Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

7 χρόνια ευρω-ακρίβειας

Την αρχική λαίλαπα των στρογγυλοποιήσεων και της αισχροκέρδειας διαδέχτηκε η κούρσα στις τιμές του πετρελαίου, ενώ όλο αυτό το διάστημα οι αυξή σεις στους μισθούς ήταν οριακές
7 χρόνια ευρω-ακρίβειας έκαψαν την Ελλάδα της δραχμής.
Εξανεμίζεται η αγοραστική δύναμη των μισθωτών, καθώς βασικά καταναλωτικά είδη πωλούνται έως και 240% πιο ακριβά σε σχέση με το 2001

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΦΟΥ ΘΟΔΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τα διπλά και παραπάνω απ΄ όσα πλήρωναν οι καταναλωτές στις καθημερινές συναλλαγές το 2001-τις παραμονές της έλευσης του ευρώ στη ζωή μαςπληρώνουν σήμερα. Επτά χρόνια μετά, οι χειρότεροι φόβοι που είχαν διατυπωθεί τότε για έκρηξη των τιμών μέσω των στρογγυλοποιήσεων και της αισχροκέρδειας, είναι πραγματικότητα.

Επτά χρόνια μετά την έλευση του ευρώ στην καθημερινότητά μας, αποδεικνύεται ότι εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί στις συναλλαγές και να γίνεται «μέσο» ώστε να κρύβεται η ακρίβεια, αφού οι περισσότεροι εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται την αξία του νομίσματος(!!!).
Έτσι, πολύ εύκολα πληρώσαμε αμέσως μετά την έλευση του ευρώ 50 λεπτά για ένα μπουκαλάκι νερό στη θέση του παλιού πενηντάρικου, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι η αξία του νέου κέρματος ήταν τριπλάσια και πλέον του πενηντάδραχμου.Έως το τέλος του 2001 μία επίσκεψη στον γιατρό κόστιζε έως 10.000 δρχ: τα 30 ευρώ της ισοτιμίας πολύ γρήγορα στρογγυλεύθηκαν στα 50 ευρώ, οπότε σε παλιές δραχμούλες πληρώνουμε 17.034. Και αν κάποιος είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή πληρώνοντας 68.100.000 δρχ., σήμερα για το ίδιο διαμέρισμα, εάν υπήρχαν οι δραχμές, θα πλήρωνε 105.632.500, δηλαδή 55% ακριβότερα. Μέσα σε επτά μόνο χρόνια, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν υποστεί μια πρωτοφανή επίθεση ακρίβειας, με συνέπεια τη σημαντική συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης. Την ώρα που οι μισθοί αυξάνονται με το σταγονόμετρο, οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και σε άλλες βασικές υπηρεσίες έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, φέρνοντας στα όρια της φτώχειας χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.
Ο πληθωρισμός. Η έλευση του ευρώ και η έκρηξη της κερδοσκοπίας στην αγορά με στρογγυλοποιήσεις τιμών και αυθαίρετες ανατιμήσεις, το τρελό ράλι του πετρελαίου και η κούρσα των διεθνών τιμών των τροφίμων έχουν κάνει τους Έλληνες φτωχότερους. Και μπορεί η ακρίβεια να χτυπά όλη την Ευρώπη, φτωχούς και πλούσιους σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου οι τιμές τρέχουν πιο γρήγορα, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση του πληθωρισμού που έχει σκαρφαλώσει στο 4,4% στη χώρας μας σε επίπεδα υψηλότερα πάνω από 1 μονάδα από την Ευρωζώνη. Η έκρηξη της ακρίβειας που έφερε στη χώρα μας το ευρώ, με τη μέθοδο της στρογγυλοποίησης, μέσα σε μία νύχτα μετέτρεψε τις 50 δραχμές σε... 50 λεπτά, δηλαδή σε 170 παλιές δραχμές. Έτσι μια τετραμελής οικογένεια που πλήρωνε το 2001 για την αγορά 17 βασικών αγαθών (που περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο καλάθι της) 11.626 δρχ. (34,12 ευρώ), επτά χρόνια μετά καλείται να πληρώσει 15.841 δρχ. (46,49 ευρώ), δηλαδή 36,25% περισσότερα χρήματα, χωρίς όμως και ανάλογη αύξηση των εισοδημάτων της. Το μεγαλύτερο σουξέ το γνώρισε ο μαϊντανός, αφού είχε 50 δρχ. και σήμερα αν πληρώναμε με το ίδιο νόμισμα θα είχε 170 δρχ. (50 λεπτά).

http://ta-nea.dolnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger