Παρά την "καταιγίδα" αντιδράσεων, από την αντιπολίτευση και τις οικολογικές οργανώσεις, ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ υπέγραψε αμφιλεγόμενο νόμο που επιτρέπει την κατασκευή των πρώτων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Τουρκία.
Το γραφείο της προεδρίας ανακοίνωσε την έγκριση του νόμου, η οποία ψηφίσθηκε στις 9 Νοεμβρίου από την Εθνοσυνέλευση, έπειτα από το βέτο που ασκήθηκε στην πρώτη του κατάθεση από τον προκάτοχο του Γκιουλ, τότε πρόεδρο Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ, "ορκισμένο" αντίπαλο του κυβερνώντος ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης κι Ανάπτυξης.
Ο επίμαχος νόμος εξουσιοδοτεί το υπουργείο Ενέργειας να προκηρύξει και να ολοκληρώσει τις προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών και να καθορίσει την ισχύ τους και την τοποθεσία ανέγερσής τους.
Προβλέπει επίσης πως ελλείψει ενδιαφέροντος από τον ιδιωτικό τομέα, οι κρατικές υπηρεσίες θα μπορούν να αναλάβουν την κατασκευή τους.
Η Τουρκία φιλοδοξεί να κατασκευάσει τρεις πυρηνικούς σταθμούς, συνολικής δυνατότητας παραγωγής 5.000 μεγαβάτ, οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργήσουν πριν το 2012, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιθανές ελλείψεις στην ενέργεια, και να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από ξένους προμηθευτές ενέργειας.
Εντούτοις, η επιλογή της τοποθεσίας για την κατασκευή ενός εξ αυτών, στη Σινώπη του Ευξείνου Πόντου, έχει προκαλέσει την θυελλώδη αντίδραση των κατοίκων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Το 2000 η Τουρκία είχε αναγκασθεί να παραιτηθεί από την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, στη νότιο Τουρκία, μόλις 25 χλμ από ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα, έπειτα από αντιδράσεις οικολόγων, όχι μόνον από την Τουρκία, αλλά κι από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Πηγή: www.skai.gr
(!) Επικίνδυνα Αντισταθμιστικά Ωφέλη (?)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου