Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Ελληνικά τεχνάσματα σε διεθνή αρένα

Tου Aλεξη Παπαχελα

Οι πολιτικοί μας είναι απίστευτα επαρχιώτες. Αυτό φάνηκε για μια ακόμη φορά με το πώς η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί -μόνη στον πολιτισμένο κόσμο- εκτός Κιότο. Υπουργός και υφυπουργός αποφάσισαν να «μπουρδουκλώσουν τους ξένους» με κλασικά βαλκανικά τεχνάσματα. Αλλοτε ο αρμόδιος για τους ρύπους υπάλληλος έλειπε διακοπές, αλλοτε ο υπάλληλος του ΟΗΕ τηλεφωνούσε σε ένα νούμερο που δεν υπάρχει. Και όταν τα πράγματα έφτασαν στο παρά πέντε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου λειτούργησε όπως θα έκανε κάθε καλός κομματάρχης τοπικού επιπέδου. Εστειλε τον υφυπουργό να «καθαρίσει πολιτικά» με βάση τη γνωστή αρχή «έλα μωρέ, θα τους πούμε ότι θα το κανονίσουμε αργότερα και εντάξει». Ελα όμως που στον ΟΗΕ ή στις Βρυξέλλες δεν τρέμουν μόλις δουν τον Χ υφυπουργό αλλά εκνευρίζονται, γιατί αντιλαμβάνονται την επιχειρούμενη κοροϊδία. Με αποτέλεσμα να είναι δύο φορές πιο σκληροί μαζί μας.

Το ίδιο σενάριο έχει παιχθεί πολλές φορές, με τον βασικό μέτοχο, με τις χωματερές κ.λπ κ.λπ. και βέβαια με σχεδόν όλες τις κυβερνήσεις. Δεν είναι όμως μόνο ο επαρχιωτισμός το πρόβλημα. Κάτω από τους απελπιστικά ξεπερασμένους πολιτικούς προϊσταμένους υπάρχει μια διαλυμένη κρατική μηχανή. Ο τμηματάρχης που ανέβηκε στα χρόνια της κομματικής αναξιοκρατίας όχι απλά δεν μιλάει «τα ξένα», αλλά και δεν είναι πολλές φορές σε θέση να συντάξει ένα σημείωμα ή μια επιστολή με αρχή, μέση και τέλος. Οταν βρίσκεται απέναντι σε ξένο τεχνοκράτη που περιμένει απολύτως ακριβείς και εξακριβώσιμες απαντήσεις, νιώθει σαν τον αρχοντοχωριάτη που συλλαμβάνεται να μπαίνει στο μετρό στην εσπερία χωρίς να έχει πληρώσει. Αρχίζει τις δικαιολογίες, τα κλάματα και στο τέλος πληρώνει το πρόστιμο.

Κάποτε θα καταλάβουμε πως στην εποχή μας είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα να εκπληρώνει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, από την τήρηση των διεθνών διαδικασιών από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έως τη συμμετοχή μας στο Κιότο. Η έλλειψη επαγγελματισμού, η ανευθυνότητα δεν κρύβονται πια εύκολα. Η κουτοπονηριά επίσης δεν πιάνει με τους... κουτόφραγκους, που έχουν πια μάθει τα μεσογειακά μας κόλπα. Λιγότερος επαρχιωτισμός και λιγότερη τσαπατσουλιά θα ήταν μια καλή αρχή για να γινόμαστε λιγότερο συχνά ρεζίλι διεθνώς. Οι σοβαροί ειδικοί, επιστήμονες, εμπειρογνώμονες υπάρχουν και θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα τους. Μπορεί να είναι πάντοτε «δικοί μας» αλλά, επιτέλους, ας αφήσουμε τον κακορίζικο, μίζερο εαυτό μας πίσω...

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger