Οι χονδρικές τιμές των βιομηχανικών προϊόντων στη χώρα μας αυξάνονται με ρυθμό 10,9% τον τελευταίο χρόνο, έναντι αύξησης 5,3% στην ευρωζώνη, δηλαδή με υπερδιπλάσια ταχύτητα. Με ταχύτητα που πλησιάζει το 7% τον χρόνο αυξάνονται οι χονδρικές τιμές στα τρόφιμα και τα ποτά. Σε ό,τι αφορά τις λιανικές τιμές, στα είδη διατροφής ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού ξεπερνά το 6%. Και σε αυτή την περίπτωση οι αυξήσεις είναι υψηλότερες στην Ελλάδα απ ό,τι στην ευρωζώνη. Για παράδειγμα, οι αυξήσεις στο ψωμί και στα σιτηρά κυμαίνονται στη χώρα μας γύρω στο 13% έναντι 8,5% στην ευρωζώνη, στα φρούτα 11,3% έναντι 7% κ.λπ. Τεράστια είναι η διαφορά που καταγράφεται στις ανατιμήσεις των αγαθών και υπηρεσιών που συγκροτούν την ομάδα στέγασης. Το κόστος στη χώρα μας αυξάνεται με ρυθμό πλησίον του 11%, ενώ στην ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης κυμαίνεται γύρω στο 4%. Η βασική αιτία εντοπίζεται στο πετρέλαιο θέρμανσης που έχει ακριβύνει γύρω στο 40% στην Ελλάδα έναντι 30% στην ευρωζώνη.
Η βενζίνη στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά μέσον όρο 19% έναντι 14,3% στην ευρωζώνη. Μεγαλύτερες είναι, επίσης, οι αυξήσεις στην υγεία, την ένδυση και υπόδηση, τα είδη οικιακού εξοπλισμού, την αναψυχή και τον πολιτισμό, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Μικρότερες αυξήσεις καταγράφονται στη χώρα μας μόνο στα αλκοολούχα ποτά, την εκπαίδευση και τις επικοινωνίες.
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι τιμές διυλιστηρίου στις βενζίνες και τα πετρέλαια αυξήθηκαν κατά 3 λεπτά το λίτρο. Το ίδιο διάστημα στην περιοχή της Αττικής, οι λιανικές τιμές των πρατηρίων που φέρουν το σήμα μεγάλης εταιρείας κρατικών συμφερόντων αυξήθηκαν περίπου 5 λεπτά το λίτρο κατά μέσο όρο.Το πλήρες κείμενο και άλλα σχετικά εδώ....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου