Η Έκθεση για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (World Development Report) που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου σχετικά με τη γεωργία, αξιολογήθηκε σήμερα από την ActionAid ως "επικίνδυνο έγγραφο που όχι μόνο δε προσφέρει λύση στην παγκόσμια κρίση της γεωργικής παραγωγής (ιδιαίτερα στον τομέα που αφορά στους μικρο-καλλιεργητές) αλλά θα δυσχεράνει την υπάρχουσα κατάσταση".
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται από την ActionAid, αποδεικνύει πως οι πολιτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών έχουν αναγκάσει το δημόσιο τομέα να αποσυρθεί σταδιακά από τον τομέα της γεωργίας, με τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και με την διάλυση των δημόσιων αγροτικών εμπορικών εξαγωγών.
Μέσα από την εκστρατεία HungerFREE, η ActionAid απευθύνει έκκληση για τον σχεδιασμό πολιτικών για τη γεωργία και τη γη, που δίνουν προτεραιότητα στο δικαίωμα των ανθρώπων στην τροφή, με τις αγορές και τα κέρδη να έπονται.
"Η Έκθεση της Παγκόσμιας Ανάπτυξης συνεχίζει την ίδια προκαθορισμένη από την αγορά προσέγγιση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία τα τελευταία 25 έτη είναι μια ογκώδης αποτυχία ακόμη και για τα δικά της πρότυπα" αναφέρει ο Collins Magalasi Επικεφαλής Πολιτικής της ActionAid στο Μαλάουι. "Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει όχι μόνο στις υπερβολικές τιμές λιπάσματος, το ελλιπές σύστημα μεταφορών και την απουσία πολιτικών πίστωσης, αλλά και στην αυξανόμενη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας της γης και των τροφίμων στα χέρια της βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων" συνεχίζει ο Magalasi.
"Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν κρατά την υπόσχεση της για υγιή ανταγωνισμό” εξήγεί ο Magalasi. "Αντ' αυτού, έχουμε περικυκλωθεί τώρα από τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που διαστρεβλώνουν τις τιμές εις βάρος των φτωχών".
"Καταδικάζουμε αυτή τη μακροχρόνια, γεμάτη αποτυχίες πορεία της Παγκόσμιας Τράπεζας στον τομέα της γεωργίας" δήλωσε ο Eric Gutierrez, Υπεύθυνος Πολιτικής της ActionAid International.
"Κατηγορούμε την Τράπεζα για τη συμβολή της στην καταστροφή των μικροκτηματιών που κατά συνέπεια, προβάλλει εμπόδια στην πρόσβαση εκατομμυρίων ανθρώπων στην τροφή. Η Έκθεση για την Παγκόσμια Ανάπτυξη αναγνωρίζει τη σημασία του δικαιώματος στη τροφή, αλλά μέσω των συστάσεών της, πλήττονται οι μικροκαλλιεργητές που χάνουν τις δουλειές τους και οι οικογένειες τους καταλήγουν να μην έχουν φαγητό. Αυτό είναι μια παράλογη αντίφαση” προσθέτει ο Gutierrez.
Εκτός από μια λεπτομερή κριτική για την Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ActionAid έχει εξετάσει και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες, χώρες έχουν πετύχει τους στόχους ασφάλειας για τα τρόφιμα τους αγνοώντας τις συμβουλές της Παγκόσμιας Τράπεζας. Έπειτα από πολλά χρόνια προσπαθειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πείνας, το Μαλάουι επανεισήγαγε τις επιχορηγήσεις λιπάσματος και σπόρου, αντίθετα με τις συμβουλές της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κατά συνέπεια, το έθνος μας ανάκτησε τις δυνάμεις του και έχει τώρα περαιτέρω βλέψεις” αναφέρει ο Magalasi.
Το Βιετνάμ έλαβε πιστοποίηση πρόσφατα ως μια από "τις καλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο," από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellick. Το Βιετνάμ κατάφερε να αναπτυχθεί δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια τροφίμων πριν υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις βασισμένες στην αγορά - γεγονός που αποτέλεσε άμεση πρόκληση στις πρακτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η ActionAid δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την οικονομική πολιτική του Βιετνάμ, αποκαλύπτοντας πως η Παγκόσμια Τράπεζα, για πολλά έτη έκανε επιπλήξεις συστηματικά για τη μη συμμόρφωση του Βιετνάμ στις πολιτικές συμβουλές της. "Το ΔΝΤ έκανε ένα βήμα παραπέρα αναστέλλοντας δύο προγράμματα του στο Βιετνάμ, έχοντας σκοπό να εκφράσει αυτή τη δυσαρέσκειά" αναφέρει ο Gutierrez. "Αυτό το παράδειγμα είναι ενδεικτικό για να κατανοήσουμε πως υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για την επίτευξη της ανάπτυξης” αναφέρει ο Gutierrez. "Ενδεχομένως, ο υπόλοιπος αναπτυσσόμενος κόσμος διδαχθεί από τα παραδείγματα του Βιετνάμ και του Μαλάουι".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου