Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2007

Αλλάζει ο χάρτης της γης

Στις θάλασσες το 40% των κοραλλιογενών υφάλων έχει πλήρως καταστραφεί

Οι συνέπειες από την υπερθέρμανση του πλανήτη που οδηγούν στις κλιματολογικές αλλαγές στο τοπίο της γης, κυρίως στις παράκτιες περιοχές, είναι ήδη πολύ ορατά και απαιτούν πλέον αλλαγές στους χάρτες, σύμφωνα με επιστήμονες - χαρτογράφους.

Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης του πλήρους Άτλαντα του κόσμου των Τάϊμς, οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την ολοκλήρωσή του, ανέφεραν ότι θα πρέπει να ξανασχεδιαστούν οι παραλίες και να ανατοποθετηθούν κάποιες περιοχές σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του Άτλαντα που έγινε το 2003.

"Μπορούμε να δούμε πολύ καθαρά τις περιβαλλοντικές καταστροφές να αναπτύσσονται μπροστά στα μάτια μας. Πιστεύουμε ότι στο εγγύς μέλλον διάσημες παραλίες θα εξαφανιστούν για πάντα" ανέφερε ο Μικ Άσγουορθ διευθυντής σύνταξης του Άτλαντα.

"Το περίγραμμα ορισμένων περιοχών αλλάζει, όπως για παράδειγμα στο Μπαγκλαντές. Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κάθε χρόνο πράγμα που θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ακτή" ανέφερε ο κ. Άσγουορθ προσθέτοντας ότι και ο ποταμός Χουάνγκ Χε, ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στην Κίνα"δεν φτάνει πλέον μέχρι τη θάλασσα, πράγμα που επίσης έχει συνέπειες στην ακτή".

Οι χαρτογράφοι και συγγραφείς του Άτλαντα ανησυχούν και από το γεγονός ότι μεγάλοι ποταμοί όπως του Ρίο Γκράντε και του Κολοράντο των ΗΠΑ καθώς και ο Τίγρης του Ιράκ ξεραίνονται σε ορισμένα τμήματά τους τα καλοκαίρια.

Στις θάλασσες το 40% των κοραλλιογενών υφάλων έχει πλήρως καταστραφεί ενώ κάθε χρόνο χάνεται τουλάχιστον το 1% των τροπικών δασών, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Αλλά οι σημαντικές αλλαγές στη φύση οφείλονται κυρίως στον άνθρωπο, που για λόγους άρδευσης για παράδειγμα, έχουν οδηγήσει στη μείωση της θάλασσας της Αράλης κατά τα τρίτα τέταρτα στα τελευταία 40 χρόνια και το 95% της λίμνης Τσαντ από το 1963 έως σήμερα, ενώ στα τελευταία 50 χρόνια έχει μειωθεί κατά 25 μέτρα το ύψος των υδάτων στη Νεκρά Θάλασσα.

Πηγή: http://www.skai.gr

2 σχόλια:

island είπε...

Η θεία δίκη είναι αυτή ψυχάκια.Όσοι αγόραζαν αμμουδιές και τις μετέτρεπαν σε σπίτια ήρθε η ώρα να βουλιάξουν τα καθίκια.Βέβαια πέρα απο την πλάκα πρέπει να κάνουμε κουράγιο(δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο εδώ που φτάσαμε)γιατί τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.

Ψυχάκιας είπε...

..και όμως φίλε τα χειρότερα είναι εδώ και είναι "δίποδα"!