Παρασκευή 30 Μαΐου 2008
Υγιής αθλητισμός....
Η αθλητική δικαιοσύνη απεφάνθη για τους κυρίους των φωτογραφιών:
"Με πρόστιμο 6.000 ευρώ έκαστος τιμωρήθηκαν οι Ντέγιαν Τομάσεβιτς, Κίντελ Γουντς από τον Αθλητικό Δικαστή, όπερ σημαίνει ότι και οι δύο θα αγωνιστούν κανονικά στον τέταρτο τελικό της Κυριακής. Οι δύο παίκτες, οι οποίοι στον τρίτο τελικό της Πέμπτης μετέτρεψαν το παρκέ σε... ρινγκ, απολογήθηκαν την Παρασκευή ενώπιον του Αθλητικού Δικαστή, όπου υποστήριξαν ότι μίλησαν μεταξύ τους και έλυσαν τις όποιες διαφορές είχαν. Χαρακτηριστικό της μεταμέλειάς τους ήταν η ανταλλαγή χειραψίας πριν μπουν στην αίθουσα."
Όπως όλοι καταλαβαίνουμε βρισκόμαστε μπροστά σε άλλον ένα μεγάλο αγώνα της Ελλάδας απέναντι σε ένα ακόμα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, την βία στα γήπεδα.
Τέλος στα βάσανα μας!
Λίγο πριν από τις ανακοινώσεις συμπληρωματικών μέτρων για την ακρίβεια, ο κ. Φώλιας ζήτησε από τους βιομήχανους να επιδείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο(?) και να συνεισφέρουν στον αγώνα(?) της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας(?).
Στο μεταξύ, σε μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος της εταιρίας ΔΕΛΤΑ κατά 3% προχωρά από τις 2 Ιουνίου η εταιρία Vivartia.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας, "για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής αγοράς γάλακτος μία γαλακτοβιομηχανία ανακοινώνει μείωση στην τιμή του φρέσκου γάλακτος".
http://www.skai.gr
Το σαγηνευτικό σπαρτάρισμα της ύλης
......
Είναι και διότι ζούμε σε ένα βαθιά τηλεοπτικό πολιτισμό, που καλλιεργεί συγκεκριμένα όνειρα και φιλοδοξίες, που «ζυμώνει», καθοδηγεί ποικιλοτρόπως τις ζωές εκατομμυρίων νέων. Κάποτε αυτή η ανιαρή χλιαρή τραγουδοπανήγυρη των κλισέ και της ισοπέδωσης ήταν ένα θέαμα μονόδρομο, μακρινό. Σήμερα, με την καταιγιστική διαδραστική εισβολή της τηλεόρασης και των ριάλιτι στη ζωή μας (ουρές όλων των ηλικιακών ομάδων ξημεροβραδιάζονται έξω από τα στούντιο με την ελπίδα ότι θα επιλεγούν ως πρωταγωνιστές, μπαλαντέρ, γλάστρες ή χειροκροτητές), με τη ραγδαία εξάπλωση των τάλεντ σόου και κάθε είδους σόου, με τη σχεδόν ολοκληρωτική κατάληψη του ελεύθερου χρόνου από την τηλεθέαση, η Γιουροβίζιον, ως μέρος του τηλεοπτικού υπερθεάματος, είναι πια ένα κομμάτι από τη ζωή μας......
Το πλήρες κείμενo: http://news.kathimerini.grΤο «πανηγύρι των ζουρλών»
Η εικόνα λοιπόν που παρουσιάζουν οι πρωταγωνιστές των τελικών γυρίζει το μπάσκετ καμιά 10αριά χρόνια πίσω... Γιατί, μπορεί οι επαγγελματίες παίκτες των δύο ομάδων να είναι πάνω απ’ όλα άνθρωποι, να ζουν την ένταση της στιγμής, αλλά είναι και επαγγελματίες που αμείβονται αδρά και καλώς ή κακώς αποτελούν πρότυπο για πολύ κόσμο. Η εικόνα του Τομάσεβιτς να αρπάζει από το λαιμό τον Γουντς και τον Αμερικανό να απαντάει με γροθιά επαγγελματία μποξέρ αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή και σίγουρα δεν τιμάει κανέναν από τους δύο.
Η εικόνα του Παναγιώτη Γιαννάκη, του ανθρώπου - σύμβολο για το ελληνικό μπάσκετ, να μπαίνει στο «τρυπάκι» των «αιωνίων» αντιπαραθέσεων και να... χτυπιέται στον πάγκο αποτελεί σοκ για όσους έχουν μεγαλώσει με τις μεγάλες στιγμές που έχει χαρίσει...
Η εικόνα των ανθρώπων που βρίζουν εν χορώ τον Γιαννάκη, τον ίδιο άνθρωπο που αποθέωναν πριν από 12 χρόνια, όταν η ομάδα τους έφτανε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για το πόσο γρήγορα ξεχνάει ο όχλος... Αλλά τι να περιμένει κανείς από τον όχλο, όταν με άδεια της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, από τα μεγάφωνα του ΟΑΚΑ ακούγεται το τραγούδι του καραγκιόζη σε κάθε διαμαρτυρία του Γιαννάκη προς τους διαιτητές ή όταν ο Π. Γιαννακόπουλος ενισχύει την «οπαδική αρρώστια» αποκαλώντας ουσιαστικά «καραγκιόζη» τον ομοσπονδιακό τεχνικό!
Η εικόνα του Σχορτσανίτη, ο οποίος απάντησε με εξίσου απαράδεκτο τρόπο στις προκλήσεις της εξέδρας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων του Ολυμπιακού να τον ηρεμήσουν, δείχνει πως η κατάσταση έχει ξεφύγει... Ο «Σόφο» όχι μόνο απάντησε, αλλά για ένα πεντάλεπτο σχεδόν είχε ανοίξει διάλογο στη... νοηματική με την εξέδρα που προσπαθούσε να βγάλει τα απωθημένα της. Και κάτι ακόμη... Τα «ευχαριστώ» των πρωταγωνιστών στον κόσμο «για την υπέροχη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν» θα ήταν καλό να αποφευχθούν, γιατί αν οι πρωταγωνιστές είναι ευχαριστημένοι απ’ αυτή την ατμόσφαιρα, τότε μάλλον έχουν διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει ένας αγώνας μπάσκετ...
Αρης Λαούδης
http://sports.e-go.gr
Στη δική μου γλώσσα; "Γελοία χώρα, γελοίοι άνθρωποι" !
Aαα και για να μην το ξεχάσω.....αν έχετε τη καλοσύνη ας μαζέψουμε κάνα φράγκο να ξελαμπικάρει το παλικαράκι της φωτογραφίας!!
Ελπίζω και φέτος......
"Η πρώτη συζήτηση για τα πριμ που θα ισχύσουν στο Euro 2008 έγινε την Πέμπτη (29/5) μεταξύ των διεθνών και του αρχηγού της αποστολής των πρωταθλητών Ευρώπης, Β. Χατζηαποστόλου.
Οι Έλληνες διεθνείς ζήτησαν 150.000 ευρώ για τον κάθε παίκτη, σε περίπτωση που η Εθνική προκριθεί στους «8». Ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ δεσμέυτηκε να μεταφέρει το αίτημα και να υπάρξει απάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες."
Αφού πατήσαμε τη Γαλλία μπορούμε και την...ακρίβεια!! Για το Λιχτενστάιν ρε γαμώτο!!
Δευτέρα 19 Μαΐου 2008
Διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο, σε ποια σημεία συμφωνείτε και σε ποια όχι;
«Διευκρινίζουμε ότι η αγωγή κατά του κ. Γ.Παπανδρέου έχει κατατεθεί από τις 8/05/2008 κατόπιν αιτήματός του στο οποίο ανταποκριθήκαμε. Είχε προηγηθεί βάναυση υβριστική και δυσφημιστική επίθεση κατά της εταιρείας μας και πρόσκληση του κ. Γ.Παπανδρέου στη Βουλή όπου δεσμεύτηκε να αποποιηθεί της βουλευτικής του ασυλίας («για να μην υπάρχει άλλοθι»), προκειμένου να του κάνουμε αγωγή ώστε να αξιολογηθούν δικαστικά οι ισχυρισμοί του. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η αυτονόητη κατάθεση της αγωγής μας δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται σήμερα ως «επίδειξη θράσους».
Άλλωστε η συντεχνιακή άποψη ορισμένων πολιτικών ότι ο πολιτικός λόγος δεν έχει όρια και δεν χρειάζεται τεκμηρίωση είναι λανθασμένη. Ο πολιτικός λόγος έχει όρια και δεν μπορεί να καταπατεί τα δικαιώματα των πολιτών που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα. Είναι δικαίωμα κάποιων πολιτικών να αλληλοϋβρίζονται και να αλληλοδυσφημούνται, εάν πιστεύουν ότι έτσι πρέπει να ασκούν το λειτούργημά τους, αλλά είναι και αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη όταν θίγεται η τιμή και η αξιοπρέπειά τους από οποιονδήποτε. Στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2008 κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι υπεράνω του Συντάγματος και της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής έννομης τάξης.
«Υ.Γ.: Οι ατεκμηρίωτες εκφράσεις ως προς εμάς που ξεπερνούν τα όρια του θεμιτού πολιτικού λόγου και για τις οποίες ενάγεται ο κ. Γ.Παπανδρέου είναι 'αδιαφανής συναλλαγή', 'εκκολαπτόμενο σκάνδαλο', 'υποκρύπτουσα παράνομη χρηματική συναλλαγή', 'κάτω από το τραπέζι', 'μάθημα κλεπτοκρατικού καπιταλισμού', 'έκφραση διαπλοκής και διαφθοράς', βάσει των οποίων ο εναγόμενος αξίωσε από την έδρα της Βουλής 'την επέμβαση του εισαγγελέα'» καταλήγει η ανακοίνωση.
Aνακοίνωση Marfin Investment Group
Κυριακή 18 Μαΐου 2008
Το χαμένο «κλειδί» της ευημερίας
«Η Αρχαία Ελλάδα είναι το κλειδί της επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας», είπε ο πρύτανης του European School of Economics Στέφανο Ντ’ Ανα σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. «Οι Ελληνες πρέπει να επιστρέψουν στην εποχή που τους έκανε δημοφιλείς στον πλανήτη και μόνο όταν θυμηθούν τις ρίζες και την ταυτότητά τους θα μπορέσει και πάλι η χώρα να καταστεί ο φάρος του κόσμου» είπε, και έξυσε μια πολύ βαθιά «πληγή». Κοινός τόπος ότι, χωρίς συναίσθηση ευθύνης για τη βαριά κληρονομιά, χωρίς να την έχουμε κάνει αληθινό κτήμα μας, επαναπαυθήκαμε στις προγονικές δάφνες (δεν χρειαζόμασταν τίποτε άλλο για να είμαστε ξεχωριστοί, είχαμε τους αρχαίους ημών προγόνους), καλύπτοντας με αυτές τις σύγχρονες αποτυχίες μας. Με τους «τίτλους» του λαμπρότερου πολιτισμού από καταβολής ανθρωπότητας, αδιαφορήσαμε για τη σημερινή μας κατάσταση, συντηρώντας τη χίμαιρα του «εκλεκτού» λαού.
Αυτή η επιδερμική προσέγγιση, σε ένα πλαίσιο πνευματικής ανυδρίας και σύγχυσης, με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που παράγει νέους που αγνοούν και αρχαιοελληνική φιλοσοφία και βασικά στοιχεία της Ιστορίας, μας οδηγεί σε νοσηρά σύνδρομα και παγιδευτικά ιδεολογήματα. Που αναμηρυκάζονται χωρίς συνείδηση, μεταξύ χαβαλέ και αερολογίας. Ελλειμματική παιδεία, σοβαρή απόσταση από τη βαθιά γνώση, αντιπάθεια για τα βιβλία –ο μέγας καταναγκασμός (στο τέλος της χρονιάς πολλοί μαθητές τα καίνε, τα σχίζουν ή τα πετάνε στα σκουπίδια)– και προκατασκευασμένες αντιλήψεις. Ομως, με τις απόλυτες γνώμες που τροφοδοτεί η ημιμάθεια δεν μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει την πραγματική του θέση στον κόσμο και γίνεται εύκολα αλαζονικός και μισαλλόδοξος.
Η Αρχαία Ελλάδα ήταν ένα πεδίο αληθινής πνευματικής ελευθερίας, ξένο με σοβινισμούς και «απόλυτες αλήθειες». Οι αξίες της, αρχέγονες, άφθαρτες, επί αιώνες αναστοχαζόμενες, παραμένουν έκτοτε όχι μόνο ελληνική αλλά πανανθρώπινη παρακαταθήκη. Γιατί οι κυβερνήσεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, δεν σκύβουν με περισσότερη προσοχή πάνω στις συντεταγμένες της αρχαιοελληνικής δημοκρατίας; Ισως, διότι έχουν ως «αστέρι» τους την οικονομία της αγοράς. Η οποία, αν και η καταλληλότερη για την παραγωγή πλούτου, δεν είναι ικανή να πλάσει πολιτισμό και μια ανθρώπινη κοινωνία. Οι κυβερνήσεις σήμερα ασχολούνται υπερβολικά με την οικονομία, όταν θα έπρεπε να ασχολούνται με ό,τι δεν πωλείται, δηλαδή με το ουσιώδες.
Θα μπορούσαμε να φτάσουμε ώς εκεί μέσα από την ανάληψη ευθύνης για την προγονική κληρονομιά, που μέχρι τώρα, αμαθείς, άξεστοι, αναιδείς, χρησιμοποιήσαμε μόνο για να συνδαυλίσουμε και να διαιωνίσουμε τα πάθη και τα μίση μας. Μπορούμε; Αν το θελήσουμε, ναι. Η δημοκρατία έχει την αρετή και να βλέπει και να διορθώνει όλα τα λάθη.
Τρίτη 13 Μαΐου 2008
«Δανειστείτε ελεύθερα»!
Την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ.Τάκης Αράπογλου υποστήριξε ότι έρευνα της Ένωσης αποδεικνύει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης.
Ο κ.Αράπογλου, που ταυτόχρονα ηγείται της Εθνικής Τράπεζας ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, αποκάλυψε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εγκαινίων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας, ότι η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και θα δημοσιοποιηθεί τις ερχόμενες εβδομάδες από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).
Σύμφωνα με όσα είπε, η έρευνα αναφέρεται γενικά στην συμβολή των τραπεζών στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτήν, συγκεκριμένα στοιχεία θα δείχνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά και γενικευμένα προβλήματα υπερχρέωσης και αδυναμίας αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων σε βαθμό που να δημιουργεί ανησυχία για την πορεία της οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος αλλά και της πλειονότητας των δανειοληπτών.
Ζηλεύουν τα χάλια των άλλων...
Σε σύγκριση μάλιστα με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της χρηματοδότησης των τραπεζών προς του ιδιώτες, καθώς το ποσοστό δανεισμού ως προς το ΑΕΠ, υπολείπεται σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών αυτών.
Ερωτηθείς για αυξημένες χρεώσεις και προμήθειες τραπεζών σε επιμέρους τραπεζικές συναλλαγές ο κ. Αράπογλου τόνισε ότι με την σταδιακή δημιουργία του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA), η οποία έχει ξεκινήσει, θα επιλυθούν όλα τα ζητήματα που συνδέονται με χρεώσεις και προμήθειες με οφέλη για τους συναλλασσομένους.http://www.ethnos.gr
Δευτέρα 12 Μαΐου 2008
Σεμνότητα... 38 εκατομμυρίων ευρώ
Πόσο μας κοστίζουν δεξιώσεις, κοκτέιλ, πάρτι, ανακαινίσεις υπουργικών γραφείων και ταξίδια στο εξωτερικό
* Περίπου 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο στοίχισε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η «ταπεινότητα» ορισμένων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου
Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Ενημέρωση.
— Γιατί ξανανοίγει η συζήτηση για χρήση πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο και στην Ελλάδα;
— Στον διεθνή χώρο ως λόγοι αναφέρονται η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Επειδή όμως μετά το Τσερνόμπιλ δεν υπήρξε σχεδόν καμία νέα εγκατάσταση, είναι εμφανές πως πυρηνικές χώρες και εταιρείες προσπαθούν να αναθερμάνουν τα οικονομικά τους, δίνοντας νέα ώθηση στην παραγωγή. Στην Ελλάδα, ο σχεδιασμός πυρηνικών αντιδραστήρων σε γειτονικές χώρες και η απειλή ελλείμματος στην ηλεκτρική ενέργεια πυροδοτεί πλέον ανοιχτά σκέψεις για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μετά το 2020.
— Ποιες χώρες ετοιμάζονται να αποκτήσουν νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες;
— Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Κίνα, Ινδία και Ρωσία κατασκευάζουν από έξι αντιδραστήρες η κάθε μια. Ακολουθούν η Κορέα με τρεις, Βουλγαρία και Ουκρανία με δύο και από έναν Αργεντινή, Φινλανδία, Γαλλία, Ιράν, Ιαπωνία, Πακιστάν και ΗΠΑ.
— Πόσο καθαρή είναι η πυρηνική ενέργεια;
— Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Εταιρείας Ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια συμβάλλει λιγότερο στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ακόμη και από τα αιολικά πάρκα (15 KgCo2/MW έναντι 30 KgCo2/MW). Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι, παρότι δεν εκπέμπουν πολλά αέρια, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα μεγαλύτερα ποσά θερμότητας από τα θερμοηλεκτρικά ίσης ισχύος. Αλλά το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι τα πυρηνικά εκλύουν την πολύ επικίνδυνη ραδιενέργεια.
— Τι προκαλεί η ραδιενέργεια;
— Οι επιπτώσεις στην υγεία –αλλά και στο περιβάλλον– είναι κυριολεκτικά ανυπολόγιστες και μάλιστα σε βάθος δεκάδων, εκατοντάδων ακόμα και χιλιάδων χρόνων, σε περίπτωση διαφυγής. Στην ευρύτερη περιοχή του Τσερνόμπιλ ακόμη καταγράφουν θανάτους, καρκίνους, λευχαιμίες και τερατογενέσεις.
— Ποιο είναι το κόστος κατασκευής;
— Η πυρηνική βιομηχανία υπόσχεται νέους αντιδραστήρες με κόστος επένδυσης γύρω στα 2.000 δολάρια ανά κιλοβάτ (KW) εγκατεστημένης ισχύος. Ωστόσο, σήμερα, καταγράφονται υπερβάσεις κόστους που φθάνουν μέχρι και το 200%. Εκτιμήσεις της Moody’s Investors μιλούν για κόστος 5.000 – 6.000 δολάρια ανά KW.
— Είναι πιο «φθηνή» η πυρηνική ενέργεια;
— Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) υπολογίζει το κόστος παραγωγής από πυρηνικό σταθμό σε 40 - 45 ευρώ/MWh, όταν ο λιθάνθρακας έχει κόστος 35 - 50 ευρώ/MWh, το φυσικό αέριο 35 - 45 και τα αιολικά από 35 έως 175 ευρώ/MWh. Αλλά δεν περιλαμβάνεται το λεγόμενο κρυφό περιβαλλοντικό κόστος, που αφορά στις παράλληλες εργασίες, στη βλάβη σε οικοσυστήματα και υγεία και στη διαχείριση των αποβλήτων.
— Τι γίνεται με τα απόβλητα;
— Για κάθε 1.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούνται 27 τόνοι αποβλήτων υψηλής επικινδυνότητας, 300 τόνοι μέσης και 450 χαμηλής επικινδυνότητας. Ενα μέρος απ’ αυτά χρησιμοποιούνται στην πολεμική βιομηχανία (απεμπλουτισμένο ουράνιο) με ολέθριες συνέπειες. Η διάθεση των υπολοίπων δεν είναι ασφαλής. Μετά τη Συνθήκη Αποθήκευσης του Λονδίνου (1972) «ανέλαβε» η μαφία με ύποπτα ναυάγια. Σήμερα, η πυρηνική βιομηχανία θεωρεί λύση την αποθήκευσή τους σε υπόγειες εγκαταστάσεις με κατάλληλη «συσκευασία». Αλλά όταν το πλουτώνιο έχει περίοδο ημιζωής (ο χρόνος που απαιτείται για να αποβάλει το μισό από τη ραδιενέργειά του) 23.000 χρόνια, ποιος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής;
— Τι γίνεται ο πυρηνικός σταθμός μετά τη λειτουργία του;
— Ο χρόνος ζωής του υπολογίζεται σε 30 χρόνια. Μετά μετατρέπεται και αυτός σε απόβλητο! Το κόστος της «κηδείας» του μπορεί να ανέλθει στο 50% του κόστους ενός νέου αντιδραστήρα.
— Τι γίνεται με την πρώτη ύλη των σταθμών;
— Για την παραγωγή 1.000 μεγαβάτ τον χρόνο, απαιτούνται 120 τόνοι φυσικού ουρανίου. Η ΙΑΕΑ υποστηρίζει ότι τα υπάρχοντα αποθέματα επαρκούν για 65 χρόνια. Η ΙΑΕΑ μιλάει για τιμές στα 130 δολάρια το κιλό (το 2001 κόστιζε κάτω από δέκα δολάρια!), αν και στην πραγματικότητα είναι σχεδόν διπλάσιες.
— Πόσος χρόνος χρειάζεται για να κατασκευαστεί ένα νέο εργοστάσιο;
— Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, όπου δεν υπάρχει καμία προετοιμασία, θα απαιτηθούν πάνω από 20 χρόνια. Χρόνος κρίσιμος για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
— Μπορεί να δημιουργηθεί πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, την πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης;
— Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας λένε ότι όλα γίνονται και φέρνουν το παράδειγμα της ιδιαίτερα σεισμογενούς Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία όμως είναι πολύ μπροστά στην ποιότητα και την ασφάλεια των κατασκευών και των υποδομών, χωρίς να λείπουν τα προβλήματα. Τον περσινό Ιούλιο, ύστερα από σεισμό 6,8 Ρίχτερ, 1.200 λίτρα ραδιενεργού νερού διέφυγαν από το εργοστάσιο Κασιβαζάκι (το μεγαλύτερο στον κόσμο).
— Ποιοι είναι οι μεγάλοι «παίκτες»;
— Η Γαλλία παίρνει το 85% της ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς. Μεγάλη παραγωγή έχουν επίσης οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Γερμανία, αν και η τελευταία έχει αποφασίσει το σταδιακό κλείσιμο των πυρηνικών. Σε επίπεδο εταιρειών, πολύ μεγάλη είναι η γαλλική Areva (με 58.000 υπαλλήλους), η ιαπωνική Tokyo Electric Power (μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας), η αμερικανική Exelon Nuclear (θυγατρική της εταιρείας πετρελαίου και τρίτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο), οι γερμανικές E.ON και RWE, η Westinghouse, η Candu.
— Ποια είναι τα πυρηνικά σχέδια των γειτονικών χωρών;
— Η Τουρκία έχει εξαγγείλει τη δημιουργία τριών πυρηνικών μονάδων (ισχύος 4.500 ΜW), η Βουλγαρία σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο νέες (σύνολο 1.900 ΜW) στο Μπαλένα και έχει υπογράψει ήδη συμβόλαιο με τη ρωσική AtomoStroyexport και το γαλλογερμανικό κονσόρτσιουμ Areva – Siemens. Η Ρουμανία διαθέτει ήδη δύο μονάδες (σύνολο 1.310 MW) και σχεδιάζει άλλες δύο ίσης δυναμικότητας. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Αλβανία.
— Αφού θα υπάρξουν πυρηνικά εργοστάσια στα σύνορά μας, γιατί να μη φτιάξουμε κι εμείς;
— Γιατί να έχουμε μόνο τον κίνδυνο και όχι τα οφέλη, ρωτούν ορισμένοι. Καταρχήν, η άποψη αυτή αναγνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος. Ομως, η άρνηση της Ελλάδας στα πυρηνικά ενισχύει την αντίδραση και στις γειτονικές χώρες. Επιπλέον, η απειλή από πιθανό πυρηνικό ατύχημα είναι ανάλογη της εγγύτητας του σταθμού. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αδιάφορη στη λειτουργία πυρηνικών στη γειτονιά της.
Πηγές: ΙΑΕΑ, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Θ. Γεράνιος, Greenpeace.
Πέμπτη 8 Μαΐου 2008
Η Ελλάδα μάχεται !!!! Το Κολωνάκι αντιστέκεται !!!
Για τους κατοίκους οι νεραντζιές ήταν στολίδι και αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι του πολυσύχναστου δρόμου, ενώ, όπως υποστηρίζουν, οι λεύκες είναι υδροχαρείς και γι' αυτό θα καταστρέψουν τις πύλινες αποχετεύσεις της περιοχής. Πρόκειται για τη δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν.
Στην πρώτη τους συγκέντρωση, στις 23/4, είχαν τοποθετήσει δίπλα σε κάθε λεύκα μια γλάστρα με μια νεραντζιά, θέλοντας έτσι να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους για την απομάκρυνση των νεραντζιών, οι οποίες, όπως τους είχε πει υπάλληλος του δήμου, επρόκειτο να μεταφυτευτούν στο Γουδή.
Κάθε χρόνο οι Βρετανοί πετούν 10 δισ. λίρες στα σκουπίδια
Περισσότερο από τη μισή ποσότητα τροφής που πετούν οι Βρετανοί στα σκουπίδια κάθε χρόνο και που φτάνει τους 6,7 εκατομμύρια τόνους, θα μπορούσε κάλλιστα να καταναλωθεί, τονίζει το Πρόγραμμα Δράσης για τα Απόβλητα και τους Πόρους (WRAP) στη μελέτη του με τίτλο Η τροφή που πετάμε.
Με βάση τα στοιχεία αυτά υπολογίστηκε ότι εάν το κατάλληλο φαγητό σταματούσε να καταλήγει στους κάδους των απορριμάτων και καταναλωνόταν, οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 18 εκατομμύρια τόνους. Το όφελος δηλαδή για το περιβάλλον θα ήταν σημαντικό, αφού θα ισοδυναμούσε με την απομάκρυνση ενός στα πέντε αυτοκίνητα από τους δρόμους της Βρετανίας.
http://world.flash.gr
Ελλάς......
Τα όσα έγιναν κατά την επιστροφή της ομάδας από την Θεσσαλονίκη, ανάγκασαν τον Κωστένογλου να δώσει ρεπό στους παίκτες του, θέλοντας μ’ αυτό τον τρόπο να αποτρέψει την «επίσκεψη» οπαδών στους Θρακομακεδόνες!
Ετσι, οι παίκτες της ΑΕΚ θα προπονηθούν την Παρασκευή (8/5) και ουσιαστικά θα πάνε με μόλις
δύο προπονήσεις στον αγώνα με τον Πανιώνιο.
Την Τετάρτη (6/5) πάνω από 150 οπαδοί της ΑΕΚ βρέθηκαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να αποδοκιμάσουν τους ποδοσφαιριστές για τη νέα συντριβή τους στα πλέι οφ. Ωστόσο, οι παίκτες δεν ήρθαν σε επαφή με τους οπαδούς στο αεροδρόμιο, αφού τους περίμενε πούλμαν στην πίστα του αεροδρομίου και σε συνδυασμό με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, αποφεύχθηκε η μοιραία συνάντηση!
Το πούλμαν δεν έκανε, όπως συνηθίζεται, στάση στο ξενοδοχείο της Αττικής οδού και οι οπαδοί το πήραν... στο κυνήγι! Τελικά ο οδηγός αφού έκανε αρκετές βόλτες γύρω από το ΟΑΚΑ για να μπερδέψει τους εξαγριωμένους οπαδούς στάθμευσε γύρω στις 23:00 στο πάρκινγκ και οι παίκτες έφυγαν ανενόχλητοι, κάτω από την επίβλεψη των ΜΑΤ!
.........ΚΑΤΑΝΤΙΑ!
Τετάρτη 7 Μαΐου 2008
Πράσινες ταράτσες κατά το πράσινα άλογα
Η δημοτική αρχή θα παρέχει την ενημέρωση. Θα είναι ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στους δημότες και τις κατασκευάστριες εταιρείες. Ενώ είναι θετικό να καλλιεργείται οικολογική συνείδηση στους εργαζόμενους, με αυτόν τον τρόπο το μόνο που γίνεται είναι η μετάθεση ευθυνών στους κατοίκους και όχι ανάδειξη των πολιτικών ευθυνών που είναι υπαρκτές εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα, τη στιγμή που το λαϊκό εισόδημα συρρικνώνεται και δεν επαρκεί ούτε για τα είδη πρώτης ανάγκης, είναι προκλητικό να προτείνεται από τη διοίκηση του δήμου να φτιάξουν οι εργαζόμενοι ...«ρουφ γκάρντεν» στις ταράτσες τους. Και, μάλιστα, από μια διοίκηση, που κάθε άλλο παρά ευαισθητοποιημένη εμφανίζεται όταν πρόκειται να παραχωρήσει ελεύθερους χώρους σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Γιατί οι ελεύθεροι χώροι απαιτούν κατάργηση της εμπορευματοποίησης της γης, δηλαδή πολιτική εχθρική για τον δήμαρχο και το κόμμα του. Ετσι, λοιπόν, πουλά πράσινες ταράτσες, δηλαδή πράσινα άλογα...
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόγραμμα επιδοτήσεων για την προώθηση των αγροτικών καλλιεργειών επί των roof gardens. Το πρόγραμμα επιδοτήσεων θεωρείτε δεδομένο ότι θα αποτελέσει το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης στον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και οριστικό χτύπημα στα καρτελς των λαικών αγορών και των super markets.
Σε δεύτερη φάση ο δήμαρχος κος Κακλαμάνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα ανακοινώσει αντίστοιχα σχέδια για την ανάπτυξη και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε μπαλκόνια, ημιυπαίθριους και ταράτσες.
Extreme Sports Events σε φωταγωγούς, στύλους της ΔΕΗ, γέφυρες και μνημεία θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη της ΓΓΑ.
Το υπουργείο τουρισμού τέλος, σε συνέχεια της μάχης που δίνει για έλεγχο των τιμών της τουριστικής βιομηχανίας προωθεί Πρόγραμμα "Ανταλλαγής Ταράτσας". Οι δικαιούχοι θα μπορούν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση να περάσουν ευχάριστα τις διακοπές τους σε Ταράτσα της επιλογής τους με μόνο αντάλλαγμα τη διάθεση και της δικής τους Ταράτσας σε συνδικαιούχους του προγράμματος."Ρεπορτάζ Ψυχάκιας"
Τρίτη 6 Μαΐου 2008
Εφιάλτης
ΟΜΩΣ για τη χώρα μας η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεπάγεται και αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και, ουσιαστικά, διαιώνιση του φαύλου κύκλου: Όσο δεν λαμβάνουμε μέτρα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο θα αυξάνουμε την κατανάλωση «βρώμικης» ενέργειας, με αποτέλεσμα ακόμα περισσότερη ρύπανση.
ΚΑΙ ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν με στοιχεία, οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών του κόσμου δεν δείχνουν να συνειδητοποιούν τους κινδύνους που έρχονται- και συνεχίζουν την καταστροφική πολιτική τους για το περιβάλλον.
ΣΤΟ ίδιο μήκος κύματος κινείται δυστυχώς και η Ελλάδα. Και μάλιστα με χειρότερες επιδόσεις από τα περισσότερα κράτη. Η πρόσφατη εκδίωξη της χώρας μας από το Πρωτόκολλο του Κιότο επιβεβαιώνει την κυβερνητική αδράνεια να πάρει ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα για τη βελτίωση του περιβάλλοντος.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ η πολιτική περιβάλλοντος στη χώρα μας φαίνεται να εξαντλείται σε ανούσιες διαμάχεςόπως αυτή ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό και τον Έλληνα επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
http://www.tanea.gr
Δύο κι ενενήντα τα μπαρμπούνια...
Δύο κι ενενήντα το κιλό τα μπαρμπούνια; Ε και λοιπόν; Πεντανόστιμα ψάρια είναι, πώς να μην κοστίζουν ένα χιλιάρικο; Στο κάτω κάτω, όσοι δεν μπορούν να τα αγοράσουν, μα με δικά τους χρήματα μα με τραπεζικό θαλασσοδάνειο (μπαρμπουνοδάνειο μάλλον), ας αρκεστούν στα παλαιόθεν γνωστά «μπαρμπούνια του φτωχού», τις ταπεινές κουτσομούρες, οι οποίες είναι φτηνότερες επειδή δεν διαθέτουν στο πάνω χειλάκι τους «barbα», ελληνιστί γενειάδα, που δίνει στα μπαρμπούνια το λατινικό ονοματάκι τους και τη συνοδό φήμη τους. Α, δεν πρόκειται για μπαρμπούνια ψάρια αλλά για μπαρμπούνια φασόλια; Εμ τότε αλλάζει το πράμα, και πρέπει να το πληροφορηθούν οι υπουργοί και υφυπουργοί Αναπτύξεως (των τιμών), οι Επιτροπές Ανταγωνισμού, οι Αγορανομίες, τα Παρατηρητήρια Τιμών, οι βετεράνοι της μάχης του τελάρου, το ΝΑΤΟ.
Για να κοστίζουν σήμερα τα μπαρμπουνοφάσουλα όσο κόστιζαν τέσσερα-πέντε χρόνια πριν τα μπαρμπουνόψαρα, κάτι έτρεξε (εκτός βέβαια από τις τιμές, που τρέχουν στον ανήφορο χωρίς να ασθμαίνουν). Ετρεξε βέβαια το ευρώ, που το 2002 μας το διαφήμισαν σαν πυρηνική δύναμη στο πορτοφόλι μας, μόνο που δεν είχαν λάβει επαρκώς υπόψη τους τις αλυσιδωτές αντιδράσεις: ακρίβεια-κερδοσκοπία-αιχροκέρδεια και πάλι από την αρχή.
Αυτός είναι ο κυριότερος, αν όχι ο μοναδικός, «νόμος της αγοράς», στο άγαλμα του οποίου θύουν ευλαβικά οι κυβερνώντες, κι αυτός, μαζί με την κάποια στρογγυλοποιητική ελαφρότητα του πρώτου καιρού, κατάντησε το ευρώ κατοστάρικο.
Για τη φαρμακερή ακρίβεια έχουμε ακούσει από τα κυβερνητικά χείλη δύο ερμηνείες καλά δουλεμένες (ή... δουλευτικές, όπως το δει κανείς). Η μία ενοχοποιεί το σόπινγκ θέραπυ, που φταίει λέει για όλα. Αλλά σόπινγκ θέραπυ με μπαρμπούνια γίνεται; Μπα, καμία ψυχιατρική ή ψυχαναλυτική σχολή δεν θα πρότεινε ως θεραπευτική την αγορά μπαρμπουνιών (ψαριών ή φασολιών).
Η δεύτερη ερμηνεία, υπουργικού επιπέδου, συνοψίζεται στο δόγμα «πάτε γυρεύοντας». Μας εξηγούν δηλαδή, και μάλιστα στα σοβαρά, ότι ο καφές στην Αθήνα είναι δυο και τρεις φορές ακριβότερος απ’ ό,τι στη Ρώμη ή στο Παρίσι, επειδή αράζουμε με τις ώρες σε καφενεία και καφετέριες, κατεβάζουμε τη μια εκδοχή καφέ μετά την άλλη, κι έτσι προκαλούμε τους καταστηματάρχες να ανεβάσουν την τιμή των φραπέδων, των καπουτσίνων, των φρέντο κι όλης της κομπανίας. Εντάξει, ας δεχτούμε ότι για τον καφέ φταίει το καταναλωτικό μας πάθος, η μανία μας να καθόμαστε στους καφενέδες σαν μπέηδες από τον καιρό του Σουρή. Αλλά είδε ποτέ κανείς κανέναν ν’ απλώνει τις αρίδες του και να παραγγέλνει τη μια μερίδα μπαρμπούνια (φασόλια ή ψάρια) μετά την άλλη; Μήπως θα πρέπει να σκεφτούν κάποια άλλη εξήγηση οι πάντοτε ευρηματικοί υπουργοί μας;
Δευτέρα 5 Μαΐου 2008
Εφημερίδες
Ο'Ελεύθερος Τύπος' από αυτούς που νοµίζουν ότι κυßερνούν τη χώρα.
Το 'Βήµα' και τα Νέα' διαßάζουν αυτοί που πιστεύουν ότι θα έπρεπε κανονικά να κυßερνούν τη χώρα.
Τον 'Ριζοσπάστη' εκείνοι που πιστεύουν πως τη χώρα θα έπρεπε κανονικά να την κυßερνά µια άλλη χώρα.
Οι αναγνώστες της 'Ελευθεροτυπία' δεν ξέρουν ποιος ακριßώς κυßερνά τη χώρα, είναι όµως ßέßαιοι πως αυτός που τη κυßερνά, τη κυßερνά µε λάθος τρόπο.
Την 'Απογευµατινή' προτιµούν οι γυναίκες αυτών που κυßερνούν τη χώρα.
Τη 'Ναυτεµπορική' διαßάζουν αυτοί στους οποίους ανήκει η χώρα.
Την 'Εστία' διαßάζουν όσοι νοµίζουν πως η χώρα είναι ακόµα δική τους.
Και οι αναγνώστες της 'Espressο' δεν ενδιαφέρονται για το ποιος κυßερνά αρκεί οι γυναίκες τους να έχουν µεγαλα ßυζιά.
(mail από φίλο)
7 χρόνια ευρω-ακρίβειας
Έτσι, πολύ εύκολα πληρώσαμε αμέσως μετά την έλευση του ευρώ 50 λεπτά για ένα μπουκαλάκι νερό στη θέση του παλιού πενηντάρικου, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι η αξία του νέου κέρματος ήταν τριπλάσια και πλέον του πενηντάδραχμου.Έως το τέλος του 2001 μία επίσκεψη στον γιατρό κόστιζε έως 10.000 δρχ: τα 30 ευρώ της ισοτιμίας πολύ γρήγορα στρογγυλεύθηκαν στα 50 ευρώ, οπότε σε παλιές δραχμούλες πληρώνουμε 17.034. Και αν κάποιος είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή πληρώνοντας 68.100.000 δρχ., σήμερα για το ίδιο διαμέρισμα, εάν υπήρχαν οι δραχμές, θα πλήρωνε 105.632.500, δηλαδή 55% ακριβότερα. Μέσα σε επτά μόνο χρόνια, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν υποστεί μια πρωτοφανή επίθεση ακρίβειας, με συνέπεια τη σημαντική συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης. Την ώρα που οι μισθοί αυξάνονται με το σταγονόμετρο, οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και σε άλλες βασικές υπηρεσίες έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, φέρνοντας στα όρια της φτώχειας χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.
Ο πληθωρισμός. Η έλευση του ευρώ και η έκρηξη της κερδοσκοπίας στην αγορά με στρογγυλοποιήσεις τιμών και αυθαίρετες ανατιμήσεις, το τρελό ράλι του πετρελαίου και η κούρσα των διεθνών τιμών των τροφίμων έχουν κάνει τους Έλληνες φτωχότερους. Και μπορεί η ακρίβεια να χτυπά όλη την Ευρώπη, φτωχούς και πλούσιους σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου οι τιμές τρέχουν πιο γρήγορα, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση του πληθωρισμού που έχει σκαρφαλώσει στο 4,4% στη χώρας μας σε επίπεδα υψηλότερα πάνω από 1 μονάδα από την Ευρωζώνη. Η έκρηξη της ακρίβειας που έφερε στη χώρα μας το ευρώ, με τη μέθοδο της στρογγυλοποίησης, μέσα σε μία νύχτα μετέτρεψε τις 50 δραχμές σε... 50 λεπτά, δηλαδή σε 170 παλιές δραχμές. Έτσι μια τετραμελής οικογένεια που πλήρωνε το 2001 για την αγορά 17 βασικών αγαθών (που περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο καλάθι της) 11.626 δρχ. (34,12 ευρώ), επτά χρόνια μετά καλείται να πληρώσει 15.841 δρχ. (46,49 ευρώ), δηλαδή 36,25% περισσότερα χρήματα, χωρίς όμως και ανάλογη αύξηση των εισοδημάτων της. Το μεγαλύτερο σουξέ το γνώρισε ο μαϊντανός, αφού είχε 50 δρχ. και σήμερα αν πληρώναμε με το ίδιο νόμισμα θα είχε 170 δρχ. (50 λεπτά).
http://ta-nea.dolnet.gr
Κυριακή 4 Μαΐου 2008
Διπλάσιες στην Ελλάδα οι αυξήσεις
Οι χονδρικές τιμές των βιομηχανικών προϊόντων στη χώρα μας αυξάνονται με ρυθμό 10,9% τον τελευταίο χρόνο, έναντι αύξησης 5,3% στην ευρωζώνη, δηλαδή με υπερδιπλάσια ταχύτητα. Με ταχύτητα που πλησιάζει το 7% τον χρόνο αυξάνονται οι χονδρικές τιμές στα τρόφιμα και τα ποτά. Σε ό,τι αφορά τις λιανικές τιμές, στα είδη διατροφής ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού ξεπερνά το 6%. Και σε αυτή την περίπτωση οι αυξήσεις είναι υψηλότερες στην Ελλάδα απ ό,τι στην ευρωζώνη. Για παράδειγμα, οι αυξήσεις στο ψωμί και στα σιτηρά κυμαίνονται στη χώρα μας γύρω στο 13% έναντι 8,5% στην ευρωζώνη, στα φρούτα 11,3% έναντι 7% κ.λπ. Τεράστια είναι η διαφορά που καταγράφεται στις ανατιμήσεις των αγαθών και υπηρεσιών που συγκροτούν την ομάδα στέγασης. Το κόστος στη χώρα μας αυξάνεται με ρυθμό πλησίον του 11%, ενώ στην ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης κυμαίνεται γύρω στο 4%. Η βασική αιτία εντοπίζεται στο πετρέλαιο θέρμανσης που έχει ακριβύνει γύρω στο 40% στην Ελλάδα έναντι 30% στην ευρωζώνη.
Η βενζίνη στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά μέσον όρο 19% έναντι 14,3% στην ευρωζώνη. Μεγαλύτερες είναι, επίσης, οι αυξήσεις στην υγεία, την ένδυση και υπόδηση, τα είδη οικιακού εξοπλισμού, την αναψυχή και τον πολιτισμό, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Μικρότερες αυξήσεις καταγράφονται στη χώρα μας μόνο στα αλκοολούχα ποτά, την εκπαίδευση και τις επικοινωνίες.
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι τιμές διυλιστηρίου στις βενζίνες και τα πετρέλαια αυξήθηκαν κατά 3 λεπτά το λίτρο. Το ίδιο διάστημα στην περιοχή της Αττικής, οι λιανικές τιμές των πρατηρίων που φέρουν το σήμα μεγάλης εταιρείας κρατικών συμφερόντων αυξήθηκαν περίπου 5 λεπτά το λίτρο κατά μέσο όρο.Το πλήρες κείμενο και άλλα σχετικά εδώ....
Εμείς συντηρούμε τα στερεότυπα για την Ελλάδα
Προχθές, σε δημοσκόπηση που διενήργησε διεθνής διαδικτυακή υπηρεσία ταξιδιωτικών συμβούλων (TripAdvisors) με έξι εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και 25 εκατ. «επισκέψεις» το μήνα, η Ρόδος ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη (και ο πέμπτος στον κόσμο). Από τις εκατοντάδες επιστολές τουριστών που κατακλύζουν την ιστοσελίδα, εξάγει κανείς εύκολα τα γνωστά στερεότυπα.
Υπέροχη η Ρόδος και τα άλλα νησιά (τι θέλει ένας τουρίστας για να ικανοποιηθεί σε ένα αδιαμφισβήτητα όμορφο νησί; Χαμόγελο, εξυπηρέτηση, καλό φαγητό και... νυχτερινή ζωή), κουραστική και υπερεκτιμημένη η Αθήνα. Η Αθήνα χρόνια πολλά τώρα αδυνατεί να συγκρατήσει τουρίστες, να αποβάλει τη «ρετσινιά» της «σκάλας» για το Αρχιπέλαγος.
Γιατί είναι, για δεκαετίες, μια πόλη αφρόντιστη, ξέφραγκη. Τον τίτλο της πρώτης τουριστικής χώρας στην Ευρώπη κέρδισε η Ιταλία (στη λίστα με τους 20 δημοφιλέστερους προορισμούς συγκαταλέγονται επτά πόλεις της) που, αιώνες τώρα, προστατεύει και συντηρεί ακατάπαυστα το αστικό –και φυσικό– τοπίο της. Οποιος διαθέτει, «πουλάει». Εμείς, πλην Παρθενώνος, Πλάκας, Θησείου, Σουνίου και Αρχαιολογικού Μουσείου, τι έχουμε να «πουλήσουμε»; Σουβενίρ και κωμικές ανιμασιόν; «Από το τίποτα δεν βγαίνει τίποτα», λέει ο Ληρ. Η Αθήνα απωθεί τους τουρίστες όχι για ηθικοπλαστικούς λόγους (δεν έχει ορεινό αέρα για αναζωογόνηση, καθαρούς ορίζοντες για ψυχικές ανατάσεις και εκπαιδευτικές «διαδρομές» για την ανελλιπή αγωγή του πολίτη), αλλά γιατί δεν είναι φιλική ούτε στους κατοίκους της.
Είναι βασανιστική για τον πεζό, βρώμικη, πνιγμένη στην κίνηση, χαώδης, θορυβώδης, με αγχωμένους, σκυθρωπούς κατοίκους. Μια απέραντη και ασυνάρτητη τσιμεντούπολη, με κατακερματισμένο ιστορικό κέντρο. Σχεδόν αδύνατη η περιδιάβασή του (στενά κατειλημμένα ή ανύπαρκτα πεζοδρόμια, παρκαρισμένα οχήματα, μηχανάκια να περνούν «βολίδα»). Κακοσυντηρημένοι αρχαιολογικοί χώροι, ορισμένοι (ο χωματόδρομος μεταξύ Αρείου Πάγου και Αρχαίας Αγοράς, η Ακαδημία Πλάτωνος) στέκι του περιθωρίου. Νεοκλασικά που καταρρέουν, μόνιμοι σκουπιδότοποι. Το ολυμπιακό λουστράρισμα φθάρηκε.
Τα έργα δεν τέλειωσαν. Οι υψηλού μορφωτικού επιπέδου τουρίστες πόλεων βλέπουν τη βανδαλισμένη πινακίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου, το ρυπαρό τσιμέντο –επικίνδυνο κατά τον συνωστισμό– στο πάρκινγκ της Ακρόπολης, την εξάτμιση-φουγάρο του μικρού τρένου για το γύρο του ιστορικού κέντρου, και φεύγουν με ένα κενό στο στομάχι για τα μικρά και τα μεγάλα που καταστρέφουν ό,τι οδυνηρά, κοπιαστικά «χτίστηκε». Πολιτική για τον τουρισμό δεν σημαίνει μόνο διαφημίσεις στο εξωτερικό.
Αλλά και απομάκρυνση, με χειρουργική σχολαστικότητα, όσων καλύπτουν το σποραδικό κάλλος της κακοφορμισμένης, αλλά πάντα μαγικής πολιτείας.
Τέρμα το τσιγάρο στις παραλίες της Αυστραλίας
Ο διωγμός του τσιγάρου συνεχίζεται αμείλικτος στην Αυστραλία. Δεν φτάνει που απαγορεύθηκε σε όλους τους κλειστούς χώρους, ακόμα και στα μπαρ, τις καφετέριες και τα νυχτερινά κέντρα, τώρα θα απαγορευθεί και στις παραλίες.
Η αρχή έγινε από την δημοφιλέστερη παραλία της Βικτόριας, την Μπελ Μπιτς, όπου απαγορεύεται το κάπνισμα. Αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες παραλίες ενώ είναι πιθανό να απαγορευθεί το κάπνισμα και στα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, αν μεταφέρουν ανήλικα παιδιά.
Ελληνικά τεχνάσματα σε διεθνή αρένα
Οι πολιτικοί μας είναι απίστευτα επαρχιώτες. Αυτό φάνηκε για μια ακόμη φορά με το πώς η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί -μόνη στον πολιτισμένο κόσμο- εκτός Κιότο. Υπουργός και υφυπουργός αποφάσισαν να «μπουρδουκλώσουν τους ξένους» με κλασικά βαλκανικά τεχνάσματα. Αλλοτε ο αρμόδιος για τους ρύπους υπάλληλος έλειπε διακοπές, αλλοτε ο υπάλληλος του ΟΗΕ τηλεφωνούσε σε ένα νούμερο που δεν υπάρχει. Και όταν τα πράγματα έφτασαν στο παρά πέντε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου λειτούργησε όπως θα έκανε κάθε καλός κομματάρχης τοπικού επιπέδου. Εστειλε τον υφυπουργό να «καθαρίσει πολιτικά» με βάση τη γνωστή αρχή «έλα μωρέ, θα τους πούμε ότι θα το κανονίσουμε αργότερα και εντάξει». Ελα όμως που στον ΟΗΕ ή στις Βρυξέλλες δεν τρέμουν μόλις δουν τον Χ υφυπουργό αλλά εκνευρίζονται, γιατί αντιλαμβάνονται την επιχειρούμενη κοροϊδία. Με αποτέλεσμα να είναι δύο φορές πιο σκληροί μαζί μας.
Το ίδιο σενάριο έχει παιχθεί πολλές φορές, με τον βασικό μέτοχο, με τις χωματερές κ.λπ κ.λπ. και βέβαια με σχεδόν όλες τις κυβερνήσεις. Δεν είναι όμως μόνο ο επαρχιωτισμός το πρόβλημα. Κάτω από τους απελπιστικά ξεπερασμένους πολιτικούς προϊσταμένους υπάρχει μια διαλυμένη κρατική μηχανή. Ο τμηματάρχης που ανέβηκε στα χρόνια της κομματικής αναξιοκρατίας όχι απλά δεν μιλάει «τα ξένα», αλλά και δεν είναι πολλές φορές σε θέση να συντάξει ένα σημείωμα ή μια επιστολή με αρχή, μέση και τέλος. Οταν βρίσκεται απέναντι σε ξένο τεχνοκράτη που περιμένει απολύτως ακριβείς και εξακριβώσιμες απαντήσεις, νιώθει σαν τον αρχοντοχωριάτη που συλλαμβάνεται να μπαίνει στο μετρό στην εσπερία χωρίς να έχει πληρώσει. Αρχίζει τις δικαιολογίες, τα κλάματα και στο τέλος πληρώνει το πρόστιμο.
Κάποτε θα καταλάβουμε πως στην εποχή μας είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα να εκπληρώνει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, από την τήρηση των διεθνών διαδικασιών από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έως τη συμμετοχή μας στο Κιότο. Η έλλειψη επαγγελματισμού, η ανευθυνότητα δεν κρύβονται πια εύκολα. Η κουτοπονηριά επίσης δεν πιάνει με τους... κουτόφραγκους, που έχουν πια μάθει τα μεσογειακά μας κόλπα. Λιγότερος επαρχιωτισμός και λιγότερη τσαπατσουλιά θα ήταν μια καλή αρχή για να γινόμαστε λιγότερο συχνά ρεζίλι διεθνώς. Οι σοβαροί ειδικοί, επιστήμονες, εμπειρογνώμονες υπάρχουν και θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα τους. Μπορεί να είναι πάντοτε «δικοί μας» αλλά, επιτέλους, ας αφήσουμε τον κακορίζικο, μίζερο εαυτό μας πίσω...
http://news.kathimerini.gr