Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Σκορπιός 2,5 μέτρων, πριν... 390 εκατ. χρόνια

ΑΪΦΕΛ
Πριν από 390 εκατομμύρια χρόνια -και περισσότερα- η κολύμβηση στην περιοχή Αϊφελ της Γερμανίας θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, αφού υπήρξε ο βιότοπος ενός υδρόβιου σκορπιού μήκους 2,5 μ. Μόνον η δαγκάνα του, που ανακαλύφθηκε από παλαιοντολόγους, μετρά 46 εκατοστά! Από την εξέταση του απολιθώματος, που εντόπισαν ερευνητές από Βρετανία, Γερμανία και ΗΠΑ κοντά στην πόλη Πριμ του δυτικού Αϊφελ -δαγκάνα τού είδους «Jaekelopterus rhenaniae»-, ο Γερμανός παλαιοντολόγος Μάρκους Πόσμαν συμπεραίνει το συνολικό μέγεθός του. Αράχνες, έντομα και καρκινοειδή ήταν πριν από εκατομμύρια χρόνια πολύ μεγαλύτερα απ' όσο θεωρούσαν οι ειδικοί μέχρι τώρα, αναφέρει στην επιστημονική επιθεώρηση «Biology Letters» της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας η περί τον Σάιμον Μπράντι ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Μπρίστολ.

Σύμφωνα με τον Βρετανό επιστήμονα «από τα απολιθώματα γνωρίζαμε ότι υπήρχαν τερατώδεις σαρανταποδαρούσες, υπερμεγέθεις σκορπιοί, κολοσσιαίες κατσαρίδες και υπερβολικά μεγάλες λιβελούλες, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλα ήταν ορισμένα από αυτά τα προϊστορικά έντομα».

Η μήκους 46 εκατοστόμετρων δαγκάνα του σκορπιού αποδεικνύει ότι ο υδρόβιος σκορπιός του Αϊφελ ήταν τουλάχιστον μισό μέτρο μεγαλύτερος από προηγούμενους υπολογισμούς σχετικώς με το μέγεθος των προϊστορικών αυτών αρθρόποδων.
Οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους τα προϊστορικά αρθρόποδα έφθασαν σε τέτοια μεγέθη, παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Ορισμένοι γεωλόγοι πρεσβεύουν ότι το μέγεθός τους οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου στην προϊστορική ατμόσφαιρα, άλλοι θεωρούν πως εξελίχθηκαν έτσι λόγω «κούρσας εξοπλισμών» με τους θηρευτές τους -τα πρώιμα πλακόδερμα (θωρακοφόρα)- ίσως και λόγω έλλειψης συναγωνισμού με τα σπονδυλωτά.

Η απολιθωμένη δαγκάνα βρέθηκε σε περιοχή που κατά τη συγκεκριμένη γεωλογική περίοδο ήταν λιμνοθάλασσα ή ένα πλημμυρισμένο ποτάμιο δέλτα. Οι υπερμεγέθεις αυτοί σκορπιοί έζησαν πριν από περίπου 25-460 εκατομμύρια χρόνια και είναι πιθανότατα υδρόβιοι πρόγονοι των σημερινών σκορπιών, ίσως και όλων των αραχνοειδών.
(Πηγές: ιστοσελίδα «Σπίγκελ», dpa, «Γκάρντιαν», BBC) ΟΛΓΑ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/11/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger