Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

62 εκατ. ευρώ στα κόμματα, 35 εκατ. ευρώ για... τηλέφωνα των βουλευτών!

Σε ΝΔ - ΠαΣοΚ η μερίδα του λέοντος Τι προβλέπεται για το 2008


Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Εξήντα δύο εκατ. ευρώ εισέπραξαν το 2007 όλα τα πολιτικά κόμματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και βεβαίως τη μερίδα του λέοντος εισέπραξαν η ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η εκλογική χρηματοδότηση στα πολιτικά κόμματα, που ήταν εφέτος 6.490.440 ευρώ, αυξημένη κατά 1,5 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τις εκλογές του 2004. Οι φορολογούμενοι έβαλαν και εφέτος βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν τα κόμματα και, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, το 2008 θα το βάλουν ακόμη βαθύτερα, αφού η κρατική επιχορήγηση αναμένεται να ξεπεράσει τα 63 εκατ. ευρώ, με ένα όμως κόμμα λιγότερο, το ΔΗΚΚΙ, που δεν εισπράττει πλέον επιχορήγηση.

Παρά την απλόχερη κρατική επιχορήγηση τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία αποκαλούνται και «κόμματα εξουσίας», βρίσκονται - έναν μήνα μετά την εκλογική αναμέτρηση - στα όρια της οικονομικής πτώχευσης, με οξυμένα ελλείμματα, υπερβολικό δανεισμό και με χρέη προς τρίτους. Παρ' ότι εισπράττουν τόσο πολλά χρήματα από την κρατική επιχορήγηση, χρειάζονται και άλλα, γι' αυτό και καταφεύγουν στον δανεισμό, με αποτέλεσμα πέρυσι μόνο η ΝΔ να αναγκαστεί να πληρώσει 2.020.071 ευρώ σε τόκους! Το ερώτημα που ανακύπτει για τους φορολογουμένους είναι: αφού η ΝΔ και το ΠαΣοΚ δεν μπορούν να διαχειριστούν τα οικονομικά του οίκου τους, πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα δημόσια οικονομικά;

Ερώτημα βεβαίως που καλούνται πρωτίστως να απαντήσουν οι ταμίες των κομμάτων που συμπεριφέρονται στον κομματικό μηχανισμό σαν να είναι υπουργοί Οικονομίας και απαιτούν από όλους: καλή διαχείριση, αυστηρή λιτότητα, γενναίες περικοπές, μείωση δαπανών, έλεγχο εξόδων, περιορισμό της σπατάλης, πάγωμα προσλήψεων και μισθολογική πολιτική για τα κομματικά στελέχη όχι μεγαλύτερη του πληθωρισμού.

Στη ΝΔ ταμίας είναι ο κ. Μεν. Δασκαλάκης, γενικός διευθυντής του κόμματος, που είναι οικονομολόγος. Στο ΠαΣοΚ τα οικονομικά δεν είναι υπόθεση ενός στελέχους. Ταμίας τοποθετήθηκε πολιτικό πρόσωπο (γραμματέας Οικονομικού ονομάζεται), ο κ. Τηλ. Χυτήρης, αλλά λόγο στον διαχειριστικό έλεγχο έχει και ο γενικός διευθυντής του κόμματος κ. Ρ. Σπυρόπουλος (ο οποίος παρέλαβε από τον αποπεμφθέντα για την υπόθεση των ομολόγων κ. Ι. Παπακωνσταντίνου «μαύρη τρύπα στο ταμείο»), ενώ στα λογιστικά βιβλία και στον έλεγχο των εσόδων βρίσκεται ο οικονομολόγος κ. Γ. Γεωργακόπουλος, από τους στενούς συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου. Οι πρόσφατες εκλογές και οι μετεκλογικές διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα είχαν ως αποτέλεσμα να βαθύνει ακόμη περισσότερο η «μαύρη τρύπα» και να αναγκαστεί το κόμμα για πολλοστή φορά να προσφύγει σε δανεισμό. Η ΝΔ, που διαθέτει συγκεντρωτικό οικονομικό σύστημα με έναν διαχειριστή, τον γενικό διευθυντή της, εμφανίζει, όπως δηλώνει ο κ. Δασκαλάκης, από το 2007 βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη, πλην όμως και αυτή αναγκάστηκε να καταφύγει σε δανεισμό.

Ο ΣΥΝ αντιμετωπίζει βεβαίως οικονομικό πρόβλημα, αλλά επιχειρεί να διαχειριστεί με προσφορότερο τρόπο την κρατική επιχορήγηση: «Τόσα παίρνουμε, τόσα πρέπει να ξοδεύουμε» λένε τα στελέχη του, που αποδίδουν σημασία σε κάθε οικονομική εξόρμηση την οποία αποφασίζει το κόμμα ανάμεσα στους ψηφοφόρους και στους φίλους του. Ο ΛΑΟΣ, κατά δήλωση του προέδρου του κ. Γ. Καρατζαφέρη, επιστρατεύει ένα... ντόμπερμαν για να φρουρεί το ταμείο του. Πρόκειται για τον απόστρατο αξιωματικό κ. Κ. Σκανδαλάκη, «που δεν μπορείς να του πάρεις ούτε ένα ευρώ» όπως λέει ο πρόεδρος του κόμματος. Επιπλέον ο ΛΑΟΣ έχει τοποθετήσει ως ταμία (για την οικονομική διαχείριση) την κυρία Ελένη Αναγνώστου, μεταγραφικό απόκτημα από τη ΝΔ. Τα οικονομικά του ΚΚΕ διαχειρίζεται οικονομική επιτροπή η οποία πέραν της κρατικής επιχορήγησης στοχεύει και στις εισφορές μελών και φίλων.

Πέραν της δραματικής έκκλησης των οικονομικών επιτελείων των δύο μεγάλων κομμάτων για «περικοπές», ΠαΣοΚ και ΝΔ προτιμούν την ΑΤΕ για δάνεια, του κ. Π. Λάμπρου στο παρελθόν, του κ. Δ. Μηλιάκου σήμερα. Και τα δύο έχουν υποθηκευμένη τη χρηματοδότησή τους από τον προϋπολογισμό του μεθεπόμενου έτους. Στην ουσία, προκειμένου να πάρουν δάνειο από την ΑΤΕ, και τα δύο κόμματα υποθηκεύουν τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις τους.

«Η Δημοκρατία στοιχίζει ακριβά» έλεγε συχνά ο αείμνηστος Αθανάσιος Τσαλδάρης και αυτός είναι ο λόγος (όπως φαίνεται και από τους πίνακες που δημοσιεύονται παραπλεύρως) που οι κρατικές επιχορηγήσεις προς όλα τα πολιτικά κόμματα χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται. Στην πραγματικότητα τα κόμματα, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, έχουν οικονομικό όφελος όταν ο εκάστοτε υπουργός Οικονομίας επιχειρεί να αυξήσει τα έσοδα. Και τούτο γιατί, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης εξαρτάται από την αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Οσο περισσότερα είναι τα έσοδα του κράτους τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιχορήγηση προς τα κόμματα κατ' έτος.

Ελλείμματα στα ταμεία

Οι «μαύρες τρύπες» σε Ρηγίλλης και Χαριλάου Τρικούπη

Η ΝΔ δεν ασχολείται με τα οικονομικά του ΠαΣοΚ είτε από έλλειψη ενδιαφέροντος, είτε διότι δεν έχει αποδείξεις για να του προσάψει κάτι. Αντιθέτως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ενδιαφέρον για τα οικονομικά του κυβερνώντος κόμματος. Πολύ πρόσφατα, σε ομιλία του για την υπόθεση των ομολόγων, ο κ. Γ. Παπανδρέου άφησε σαφείς υπαινιγμούς για σύνδεση του «μαύρου χρήματος» με το ταμείο της ΝΔ. Αλλά και ο γραμματέας Οικονομικού του ΠαΣοΚ κ. Τ. Χυτήρης συχνά αναρωτιέται «πώς τα βγάζει πέρα η ΝΔ». Πώς τα βγάζει πέρα όμως και ο κ. Χυτήρης στη Χαρ. Τρικούπη άρχισε να αναρωτιέται και η πλευρά του κ. Ευ. Βενιζέλου, η οποία ζήτησε ενημέρωση για τα οικονομικά. Ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη καλέσει ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι και ελέγχουν τα οικονομικά του ΠαΣοΚ, κάνουν δηλαδή ένα είδος... απογραφής, ενώ όπως λέει ο κ. Χυτήρης «είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ακόμη και αιφνιδιαστικό έλεγχο από οποιονδήποτε, ακόμη και από τη Βουλή».

Η ΝΔ αντί άλλης απαντήσεως επιδεικνύει τον προϋπολογισμό της του έτους 2006, ισοσκελισμένο και υπογεγραμμένο από τον τότε γενικό διευθυντή της κ. Κ. Σημαιοφορίδη. Αναφέρει σύνολο εσόδων 24.779.518,79 ευρώ. Εξοδα, ακριβώς τα ίδια. Το πιο σημαντικό έσοδο που έχει η ΝΔ (πέραν της κρατικής χρηματοδότησης) είναι οι εισφορές μελών, βουλευτών και φίλων, που το 2006 ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα οι εισφορές των βουλευτών ήταν 846.231,12 ευρώ, ενώ των ευρωβουλευτών μόλις 57.093,19 ευρώ. Το πιο σημαντικό έξοδο δεν είναι, όπως θα περίμενε κανείς, οι λειτουργικές δαπάνες, δηλαδή οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού (είναι 4.098.320,11 ευρώ), αλλά οι δαπάνες προβολής θέσεων και προγραμμάτων της ΝΔ, που πλησιάζουν τα 3 εκατ. ευρώ.

Και τα δύο κόμματα έχουν αρχίσει τις οικονομίες με στόχο να περιορίσουν τη «μαύρη τρύπα» που παρουσιάζει το ταμείο τους έχοντας στραμμένη την προσοχή τους στο ενδεχόμενο να προκηρυχθούν αιφνιδιαστικά σύντομα εκλογές. Το ένα (το ΠαΣοΚ) ξενοικιάζει γραφεία για να εξοικονομήσει κονδύλια, το άλλο (η ΝΔ) περικόπτει μετακινήσεις στελεχών και τα δύο βάζουν φραγή στα τηλέφωνά τους, αντικαθιστούν τα αυτοκίνητά τους με μικρότερου κυβισμού, ζητούν αποδείξεις, ακόμη και περιστολή γραφικής ύλη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.



Το ΒΗΜΑ, 21/10/2007 , Σελ.: A16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger