Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Σε 2,5 εκατομμύρια ανέρχονται οι νέες λοιμώξεις από το AIDS

Ο ιός του AIDS προσέβαλε φέτος 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους και συνολικά 33,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σήμερα με τον ιό HIV, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του κοινού Προγράμματος του ΟΗΕ για τον ιό HIV και τη νόσο του AIDS και της ειδικής υπηρεσίας UNAIDS (Πρόγραμμα ΟΗΕ για HIV/AIDS και UNAIDS), που θα δημοσιοποιηθεί αύριο, Τετάρτη. Ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ που επανεξέτασε τα στατιστικά του στοιχεία, εκτιμά ότι 32,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν πέρυσι με τον ιό. Η προηγούμενη ετήσια έκθεση ανέφερε τον αριθμό των 39,5 εκατομμυρίων οροθετικών και νοσούντων. Ο οργανισμός του ΟΗΕ εξήγησε ότι η αλλαγή αυτή οφείλεται στην επανεξέταση των στοιχείων που είχαν χορηγηθεί από την Ινδία και από πέντε χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής. «Μια δραστική αντιμετώπιση του AIDS εξαρτάται από αξιόπιστες στατιστικές δημόσιας υγείας», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας για το AIDS στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρεται στην έκθεση. «Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε περισσότερο σε όλες τις χώρες και σε όλες τις πλευρές της στρατηγικής ενημέρωσης που έχει σχέση με την υγεία». Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ασθενείς πέθαναν από τη νόσο το 2007, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μεταξύ τους 2,5 εκατομμύρια παιδιά μικρότερα των 15 ετών.


Συνολικά 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στην Ασία, μεταξύ τους 1,7 εκατομμύριο ενήλικες και 330.000 παιδιά. Σε 2,5 εκατομμύρια ανέρχονται οι νέες λοιμώξεις, μεταξύ τους 420.000 παιδιά. Κάθε μέρα τουλάχιστον 6.800 άνθρωποι προσβάλλονται από τον ιό και τουλάχιστον 5.700 πεθαίνουν από τη νόσο. Η αύξηση του αριθμού των ατόμων που ζουν με τον ιό παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και το ποσοστό που πληθυσμού που έχει πληγεί από τη νόσο παρουσιάζει ελαφρά μείωση. Η υποσαχάρεια Αφρική συγκεντρώνει τα 2/3 των νέων λοιμώξεων, παρότι τα νέα κρούσματα μειώθηκαν σε 1,7 εκατομμύρια φέτος. Η περιοχή αυτή του κόσμου πληρώνει το πιο βαρύ φόρο στη νόσο καθώς καταγράφει τα 3/4 των θανάτων από το AIDS.


Σχεδόν 22,5 άνθρωποι ζουν στην Αφρική με τον ιό του AIDS, δηλαδή το 68% του πληγέντος από τον ιό ΗIV παγκόσμιου πληθυσμού. Στην Ασία σήμερα ζουν 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι με τον ιό, εκ των οποίων 440.000 είναι οι νέες λοιμώξεις που καταγράφηκαν μέσα σε ένα χρόνο.
Η Καραϊβική είναι η δεύτερη περιοχή του κόσμου που πλήττεται από τη νόσο με σχεδόν το 1% των ενηλίκων να είναι φορείς του ιού (230.000 άνθρωποι ζουν με τον ιό, 11.000 θάνατοι και 17.000 νέες λοιμώξεις το 2007). Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό HIV, που σταδιακά καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα κοκτέιλ φαρμάκων που αποτελούν την ισχυρή αντιρετροϊκή θεραπεία (HAART) μπορεί να ελέγχει τη λοίμωξη και να διατηρεί σχετικά καλή την κατάσταση της υγείας του ασθενή. Ο ιός του AIDS μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, από μολυσμένες σύριγγες και από τη μητέρα στο βρέφος.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

island είπε...

Χίλα συγνώμη αλλά επείγει.Όποιος μπορεί ας διαβάσει παρακάτω.

http://gmargari.wordpress.com/2007/11/21/troxaio/

Powered By Blogger