Η αρχαία ελληνική τέχνη ακόμα προσελκύει | |
Ουάσιγκτον 04-10-2007 |
Άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό οι νέες ανακαινισμένες αίθουσες Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης όπου στεγάζεται η πιο ολοκληρωμένη κλασσική συλλογή στη Βόρεια Αμερική.
Μετά από 60 χρόνια στις αποθήκες του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης 5.300 αντικείμενα εκτίθενται για πρώτη φορά στις αίθουσες Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης.
Η κεντρική αίθουσα μοιάζει με εσωτερική αυλή ρωμαϊκής βίλας, έχει δυο επίπεδα, κολώνες δωρικού ρυθμού, και ανάμεσα τους μαρμάρινα αγάλματα. Ο φωτισμός είναι φυσικός, απαλός και υποβλητικός. Όταν μπαίνεις μέσα στην αίθουσα και περιβάλλεσαι από τα αγάλματα, τις κολώνες, το φως που περιλούζει τα πάντα από ψηλά, γίνεσαι μάρτυρας ενός δρώμενου όπου ο χρόνος έχει σταματήσει.
Ο Κάρλος Πικόν είναι ο επιμελητής της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Συλλογής και ο άνθρωπος που επωμίστηκε το πολύχρονο έργο της αποκατάστασης των αιθουσών του μουσείου, το οποίο διήρκεσε 15 χρόνια.
«Για πρώτη φορά στο Μητροπολιτικό Μουσείο» λεει με ενθουσιασμό ο κ Πικόν «μπορεί κανείς να δει έργα τέχνης από τον Αρχαίο Ελληνικό και Ρωμαϊκό πολιτισμό, δηλαδή από την τρίτη χιλιετία ΠΧ μέχρι την εποχή του Κωνσταντίνου, τον τέταρτο αιώνα ΜΧ. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τα έργα αυτά συγκεντρωμένα με χρονολογική σειρά».
Το κοινό καταλαβαίνει την μοναδικότητα αυτής της έκθεσης. O αριθμός των επισκεπτών σε καθημερινή βάση αυξήθηκε κατά 7.000 άτομα. Ο επιμελητής Πικόν πιστεύει ότι συντρέχουν δύο λόγοι για το φαινόμενο αυτό.«H αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη είναι αρκετά οικεία στον επισκέπτη», τονίζει ο επιμελητής της συλλογής «ώστε αυτός να αισθάνεται άνετα, αλλά όταν αρχίσει να την εξετάζει και να συνειδητοποιεί τις προεκτάσεις και τη λειτουργικότητά της αντιλαμβάνεται ότι είναι πολύ διαφορετική από τον σύγχρονο τρόπο σκέψης. Νομίζω λοιπόν ότι σαν τέχνη φαίνεται οικεία αλλά με ασυνήθιστες προεκτάσεις για το μέσο επισκέπτη».
Η Aρχαία Eλληνική και Ρωμαϊκή συλλογή συμπληρώνουν ένα σημαντικό κενό το οποίο υπήρχε μέχρι πρόσφατα στη συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου. Ο Καρλος Πικόν επισημαίνει τη σημασία της: «Αποτελεί την αρχή της οπτική μας γλώσσας και την αφετηρία της δυτικής τέχνης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό που διατέθηκε για την ανακαίνιση των αιθουσών ανέρχεται σε 220 εκατομμύρια δολάρια.
Πηγή:http://www.voanews.com(?) Μόνο εκτός Ελλάδας;;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου