Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2007
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά
..να παριστάνουμε τις σαρδέλες στους εμπορικούς δρόμους..
..να τρέχουμε αλόγιστα στα εμπορικά καταστήματα παρέα με τους γλυκύτατους ξυλοπόδαρους για να μας πιάσουν τους κώλους..
..να υπερκαταναλώσουμε τα υπερτιμημένα προϊόντα..
..να ξενερώσουμε σιωπηλά με τους συναδέλφους μας επειδή πήραν περισσότερη άδεια από εμάς..
..να πάμε οπωσδήποτε σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο..
..να αγοράσουμε άπειρα δώρα από υποχρέωση..
..να τρέξουμε στις ευρύχωρες πίστες για "διασκέδαση"
..να αγοράσουμε τις γαλοπούλες Ferrari..
..να στολίσουμε το σπίτι μας με 10.000.000 λαμπάκια..
..να στολίσουμε ένα ωραίο κομμένο έλατο στο σαλονάκι μας..
..να περάσουμε ατελείωτες ώρες στους απίστευτα πηγμένους δρόμους..
..να χρεώσουμε τις μαγικές καρτούλες μας..
..να τα πάρουμε με το λογιστήριο γιατί αργεί η κατάθεση του δώρου..
..να χαζέψουμε στο χαζοκούτι με τα τρελά πανηγύρια (τη χαρά των απανταχού αγάμητων ηδονοβλεψιών)..
..να φάμε σαν ζώα..
..να ξεχάσουμε για κάποιες ώρες τα προβλήματα μας κάνοντας όλα τα ΠΑΡΑΠΑΝΩ (?)..
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά ΜΕ ΥΓΕΙΑ σε όλους μας!!
«Καμένα» έλατα στα σαλόνια
Tης Τασουλας Καραϊσκακη
Οτι τα μαύρα έλατα (λόγω 2,7 εκατ. στρεμμάτων καμένου δάσους) είναι φέτος της μόδας, το γνωρίζουμε πια όλοι. Σε όλα τα μαγαζιά με εποχικά είδη, ξεχωρίζουν αμέσως ανάμεσα στα παραδοσιακά ψεύτικα πράσινα έλατα, τα «μισά» έλατα για γωνιές, τα τριγωνικά έλατα για τον τοίχο, τα «σλιμ» έλατα για μικρά διαμερίσματα, τα ανάποδα έλατα που κρεμιούνται από το ταβάνι σαν πολυέλαιος... Ξεπροβάλλουν κατάμαυρα, γυαλιστερά, δυσοίωνα... Μια ιδέα για κάποιους ανατρεπτική (σε καμένο έλατο φέτος τα στολίδια, για να θυμόμαστε...) και για άλλους υποκριτική και κακόγουστη. Που γίνεται ακόμη πιο υποκριτική και κακόγουστη στις φαντεζί, σικάτες, λουξ (και πανάκριβες) εκδοχές της. Φίνα περίτεχνα εβένινα ασημοστόλιστα δεντράκια σε απαστράπτουσες σμαλτωμένες γλάστρες... Για κυριλέ οικολόγους.
Η γελοιοποίηση του αρνητικού συμβόλου. Το φτιασίδωμα της καταγγελίας. Ο εκφυλισμός της διαμαρτυρίας σε μόδα. Ετσι είναι η αγορά. Πλουτίζει από τη χιμαιρική μετατροπή των αξιών, των τάσεων, των ιδεών, των γεγονότων σε καταναλωτικά προϊόντα. Για όλα τα βαλάντια. Για όλα τα στυλ.
Και ο καταναλωτής ενδίδει. Ισως επειδή νιώθει την ανάγκη να κάνει διά της κατανάλωσης (του μαύρου έλατου) δικό του προσωπικό κτήμα ένα μέρος της εθνικής συμφοράς. Ομως η αγορά αυτή, αντίθετα, τον ωθεί ένα βήμα έξω από την αμεσότητα της πραγματικότητας (καμένα δέντρα), τον βάζει σε απόσταση από το γεγονός, τον χωρίζει από τη θλίψη, την αγανάκτηση, την οργή, την απογοήτευση...
Διότι η καταναλωτική κοινωνία δεν μπορεί να δώσει τα πάντα. Αποσύρει ακριβώς τη στιγμή που δίνει. Δεν μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα την ευτυχία και τη δυστυχία. Αφαιρεί τον πόνο προσφέροντας το στολίδι. Αφαιρεί την εξανάσταση προσφέροντας τις παντόφλες. Παίρνει τις μνήμες και δίνει προϊόντα. Η ένδεια της άνετης ζωής. Η άνεση της ενδεούς ζωής. Η σκληρότητα των ευαίσθητων ψυχών. Η ευαισθησία των αναίσθητων.
Αστράφτουν και φωτίζουν μέσα στη νύχτα, αδιακρίτως, τα μαύρα, τα «μισά», τα τριγωνικά, τα «σλιμ», τα ανάποδα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Χείμαρροι φωτός διατρέχουν μπαλκόνια, σκαρφαλώνουν σε δέντρα, ανεβαίνουν σε ταράτσες, περιτριγυρίζουν σπίτια ολόκληρα. Χάνεται το πένθος, πνίγεται στη χρωματιστή φωτοχυσία. Σκορπίζεται και χάνεται η οργή μέσα στις φωτεινές γιρλάντες. Αλήθεια, γιατί το πνεύμα της γιορτής να πρέπει να εκδηλωθεί με τόσο φως;
Αν θέλαμε πραγματικά να πενθήσουμε φέτος για τους περίπου 80 νεκρούς, για τα καμένα ζώα, χωράφια, δάση, θα κάναμε οικονομία στα λαμπιόνια. Λιγότερα φωτορυθμικά στα μπαλκόνια, λιγότερα φωτεινά χαλιά στο γκαζόν, λιγότερους ιχνογραφημένους φοίνικες.
Αν θέλαμε πραγματικά να πενθήσουμε φέτος, θα κρατούσαμε ζωντανό το πνεύμα της γιορτής σιωπηλά, σεμνά, με το βλέμμα στραμμένο μέσα μας.
Τα χαμηλά μας στάνταρντ
Tου Aλεξη Παπαχελα
Υπάρχουν ορισμένα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από την υπόθεση Μαγγίνα και που σχετίζονται με την ποιότητα της πολιτικής και δημοσιογραφικής μας ζωής.
1. Τα στάνταρντ της δημόσιας συμπεριφοράς έχουν εκπέσει σε σημείο που ενεργοί πολιτικοί χρησιμοποιούν το επιχείρημα «μα και ο διπλανός μου παραβιάζει κατάφωρα τον νόμο». Ζούμε δηλαδή σε μια κοινωνία που όλα επιτρέπονται μια και τίποτα δεν απαγορεύεται στην πράξη. Ο ακραίος φοιτητής σταματά με τσαμπουκά την εκλογή αντιπρύτανη στο Πάντειο, ο θρασύς οδηγός μηχανής τρέχει στο πεζοδρόμιο για να κόψει δρόμο και ο υπουργός διατείνεται ότι δεν έχει αυθαίρετο, απλά κάνει ό,τι κάνουν όλοι.
2. Στη νεοελληνική κοινωνία επιβραβεύεται ο «μάγκας πολιτικός» που κάνει τη λαδιά αλλά μπορεί και τη συγκαλύπτει. Είναι εντυπωσιακό πως στις ιδιωτικές συζητήσεις στα δημοσιογραφικά γραφεία λίγοι είπαν «απαράδεκτο να κτίσει με άδεια αναψυκτηρίου» ενώ οι περισσότεροι μέμφθηκαν τον κ. Μαγγίνα γιατί «δεν είχε καταφέρει να ρυθμίσει (δηλαδή να συγκαλύψει) τις όποιες παρανομίες του».
Αρα ο επιτυχημένος πολιτικός είναι αυτός που καταφέρνει, με όποια μέσα επιλέγει, να σιγήσει τον αντιπολιτευτικό Τύπο, να εξασφαλίσει την ομερτά στελεχών της αντιπολίτευσης και να συγκαλύψει πλήρως τις δικές του ανομίες. Αν μάλιστα διαθέτει και μια μοναδική αίσθηση ασυλίας, μπορεί και να εμφανισθεί ως αρχάγγελος της πολεοδομικής κάθαρσης...
3. Τα στάνταρντ έχουν πέσει εδώ και χρόνια στον δημοσιογραφικό μας βίο γεννώντας το ερώτημα «αντέχουμε οι κρίνοντες στον πήχυ που βάζουμε στους κρινόμενους;». Δεν μιλάμε μόνο για πολεοδομικές αταξίες ή κάποια ανασφάλιστη Φιλιππινέζα. Μιλάμε για εκείνους που δεν πληρώνουν ΟΤΕ ή ΙΚΑ, εκείνους που εκβιάζουν για να πάρουν χορηγίες κ.λπ., κ.λπ. Ασφαλώς δεν είναι το ίδιο ο εκλεγμένος πολιτικός και ο δημοσιογράφος, αλλά κάποια στιγμή σε βγάζει από τα ρούχα σου το ύφος τιμητή στο πρόσωπο ανθρώπων που περνάνε μακριά από εκκλησίες μήπως και πέσει καμιά κεραμίδα στο... κεφάλι τους.
4. Το επεισόδιο Μαγγίνα, και παλαιότερα το άσχετο αλλά διδακτικό επεισόδιο Γιαννάκου, έχει δυστυχώς αναδείξει σε πετυχημένο το μοντέλο του μπον βιβέρ της πολιτικής. Ποιος τρελός θα επιχειρήσει να μπει στη φωτιά για να λύσει το ασφαλιστικό ή να κάνει κάτι στην Παιδεία; Θα γνωρίζει πολύ καλά ότι, μόλις τα βάλει με ισχυρές συντεχνίες, θα τον ξετινάξουν, από την προσωπική του ζωή έως την τελευταία του συναλλαγή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως πολλοί, ικανότατοι άνθρωποι αρνούνται ευγενικά όταν ο Κώστας Σημίτης παλαιότερα ή ο νυν πρωθυπουργός τώρα τους ζητούν να αναλάβουν κάποια δημόσια θέση. «Θα κάνω ό,τι θέλει ο πρόεδρος, να βοηθήσω όσο μπορώ αλλά μην με μπλέξετε», είναι η στερεότυπη απάντηση που ακούνε διαχρονικά οι ένοικοι του Μαξίμου.
5. Ολα αυτά συνθέτουν ένα φαύλο κύκλο. Οταν έχεις μια βαθιά διεφθαρμένη χώρα με χαλαρά ήθη και έθιμα από πάνω μέχρι κάτω, «λίγους» πολιτικούς που πάνε με τα ήθη της εποχής, ένα άναρχο και εν μέρει διεφθαρμένο τοπίο ΜΜΕ, αναρωτιέσαι αν αυτή η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί.
Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007
Η Εκκλησία βοηθά τους μικροοφειλέτες (?!)
Ο κ. Πυλαρινός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσίαση της πορείας των οικονομικών στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την προηγούμενη Τετάρτη.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προοπτικές και τις οργανωτικές βελτιώσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων του προσεχούς τριετούς οικονομικού προγράμματος της Εκκλησίας.
Πηγή: www.skai.gr
Τώρα δες και εδώ..
Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007
Και ούτε γάτα, ούτε ζημιά!!
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2007
Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Υπουργός Απασχόλησης κ. Βασίλης Μαγγίνας υπέβαλε, σήμερα το πρωί, για λόγους ευθιξίας την παραίτησή του. Ο Πρωθυπουργός την έκανε αποδεκτή και ευχαρίστησε τον κ. Μαγγίνα για την σημαντική προσφορά του στο θέμα της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης.
Ο Πρωθυπουργός ανέθεσε καθήκοντα Υπουργού Απασχόλησης στην κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.
Σταθερή και αμετάβλητη θέση της Κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση χωρίς εκπτώσεις, με σταθερό γνώμονα το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.
Η ορκωμοσία της νέας Υπουργού θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 12:00 το πρωί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007
DRACULA (made in Greece)
Τις τελευταίες ημέρες "παίζει" πάρα πολύ ο κος Μαγγίνας για τις γνωστές σε όλους παρανομίες του (δεν ξέρω αν η λέξη "παρανομίες" είναι η πρέπουσα για τη περίπτωση, ο κος Καραμανλής ίσως να γνωρίζει καλύτερα αν η κατοχή αυθαίρετης κατοικίας, η απασχόληση ανειδίκευτων, ανασφάλιστων και χωρίς άδεια παραμονής στη χώρα αλλοδαπών, η κατάχρηση εξουσίας και οι "ρουσφετολογικές" προσλήψεις αποτελούν παρανομίες..ελπίζω κάποια στιγμή να μας ενημερώσει σχετικά).
Ακούγοντας όλο αυτό το ντόρο που γίνεται, στο μυαλό μου ήρθε ένας μύθος (ίσως επιτέλους κατάλαβα και το γνωστό σλόγκαν του ΕΟΤ....ποιός ξέρει, όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος), ο μύθος του Κόμη Δράκουλα.
Θα μου πείτε μάλλον ότι έχω πρόβλημα, αλλά πριν βγάλετε γρήγορα συμπεράσματα για σκεφτείτε λίγο πιο ψύχραιμα.
Σαν νέοι Δράκουλες, οι αγαπητοί σε όλους Εκπρόσωποι του Έθνους κρύβονται μέσα στο σκοτάδι του λαμπρού πύργου ο οποίο ονομάζεται "Βουλή της Ελλάδος" (εναλλακτικά μπορεί να βρίσκονται και στους πραγματικά αμέτρητους, αυθαίρετους πύργους που έχουν χτίσει με το "αίμα" μας) και εκεί ρουφάνε αχόρταγα το αίμα χιλιάδων θυμάτων. Θύματα τα οποία έχουν "παραμυθιάσει" με υποσχέσεις πλούτου, χλιδής, πολυτέλειας, αιώνιας ζωής και δύναμης.
Πίνουν, πίνουν, πίνουν και κανένας δεν μπορεί να τους σταματήσει.
Έρχεται όμως η στιγμή που όλοι γνωρίζουμε, η στιγμή κατά την οποία ο Δράκουλας είναι αδύναμος, η στιγμή την οποία αυτό το ανίκητο τέρας γίνεται στάχτη. Η στιγμή που η αχτίδες του ήλιου αγγίζουν το δέρμα του (στη δική μας περίπτωση το αδύναμο σημείο των εγχώριων Δρακουλάκων είναι η Ανατολή του Κυβερνητικού Σχήματος). Με το που μπαίνει στο Κυνερνητικό Σχηματισμό ο Έλληνας Δράκουλας αρχίζει να σιγοψήνεται.
Όμως τα αδέρφια του δεν τον αφήνουν αβοήθητο, ακόμα και αυτά τα ανθρωπόμορφα τέρατα έχουν ψυχή, τον μαζεύουν ξανά στα άδυτα των σκοτεινών πύργων:
"Πού πάς ρε χαζέ; Έλα μέσα να συνεχίσεις το φαγοπότι..μη βγαίνεις έξω θα καείς! Δεν βλέπεις ότι έχει ανατείλει ένας τεράστιος Πράσινος (καθαρά χρονική συγκυρία, κάποια άλλη τετραετία θα είναι πάλι Μπλέ) ήλιος;"
Και έτσι ο Δρακουλάκος ξαναμπαίνει στους σκοτεινούς αυθαίρετους πύργους και στο σκοτεινό πύργο της πλατείας Συντάγματος, οπού απολαμβάνει την ασφάλεια της "Συνταγματικής Αθανασίας" και συνεχίζει την αχόρταγη αφαίμαξη των χιλιάδων θυμάτων του, αναρρώνοντας παρέα με τα πολύχρωμα αδέρφια του σαν να μην συνέβη απολύτως τίποτα.
Άντε στην υγειά μας!!!
Διίστανται οι απόψεις για την παγκόσμια ελευθερία Τύπου
Διαιρεμένος εμφανίζεται ο κόσμος σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, όπως δείχνει παγκόσμια σφυγμομέτρηση, καθώς όλοι δεν μοιράζονται τη δυτική άποψη που θέλει την ελευθεροτυπία αναγκαία συνθήκη κάθε ελεύθερης κοινωνίας.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 14 χώρες, διαπίστωσε επίσης ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στους δημοσιογράφους κυμαίνεται, με τους ερωτηθέντες να θεωρούν το ρωσικό, το βρετανικό και τον αμερικανικό Τύπο, τους λιγότερο αξιόπιστους, ενώ οι εφημερίδες σε χώρες όπως η Ινδία και η Κένυα χαρακτηρίζονται ως οι πλέον αξιόπιστες από την έρευνα της εταιρίας GlobeScan, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του BBC.
Ενώ το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ελευθεροτυπία είναι πολύ σημαντική σε μία ελεύθερη κοινωνία, 40% θεωρεί ότι η κοινωνική αρμονία είναι σημαντικότερη, ακόμη και αν αυτή πλήττει τη δημοσιογραφική αξιοπιστία. «Αν και οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν την έννοια της ελευθεροτυπίας, η δυτική άποψη που τη θέλει αναγκαία σε κάθε κοινωνία δικαίου, δεν είναι πάνδημη», εξηγεί ο πρόεδρος της GlobeScan, Νταγκ Μίλερ.
Ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ θεωρούνται εξίσου αξιόπιστα από τους ερωτηθέντες της σφυγμομέτρησης, αν και η συγκέντρωση πολλών μέσων σε ιδιωτικά χέρια, προκαλεί ανησυχία σε πολλά κράτη.
Μεγάλη πλειοψηφία ερωτηθέντων σε Βραζιλία (80%), Μεξικό (76%), ΗΠΑ (74%) και Βρετανία (71%), ανέφεραν ότι η υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια λίγων ιδιοκτητών απειλεί την πολιτική ζωή.
Η αξιοπιστία της δημοσιογραφικής έρευνας αμφισβητείται εντονότερα στα κράτη της Δύσης, όπως τη Γερμανία (28%), τη Βρετανία (29%), τις ΗΠΑ (29%) και τη Ρωσία (27%). Στον αντίποδα, τα καλύτερα ποσοστά αξιοπιστίας εξασφάλισαν ΜΜΕ της Νιγηρίας, της Κένυας, της Ινδίας και των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η υποκρισία του «greek dream»
Tου Aλεξη Παπαχελα
Πριν από μερικές εβδομάδες έγραφα για την εξωραϊσμένη ανάμνηση της Ολυμπιακής, που αναβιώνει στον νεοελληνικό εγκέφαλο κάθε φορά που συζητάμε το αναπόφευκτο τέλος της. Ενας καλός, και αγαπημένος, συνάδελφος με πήρε να μου πει ότι το άρθρο ήταν εύστοχο αλλά πως έχανα το δίκιο μου με μία μόνο φράση. Είχα –βλέπετε– κάνει το λάθος να αναφέρω ότι κάποτε πετούσα στην business της Ο.Α. και κάποιος από το πλήρωμα με σήκωσε από τη θέση μου για να κάτσουν γύρω οι συγγενείς του. «Τι το ήθελες εκείνο για την business;», μου είπε ο φίλος και πρόσθεσε «δεν καταλαβαίνεις πώς αντιδρά ο αναγνώστης;».
Ομολογώ πως όχι! Και θεωρώ πως εκεί ακριβώς είναι η ρίζα του κακού, το μικρόβιο του λαϊκισμού που έγινε επιδημία μετά τη μεταπολίτευση. Ζούμε σε μια χώρα που το «greek dream» είναι να βγάλουμε πολλά λεφτά γρήγορα, έστω και παράνομα, να έχουμε οπωσδήποτε πισίνα, να πηγαίνουμε ταξίδια στον Μαυρίκιο και να διακηρύσσουμε τον νεοπλουτισμό μας. Από την άλλη, κάνουμε τον φθόνο μας ή το κόμπλεξ μας... ιδεολογία κατηγορώντας τον διπλανό μας γιατί απέκτησε πισίνα ή γιατί πέταξε business. Δεν ξέρω πώς το έχουμε δει αυτό το ελληνικό όνειρο, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Υπάρχουν μερικές παραδοχές που ισχύουν σε κάθε αναπτυγμένη χώρα. Οτι δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά, βγάζουν χρήματα, πετυχαίνουν κάτι στη ζωή τους, δεν έχουν κλέψει, δεν έχουν εκβιάσει ή μπει σε μηχανισμούς, και δικαιούνται να ζουν διαφορετικά. Οτι πρέπει να υπάρχουν σχολεία, πρότυπα δημόσια όπως ήταν κάποτε το Πειραματικό και ιδιωτικά, που βγάζουν μια ελίτ γιατί τη χρειάζεται η χώρα. Αυτό το είδε το 1919 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και δυστυχώς πνίγηκε ως αρχή στον παραλογισμό του τσουνάμι του λαϊκισμού του ’80.
Αν θέλουμε μια σοβιετική κοινωνία όπου οι αεροπορικές εταιρείες θα έχουν μία θέση, τα σχολεία θα είναι όλα δημόσια, οι μισθοί του καθηγητή και της καθαρίστριας οι ίδιοι, είναι μια υπόθεση. Αν θέλουμε μια κοινωνία νεόπλουτων, η οποία θέλει να περνάει καλά η ίδια και να κρατά τον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή γιατί τη βολεύει είναι μια άλλη υπόθεση. Είναι άλλωστε αστείο. Οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι «διανοητές», που έκαναν καριέρα με τον λαϊκισμό είναι οι πρώτοι που έβαλαν τα παιδιά τους από την πίσω πόρτα στα σχολεία της ελίτ, οι πρώτοι που καθιέρωσαν τη «μαγκιά» ως δικαιολογία για την παράβαση κάθε κανόνα και οι πρώτοι που χαίρονται τις παρέες των νεόπλουτων που δημιούργησε η περίοδος του τρίτου δρόμου στη χώρα μας.
Αυτή η υποκρισία κάποια ώρα θα σπάσει. Ισως μάλιστα τα παιδιά αυτής της γενιάς που τροφοδότησε το σαράκι του λαϊκισμού να είναι τα πρώτα που θα θέλουν μια άλλη κοινωνία, γιατί θα έχουν ζήσει δυο τρία χρόνια έξω και θα έχουν πολύ πιο ανοικτά μυαλά.
Μέχρι τότε φοβούμαι ότι θα έχει βάση το ανέκδοτο για τον Ελληνα στην κόλαση. Στην αγγλική ή τη γερμανική εκδοχή της υπάρχει ένας υπάλληλος με μια κουτάλα ο οποίος βαράει στο κεφάλι όποιον πάει να ξεφύγει από το ζουμί που βράζει από κάτω. Στην ελληνική τίποτα. Γιατί; Μα μόλις πάει ένας Ελληνας να ξεφύγει, τον τραβάνε οι άλλοι από κάτω...
Πηγή: http://news.kathimerini.grΤρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007
Δημοσιογράφοι.
Στο δικό μου φτωχό μυαλό ο Δημοσιογράφος θα έπρεπε να αποτελεί τα μάτια και τη φωνή του μέσου πολίτη.
Θα έπρεπε να παρακολουθεί μέρα-νύχτα τα γεγονότα και να ενημερώνει αντικειμενικά, πέρα από οποιοδήποτε χρώμα και πολιτική πεποίθηση, τη κοινή γνώμη.
Θα έπρεπε οι πολιτικοί να τον φοβούνται, να τον αντιμετωπίζουν ως τα αυτιά και τα μάτια του κάθε ένα από εμάς, του κάθε πολίτη, του κάθε ψηφοφόρου. Να ξέρουν ότι οποιαδήποτε "πολιτική λαμογιά" θα φτάσει στο κόσμο ο οποίος θα την κρίνει και θα την τιμωρήσει.
Θα έπρεπε κάθε ρεπορτάζ να έχε ονόματα, ημερομηνίες, γεγονότα και αντικειμενική περιγραφή.
Αντί για όλα αυτά τι συμβαίνει σήμερα;
Ο κάθε Δημοσιογράφος αποτελεί τα μάτια και τη φωνή του συστήματος, του πολιτικού "λαμόγιου". Ο κάθε Δημοσιογράφος αποτελεί τον καλύτερο φίλο της διαφθοράς και του λαμόγιου. Παραποιεί την αλήθεια και τα γεγονότα βάσει τον συμφερόντων των φίλων και συνεργατών του, με απώτερο σκοπό το οικονομικό κέρδος.
Ο ρόλος του Δημοσιογράφου έχει μεταλλαχτεί. Είναι πλέον διπλός.
Από τη μία πλευρά αφουγκράζεται τη κοινή γνώμη (αφού πρώτα ο ίδιος την έχει ταΐσει με εικονικές ειδήσεις)και εν συνεχεία παρέα με τα "αφεντικά" του παρακολουθεί αν το κοινό "μάσησε" ή πρέπει να το επαναφέρουμε με λίγη "εικονική είδηση" επιπλέον στον "σωστό δρόμο"!
Ο Δημοσιογράφος σήμερα πουλάει την είδηση στους θύτες αντί να την χαρίζει στα θύματα για να "σωθούν".
Σίγουρα όλοι οι Δημοσιογράφοι δεν είναι το ίδιο, όπως κανένας δεν είναι ίδιος με κανέναν. Σίγουρα υπάρχουν και δημοσιογράφοι τίμιοι και επαγγελματίες. Όμως εκείνοι δεν μπαίνουν στα σπίτια μας φορώντας ROLEX, εκείνοι δεν φωνάζουν στα παράθυρα ωσάν κομματικοί εκπρόσωποι,εκείνοι δεν σκηνοθετούν τα ρεπορτάζ με soundtraks και δάκρυα, εκείνοι δεν πηγαίνουν στα debate με Μερσεντές και δεν δίνουν στους "συναδέλφους" συνεντεύξεις αντάξιες πρωθυπουργού. Δεν "παίζουν" σε parties και κάθε είδους μοδάτο πανηγυράκι. Δεν προσπαθούν να αποχαυνώσουν τον Έλληνα πολίτη.
Όμως αυτοί μάλλον είναι λίγοι..
ή τους έχουν καλά κρυμμένους..
ή έχουν κρυφτεί μόνοι τους μήπως και κάποια στιγμή βρουν μια καλή δουλειά, ένα καλό "μεροκάματο" δίπλα στους μεγάλους "Εθνοαστέρες Δημοσιογράφους".
Στο δικό μου φτωχό μυαλό όταν μόνοι τους οι δημοσιογράφοι καθαρίσουν τη σαπίλα από τον κλάδο τους, θα είμαστε όλοι μαζί στους δρόμους, μαζί τους.
Αν όχι, θα είμαστε εκεί που οι ίδιοι μας τοποθετούν..στους καναπέδες..δίνοντας την επανάσταση του καναπέ..αυτή τη φορά παρακολουθώντας τους ίδιους τους δημοσιογράφους και όχι αυτούς που κατέγραφαν οι κάμερες τους έως σήμερα για τα ρεπορτάζ τα οποία γεμίζουν το χρόνο μεταξύ των διαφημίσεων της Μερσεντες και της ΒΜW!"
Το παραπάνω κείμενο αποτελεί το σχόλιο μου σε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα το οποίο ανέβασε ο ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ με τίτλο " Oι δημοσιογράφοι στους δρόμους χωρίς τη κοινωνία μαζί τους ", καθώς και την άποψη μου για τους Δημοσιογράφους.
Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007
"Πρόστιμα σε εταιρίες καυσίμων"
Η επιτροπή ανταγωνισμού αναμένεται να επιβάλλει πρόστιμο στην εταιρία BP 57 εκατ. ευρώ και στη Shell 50 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εισήγηση, οι δύο εταιρίες συνεννοήθηκαν για τον καθορισμό των εκπτώσεων προς τους πρατηριούχους χωρίζοντας την αγορά σε ζώνες επιρροής.
Η ΒΡ και η Shell ελέγχουν το 25% της αγοράς.
Πηγή: www.skai.gr
(!) Συγνώμη που ρωτάω αλλά η επιβολή προστίμων δεν σημαίνει και απόδειξη ενοχής;;
Η απόδειξη ενοχής δεν σημαίνει "στημένες" και "πειραγμένες" τιμές;;
Συγνώμη που ρωτάω αλλά αν οι τιμές παραμείνουν ίδιες ( "στημένες" και "μαγειρεμένες") προκύπτει κανένα θέμα ΣΥΝΝEΝΟΧΗΣ ;;
Σκληρό πρέσινγκ στους βουλευτές της ΝΔ
Ασφυκτική πίεση στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό ασκείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί το στενό μαρκάρισμα υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών με βουλευτές, σε μια προσπάθεια να αποδυναμωθεί πλήρως και η τελευταία φωνή εσωκομματικής κριτικής. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής φέρεται ενοχλημένος από την κατάσταση που εμφανίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ...
.....το πλήρες κέιμενο εδώ.
Πηγή: TO BHMA
(!) Πραγματικά "ΝΕΑ"....ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!
Η αρχή του τέλους της Γης
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ
"Εικόνες καταστροφής μάς «βομβαρδίζουν» καθημερινά. Ποτάμια που φουσκώνουν απειλητικά και σαρώνουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους. Λίμνες που στεγνώνουν και αφήνουν άψυχα στον πυθμένα τους σπάνια είδη της υδρόβιας ζωής. Βουνά που καταρρέουν και καταπίνουν ολόκληρους οικισμούς και τους κατοίκους τους. Παγετώνες που λιώνουν και πνίγουν σιγά σιγά τη γη. Η αλλαγή του κλίματος και οι επιπτώσεις της δεν είναι πια μελλοντολογικό σενάριο καταστροφής. Είναι εδώ και συμβαίνει αυτή τη στιγμή."
Πηγή: TO BHMAΑνέκδοτο του Νικήτα Κακλαμάνη
*Ο δήμαρχος Αθηναίων, που θεωρείται ικανός χειριστής στην επικοινωνία, με επιστολή του στους προέδρους της Κομισιόν Ζοσέ Μπαρόζο, και του Ευρωκοινοβουλίου Χανς Πέτερινγκ, και στους 27 δημάρχους των πρωτευουσών της Ε.Ε., εισηγείται την ιδέα του με τον εξής πρόλογο: «Μέσα από τις επιλογές του σήμερα δημιουργούμε τον κόσμο του αύριο».
Είναι δύσκολο να μην μπει κανείς στον πειρασμό να υπενθυμίσει ότι οι «επιλογές του σήμερα» είναι: η Αθήνα-σκουπιδότοπος. Η Αθήνα της υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της αυξανόμενης συρρίκνωσης των ελεύθερων χώρων. Η Αθήνα των κατειλημμένων πεζοδρομίων, της κυκλοφοριακής κόλασης, της μικρότερης αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο.
Οζον πάνω απ' τα όρια
Αν και θα ήταν άδικο να χρεωθούν στο σημερινό δήμαρχο όλα τα δεινά της Αθήνας (ακόμη και αν η παράταξή του την διευθύνει επί μία εικοσαετία), η απόσταση που την χωρίζει από τις άλλες πρωτεύουσες είναι χαώδης.
*Η Αθήνα έχει τη χειρότερη ποιότητα ατμόσφαιρας. Σύμφωνα με στοιχεία του εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, η ετήσια μέση τιμή του όζοντος φτάνει τα 110 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (mg/m3), όταν στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι σαφώς κάτω από 80.
*Πρώτη είναι και στα μικροσωματίδια (ΡΜ10), με 53 mg/m3. Πλην της Ρώμης και του Αμστερνταμ, (40 και 39 mg/m3), οι άλλες πόλεις είναι πολύ πιο κάτω. Εκεί ειδικά που η διαφορά της Αθήνας είναι τεράστια είναι οι ημέρες υπέρβασης των «ορίων ποιότητας» που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτά ξεπερνιούνται σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα για τα ΡΜ10 και μία στις τρεις μέρες για το όζον.
Ο καθηγητής Ν. Μουσιόπουλος, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, είναι κατηγορηματικός: «Οσο κυκλοφορούν ανενόχλητα στην Αθήνα υπέργηρα πετρελαιοκίνητα οχήματα, οι συγκεντρώσεις εισπνεύσιμων σωματιδίων θα βρίσκονται σε επίπεδα απειλητικά. Είναι απορίας άξιο γιατί δεν εφαρμόζεται με μεγαλύτερη αυστηρότητα η νομοθεσία για τον έλεγχο καυσαερίων».
*Με 150 χιλιάδες νέα αυτοκίνητα κάθε χρόνο δεν μπορούμε να τρέφουμε προσδοκίες για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης:
«Η αναλογία σήμερα στο Λεκανοπέδιο είναι 400 οχήματα ανά 1.000 κατοίκους. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχετα στα 600, άρα, θα ανέβουμε κι άλλο τα επόμενα χρόνια. Με το 55%, όμως, των βασικών αξόνων σε κατάσταση κορεσμού κι αν συνεχιστεί η αδράνεια το 2010 όλη η πόλη θα είναι πρακτικά ακίνητη», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Συγκοινωνιολόγων Γ. Χανδάνος.
Ποδήλατα και Ι.Χ.
Τους Αθηναίους, όμως, το κυκλοφοριακό δεν τους πτοεί. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, είναι πρώτοι στη χρήση Ι.Χ., με επτά (!) μετακινήσεις εβδομαδιαίως. Την ίδια στιγμή ο κάτοικος του Λονδίνου και του Αμστερνταμ κινεί το αυτοκίνητό του μόνο τρεις φορές την εβδομάδα.
*Η σύγκριση μπορεί να γίνει ακόμη πιο απογοητευτική: Σε παλαιότερη έρευνα του συγκοινωνιολόγου-πολεοδόμου Θ. Βλαστού, αν. καθηγητή στο ΕΜΠ, εξετάζεται και το ποσοστό λεωφορειοδρόμων σε σχέση με το συνολικό μήκος του δικτύου λεωφορείων.
Στο Βερολίνο ανέρχεται στο 7,60%, στη Ρώμη στο 5,40%, ενώ στην ταλαίπωρη Αθήνα φτάνει το 0,30%.
*Εκτός από ένα άρτιο δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ο Γ. Χανδάνος προτείνει «πριμοδότηση και ενίσχυση των εναλλακτικών μετακινήσεων». Πού να μείνει, όμως, χώρος για ποδήλατο και πεζή μετακίνηση όταν στην περιοχή του δακτυλίου υπάρχουν 30 με 35 χιλιάδες παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα!
«Η παρουσία του ποδηλάτου είναι ένα αλάνθαστο κριτήριο ποιότητας για το αστικό περιβάλλον», μας λέει ο Θ. Βλαστός, ο οποίος από το 2003 έχει εκπονήσει μελέτη -που παραμένει αναξιοποίητη- για την ένταξη του ποδηλάτου σε 13 δήμους, έπειτα από ανάθεση του υπουργείου Μεταφορών: «Η Αθήνα δεν επωφελήθηκε της ευκαιρίας, προφανώς διστάζοντας να αφαιρέσει άσφαλτο από το αυτοκίνητο».
*Τι γίνεται αλλού; «Στο Παρίσι χάρη στην αποφασιστική πολιτική του δήμου κατασκευάστηκαν για τους ποδηλάτες 33 χλμ. αποκλειστικής υποδομής και διαμορφώθηκαν 314 χιλ. για τη συνύπαρξή τους με άλλα μέσα. Μέχρι το 2010 εξαγγέλθηκε η κατασκευή άλλων 300 χλμ. Η Γαλλία έχει να επιδείξει ακόμη προχωρημένες πολιτικές αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων μέσω ηλεκτρονικών καρτών».
Τα χαμένα πάρκα
Στην Κοπεγχάγη η χρήση του ποδηλάτου για τις μετακινήσεις αγγίζει το 34% (μεγαλύτερο και από το ποσοστό χρήσης της δημόσιας συγκοινωνίας στην Αθήνα).
*Αναπόφευκτη είναι και η σύγκριση στα τετραγωνικά πρασίνου που αναλογούν σε κάθε κάτοικο. Πρώτο είναι το Αμστερνταμ με 27 τ.μ. και τελευταία η Αθήνα με 2,5, η οποία με το πέρασμα των χρόνων χάνει συνεχώς πράσινο: Το 1940 αντιστοιχούσαν 12 τ.μ. ανά κάτοικο, το 1965 6 τ.μ. και το 1977 μόλις 4 τ.μ.!
Λογικό, λοιπόν, οι κάτοικοι αυτής της πόλης να μάχονται για το αυτονόητο: «Χρειάστηκαν 30 χρόνια διεκδίκησης των κατοίκων για τη δημιουργία του Πάρκου ΚΑΠΑΨ (Αμπελόκηποι) και του Πάρκου Λαγουμιτζή (Ν. Κόσμος), ενώ άλλοι αγώνες δεν απέδωσαν (Κτήμα Θων). Οι πλατείες καταστρέφονται από υπόγεια γκαράζ και οι λόφοι είναι εγκαταλειμμένοι. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, το Πεδίον Αρεως, το πράσινο στον Ελαιώνα δεν είναι στις προτεραιότητες του δήμου.
»Πολλοί χαρακτηρισμένοι χώροι πράσινου παραδίδονται για χτίσιμο. Με τέτοια πολιτική, είναι θράσος η πρόταση του δημάρχου για "Οικολογική Πρωτεύουσα της Ευρώπης"», σχολιάζει ο Η. Γιαννίρης, πολεοδόμος και συντονιστής του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 02/12/2007
Ελληνες με προνόμια Ευρωπαίων
* Οι αμοιβές τους κυμαίνονται περίπου στον μέσο όρο μισθών στα κοινοβούλια των χωρών της Ε.Ε. Μάλιστα, μόνο οι έλληνες εθνοπατέρες και οι συνάδελφοί τους σε Αυστρία, Ισπανία και Πορτογαλία μισθοδοτούνται επί 14 μήνες, ενώ οι υπόλοιποι για 12.
* Οσον αφορά το ασφαλιστικό τους, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 1.400 ευρώ ύστερα από μία θητεία, το ύψος της σύνταξης ανέρχεται στο 80% του μισθού (από τα υψηλότερα ποσοστά), ενώ υπάρχει δυνατότητα παράλληλης σύνταξης, από άλλη εργασία.
* ΓΑΛΛΙΑ: Συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται στα 60 χρόνια, αλλά μειωμένη σύνταξη μπορεί να πάρει ο βουλευτής από τα 55. Η ανώτατη σύνταξη ανέρχεται σήμερα στα 6.190 ευρώ για 22,5 χρόνια ασφάλισης, ενώ η διακύμανση των ποσών γίνεται με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, οι οποίες είναι αυξημένες για τα 15 πρώτα χρόνια. Υπάρχει, επίσης, δυνατότητα παράλληλης σύνταξης από άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Ο μεικτός μισθός είναι 6.952 ευρώ.
* ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης. Πλήρης σύνταξη χορηγείται στα 65 χρόνια, ή στα 60 σε όσους συμπλήρωσαν 20 χρόνια θητείας. Ο βουλευτής μπορεί να παίρνει και παράλληλη σύνταξη, αλλά με αντίστοιχη μείωση της βουλευτικής.
Το ύψος μιας πλήρους σύνταξης (26 χρόνια θητείας) ανέρχεται περίπου στα 4.647 ευρώ και αντιστοιχεί στο 65% του τελευταίου μισθού, ο οποίος φθάνει τα 7.121 ευρώ.
* ΙΤΑΛΙΑ: Σύνταξη στα 65 με πλαφόν (για 15 έτη) τα 6.000 ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 60% του μισθού τους.
Σήμερα επιτρέπεται να παίρνουν περισσότερες από μία συντάξεις, αλλά από τη νέα Βουλή οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν θα μπορούν να παίρνουν παράλληλη σύνταξη.
Με 5 χρόνια θητείας, οι ιταλοί βουλευτές μπορούν να πάρουν το 20% της σύνταξης.
Οι μεικτές τους αποδοχές ανέρχονται σε 12.400 ευρώ.
**ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «Σπαρτιάτες» αποδεικνύονται οι Γερμανοί, καθώς έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές την τελευταία δεκαετία. Το όριο συνταξιοδότησης είναι τα 65 χρόνια, με ελάχιστο χρόνο τις δύο θητείες.
Οποιος έχει λιγότερα χρόνια μπορεί να πάρει εφάπαξ αποζημίωση. Σήμερα οι βουλευτές δικαιούνται (με 12 χρόνια) 2.380 ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν μόλις το 34% του μισθού τους. Δικαιούνται, επίσης, υπό όρους παράλληλη σύνταξη. Ο μισθός τους ανέρχεται σε 7.000 ευρώ (επί 12 μήνες κι όχι 14).
* ΣΟΥΗΔΙΑ: Οριο συνταξιοδότησης είναι το 65ο έτος και ελάχιστος χρόνος η 4ετία, οπότε ο βουλευτής παίρνει μηνιαία αποζημίωση για ένα χρόνο ίση με το 80% του μισθού του. Για υπηρεσίες 6-8 χρόνων, πληρώνεται για δύο χρόνια: τον πρώτο με 80% και το δεύτερο με 67% του μισθού.
Η ανώτατη σύνταξη (για 12 χρόνια) είναι 1.612 ευρώ, ενώ υπάρχει δικαίωμα παράλληλης σύνταξης, η οποία, όμως, πάνω από ένα ποσό συμψηφίζεται με τη βουλευτική. Ο μηνιαίος μισθός του βουλευτή ανέρχεται σε 5.677 ευρώ.
tsakir@enet.gr
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007
Άψογος διάλογος.....καταπληκτικό!
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2007
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
κ. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό για τις Αστικές Συγκοινωνίες, εν όψει και της αυριανής Συνέντευξης Τύπου που θα δώσω, σε σχέση με το πρόγραμμα και με τα μέτρα μας για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Θέλουμε Αστικές Συγκοινωνίες ποιοτικές, σύγχρονες και φιλικές στον πολίτη. Αύριο το πρωί, θα παρουσιάσω στους συντάκτες του Υπουργείου Μεταφορών τα μέτρα αυτά συγκεκριμένα.
Συζητήσαμε επίσης για τη στρατηγική μας, σε σχέση με τις τηλεπικοινωνίες, για την Εθνική Τηλεπικοινωνιακή Στρατηγική, που θα παρουσιαστεί επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τέλος, μιλήσαμε για το θέμα της Ολυμπιακής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κάποιες εξελίξεις για την Ολυμπιακή; Τι θα κάνετε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για την Ολυμπιακή στείλαμε τις απαντήσεις μας στις Βρυξέλλες, σε σχέση με τις διαιτησίες και τώρα περιμένουμε την αντίδραση των Βρυξελλών. Είμαστε σε διάλογο, τόσο σε πολιτικό, όσο και τεχνικό επίπεδο και η βούλησή μας είναι να βρεθεί λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ κύριε Υπουργέ, μιας και είστε ο αρμόδιος Υπουργός, να πάρετε το κινητό σας τηλέφωνο, να τηλεφωνήσετε στο 9666-είναι το τηλέφωνο της Ολυμπιακής με το οποίο κάποιος πολίτης μπορεί να κλείσει θέση σ’ ένα αεροπλάνο- να δούμε πόσα λεπτά θα περιμένετε να σηκώσει κάποιος αυτό το τηλέφωνο. Εγώ πάντως, χθες, στις 10.07 περίμενα επί δέκα λεπτά και δεν σήκωσε κανένας το τηλέφωνο, ενώ η AEGEAN το σήκωσε σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτή είναι η Ολυμπιακή που πληρώνει ο ελληνικός λαός; Και πόσο ακόμα θα την πληρώνουμε; Δεν καταλαβαίνω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν πρόκειται να αρνηθώ ότι η Ολυμπιακή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει προβλήματα, που πληρώνει την Ολυμπιακή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επιδιώκουμε, στο μέτρο του δυνατού, να τα αντιμετωπίσουμε. Από κει και πέρα, επειδή αυτές τις μέρες, μέσα στα προβλήματα που αναφέρονται για την Ολυμπιακή αναφέρεται και το θέμα της ασφάλειας, θέλω να σημειώσω ότι, ειδικά γι’ αυτό το θέμα, καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Είναι θέμα απόλυτης προτεραιότητας και για το Υπουργείο και για το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Και είναι λάθος, ειδικά για το θέμα της ασφάλειας, να δημιουργείται κλίμα πανικού, υπό την έννοια ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία, διαχρονικά, έχει υψηλά πρότυπα ασφαλείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά η εξυπηρέτηση των πολιτών που σας προείπα; Όταν δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο πολίτης, τι να την κάνει την Ολυμπιακή και γιατί πρέπει να την πληρώνει ο πολίτης την Ολυμπιακή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι το γεγονός ότι ασχολούμαστε με το θέμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Ολυμπιακής- που είναι πολλά- έτσι ώστε να σωθεί η εταιρεία και στη συνέχεια να αποκρατικοποιηθεί, δείχνει πως η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το ζήτημα και προσπαθεί να δώσει μια λύση. Λύση που θα λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα των φορολογουμένων, τα συμφέροντα των εργαζομένων της Ολυμπιακής και την ανάγκη να καλύπτονται τα νησιά μας, που δεν πρέπει να μείνουν ακάλυπτα, σε καμία περίπτωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο θέμα των μισθώσεων των αεροσκαφών, έχετε ελέγξει αν κατά πόσο τηρούνταν οι διαδικασίες και αν υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά τη νομιμότητα των αποφάσεων για τις ενοικιάσεις;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το θέμα των μισθώσεων υπάρχει η τοποθέτηση της εταιρείας. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες γι’ αυτή την ενοικίαση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποινικές ευθύνες θα αναζητήσετε; Διότι κάποιοι έδωσαν την έγκρισή τους για να ενοικιαστούν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επαναλαμβάνω. Υπάρχει τοποθέτηση της εταιρείας. Μπορείτε να τη διαβάσετε. Δεν έχω, σ’ αυτή τη φάση, να προσθέσω κάτι παραπάνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά αυξήσεις στις Αστικές Συγκοινωνίες, συζητήσατε με τον Πρωθυπουργό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΥΌχι, δεν συζητήσαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλαγές στη διοίκηση του ΟΣΕ; Κάνατε συζήτηση γι’ αυτό; Για τις τοποθετήσεις;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάποια στιγμή, όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα ανακοινώσουμε ό,τι έχουμε να ανακοινώσουμε και για τον ΟΣΕ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνατε συζήτηση σήμερα για το θέμα του ΟΣΕ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν κάναμε συζήτηση. Σας είπα για ποια θέματα συζητήσαμε.
(!) Στου "Υπουργού" την πόρτα.....πάρε την "Ολυμπιακή" και φύγε!!
"Καμπάνες" από το δήμο Αθηναίων
Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Αθηναίων θα επιβάλει από το νέο έτος πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 20 έως... 8 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση.
Η επιβολή προστίμων περιλαμβάνεται στον κανονισμό καθαριότητας του δήμου Αθηναίων και ενεργοποιείται με απόφαση του δήμαρχου Νικήτα Κακλαμάνη.
Ενδεικτικά, 20 ευρώ θα πληρώνουν οι πολίτες που αφήνουν τις σακουλές απορριμμάτων έξω από τους κάδους.
- 50 ευρώ οποίοι ρίχνουν απορρίμματα σε δρόμους ή έξω από ξένη κατοικία
- 600 ευρώ για την καταστροφή των κάδων.
- 6 χιλιάδες ευρώ για εσκεμμένη απόρριψη μπαζών από εργολάβους ή άλλους επαγγελματίες και
- 4 έως 8 χιλιάδες ευρώ για ρύπανση μνημείων, αρχαιολογικών χωρών.
Πηγή:http://www.skai.gr
(!)...Παιδιά προσοχή μη......"κουφαθείτε"!
Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007
Στο αρχείο το πόρισμα Ζορμπά
Ο εισαγγελέας εφετών Γιάννης Σακελάκος, που εποπτεύει την ανάκριση για την υπόθεση, υιοθετεί την άποψη του προϊσταμένου του κ. Κολιοκώστα, ο οποίος είχε αποφανθεί ότι το πόρισμα δεν έχει εκδοθεί σύννομα καθώς θα έπρεπε να υπογράφεται απ΄όλα τα μέλη της αρχής.
Ο κ. Σακελλάκος επισημαίνει επίσης ότι οι διώξεις που περιγράφονται έχουν ήδη ασκηθεί από την αρμοδία εισαγγελική αρχή και συνεπώς η αξίωση της πολιτείας έχει ήδη εκπληρωθεί.
Πηγή:http://www.skai.gr
(!) ....επειδή η κάθαρση αρχίζει και τελειώνει στα Ζωνιανά!
Σκορπιός 2,5 μέτρων, πριν... 390 εκατ. χρόνια
Πριν από 390 εκατομμύρια χρόνια -και περισσότερα- η κολύμβηση στην περιοχή Αϊφελ της Γερμανίας θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, αφού υπήρξε ο βιότοπος ενός υδρόβιου σκορπιού μήκους 2,5 μ. Μόνον η δαγκάνα του, που ανακαλύφθηκε από παλαιοντολόγους, μετρά 46 εκατοστά! Από την εξέταση του απολιθώματος, που εντόπισαν ερευνητές από Βρετανία, Γερμανία και ΗΠΑ κοντά στην πόλη Πριμ του δυτικού Αϊφελ -δαγκάνα τού είδους «Jaekelopterus rhenaniae»-, ο Γερμανός παλαιοντολόγος Μάρκους Πόσμαν συμπεραίνει το συνολικό μέγεθός του. Αράχνες, έντομα και καρκινοειδή ήταν πριν από εκατομμύρια χρόνια πολύ μεγαλύτερα απ' όσο θεωρούσαν οι ειδικοί μέχρι τώρα, αναφέρει στην επιστημονική επιθεώρηση «Biology Letters» της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας η περί τον Σάιμον Μπράντι ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Μπρίστολ.
Σύμφωνα με τον Βρετανό επιστήμονα «από τα απολιθώματα γνωρίζαμε ότι υπήρχαν τερατώδεις σαρανταποδαρούσες, υπερμεγέθεις σκορπιοί, κολοσσιαίες κατσαρίδες και υπερβολικά μεγάλες λιβελούλες, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλα ήταν ορισμένα από αυτά τα προϊστορικά έντομα».
Η μήκους 46 εκατοστόμετρων δαγκάνα του σκορπιού αποδεικνύει ότι ο υδρόβιος σκορπιός του Αϊφελ ήταν τουλάχιστον μισό μέτρο μεγαλύτερος από προηγούμενους υπολογισμούς σχετικώς με το μέγεθος των προϊστορικών αυτών αρθρόποδων. Οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους τα προϊστορικά αρθρόποδα έφθασαν σε τέτοια μεγέθη, παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Ορισμένοι γεωλόγοι πρεσβεύουν ότι το μέγεθός τους οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου στην προϊστορική ατμόσφαιρα, άλλοι θεωρούν πως εξελίχθηκαν έτσι λόγω «κούρσας εξοπλισμών» με τους θηρευτές τους -τα πρώιμα πλακόδερμα (θωρακοφόρα)- ίσως και λόγω έλλειψης συναγωνισμού με τα σπονδυλωτά.
Η απολιθωμένη δαγκάνα βρέθηκε σε περιοχή που κατά τη συγκεκριμένη γεωλογική περίοδο ήταν λιμνοθάλασσα ή ένα πλημμυρισμένο ποτάμιο δέλτα. Οι υπερμεγέθεις αυτοί σκορπιοί έζησαν πριν από περίπου 25-460 εκατομμύρια χρόνια και είναι πιθανότατα υδρόβιοι πρόγονοι των σημερινών σκορπιών, ίσως και όλων των αραχνοειδών. (Πηγές: ιστοσελίδα «Σπίγκελ», dpa, «Γκάρντιαν», BBC) ΟΛΓΑ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/11/2007
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007
Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007
Σε 2,5 εκατομμύρια ανέρχονται οι νέες λοιμώξεις από το AIDS
Συνολικά 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στην Ασία, μεταξύ τους 1,7 εκατομμύριο ενήλικες και 330.000 παιδιά. Σε 2,5 εκατομμύρια ανέρχονται οι νέες λοιμώξεις, μεταξύ τους 420.000 παιδιά. Κάθε μέρα τουλάχιστον 6.800 άνθρωποι προσβάλλονται από τον ιό και τουλάχιστον 5.700 πεθαίνουν από τη νόσο. Η αύξηση του αριθμού των ατόμων που ζουν με τον ιό παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και το ποσοστό που πληθυσμού που έχει πληγεί από τη νόσο παρουσιάζει ελαφρά μείωση. Η υποσαχάρεια Αφρική συγκεντρώνει τα 2/3 των νέων λοιμώξεων, παρότι τα νέα κρούσματα μειώθηκαν σε 1,7 εκατομμύρια φέτος. Η περιοχή αυτή του κόσμου πληρώνει το πιο βαρύ φόρο στη νόσο καθώς καταγράφει τα 3/4 των θανάτων από το AIDS.
Σχεδόν 22,5 άνθρωποι ζουν στην Αφρική με τον ιό του AIDS, δηλαδή το 68% του πληγέντος από τον ιό ΗIV παγκόσμιου πληθυσμού. Στην Ασία σήμερα ζουν 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι με τον ιό, εκ των οποίων 440.000 είναι οι νέες λοιμώξεις που καταγράφηκαν μέσα σε ένα χρόνο.
Η Καραϊβική είναι η δεύτερη περιοχή του κόσμου που πλήττεται από τη νόσο με σχεδόν το 1% των ενηλίκων να είναι φορείς του ιού (230.000 άνθρωποι ζουν με τον ιό, 11.000 θάνατοι και 17.000 νέες λοιμώξεις το 2007). Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό HIV, που σταδιακά καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα κοκτέιλ φαρμάκων που αποτελούν την ισχυρή αντιρετροϊκή θεραπεία (HAART) μπορεί να ελέγχει τη λοίμωξη και να διατηρεί σχετικά καλή την κατάσταση της υγείας του ασθενή. Ο ιός του AIDS μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, από μολυσμένες σύριγγες και από τη μητέρα στο βρέφος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παραιτήθηκε ο Συνήγορος του Καταναλωτή
Την παραίτησή του από τη θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή υπέβαλε ο Γιάννης Αδαμόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες διαφώνησε για το ύψος της επιχορήγησης που παρέχει στο συνήγορο του καταναλωτή το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο κ. Αδαμόπουλος αναλαμβάνει πρόεδρος του Οργανισμού επαγγελματικής Κατάρτισης. Καθηκόντα Συνηγόρου του Καταναλωτή αναλαμβάνει προσωρινά ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής Συνήγορος, Γιώργος Δίελλας.
Πηγή: www.kathimerini.gr
(!) Όταν χαλάει η "σούπα" και οι καταγγελίες παρουσιάζουν αύξηση 706% (!!) κάτι δεν πάει "καλά".... ευχαριστούμε την κυβέρνηση και τους συν-καταναλωτές ψηφοφόρους της για την αμέριστη βοήθεια στην ενίσχυση του ανεξάρτητου φορέα ο "Συνήγορος του Καταναλωτή" !
Πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Τουρκία
Το γραφείο της προεδρίας ανακοίνωσε την έγκριση του νόμου, η οποία ψηφίσθηκε στις 9 Νοεμβρίου από την Εθνοσυνέλευση, έπειτα από το βέτο που ασκήθηκε στην πρώτη του κατάθεση από τον προκάτοχο του Γκιουλ, τότε πρόεδρο Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ, "ορκισμένο" αντίπαλο του κυβερνώντος ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης κι Ανάπτυξης.
Ο επίμαχος νόμος εξουσιοδοτεί το υπουργείο Ενέργειας να προκηρύξει και να ολοκληρώσει τις προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών και να καθορίσει την ισχύ τους και την τοποθεσία ανέγερσής τους.
Προβλέπει επίσης πως ελλείψει ενδιαφέροντος από τον ιδιωτικό τομέα, οι κρατικές υπηρεσίες θα μπορούν να αναλάβουν την κατασκευή τους.
Η Τουρκία φιλοδοξεί να κατασκευάσει τρεις πυρηνικούς σταθμούς, συνολικής δυνατότητας παραγωγής 5.000 μεγαβάτ, οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργήσουν πριν το 2012, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιθανές ελλείψεις στην ενέργεια, και να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από ξένους προμηθευτές ενέργειας.
Εντούτοις, η επιλογή της τοποθεσίας για την κατασκευή ενός εξ αυτών, στη Σινώπη του Ευξείνου Πόντου, έχει προκαλέσει την θυελλώδη αντίδραση των κατοίκων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Το 2000 η Τουρκία είχε αναγκασθεί να παραιτηθεί από την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, στη νότιο Τουρκία, μόλις 25 χλμ από ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα, έπειτα από αντιδράσεις οικολόγων, όχι μόνον από την Τουρκία, αλλά κι από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Πηγή: www.skai.gr
(!) Επικίνδυνα Αντισταθμιστικά Ωφέλη (?)
Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007
Φθηνότερες κλήσεις
Τα μέτρα αφορούν κινητά τηλέφωνα και ευρυζωνικές συνδέσεις.
Για να αποκτήσουν ισχύ νόμου θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωκοινοβούλιο και το συμβούλιο των Υπουργών.
Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν προτείνει οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα αλλαγής τηλεπικοινωνιακού φορέα μέσα σε μία ημέρα, δικαίωμα για διαφανή και συγκρίσιμη πληροφόρηση σχετικά με τις τιμές, δυνατότητα κλήσης ατελών αριθμών και από το εξωτερικό, ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης (112)
Παράλληλα προβλέπει τη δημιουργία περισσότερων ανεξάρτητων εποπτικών φορέων που θα εγγυώνται δίκαιες κανονιστικές ρυθμίσεις υπέρ του συμφέροντος των καταναλωτών.
Πηγή:http://www.skai.gr
(!) Αν τις δείτε........γράψτε μου!! kamenosman@gmail.com
Σε απολογία η ΔΕΗ
Όπως διαπιστώνεται από επίσημη έρευνα, τουλάχιστον το 15% των καταναλωτών έχουν υποστεί βλάβες σε ηλεκτρικές συσκευές και δεν έχουν αποζημιωθεί από την επιχείρηση.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή επισημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να αποζημιώνει τους καταναλωτές για ζημιές που προκαλούν στις ηλεκτρικές συσκευές οι αυξομειώσεις της τάσης και οποιεσδήποτε άλλες αναταραχές στο ηλεκτρικό σύστημα.
Καλείται επίσης να καταμετρά την πραγματική κατανάλωση για κάθε τετράμηνο καθώς υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι οι μετρήσεις γίνονται εικονικά.
Πηγή:http://www.skai.gr
Χάνουμε 9 μήνες ζωής από τα μικροσωματίδια
Του Γιαννη Ελαφρου
Εννιά μήνες ζωής χάνουν κατά μέσο όρο οι Ευρωπαίοι λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων μικροσωματιδίων (ΡΜ)! Τη συγκλονιστική αυτή εκτίμηση έδωσε αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΕΑ). Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της ηπείρου, όπου οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων παρουσιάζουν αύξηση, όπως και αυτές του όζοντος. Τα στοιχεία αυτά αποκτούν μεγάλη σημασία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση συζητεί την πολιτική της για τα όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ τα λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ρυπογόνων εργοστασίων πιέζουν για όσο το δυνατόν λιγότερο αυστηρούς κανόνες.
Ο ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους ζούσε το 2004 σε πόλεις όπου οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων υπερέβαιναν τα όρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΑ. Το 2003 το ποσοστό αυτό έφτασε το 37%! Οπως είναι γνωστό, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας, τα όρια των ΡΜ ξεπερνιούνται πολύ συχνά. Και βέβαια τα όρια δεν είναι πανάκεια. Στην πραγματικότητα εκφράζουν πολιτικές ισορροπίες και όχι επιστημονικά δεδομένα ασφαλείας. «Για τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων δεν έχουν βρεθεί ασφαλή όρια προστασίας της ανθρώπινης υγείας», σημειώνει και η μελέτη της ΕΕΑ.
Οι επιπτώσεις
Δυστυχώς, όμως, ενώ η μελέτη της ΕΕΑ καταγράφει μια πολύ μεγάλη τάση μείωσης των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στις συγκεντρώσεις ΡΜ στην Ευρώπη τη δεκαετία του ’90 (μετά «κόλλησε» η μείωση), η Ελλάδα (μαζί με Ισπανία και Πορτογαλία) παρουσιάζουν αύξηση στο ίδιο διάστημα (Ισπανία 13%, Ελλάδα 11%, Πορτογαλία 8%). Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών όπου παρουσιάστηκαν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων. Η μείωση του προσδόκιμου ζωής στη χώρα μας υπολογίζεται σε 6-9 μήνες, κατά μέσο όρο για τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις ανατολικές ακτές. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος πρόκειται για συντηρητικές εκτιμήσεις, καθώς υπολογίζονται μόνο οι επιπτώσεις σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 30 ετών και όχι σε βρέφη… Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στη Σιλεσία, στο Βέλγιο και στην κοιλάδα του Πο, όπου τα μικροσωματίδια αφαιρούν σύμφωνα με τη μελέτη από 12-36 μήνες ζωής κατά μέσο όρο!
Τα μικροσωματίδια προέρχονται από τη βιομηχανία, τον κλάδο της ενέργειας (27%), τις μεταφορές (22%) κ.λπ. Αν και μικροσκοπικά (και ακριβώς γι’ αυτό) δημιουργούν τεράστια προβλήματα υγείας, καθώς μπορούν να εισχωρούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Σήμερα συνήθως μετρούμε τα ΡΜ 10, τα οποία έχουν διάμετρο μέχρι 10 μικρά (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου), ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να μετρούν και τα ΡΜ 2,5, τα οποία «αναγνωρίζονται ευρέως ως η πιο σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία», σύμφωνα με την ΕΕΑ. Στην Ελλάδα, βεβαίως, δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα να τα μετρούμε συστηματικά, πόσω μάλλον να τα αντιμετωπίσουμε.
Οζον, βενζόλιο...
Μεγάλη αντοχή όμως παρουσιάζει και το «κακό» όζον. Μόνο η Σουηδία και η Νορβηγία έχουν καταφέρει να μειώσουν τις συγκεντρώσεις. Περίπου το 20% του αστικού πληθυσμού της Ευρώπης ζει σε πόλεις όπου ξεπερνιούνται τα όρια συγκεντρώσεων όζοντος. Η Αθήνα είναι μία απ’ αυτές. Η ΕΕΑ ενοχοποιεί το Ο3 όχι μόνο για ερεθισμούς του αναπνευστικού συστήματος, αλλά και για θανάτους! Ο Οργανισμός υπολογίζει ότι περίπου 20.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη λόγω του όζοντος!
Η Ελλάδα παρουσιάζει και αυξημένες συγκεντρώσεις βενζολίου (υπάρχει στην αμόλυβδη βενζίνη κ.ά.), το οποίο είναι μεταλλαξιογόνο και καρκινογόνο ακόμα και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις (4-7 mg/m3).
Το ανησυχητικό είναι ότι ακόμα και οι παλιοί ρύποι δεν καταθέτουν τα όπλα. Η μείωση των συγκεντρώσεων διοξείδιου του αζώτου (ΝΟ2) στην ατμόσφαιρα, για παράδειγμα, δεν σημαίνει ότι δεν παρατηρούνται υπερβάσεις γύρω από τους βασικούς άξονες κυκλοφορίας, σημειώνει η ΕΕΑ. Αποτέλεσμα; Το 2004, το 22% του ευρωπαϊκού αστικού πληθυσμού ζούσε στη σκιά του NO2. Σίγουρα χρειάζονται πολύ πιο αποφασιστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ακούει άραγε κανείς στην κυβέρνηση ή θεωρούν ότι επειδή του νέφος είναι συχνά αόρατο, ούτε γάτα ούτε ζημιά;
Η φούσκα της αθηναϊκής διασκέδασης
Χρυσοπληρώνετε ένα φιλέτο στο Κολωνάκι γιατί ο ιδιοκτήτης του έχει επιλέξει ακριβή διακόσμηση για το εστιατόριό του. Οι αφίσες των τραγουδιστών στην Ιερά Οδό και τη Συγγρού ανεβάζουν την τιμή της φιάλης του ουίσκι στα νυχτερινά μαγαζιά. Το κόστος της εξόδου διογκώνεται παράλογα τα τελευταία χρόνια, για μια σειρά λόγων που δεν αφορούν τον καταναλωτή· υπέρογκα ενοίκια, διαφήμιση, νεοπλουτίστικη συμπεριφορά, έξοδα για διακόσμηση και «προστασία», επιβαρύνουν τον λογαριασμό σε εστιατόρια, πίστες και μουσικές σκηνές. Τέσσερις άνθρωποι από τον χώρο της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης εξηγούν στην «Κ» γιατί πληρώνουμε τόσο ακριβά την περίφημη «αθηναϊκή νύχτα».
Μια... αριστερή χώρα
Tου Aλεξη Παπαχελα
Τελευταία ακούω όλο και συχνότερα την ίδια μονότονη φράση: «Αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα γιατί βασικά είμαστε μια αριστερή χώρα». Παλιότερα νόμιζα πως ήταν η πρόφαση που αναζητούσαν οι πολιτικοί μας όταν, είτε από έλλειψη πολιτικού θάρρους είτε από αδυναμία σχεδιασμού, δεν ήθελαν να τολμήσουν τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις». Με τον καιρό κατάλαβα πως είναι μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κυβερνώντος κόμματος. Ο εφιάλτης ενός νεκρού διαδηλωτή ή μιας μαζικής διαδήλωσης προκαλεί ρίγη σε στελέχη του.
Η αλήθεια είναι πως μετά τη δικτατορία μπορεί να καταργήθηκε το μονοπώλιο των σπίρτων ή του άλατος αλλά επιβλήθηκε το μονοπώλιο μιας «αριστερής» άποψης στο κρίσιμο πεδίο των ιδεών και αξιών. Οτιδήποτε φιλελεύθερο, συντηρητικό ή διαφορετικό λοιδωρήθηκε και ταυτίσθηκε με την αντίδραση. Γι’ αυτό και βλέπουμε τα πιο απίθανα φαινόμενα, που προδίδουν αδικαιολόγητες ενοχές από τους σημερινούς εκπροσώπους της: οι πολιτικοί της να διαφημίζουν κουλτουριάρικα ψευτοαριστερά βιβλία, οι εκπρόσωποί της να κάνουν συνεχή ευχέλαια για να εξορκίσουν τις παλαιές αμαρτίες της Δεξιάς τραγουδώντας τη «Ρωμιοσύνη» στις 17 Νοεμβρίου.
Εν τω μεταξύ ό,τι πιο οπισθοδρομικό οχυρώθηκε πίσω από τον μπαμπούλα των ψευτοαριστερών αξιών: ο συνδικαλιστής καλύπτει τον άχρηστο υπάλληλο στο όνομα του «δίκαιου», ο υπάλληλος κλέβει «γιατί κλέβουν και οι πάνω», ο αιώνιος φοιτητής θέλει να περνάει τα μαθήματα στο όνομα της «δημοκρατικής παράταξης».
Από το μεγάλο αξιακό μας μπέρδεμα φτάσαμε στο σημείο να έχουμε το μοντέλο του Νεοέλληνα που έχει δύο κομμάτια του εγκεφάλου του, τα οποία προφανώς δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Το ένα ονειρεύεται «αριστερά», μια χώρα που οι περισσότεροι θα καθόμαστε πίσω από κάποιο γκισέ, θα πίνουμε φραπέ και θα πληρωνόμαστε όλοι το ίδιο χωρίς διακρίσεις... Το άλλο ονειρεύεται «δεξιά», πώς θα αποκτήσει την X5, πώς θα μάθει κανένα «καλό χαρτί» και θα αποκτήσει εξοχικό στην Πάρο. Με άλλα λόγια ονειρευόμαστε ένα ανανεωμένο σοβιετικό μοντέλο, μόνο που αντί για LADA θα έχουμε ΒΜW και αντί για ντάτσα, μεζονέτα.
Η επικρατούσα λογική, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, είναι πως δύσκολα μπορείς να «σπάσεις αβγά» σε αυτή τη χώρα. Τι κάνεις λοιπόν; Αφήνεις το δημόσιο πανεπιστήμιο να «σαπίσει» και σοβαρά ιδιωτικά πανεπιστήμια να ανοίξουν. Αλλάζεις σιγά-σιγά το επιχειρηματικό τοπίο με φορολογικά και άλλα κίνητρα και προσεύχεσαι ότι κάποτε θα πάρει μπρος το δαιμόνιο του Ελληνα. Ψιλορυθμίζεις το ασφαλιστικό και κάνεις τον σταυρό σου να μην ξεσπάσει σάλος. Τα άλλα, τα «μεγάλα» τα αφήνεις για μετά... Με άλλα λόγια κατεβάζεις τα ρολά των μεταρρυθμίσεων, πας στο ρελαντί με την ελπίδα ότι ο αυτόματος πιλότος θα σε βγάλει κάπου. Κατανοητό. Αρκεί να δεχθούμε δύο αναμφισβήτητες αλήθειες: πρώτον, ότι δεν είμαστε «αριστερή» αλλά απλά βολεμένη χώρα. Δεύτερον, ότι όταν το σύστημα αυτό «φρακάρει» για τα καλά (πράγμα όχι απίθανο), δεν θα υπάρχει άλλη αξιόπιστη πρόταση και όπως είναι φυσικό μια μεγάλη μάζα θα θέλει να πάει πιο «αριστερά», δηλαδή στο βέβαιο τέλμα.
Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι
για την ειρήνη και για το δίκιο.
Θα βγεις στους δρόμους , θα φωνάξεις
τα χείλη σου θα ματώσουν απ' τις φωνές
Το πρόσωπό σου θα ματώσει απ' τις σφαίρες
μα δε θα κάνεις ούτε βήμα πίσω.
Κάθε κραυγή σου θα ' ναι μια πετριά
στα τζάμια των πολεμοκάπηλων.
Κάθε χειρονομία σου θα 'ναι
για να γκρεμίζει την αδικία.
Δεν πρέπει ούτε στιγμή να υποχωρήσεις,
ούτε στιγμή να ξεχαστείς.
Είναι σκληρές οι μέρες που ζούμε.
Μια στιγμή αν ξεχαστείς,
αύριο οι άνθρωποι θα χάνονται
στη δίνη του πολέμου,
έτσι και σταματήσεις
για μια στιγμή να ονειρευτείς
εκατομμύρια ανθρώπινα όνειρα
θα γίνουν στάχτη απ' τις φωτιές.
Δεν έχεις καιρό, δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου
αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
μπορεί να χρειαστεί και να πεθάνεις
για να ζήσουν οι άλλοι.
Θα πρέπει να μπορείς να θυσιάζεσαι
ένα οποιοδήποτε πρωινό.
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
θα πρέπει να μπορείς να στέκεσαι
μπρος στα ντουφέκια!
...........
Τάσος Λειβαδίτης
Ένα πρώτο βήμα...
Αύξηση του συνόλου των καταγγελιών κατά 706% στην ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, με τον κύριο όγκο τους να συγκεντρώνεται στον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών (33%), στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες (25,6%), στις τράπεζες (11,1%) και στα ινστιτούτα αδυνατίσματος (9,1%), προκύπτει από την απολογιστική έκθεση που έδωσε σήμερα στον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχο ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Ι. Αδαμόπουλος.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή παρέδωσε την Ετήσια Έκθεση στον υφυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι η Ανεξάρτητη Αρχή θα συνεχίσει το το έργο της συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην προάσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών. Από την πλευρά του, ο κ. Βλάχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έως σήμερα δραστηριοποίηση του φορέα και δήλωσε θα στηρίξει και στο μέλλον το έργο του.
Στην Έκθεση Πεπραγμένων ο Συνήγορος του Καταναλωτή αναφέρει:
- Για τις τράπεζες: Οι καταναλωτές διαμαρτύρονται συχνότερα για την αθρόα και αλόγιστη έκδοση πιστωτικών καρτών εκ μέρους των τραπεζών και την αύξηση του δανεισμού, με πρόκληση δυσβάστακτων οικονομικών επιβαρύνσεων. Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο της σύναψης καταναλωτικών δανείων και της χορήγησης πιστωτικών καρτών χωρίς να έχει προηγηθεί εξέταση της πιστοληπτικής ικανότητας των καταναλωτών.
- Για το λιανικό εμπόριο: Οι καταναλωτές διαμαρτύρονται για τα εμπόδια που συναντούν όταν νομίμως ζητούν από τους προμηθευτές την ακύρωση παραγγελίας τους, καθώς και για την αναντιστοιχία τιμών μεταξύ ραφιού και ταμειακής μηχανής.
- Για τα ινστιτούτα αδυνατίσματος: Οι καταναλωτές διαμαρτύρονται για τη χρήση απατηλών μεθόδων προσέλκυσης πελατείας και για τη λειτουργία επιχειρήσεων χωρίς σχετική άδεια.
- Για τις υπηρεσίες μαζικής ωφέλειας: Στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, οι καταναλωτές διαμαρτύρονται για υψηλές χρεώσεις που δεν αντιστοιχούν στην ποιότητα των παρερχομένων υπηρεσιών, ενώ ιδιαίτερα για τη ΔΕΗ οι καταγγελίες αφορούν ασυνέπεια της επίχειρησης τόσο για επισκευές όσο και για ζημιές στις ηλεκτρικές συσκευές λόγω αιφνίδιων αυξομειώσεων του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Για τις ασφαλιστικές εταιρείες: Οι καταναλωτές διαμαρτύρονται για μονομερείς τροποποιήσεις όρων συμβάσεων ασφάλισης ζωής, για υψηλές αναπροσαρμογές ασφαλίστρων και για καταχρηστικές ακυρώσεις συμβολαίων.
Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007
Για να μαθαίνουμε!
Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε απόψε τον υφυπουργό Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ ο οποίος κατηγορείται για ποινικό αδίκημα, όπως έγινε γνωστό από ανώτατη αστυνομική πηγή.
Η πηγή αυτή δεν διευκρίνισε σε ποιο αδίκημα εμπλέκεται ο υφυπουργός, ο οποίος είναι αρμόδιος για το πρόγραμμα σταθεροποίησης της χώρας, ύψους 148 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση για το θέμα αυτό.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ηχώ της Μόσχας» και το πρακτορείο Ιντερφάξ ανέφεραν, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές, ότι ο Στόρτσακ επρόκειτο να ταξιδέψει την Πέμπτη στη Νότια Αφρική για τη σύνοδο των 20 πιο βιομηχανοποιημένων και αναδυόμενων χωρών (G20), αλλά δεν εμφανίστηκε στο κρατικό αεροσκάφος που θα τον μετέφερε στο Κέιπ Τάουν.
Το πρακτορείο Τας από την πλευρά του μετέδωσε ότι η αστυνομία ερεύνησε σήμερα το γραφείο του Στόρτσακ στο υπουργείο Οικονομικών.
Τα γερμανικά αυτοκίνητα μολύνουν το περιβάλλον
Reuters, IHT
Ο μέσος όρος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) των γερμανικών αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 0,6% το 2006 σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2005, σύμφωνα με μελέτη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Transport & Environment (T & E). Η αύξηση αυτή αντιβαίνει στη γενικότερη τάση των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών να μειώνουν κάθε χρόνο τις εκπομπές καυσαερίων του στόλου τους.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων μείωσαν κατά 1,6% τις επικίνδυνες ουσίες που εκπέμπουν οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων τους. Πιο «καθαρή» εταιρεία αποδεικνύεται η Peugeot-Citroen, ακολουθούμενη από τη Fiat και τη Renault. Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στις εταιρείες που στρέφονται προς τα μικρά και οικονομικά αυτοκίνητα και σε αυτές που ειδικεύονται στην κατασκευή πολυτελών οχημάτων. Η εκπρόσωπος της Τ & Ε δήλωσε ότι λυπάται «που παρά την πρόοδο των τελευταίων χρόνων, οι Γερμανοί κατασκευαστές επιμένουν στα βαριά οχήματα μεγάλου κυβισμού». Συνέστησε μάλιστα στις γερμανικές εταιρείες να «χρησιμοποιήσουν την πείρα των άριστων μηχανικών τους, ώστε να αναπτύξουν φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες».
Η μόνη γερμανική εταιρεία που μείωσε πέρυσι τον μέσο όρο εκπομπών καυσαερίων του στόλου της κατά 2,5% είναι η BMW. Αντιθέτως, η Volkswagen και η κατασκευάστρια των Mercedes, Daimler, αύξησαν τους ρύπους στα οχήματά τους. Η τελευταία μάλιστα έχει τα λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα με μέση εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στον στόλο της, 188 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας, πάντως, αμφισβητούν τα στοιχεία της έρευνας. Η Volkswagen από την πλευρά της δεν αμφισβητεί τα αποτελέσματα, αλλά τονίζει ότι οι καταναλωτές μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να προμηθευτούν κάποιο από τα μοντέλα της με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρά την πρόοδο των ιαπωνικών εταιρειών στον τομέα της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα οχήματα της Toyota, Honda, Nissan και Suzuki, υπολείπονται ακόμη των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους.
Η εν λόγω μελέτη για τη ρύπανση από τα αυτοκίνητα δημοσιεύεται ένα περίπου μήνα πριν από την κατάθεση των επίσημων προτάσεων της Ε.Ε. προς τους κατασκευαστές αυτοκινήτων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με εκπροσώπους του Ευρωπαίου Επιτρόπου για το Περιβάλλον, Σταύρου Δήμα, η πρόταση της Ε.Ε. θα θέτει όριο εκπομπών CO2 τα 120 γρμ./χλμ. για το στόλο κάθε εταιρείας μέχρι το 2012. Οι εταιρείες θα πρέπει να βελτιώσουν την τεχνολογία των κινητήρων τους, ώστε οι εκπομπές να μην ξεπερνούν τα 130 γρμ., ενώ τα υπόλοιπα 10 γρμ. θα προέλθουν από βελτιώσεις που αναμένεται να γίνουν στα ελαστικά και τα κλιματιστικά των αυτοκινήτων.
Ο στόχος αυτός φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί, ενώ οι πρώτοι που αντιδρούν είναι οι Γερμανοί κατασκευαστές. Δεδομένης της επιρροής που ασκούν τα λόμπι των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι αμφίβολο αν η πρόταση του κ. Δήμα θα γίνει αποδεκτή. Η αντιπρόταση της Ευρωβουλής μεταθέτει την ημερομηνία έναρξης του περιορισμού στο 2015, ενώ αυξάνει και το όριο εκπομπών στα 125 γραμμάρια. Ενα άλλο σενάριο που συζητείται είναι να επιτρέπεται στους μεγάλους κατασκευαστές να «αγοράζουν» ρύπους ή έστω να πληρώνουν κάποιο πρόστιμο εάν υπερβαίνουν το όριο, χωρίς περαιτέρω κυρώσεις.
«Συμβατές οι αυξήσεις» προς εαυτούς. Και τις ψήφισαν...
Πάντως, και το ΚΚΕ διά του εισηγητή του Αχ. Κανταρτζή αναφέρθηκε στην επιπρόσθετη αύξηση που είναι πιθανό να πάρουν οι 300 εξαιτίας της έκτακτης επιχορήγησης των δικαστικών, ζητώντας ακόμα και ειδική απόφαση της Βουλής που να αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο.
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο εισηγητής της κυβερνητικής παράταξης Ν. Σταυρογιάννης, αναφερόμενος στις αναπροσαρμογές των βουλευτικών αποζημιώσεων, υποστήριξε ότι η επιβάρυνση κάθε πολίτη για το σύνολο των χρημάτων που λαμβάνουν οι εθνοπατέρες είναι 7,45 ευρώ ετησίως.
Ποιό «πόθεν έσχες»;
Για προϋπολογισμό που διακρίνεται από δημοσιονομική αυστηρότητα και αξιοπιστία έκανε λόγο εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Γείτονας. Χαρακτήρισε εύκολους εντυπωσιασμούς τα όσα λέγονται από πολλές πλευρές και εμφανίστηκε επικριτικός με εκείνους που αντιμετωπίζουν «το κόστος λειτουργίας του κορυφαίου θεσμού της δημοκρατίας ως περιττή δαπάνη και πράξη εύνοιας υπέρ των εκάστοτε πολιτικών».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης εστίασε την τοποθέτησή του στην ανάγκη αναβάθμισης της λειτουργίας του κοινοβουλίου. Και όπως και ο κ. Γείτονας, τόνισε ότι ο έλεγχος των "πόθεν έσχες" δεν δίνει απαντήσεις ούτε για το πόθεν ούτε για το έσχες των βουλευτών. Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στην έκτακτη επιχορήγηση των δικαστικών. «Δεν μπορεί το θέμα να έρχεται εδώ μ' αυτούς τους τρόπους και εμείς να είμαστε οι καλοί ή οι κακοί και να ψηφίζουμε ή να καταψηφίζουμε», είπε. Στη συζήτηση πήραν μέρος ο πρόεδρος της Βουλής και οι προκάτοχοί του.
Ο Δ. Σιούφας τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της άρσης του επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών. Σημείωσε ότι «το δικαίωμα του εκλέγεσθαι πρέπει να το έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες και δεν θα επιτρέψουμε να διαθέτουν μόνο οι λίγοι και προνομιούχοι».
Η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη δήλωσε ότι πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στους επιπόλαιους και κακεντρεχείς και υπενθύμισε ότι κανείς δεν πρόβαλε τα πέντε εκατομμύρια ευρώ που έδωσε το Κοινοβούλιο στους πυρόπληκτους. Από την πλευρά του, ο Απ. Κακλαμάνης κατηγόρησε όσους θέλουν να φανούν αρεστοί στο λαό, ζητώντας καθήλωση των βουλευτικών αποζημιώσεων.
Η ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΨΥΧΑΚΙΑ http://www.kpee.gr/UserFiles/Image/pites/183244_pita3.jpg
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007
Aυτοκαταστροφική μανία
Του Χαριδημου Κ. Τσουκα*
Ενας Αμερικανός αξιωματικός στον πόλεμο του Βιετνάμ έκανε το ακόλουθο διαστροφικό σχόλιο, μετά την πρωτοφανή αγριότητα των ανδρών του για την κατάληψη ενός χωριού: «Προκειμένου να σώσουμε το χωριό, έπρεπε να το καταστρέψουμε». Παρατηρώντας για μια ακόμη χρονιά τις εθιμοτυπικές, πλέον, καταλήψεις των γυμνασίων και λυκείων της χώρας, οδηγείται κανείς σε παρόμοιο συμπέρασμα: για να σώσουν υποτίθεται τη δημόσια εκπαίδευση, οι καταληψίες πρέπει να την καταστρέψουν! Η αυτοκαταστροφική μανία που χαρακτηρίζει όλο και περισσότερο τη σημερινή Ελλάδα, βρίσκει την πιο πλήρη έκφρασή της στη δημόσια εκπαίδευση: κλειδωμένα σχολεία, κατεστραμμένα θρανία, σκουπίδια, ιδεολογικός αφιονισμός, διαπληκτιζόμενοι γονείς. Και μη χειρότερα!
Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η καινούργια σχολική χρονιά εγκαινιάζεται με μαθήματα, στην Ελλάδα με καταλήψεις. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες συζητούν τρόπους να καταστήσουν τα σχολεία πιο αποτελεσματικούς χώρους μάθησης, στην Ελλάδα το πιο πιεστικό αίτημα είναι, ναι, να ανοίξουν τα σχολεία! Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. ενισχύεται ποικιλοτρόπως η δημόσια εκπαίδευση, στην Ελλάδα καταρρέει. Αν το Διαδίκτυο είναι το σύμβολο της εκπαίδευσης στη δικτυακή κοινωνία, στην Ελλάδα είναι το λουκέτο! Απελπισία!
Καταλαμβάνουν τα σχολεία, λένε, για να διαμαρτυρηθούν, μεταξύ άλλων, για τις ελλείψεις σε σχολικά βιβλία και τα κενά σε καθηγητές. Τα προβλήματα αυτά είναι όντως υπαρκτά. Είναι απαράδεκτο για μια σύγχρονη χώρα να μην μπορεί να στείλει εγκαίρως βιβλία και καθηγητές σε σχολεία. Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από βασικές ικανότητες project management, τις οποίες εδώ και μερικές δεκαετίες το υπουργείο Παιδείας των αποσπασμένων καθηγητών-υπαλλήλων προφανώς δεν διαθέτει, και κανένας υπουργός δεν φρόντισε να τις αποκτήσει. Η παιδεία για τους υπουργούς Παιδείας μάλλον είναι «αγγαρεία», για να θυμηθούμε έναν φαιδρό πρώην υπουργό.
Προσέξτε όμως τη διαστροφή: οι καταληψίες εμποδίζουν τη μάθηση γιατί η διαδικασία της μάθησης έχει κενά! Είναι σαν να εκδικείσαι τον γιατρό σου για κάποιες ελλιπείς συμβουλές του στο παρελθόν, καπνίζοντας περισσότερο! Υπάρχει μέθοδος στην τρέλα, όμως, η διαστροφή εξηγείται. Οι μαθητές γνωρίζουν ότι τα δημόσια σχολεία δεν εκπαιδεύουν, τη δουλειά την κάνουν τα φροντιστήρια. Oταν μια ιδεοληπτική μειονότητα καταλαμβάνει ένα σχολείο, δεν επισύρει απαραίτητα την οργή των συμμαθητών τους, αφού δεν νιώθουν ότι στερούνται κάτι πολύτιμο. Το δημόσιο σχολείο έχει πάψει να συνιστά αποτελεσματική κοινότητα μάθησης. Είναι πολλοί οι λόγοι που παρήγαγαν αυτό το αποτέλεσμα.
Στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση είναι οι μικρότερες στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ (3,5%, όταν ο μέσος όρος είναι 5,2% και στις σκανδιναβικές χώρες πάνω από 7%). Αντιθέτως, οι ιδιωτικές δαπάνες γιγαντώθηκαν την τελευταία εικοσαετία: ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ οι ιδιωτικές δαπάνες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου των δαπανών, στην Ελλάδα είναι το 33%. Η πενία δημιουργεί κακές υποδομές, ιδιαίτερα σε κτίρια και εκπαιδευτικές πηγές, όπως είναι οι βιβλιοθήκες και οι τεχνολογίες πληροφορικής, οι οποίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, την ελλιπή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την απειθαρχία των μαθητών και την ισχνή διοίκηση των σχολείων, παράγουν μια κουλτούρα μετριότητας και ένα αρνητικό μαθησιακό κλίμα, το οποίο οδηγεί σε χαμηλές επιδόσεις. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι οι Ελληνες μαθητές κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις στα διάφορα τεστ του ΟΟΣΑ, ή ότι το 20% των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου είναι λειτουργικά αναλφάβητοι.
Ενα αρνητικό μαθησιακό περιβάλλον απομειώνει το σχολείο, από κοινότητα γνώσης, σε έναν απλό μηχανισμό μετάδοσης πληροφοριών. Τα παραπλανημένα παιδιά των καταλήψεων δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό που πρωτίστως καταστρέφουν είναι η αυτονόητη εκπαιδευτική ρουτίνα, η λεπτή σχέση καθηγητή - μαθητή, η ευαίσθητη μαθησιακή κουλτούρα. Την εκπαιδευτική διαδικασία δεν την ξαναπιάνεις εκεί που την άφησες, όπως ένας αθλητής χάνει τη φόρμα του αν σταματήσει να προπονείται για ένα διάστημα. Η εκπαίδευση είναι άθλημα, όχι μηχανική λειτουργία. Στην εκπαίδευση δεν πραγματοποιείται απλή μεταφορά πληροφοριών αλλά μετοχή σε μια κοινότητα αξιών. Η εκπαίδευση απαιτεί κόπο, πειθαρχία και υπακοή, ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που ξεφωνίζουν οι καταληψίες. Η φαντασία, μας θυμίζει ο Αϊνστάιν, απαιτεί ιδρώτα - ενεργοποιείται σε εκείνους που μοχθούν και πειθαρχούν. Ρωτήστε την Κική Δημουλά και τον Θανάση Φωκά.
Η παθιασμένη αναζήτηση της αριστείας δεν συγκαταλέγεται στις συλλογικές μας αξίες: συμβιβαζόμαστε με τη μετριότητα, ανεχόμαστε την αθλιότητα, γυρίζουμε αδιάφορα την πλάτη στην αυτοκαταστροφική διαμαρτυρία. Ενα συλλογικό αγαθό μετατρέπεται σε ιδεολόγημα και απαξιώνεται από αυτούς που δήθεν το υπερασπίζονται. Την επόμενη φορά που θα ακούσετε έναν πολιτικό να αερολογεί για την «κοινωνία της γνώσης», φέρτε στο μυαλό σας τα λουκέτα της Γκράβας και θα 'χετε μια εικόνα της σημερινής Ελλάδας χωρίς ψιμυθιώσεις.
* Ο κ. Χ. Κ. Τσούκας (htsoukas@alba.edu.gr) είναι καθηγητής Οργανωσιακής Θεωρίας στο ALBA (στην ερευνητική θέση «Γεώργιος Δ. Μαύρος») και στο University of Warwick (http://htsoukas.blogspot.com).
Ποιός ψηφίζει σε αυτή τη χώρα..;;
Δημοσκοπηση της Public Issue για την «Κ»
Ανάλυση του Γιαννη Μαυρη / ymavris@publicissue.gr / www.electionwatch.gr
Αν και το φαινόμενο τείνει ως ένα βαθμό να διογκώνεται τεχνητά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι, εντούτοις, υπαρκτό: η απαρέσκεια για τα κόμματα της διακυβέρνησης αποτελεί πλέον ένα διευρυμένο και διάχυτο ρεύμα της κοινής γνώμης. Μια σημαντική και διαρκώς διευρυνόμενη μερίδα της, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ½ του εκλογικού σώματος (43%) συνειδητοποιεί την αδυναμία των μεταπολιτευτικών κομμάτων εξουσίας να ασκήσουν τη διακυβέρνηση. Με την εξαίρεση ίσως της εξωτερικής πολιτικής, σε όλους τους βασικούς τομείς της διακυβέρνησης που περιλαμβάνονται στις πρώτες θέσεις των κοινωνικών προτεραιοτήτων: διαχείριση της ανεργίας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, του ελέγχου των τιμών, της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, της δημόσιας τάξης, του περιβάλλοντος, κ.ά., η κοινή γνώμη θεωρεί ότι καμιά κυβέρνηση, είτε η σημερινή, είτε η προηγούμενη, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Αυτές οι διαπιστώσεις, που αποτελούν τον κοινό τόπο στις περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν νομιμοποιούν, βεβαίως, την απερίσκεπτη εκμετάλλευση, ή τις αυθαίρετες (και σκόπιμες) ερμηνείες που αποδίδονται στο φαινόμενο. Η αποδοκιμασία των δύο μεγάλων κομμάτων δεν συνιστά απειλή για τη θεσμική θέση των πολιτικών κομμάτων στο σύνολό τους, ή απόρριψή τους, ως αντιπροσωπευτικών θεσμών, προς όφελος π.χ. ενός αντικοινοβουλευτικού ρεύματος. Εκφράζει, όμως, την κοινωνική δυσαρέσκεια προς την εμφανιζόμενη –διαχρονικά– παράλυση της διακυβέρνησης και τα κόμματα που τη διαχειρίστηκαν. Η κοινωνική δυσαρέσκεια από την πολιτική και η προϊούσα αποξένωση από αυτήν, τα φαινόμενα κοινωνικής «ανυπακοής» που πληθαίνουν ταχύτατα τα τελευταία χρόνια εμπεριέχουν, ως ουσιαστική πλευρά τους, αυτήν ακριβώς τη διάβρωση της κοινωνικής ισχύος και την αμφισβήτηση των συγκεκριμένων κομματικών μορφών.
Αλλαγή ηγεσίας
Για ιστορικούς λόγους, τα ελληνικά μεταπολιτευτικά πολιτικά κόμματα της διακυβέρνησης, διέγραψαν συμπυκνωμένα –μέσα σε τριάντα χρόνια– τον κύκλο ανάπτυξής τους, χωρίς να κατορθώσουν να εδραιωθούν ως αδιαμφισβήτητοι πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί. Ηδη από τη δεκαετία του ’90, βρέθηκαν αντιμέτωπα με την αντίστροφη (μακροχρόνια) τάση παρακμής και απαξίωσής τους. Από τότε τέθηκε και το δίλημμα της αυτομεταρρύθμισης και της «βαθειάς τομής» στη φυσιογνωμία και τη λειτουργία τους, ή της περαιτέρω πολιτικής και εκλογικής τους απίσχνασης. Η συντεταγμένη και σχεδόν παράλληλη διαδοχή ηγεσιών, που συντελέσθηκε στα μέσα της δεκαετίας (ΠΑΣΟΚ 1996, Ν. Δ. 1997), μπορεί να αναχαίτισε τους κλυδωνισμούς του ελληνικού δικομματισμού και να απορρόφησε τη διαδικασία διάσπασης της κοινωνικής τους βάσης (ΔΗΚΚΙ, ΠΟΛΑΝ), ωστόσο, δεν απάντησε στις «προκλήσεις» της εποχής.
Οι «αντιδικομματικές» διαθέσεις της κοινής γνώμης δεν μπορεί να αποδοθούν αποκλειστικά σε οικονομικές αιτίες. Η πολιτική δυσαρέσκεια δεν αποτελεί γραμμική μετεξέλιξη της οικονομικής κατάστασης των πολιτών. Αν και εκδηλώνεται εντονότερα εκεί, δεν αφορά μόνον τους «από κάτω», δηλαδή τα στρώματα που πλήττει η φιλελεύθερη αναδιάρθρωση της οικονομίας και η παγκοσμιοποίηση, π.χ. τους ανέργους, τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Επεκτείνεται και σε προνομιούχα εργοδοτικά, ή «μεσαία» αυτοαπασχολούμενα στρώματα.
Η αποδοκιμασία του δικομματισμού αφορά τα πλέον δυναμικά τμήματα της κοινής γνώμης: τη νεολαία 18-24 ετών (58%), τις περισσότερο παραγωγικές ηλικίες 25-44 ετών (49% και 54% αντιστοίχως), τους αποφοίτους της Γ΄βάθμιας εκπαίδευσης (48%), τους κατοίκους των αστικών κέντρων, ιδίως του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης (50%). Το αντίπαλο στρατόπεδο της «αποδοχής», ή της «ανοχής» απέναντι στα κόμματα διακυβέρνησης αποτελούν κυρίως τα οικονομικώς μη-ενεργά τμήματα του πληθυσμού, π.χ. συνταξιούχοι - νοικοκυρές, σε μεγάλο βαθμό κοινωνικά περιθωριοποιημένα και ανασφαλή, καθώς και τα στρώματα της υπαίθρου, η εκλογική και πολιτική συμπεριφορά της οποίας είναι κατά παράδοση περισσότερο συντηρητική και ακολουθεί με υστέρηση τις πολιτικές και ιδεολογικές εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική δυσαρέσκεια από τα κόμματα της διακυβέρνησης δεν εκφράζεται μόνον από τα περισσότερο καταπιεσμένα –πολιτικά και κοινωνικά– στρώματα, αλλά αρκετές φορές και από στρώματα που θεωρούνται «εξασφαλισμένα». Ισως, γιατί σε αυτά η πολιτική έκφραση είναι ευκολότερη (π.χ. νεολαία, περισσότερο μορφωμένα και πληροφορημένα στρώματα).
Συμμαχίες
Η εποχή της ελληνικής «μεταδημοκρατίας» έχει ξεκινήσει. (Ο ορισμός της έννοιας έχει διατυπωθεί από τον καθηγητή πολιτικών και κοινωνικών επιστημών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, Colin Crouch. Βλέπε σχετικά: Κόλιν Κράουτς, Μεταδημοκρατία, εκδ. Εκκρεμές, Αθήνα 2006). Για τα δύο κόμματα της διακυβέρνησης είναι φανερό ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος αβεβαιοτήτων. Η μαζική και διάχυτη κρίση εκπροσώπησης, η οποία σήμερα διαπιστώνεται ποικιλότροπα, φαίνεται να πλήττει πρωτευόντως το ΠΑΣΟΚ, λόγω της σημερινής του κρίσης, αλλά αφορά σαφώς και τη Νέα Δημοκρατία. Και τούτο, όχι μόνον λόγω της τάσης κοινωνικής εδραίωσης του ΛΑΟΣ.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να αξιολογηθεί και η συζήτηση περί συμμαχικών κυβερνήσεων, που άνοιξε αποσπασματικά πριν από τις πρόσφατες εκλογές. Στις σημερινές συνθήκες κρίσης εκπροσώπησης, έλλειψης κοινωνικής συναίνεσης και περιορισμένης δυνατότητας ελιγμών των κομμάτων διακυβέρνησης, το θέμα των συμμετεχόντων αποκτά δευτερεύουσα σημασία. Και, βεβαίως, υπό τις σημερινές οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, η συμμετοχική μορφή διακυβέρνησης μπορεί να πείσει για την αποτελεσματικότητά της, όσο ακριβώς και η μονοκομματική.Πηγή: http://news.kathimerini.gr
"Εκκωφαντική Σιωπή".....;
Τετρακόσια στρέμματα που κάηκαν στην Πεντέλη εξαιρούνται από την αναδάσωση, σύμφωνα με την εισήγηση του Δασαρχείου Πεντέλης που θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στην εισήγηση προτείνεται να αναδασωθούν τα 9.000 από τα 9.400 στρέμματα που κάηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", την οικοπεδοποίηση της Πεντέλης επιδιώκουν οικοδομικοί συνεταιρισμοί και η Μονή Πεντέλης.
Όπως αναφέρεται, η Μονή Πεντέλης διεκδικεί πάνω από 45.000 στρέμματα και πάνω από 11.000 στρέμματα οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, με στόχο να μετατραπούν οι εκτάσεις σε οικόπεδα, το κόστος των οποίων ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ.
Πηγή: www.skai.gr
Φώτο:http://perakis.pblogs.gr/files/46629-S8001020.JPG