφο και γαλήνιο μέρος. Μετά από 5-10 λεπτά επαναφέρετε τον εαυτό σας σταδιακά από την κατάσταση χαλάρωσης.

Μάθε τα δικαιώματά σου

Θα εξακολουθήσεις να είσαι άνεργος και μπατίρης αλλά αν θες να το κάνεις με στυλ μπορείς…http://www.ypakp.gr

Οικονομικό πλάνο

Το οικονομικό πλάνο προϋποθέτει την ύπαρξη εσόδων τα οποία εσύ δεν έχεις. Πήγαινε στο επόμενο πεδίο….

Να είστε ειλικρινείς

Σταμάτα να ξυπνάς κάθε πρωί την ίδια ώρα και να περιφέρεσαι στις πλατείες μέχρι να πάει 5. Αργά ή γρήγορα θα καταλάβουν ότι δεν πηγαίνεις στην δουλειά. Καν’ το πριν σε συλλάβουν ως βιαστή/ανώμαλο/ματάκια…είναι ανησυχητικό να βλέπεις κάποιον να περπατάει κάθε μέρα την ίδια ώρα στο ίδιο σημείο !

Περιορίστε τις δαπάνες

Εκ των προτέρων σε ενημερώνουμε πως δεν μπορείς!! Είναι θέμα χρόνου ν’ αρχίσει η εκποίηση των περουσιακών στοιχείων σου….προσπάθησε μόνο να μην μπλέξεις με τοκογλύφους και βρεθείς στο χαντάκι αντί στην φυλακή (εκτός κι αν το προτιμάς).

Βρείτε νέες πηγές εισοδήματος

Λεωφόρος Συγγρού…σταθερή αξία! Έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές ανέργων! Π ρ ο σ ο χ ή . . . πάντα με προφύλαξη!Το τελευταίο που θέλεις αυτή την εποχή στην ζωή σου είναι ένα αφροδίσιο νόσημα!

Καλή επιτυχία με την καινούργια σου ζωή….

Oύρσουλα είπε...

Radio Marconi νομίζω πως πρέπει να πας σε οφθαλμίατρο...

Powered By Blogger