Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2007

Καλή χρονιά παιδιά.....


..και μην ξεχνάτε, τώρα (δηλαδή τα τελευταία χρόνια!) που είσαστε αγωνιστές κατά των ιδιωτικών σχολείων και της καπιταλιστικής μέγγενης που πνίγει το λαό και το μαθητικό κίνημα να..

..διαβάζετε πιο συστηματικά, μιας και έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για το ιδιωτικό φροντιστήριο Αγγλικών..


..δ
ιαβάζετε πιο συστηματικά, μιας και έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για το φροντιστήριο των μαθηματικών..

..διαβάζετε πιο συστηματικά, μιας και έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για το φροντιστήριο της χημείας..

..να συντονίζεστε στον αγώνα δυναμικά και καθημερινά, όπου και αν βρίσκεστε στο πεδίο της μάχης με συμμάχους τους λαικούς συναγωνιστές Vodafone, Cosmote, Wind..

..να αποθανατίζετε οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης του μαθητικού κινήματος από τα φερέφωνα του καπιταλισμού (καλές κάμερες έχουν τα Samsung και τα Sony)..

..να πραγματοποιείτε ομαδικές συζητήσεις για την κοινή δράση και τον συντονισμό του αγώνα στα Starbucks..

..να τους αποδείξετε ότι δεν σας ενδιαφέρει το περιτύλιγμα αλλά η ουσία και ότι η δική σας γενιά μπορεί να φοράει και σκισμένα αρκεί να έχει δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία (η Replay έχει βγάλει κάτι ώραία νέα μοντελάκια)..

..να έχετε wild look γράφει καλύτερα στα ρεπορτάζ (wella τα καλύτερα gel)..

..και μην ξεχνάτε το βασικότερο, βγάλτε τον λαό στους δρόμους, φέρτε τον λαό στο πλάι σας κάντε συναυλίες στα προπύλαια με τη συμμετοχή καλλιτεχνών τραγουδιστών, ΤΩΡΑ - ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ (γιατί έρχονται Χριστούγεννα και τα μπουκαλάκια έχουν διπλή τιμή!!)..

..ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ..ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!


Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2007

Παπάφειο Ορφανοτροφείο

Παπάφειο Ορφανοτροφείο Το Παπάφειο Ορφανοτροφείο λειτούργησε για πρώτη φορά την περιόδο 1903 - 1904 με 57 οικότροφους για να φτάσουν σταδιακά το 1962 τους 450.

Το 1909 μπήκαν οι βάσεις της Μουσικής με τη γνωστή Μπάντα του Παπαφείου που τροφοδότησε με μουσικές τις μπάντες και ορχήστρες όλης της Ελλάδας.

Εκτός από τη διαμονή το ορφανοτροφείο εξασφάλιζε τεχνική εκπαίδευση σε ένα από τα τρία τμήματα του: Ραπτικής, Υποδηματοποιίας και Ξυλουργικής.

Αργότερα τα τμήματα αυτά αυξήθηκαν. Έτσι το 1962 υπάρχουν επί πλέον τμήματα Ξυλογλυπτικής, Επιπλοποιίας, Ηλεκτρολογίας, Σιδηρουργικής, Μηχανουργικής και Μηχανοξυλουργικής, τα οποία στεγάζονται στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις που κτίσθηκαν στο πίσω μέρος της αυλής, το 1930 και 1952.

Πολλές φορές η αρχική χρήση του ιδρύματος παραβλέπεται προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες στεγαστικές ανάγκες.

Έτσι το 1912, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και μέχρι το Δεκέμβριο του 1913, χρησιμοποιείται σαν στρατιωτικό νοσοκομείο. Εκεί, στις 5 Μαρτίου 1913, διαπιστώνεται ο θάνατος του βασιλιά Γεωργίου του Α'.

Στη συνέχεια το κτίριο επισκευάζεται για την εγκατάσταση των ορφανών, αλλά τον Αύγουστο του 1914 επιτάσσεται για τη στέγαση του 13ου πεζικού Συντάγματος.

Μετά την επιστροφή και σύντομη διαμονή των ορφανών, χρησιμοποιείται από το Αγγλικό Στρατηγείο Ανατολής στο χρονικό διάστημα 1917-1919, ενώ το 1921 στεγάζει και πάλι το Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Το 1935 μετονομάζεται σε Εθνικό Παπάφειο Ορφανοτροφείο "ο Μελιτεύς".

Από το 1936- 1938 χρησιμοποιείται για τη στέγαση του Παθολογικού τμήματος του Δημοτικού Νοσοκομείου, όταν αποτεφρώνεται η αντίστοιχη πτέρυγα.

Το 1940, στεγάζει και πάλι το Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ κατά τη διάρκεια της κατοχής το Γενικό Γερμανικό Νοσοκομείο.

Στη συνέχεια καταλαμβάνεται από το ΕΛΑΣ και το Δεκέμβριο του 1944 εγκαθίσταται σ' αυτό το Αγγλικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ μόλις το 1947 επανέρχεται στην αρχική του χρήση.

Το 1948 φιλοξενεί 4.650 παιδιά - θύματα του εμφυλίου πολέμου και από το 1948-1950 την παιδόπολη "Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς".

Το 1957, ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες, ξεκινάει μια νέα περίοδος ανακαινίσεων και επισκευών.

Το 1959 κτίζεται στην αυλή του ιδρύματος ο ναός του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου.

Το 1961 το Ίδρυμα γίνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Πηγή: http://www.skai.gr

13.07.2005

To "Παπάφειο Ιδρυμα" δεν δέχεται συμβιβαστική λύση με τον Δήμο Απ. Παύλου

Στην κατάσχεση περιουσίας του Δήμου Αποστόλου Παύλου προχωρά το "Παπάφειο Ίδρυμα ο Μελιτεύς" του οποίου πρόεδρος είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσ/νίκης Άνθιμος, για την είσπραξη χρεών από την απαλλοτρίωση κτιρίου στην οποία είχε προχωρήσει η πρώην κοινότητα Ν. Νικομήδειας. Το αιτούμενο ποσό αγγίζει τα 13.000 ευρώ με τις προσαυξήσεις των τόκων.

Σε προφορική επικοινωνία με τους υπευθύνους του ιδρύματος ο Δήμαρχος κ. Ελ. Βαλαβάνης συμφώνησε για την αποπληρωμή του αρχικού ποσού των 7.500 ευρω και την κάλυψη των δικαστικών εξόδων. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από το "Παπάφειο" του οποίου η Διοίκηση προχωρά σε κατάσχεση δύο αγρών του Δήμου έκτασης 11 και 15 στρεμμάτων. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη 27 Ιουλίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Μακροχώρι. "Απαράδεκτη" χαρακτήρισε τη στάση του Ιδρύματος ο Δήμαρχος κ. Βαλαβάνης τονίζοντας ότι το Ίδρυμα με τη διεκδίκηση του αρχικού ποσού αλλά και των τόκων, φέρεται σαν να παρουσίασε ζημία από διαφυγόντα κέρδη μετά από πώληση προϊόντος. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την παράσταση διαμαρτυρίας πριν ή κατά τη διενέργεια του πλειστηριασμού.

Πηγή: Αδέσμευτη Καθημερινή Εφημερίδα Ημαθίας - ΛΑΟΣ

Ο έχων δύο χιτώνας.....

Χωρίς μόρφωση, χωρίς αίθουσες

Εκτός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μένουν 18 παιδιά με αυτισμό

Εκτός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μένουν 18 παιδιά με αυτισμό

Εκτός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μένουν 18 παιδιά με αυτισμό, καθώς το ειδικό σχολείο που φιλοξενείται στον περιβάλλοντα χώρο του Παπάφειου Ορφανοτροφείου δεν διαθέτει επαρκείς αίθουσες.

Το διοικητικό συμβουλίου του Παπαφείου, στο οποίο προεδρεύει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, αρνείται να διαθέσει επιπλέον έκταση προκειμένου να τοποθετηθούν δύο ακόμη προκατασκευασμένες αίθουσες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χώρο διεκδικεί η " Αττικό Μετρό" για τη δημιουργία σταθμού. Η εταιρία έχει προτείνει τη μεταφορά του ειδικού σχολείου στη Θέρμη σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Το Παπάφειο αρνείται να παραχωρήσει το χώρο στην Αττικό Μετρό.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης σχολίασε στο ΣΚΑΪ ότι οι αρχικοί σκοποί του Παπάφειου έχουν εκλείψει.

Το διοικητικό συμβούλιο, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και οι απόφοιτοι του ιδρύματος πρέπει -όπως είπε- να καθορίσουν στο πνεύμα της εποχής τους νέους σκοπούς.

Πηγή: http://www.skai.gr

ΛΟΥΚ γ.11

Αποκριθείς {Ιωάννης ο βαπτιστής} δε λέγει προς αυτούς, Ο έχων δύο χιτώνας ας μεταδώση εις τον μη έχοντα και ο έχων τροφάς ομοίως.

Πηγή: Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2007

Ελλάδα 2006, 2007, 2008 μ.Χ Τα τρία μαντριά

"ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ", 2 Οκτωβρίου 2007

Πάρης Μπρούζος

Τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους, δίνουν την εντύπωση ότι η « σύγχρονη » Ελλάδα δεν είναι τίποτα άλλο παρά το δυτικότερο τμήμα της Μέσης Ανατολής. Τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, τα προβλήματα που ανακύπτουν και οι συμπεριφορές που υπάρχουν και εννοώ τις συμπεριφορές των ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικής ή οικονομικής θέσης, φανερώνουν μια παθογένεια που την υποπτεύεται, τη βλέπει, τη διαβάζει και τη νιώθει κανείς στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Η «σύγχρονη» ελληνική κοινωνία δίνει την εντύπωση μιας κοινωνίας απομονωμένης, αποκλεισμένης και θρησκόληπτης, αλλά σε καμία περίπτωση ηθικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που αυτόβουλα, αν μπορεί αυτό να θεωρηθεί βούληση, έχει επιλέξει τον δρόμο της απομόνωσης........

Για το πλήρες κείμενο πατήστε εδώ.

ΕΛΛΑΔΑ: Το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη των 15

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ:

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ


Με το 21% των πολιτών της να ζούν στα όρια της φτώχειας, έχοντας εισόδημα κατώτερο του 60% του μέσου εθνικού εισόδηματος, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην παλαιά Ευρώπη των «15» μαζί με την Ιρλανδία, με δεύτερη την Πορτογαλία (20%) και τρίτη την Ιταλία (19%). Το χαμηλότερο ποσοστό έχει η Σουηδία (9%).

Από το 21% του πληθυσμού που ζει στα όρια της φτώχειας στην Ελλάδα, το 33% είναι άνω των 65 ετών και συνταξιούχοι (32%).

Οι επιπτώσεις των κοινωνικών παροχών στη μείωση του ποσοστού φτώχειας διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Οι μικρότερες επιπτώσεις παρατηρούνται στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Στη χώρα μας, το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας χωρίς κοινωνικές παροχές είναι 23% και με τις παροχές μειώνεται μόνο στο 20%. Καμία σύγκριση με χώρες όπως η Δανία (από 29% σε 10%), η Σουηδία (από 17% σε 9%), το Λουξεμβούργο (από 23% σε 12%) και γενικά η Ευρώπη των 15 (από 24% σε 15%).

Τα όρια της φτώχειας δεν είναι τα ίδια: στην Ελλάδα, ένα νοικοκυριό με ένα άτομο θεωρείται ότι βρίσκεται στα όρια της φτώχειας όταν το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσόν των 4.264 ευρώ. Στη Γερμανία, το αντίστοιχο ποσόν είναι 9.455 ευρώ και στο Λουξεμβούργο 13.863 ευρώ . Ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 15 είναι 8.319 ευρώ το χρόνο, σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σχέση με την Ελλάδα. Για μία τετραμελή οικογένεια, δύο ενήλικοι με δύο παιδιά, το κατώφλι της φτώχειας στην Ελλάδα είναι 8.955 ευρώ το χρόνο, στη Γερμανία είναι 19.855 ευρώ , ενώ στην Ευρώπη των 15 είναι 17.469 ευρώ.

Επιπλέον, ένας στους τρείς Ελληνες στερείται στοιχειωδών ανέσεων: μόνο το 38% του πληθυσμού έχει τη δυνατότητα να πάει μία εβδομάδα διακοπές σε ξενοδοχείο κάθε χρόνο, να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού ή τη δόση του δανείου χωρίς καθυστερήσεις, να έχει ως γεύμα κάθε δύο ημέρες κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι και να έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό, με εξαίρεση την Πορτογαλία. Το 26% του ελληνικού πληθυσμού δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τουλάχιστον μία από τις προαναφερθείσες «ανέσεις».

Επίσης, το 12% των Ελλήνων αδυνατούν να αγοράσουν αυτοκίνητο, δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μετά την Πορτογαλία (17%). Οσον αφορά «ανέσεις» που έχουν σχέση με την κατοικία (έλλειψη υγρασίας, ηλιοφάνειας, εσωτερικής τουαλέτας...), το 27% δηλώνουν ότι τις στερούνται. Το αντίστοιχο ποσοστό των Πορτογάλων είναι 39%.

Ωστόσο, άλλο φτωχός στη Σουηδία ή στη Δανία και άλλο στην Ελλάδα. Στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά το 20% αντιμετωπίζει επίσης το φάσμα των στερήσεων, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό φτάνει στο 60%...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/10/2007

10 εκατ. παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

8.855:οι εξακριβωμένοι νεκροί μετανάστες στα έτη 1993-2007. Από αυτή τη λίστα θανάτου στην Ευρώπη-φρούριο -παρουσιάζεται τούτες τις μέρες στην πρώτη Μπιενάλε της Αθήνας- απουσιάζουν οι πνιγμένοι στη Μεσόγειο θάλασσα, που τους πρώτους εννιά μήνες του χρόνου έφτασαν τους 500, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ή τους 1.000 σύμφωνα με τις οργανώσεις.

Για να καταλάβουμε την απόκλιση αλλά και τη δραματική αύξηση των πνιγμών, αρκεί να δούμε πόσοι χάθηκαν στα νερά των ελληνικών νησιών: το 2005 ξεβράστηκαν 10 νεκροί και 16 ήταν αγνοούμενοι, το 2006 βρέθηκαν 9 νεκροί και αγνοούνταν 10, ενώ το πρώτο εννιάμηνο φέτος ανασύρθηκαν 44 νεκροί και 54 είναι αγνοούμενοι.

Ποια είναι η κόκκινη γραμμή που συνδέει αυτούς τους νεκρούς στην απελπισμένη προσπάθειά τους για μια καλύτερη ζωή, με τα 18 εκατομμύρια που αφανίζει κάθε χρόνο η πείνα;

Η καταγωγή τους, αφού προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, μα κυρίως η φτώχεια. Αυτή που σκοτώνει κάθε τρία δευτερόλεπτα που περνούν ένα παιδί. Υπολογίστε πόσα παιδιά έχουν πεθάνει από την πείνα και τις αρρώστιες που αυτή συνεπάγεται μέχρι να διαβάσετε τούτες τις γραμμές. Σοκαριστικό;

Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη τρομοκρατία από την απόλυτη ένδεια, το γεγονός ότι απόψε θα κοιμηθούν νηστικοί 854 εκατομμύρια άνθρωποι, από αυτήν την πραγματικότητα που σκοτώνει ετησίως 10 εκατομμύρια παιδιά; Υπάρχει άραγε πιο επείγον θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης αυτή τη στιγμή στον πλανήτη από το να σωθούν οι ζωές αυτών των παράπλευρων θυμάτων ενός ακήρυχτου πολέμου;

Και όμως λύσεις υπάρχουν, αρκεί να απαιτήσουμε την εφαρμογή τους: αν θέλουμε να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα έως το 2015, πρέπει να διαγραφούν όλα τα χρέη των φτωχότερων χωρών, καθώς με τα υπέρογκα ποσά που οι αναπτυσσόμενες χώρες πληρώνουν για την εξυπηρέτηση των δανείων στερούνται αναγκαίων πόρων για να επενδύσουν στη βελτίωση της εκπαίδευσης, της υγείας και της ανάπτυξης. Από τα 10 εκατομμύρια παιδιά που πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα, τα 7 εκατομμύρια πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της κρίσης που προκαλεί το χρέος. Την ίδια στιγμή το παγκόσμιο εμπόριο κλέβει από τις φτωχές χώρες 1,3 δισ. δολάρια την ημέρα, 14 φορές το ποσό που λαμβάνουν σε βοήθεια.

- Ποιοι είναι οι λόγοι για την παγκόσμια φτώχεια;

*Σύμφωνα με τη φιλόσοφο (Ernst Freund Distinguished Service Professor of Law and Ethics, Πανεπιστήμιο του Σικάγο) Μάρθα Νούσμπαουμ, με πεδίο ερευνητικής δουλειάς την Ινδία, η οποία αναδεικνύει στη συζήτησή μας τη γυναικεία διάσταση της φτώχειας: «Ορισμένοι λόγοι έχουν να κάνουν με την εσωτερική κατάσταση σε συγκεκριμένες χώρες: ανισότητα στις ευκαιρίες μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, μεταξύ των κυρίαρχων και των περιθωριοποιημένων ομάδων και κυρίως μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αν και πολλά από τα στοιχεία για τη φτώχεια εστιάζουν στα νοικοκυριά, αν δούμε βαθύτερα βρίσκουμε ότι οι γυναίκες είναι δυσανάλογα φτωχές, άρρωστες και αμόρφωτες στα περισσότερα μέρη του κόσμου».

-Τι προκαλεί τέτοιες ανισότητες;

«Πολλές πηγάζουν από μακροχρόνιες παραδόσεις διακρίσεων, αλλά αυτές οι παραδόσεις μπορούν να αλλάξουν και μία κατάλληλη πολιτική και νομική παιδεία μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά, όπως διαπιστώνει κανείς συγκρίνοντας την Ινδία με το Πακιστάν, εξήντα χρόνια μετά την Ανεξαρτησία. Η Ινδία έχει μεγάλη φτώχεια αλλά το πρόβλημα το διευθετεί επιδέξια η κυβέρνηση και υπάρχουν ευκαιρίες για τους φτωχούς ανθρώπους να επηρεάσουν την κατεύθυνση της κυβέρνησης. Στο Πακιστάν η αδιαφορία της ελίτ για τους φτωχούς και η εκτεταμένη διαφθορά δυσχεραίνουν την εξάλειψη του προβλήματος.

Η φτώχεια μπορεί να βελτιωθεί, σε μερικές περιπτώσεις, από την παγκόσμια αγορά, η οποία δημιουργεί νέες ευκαιρίες για χώρες όπως η Ινδία. Από την άλλη όμως η παγκοσμιοποίηση αποβαίνει ιδιαίτερα σκληρή για τους φτωχούς αγρότες και κάθε καλή πολιτική διάρθρωση οφείλει να παίρνει ειδικά μέτρα για να διασφαλίζει ότι δεν τους προσπερνά στη βιασύνη για κέρδη».

-Πόσο πολιτική είναι η φτώχεια;

«Σε μεγάλο βαθμό είναι πολιτική, γιατί όλα τα κράτη θα μπορούσαν να πετύχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους πολίτες τους, αν τους το επέτρεπαν και οι ευκαιρίες διανέμονταν εξίσου και επαρκώς. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις η παγκόσμια οικονομική τάξη δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες σε συγκεκριμένα κράτη να προστατέψουν τους πολίτες τους -κυρίως τους φτωχούς αγρότες- από την ένδεια. Το πρόβλημα της γυναικείας φτώχειας είναι σίγουρα πολιτικό, αλλά είναι επίσης και προ-πολιτικό, με την έννοια ότι ο αντρικός έλεγχος πάνω στις ευκαιρίες των γυναικών είναι μια επίμονη πραγματικότητα στην ανθρώπινη ιστορία και διαπερνά τις σύγχρονες πολιτικές δομές».

*Η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας (Επιτροπή για την Παγκόσμια Σκέψη, Πανεπιστήμιο Κολούμπια) Σάσκια Σάσεν δίνει μια περισσότερο διευρυμένη εικόνα για να εξηγήσει τους λόγους της παγκόσμιας φτώχειας: «Βλέπουμε σοβαρή οικονομική υπανάπτυξη και κυβερνητική διαφθορά, έτσι ώστε ακόμη και μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο στην Αφρική, όπως η Νιγηρία, υποφέρει από τη χειρότερη μορφή φτώχειας. Πέρα από τη σχέση υπανάπτυξης και φτώχειας, όμως, υπάρχει ο βασικός και πολύ γνωστός πια παράγοντας, ότι οι παλαιές ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική σχετίστηκαν με αυτές τις περιοχές με όρους απόσπασης -ορυκτών, εμπορικού αγροτοπαραγωγικού πλούτου, εργασίας (σκλαβιά και συμβάσεις υποτέλειας). Πιο κοντά στην τρέχουσα εποχή, αυτό που έχει σημασία να καταλάβουμε είναι: α) Πως οι δυνάμεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ υπονόμευσαν τους μετά την ανεξαρτησία ηγέτες (συμπεριλαμβανομένων και δολοφονιών, όπως με τον Πατρίς Λουμούμπα) στις φτωχές χώρες που προσπάθησαν να αναπτύξουν τις οικονομίες τους με τρόπους που θα ωφελούσαν αυτές, παρά τις πλούσιες βόρειες δυνάμεις, και β) πως η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση έχει καθιερώσει πολιτικές που έχουν καταστρέψει αρκετά από όσα αυτές οι φτωχές οικονομίες κατάφεραν να αναπτύξουν παρά τα τεράστια εμπόδια.

Συγκεκριμένα: η δέσμη πολιτικών που συνήθως αναφέρονται ως όροι του ΔΝΤ ή νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που ξεκίνησε να εγκαθιδρύεται τη δεκαετία του '80 για να συνεχίσει και στην επόμενη δεκαετία, υπήρξαν καταστροφικές στις περισσότερες φτωχές χώρες. Το ΔΝΤ και η Π.Τ. επέμεναν να ανοίξουν αυτές τις οικονομίες, το οποίο σήμαινε ότι οι ξένες εταιρείες μπορούσαν να μπουν σε οποιαδήποτε αγορά -συνήθως ισχνή- σε αυτές τις χώρες. Αυτό κατέστρεψε πολλές μικρές, περισσότερο παραδοσιακές εταιρείες που σίγουρα ήταν ανεπαρκείς, αλλά στην πραγματικότητα σχημάτιζαν ένα είδος κολλώδους ιστού στον οποίο πολλά νοικοκυριά παρέμεναν συνδεδεμένα με τουλάχιστον κάποιον να εργάζεται. Αυτός ο ιστός καταστράφηκε. Με αυτό κατά νου, ισχυρίζομαι ότι η αύξηση της διακίνησης ανθρώπων για εργασία, περιλαμβανομένου του εμπορίου του σεξ που απογειώθηκε στη δεκαετία του 1990, δεν είναι ασύνδετη με το ρήμαγμα αυτών των οικονομιών».

-Η φτώχεια είναι φτιαχτή;

«Πιστεύω ότι η φτώχεια που βλέπουμε σήμερα είναι μια πολιτική οικονομία που παράγεται, δεν είναι ένα είδος φυσικής συνθήκης. Είναι φτιαχτή. Οχι όλη η φτώχεια, αλλά ο παγκόσμιος "σχηματισμός" ή κατάσταση που βλέπουμε σήμερα». Με αυτές τις βασικές επισημάνσεις για τα γενεσιουργά αίτια και συνεπώς τις ευθύνες στη δημιουργία της παγκόσμιας φτώχειας επιχειρούμε σήμερα να ρίξουμε φως σ' αυτό το φαινόμενο. Για ένα τόσο ζωτικής σημασίας θέμα αφορμή μόνο μπορεί να είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ στις 17 Οκτωβρίου.

«Η αύξηση της παγκόσμιας φτώχειας και ανισότητας, που έχει παρατηρηθεί την τελευταία εικοσαετία, οφείλεται σε συγκεκριμένες οικονομικές και πολιτικές επιλογές, οι οποίες καθορίζουν τις πρακτικές των διεθνών οργανισμών αναπτυξιακής βοήθειας, είναι ξεκάθαρες και βασίζονται στο μοντέλο ανάπτυξης που αποκλειστικό στόχο έχει την οικονομική μεγέθυνση. Το θέμα δεν είναι ότι υπάρχει έλλειψη πόρων όπως σε άλλες ιστορικές περιόδους. Τα μέσα για την εξάλειψη της φτώχειας υπάρχουν. Ωστόσο, πολύ απλά, η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας δεν αποτελεί προτεραιότητα κανενός», μας λέει η Καρολίνα Κάνλιφ από τη «Συμμαχία Ενάντια στη Φτώχεια», η οποία εξηγεί τη συμβολή της Παγκόσμιας Τράπεζας (Π.Τ.) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην επιδείνωση αυτής της πραγματικότητας. Ο γενικός διευθυντής της ActionAid στην Ελλάδα, Γεράσιμος Κουβαράς, περιγράφει τι έχει επιτευχθεί και τι απομένει να γίνει από τη διεθνή συμφωνία για τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας και ο ερευνητής στο ΙΚΠΟ-ΕΚΚΕ Ηλίας Κικίλιας αναλύει τις όψεις της ανισότητας στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Μπορεί η φτώχεια να διαφέρει από ήπειρο σε ήπειρο, αλλά ο παρονομαστής είναι κοινός: η καταπολέμηση της ανισότητας οφείλει να αναδειχτεί σε προτεραιότητα. Οπως και η κοινωνική δικαιοσύνη, έννοιες μάλλον παραγκωνισμένες στις σημερινές νεοφιλελεύθερες εποχές. Ενας άλλος κόσμος παραμένει πάντα εφικτός. Και στο χέρι μας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/10/2007

Γεύση Δημοκρατίας (?)

Συγνώμη για την αλήθεια

«Λέτε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τον πόλεμο ή για την υγεία των παιδιών. Ομως θα τα βρείτε για να εξοντώσετε αθώους, και να τα στείλετε στο Ιράκ, όπου θα τινάξουν τα μυαλά τους στον αέρα, έτσι, για να διασκεδάζει ο πρόεδρος». Είναι μια αποστροφή της ομιλίας του Δημοκρατικού βουλευτή Πιτ Σταρκ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.

*Λόγια που ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυρίας από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, και ο Π. Σταρκ μόλις που απέφυγε την επίπληξη με ψήφους 196-173. Μετά ζήτησε συγνώμη.


Αχ. Φ.

Πηγή: www.enet.gr

H φώτο επιλογή Ψυχάκια

Οι κίνδυνοι για το μέλλον της Γης

Του ΜΗΝΑ ΚΑΦΑΤΟΥ*


Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Με την πρόσφατη έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής σχετικά με την κλιματική αλλαγή (το λεγόμενο IPCC) των Ηνωμένων Εθνών, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενημερώνονται πιο εμπεριστατωμένα για τους κινδύνους της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Παρά την αργή αντιμετώπιση από τους πολιτικούς, θεωρείται ευρέως από τους επιστήμονες ότι η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλείται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου από τα φυσικά καύσιμα.

* Οι προβλέψεις για το μέλλον δείχνουν ότι οι πιθανές αυξήσεις της μέσης γήινης θερμοκρασίας θα είναι της τάξεως των δύο με πέντε βαθμών Κελσίου στα επόμενα εκατό χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές παγκόσμιες φυσικές και οικονομικές καταστροφές. Τα προγνωστικά κλιματικά μοντέλα δεν μπορούν να μας δώσουν στην παρούσα τους μορφή τα ακριβή μελλοντικά σενάρια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απάντηση στο ερώτημα: Ποιο θα είναι το γήινο μέλλον;

* Η έκθεση IPCC εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των φυσικών κινδύνων για το περιβάλλον. Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου περιλαμβάνουν τις πυρκαγιές, τις θύελλες σκόνης, τον εξτρεμιστικό καιρό, τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και τους τυφώνες.

Μια άλλη ανησυχία είναι η κατάρρευση των γήινων οικοσυστημάτων. Τα γεγονότα σε ένα ορισμένο οικοσύστημα έχουν επιπτώσεις και στα υπόλοιπα οικοσυστήματα. Μόλις εμφανιστούν τέτοια γεγονότα, τα αποτελέσματά τους διαδίδονται ανεξέλεγκτα.

* Αυτοί οι κίνδυνοι, που εμφανίζονται σήμερα (και όχι δεκαετίες από τώρα), προκαλούνται άμεσα ή επηρεάζονται έμμεσα από πολλαπλές ανθρώπινες δραστηριότητες.

Εν συντομία, θα εξετάσουμε κάποια παραδείγματα:

1 Οι πρόσφατες ξηρασίες και τα κύματα θερμότητας στη νότια Ευρώπη έχουν οδηγήσει στις τεράστιες πυρκαγιές σε διάφορες χώρες (στην Ελλάδα ιδιαίτερα), προκαλώντας και πολλούς θανάτους.

Οι θάνατοι από τους καύσωνες βρίσκονται επίσης σε άνοδο. Οι πιο συχνές πυρκαγιές σε πολιτείες της Αμερικής απειλούν σπίτια και κοινότητες. Τα τροπικά δάση καίγονται για να προχωρήσει η γεωργική ανάπτυξη και οι οικισμοί.

2 Εξίσου ανησυχητικό είναι το φαινόμενο της ερήμωσης σε περιοχές όπου οι ξηρασίες έχουν επιδεινωθεί (π.χ. Αφρική). Η ερήμωση προκαλεί την κατάρρευση της γεωργικής παραγωγής, οδηγεί σε συνθήκες που ευνοούν τις θύελλες άμμου και σκόνης, καθώς επίσης και σε πείνες στον πληθυσμό.

3 Οι ξηρασίες σε πολλές περιοχές οδηγούν στην ελάττωση των υδάτινων πόρων. Η ερήμωση και οι ξηρασίες στην Αυστραλία απειλούν τώρα τις παροχές νερού των περισσότερων πόλεων Αυτές οι τάσεις θα γίνουν στο μέλλον όλο και χειρότερες. Η αυξανόμενη έλλειψη του πολύτιμου για τον άνθρωπο ύδατος θα μπορούσε να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε μεγάλους παγκόσμιους πολέμους.

4 Σε άνοδο βρίσκονται και οι πλημμύρες, λόγω της αλλαγής του κλίματος. Στο μέλλον οι περιοχές που πλημμυρίζουν θα υφίστανται περισσότερες πλημμύρες και οι ξηρές περιοχές θα γίνονται ξηρότερες. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες εμφανίζονται παντού: σε χώρες όπως η Κορέα, σε παραδοσιακά ξηρές περιοχές που δοκιμάζουν τώρα ξαφνικές πλημμύρες, αλλά και σε μεγάλες πόλεις, όπως πρόσφατα στη Mumbai, όπου πολλοί άνθρωποι πέθαναν από πλημμύρες. Αυτά δεν είναι προβλήματα του απώτερου μέλλοντος, συμβαίνουν τώρα.

5 Η ερήμωση στην Ασία και οι ισχυροί άνεμοι έχουν οδηγήσει επίσης σε μια αύξηση στο αποκαλούμενο φαινόμενο «κίτρινης άμμου», που έχει επιπτώσεις σε διάφορες ασιατικές χώρες. Η σκόνη ερήμων από την Αφρική προκαλεί κακοκαιρίες και έχει επιπτώσεις στη γεωργία και τις συνθήκες διαβίωσης σε πολλές από τις χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι πιθανό να μετατρέψει πολλές περιοχές που είναι προς το παρόν πράσινες, σε ξηρές, ή ακόμα και σε ερήμους, έτσι είναι πιθανόν ότι οι θύελλες άμμου και σκόνης θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

6 Η σύνδεση μεταξύ των τροπικών κυκλώνων και της αλλαγής κλίματος βρίσκεται υπό επιστημονική συζήτηση. Εντούτοις, η πρόσφατη αύξηση της συχνότητας των ατλαντικών τυφώνων φαίνεται να συσχετίζεται με την αύξηση στις θερμοκρασίες επιφάνειας της θάλασσας.

Εχει αποδειχθεί ότι οι ανώμαλα υψηλές θερμοκρασίες που εμφανίστηκαν στον κόλπο του Μεξικού το 2005 είναι η αιτία που οδήγησε στο σχηματισμό καταστρεπτικών τυφώνων όπως η «Κατρίνα».

Κάποιοι επιστήμονες συσχετίζουν τις θύελλες σκόνης με τους τυφώνες, θεωρώντας ότι η παρουσία σκόνης από τη Σαχάρα περιόρισε το 2006 την ένταση των τυφώνων στον Ατλαντικό. Φαίνεται ότι σχετικά με τους τροπικούς κυκλώνες, όταν ο Ατλαντικός είναι ήρεμος, ο Ειρηνικός δεν είναι και το αντίστροφο.

Τα στοιχεία δείχνουν θερμότερους ωκεανούς που θα σημάνουν καταστρεπτικότερες θύελλες, ακόμη και σε περιοχές που τώρα δείχνουν μικρή δραστηριότητα. Μια ιδιαίτερα σημαντική πρόβλεψη δείχνει ότι η περιοχή του Περσικού Κόλπου μπορεί κάποτε να αναπτύξει κυκλώνες και να απειλήσει τον παγκόσμιο ανεφοδιασμό του πετρελαίου.

7 Προβλέπεται ακόμη ότι μέχρι το 2050 δεν θα υπάρχουν πολικοί πάγοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αυτό μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για το κλίμα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Εάν η άνοδος στην στάθμη της θάλασσας συνεχιστεί, θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για πολλές παράκτιες περιοχές και νησιά. Σε ακραία σενάρια, υπολογίζεται ότι μεγάλες παράκτιες πόλεις θα βρεθούν κάτω από τη θάλασσα.

8 Οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι άμεσα υπεύθυνες για τη ρύπανση των ωκεανών, η οποία σε ακραίες περιπτώσεις σκοτώνει τα ψάρια και μεταβάλλει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, έχοντας επιπτώσεις στις αλιευτικές βιομηχανίες. Προβλέπεται ότι λόγω της ρύπανσης από το 2050 και μετά, δεν θα υπάρχουν ψάρια στις ανοιχτές θάλασσες. Η ρύπανση των θαλασσών προκαλεί επίσης τη λεύκανση και την καταστροφή απέραντων περιοχών κοραλλιογενών υφάλων.

9 Μια άλλη πιθανή συνέπεια της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας είναι η μετανάστευση των τροπικών ασθενειών από τον Ισημερινό προς μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη. Αυτό εμφανίζεται ήδη, και μπορεί να απειλήσει ανθρώπους που δεν έχουν άμυνα στις τροπικές ασθένειες. Παραδείγματος χάρη, η ελονοσία μπορεί να μεταναστεύσει από φτωχές τροπικές περιοχές σε εύπορες χώρες του Βορρά.

10 Μαζί με τα αποτελέσματα των ακραίων φαινομένων, η Γη υποβάλλεται στην αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση. Οπως και με τους φυσικούς κινδύνους, αυτή η ανθρωπογενής ρύπανση ξεφεύγει από τις οριοθετημένες τιμές. Τα αερολύματα από την καύση άνθρακα, των γεωργικών πρακτικών, του καπνού, της ρύπανσης πόλεων και των θυελλών σκόνης, αυξάνονται.

Μεγαλουπόλεις του κόσμου, όπως το Πεκίνο και το Κάιρο, όπως και κεντρικές πεδιάδες της Ινδίας, υπόκεινται στον θανάσιμο συνδυασμό όλων των φυσικών και ανθρωπογενών αερολυμάτων.

Οι επιστήμονες μελετούν τη σωματιδιακή ρύπανση και την επίδρασή της στο παγκόσμιο κλίμα. Η υποστήριξη αυτής της επιστημονικής έρευνας είναι κρίσιμη, αλλά δεδομένου ότι αυτά τα προβλήματα είναι παγκόσμια, είναι ουσιαστικό οι παγκόσμιοι οργανισμοί και όλα τα κράτη να συμμετέχουν.

* Τα ανωτέρω περιγραφέντα σενάρια δεν είναι κινδυνολογίες. Στην πραγματικότητα, το τι απεικονίστηκε στο κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ του Αλ Γκορ «Μια ενοχλητική αλήθεια» είναι ήπιο έναντι της μελλοντικής πραγματικότητας. Για μας, το να συνεχίσουμε σαν να μην αλλάζει τίποτα, είναι παρόμοιο με το να κάθεται κανείς σε ένα δωμάτιο και να επιμένει να κοιτάζει τηλεόραση, ενώ το υπόλοιπο του σπιτιού του καίγεται.

* Ετσι, τίθεται το ερώτημα: Τι μπορούμε εμείς ως πολίτες του κόσμου να κάνουμε;

Εκτός από το να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις μας να δώσουν προσοχή στο περιβάλλον, μπορούμε να αυξήσουμε τη δική μας συνειδητοποίηση, ότι είμαστε μέρος-κομμάτι της Γης.

Αυτό το πνεύμα συνοψίζεται στη φράση «Θυμάμαι τη Γη, το σπίτι μου». Η Γη είναι ο οίκος όλης της ανθρωπότητας. Εάν θυμόμαστε αυτό το απλό μήνυμα, και είμαστε σε θέση να το μεταφέρουμε προς τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας, τότε μπορεί να παραδώσουμε έναν κατοικήσιμο και βιώσιμο πλανήτη στις μελλοντικές γενεές, και όχι ένα περιβάλλον εφιάλτη.

* Ο ΜΗΝΑΣ ΚΑΦΑΤΟΣ είναι πανεπιστημιακός καθηγητής και διευθυντής του διεθνούς φήμης Κέντρου για τη Γήινη Παρατήρηση και τη Διαστημική Ερευνα (CEOSR) στο George Mason University.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 28/10/2007

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2007

Συγχαρητήρια ...

...από έναν απλό φίλαθλο στην ομάδα του Ολυμπιακού για την εμφάνισή της στον αγώνα με την Ρεάλ Μαδρίτης.

Από τις (δυστυχώς) ελάχιστες φορές που μια Ελληνική ομάδα κρατάει τους φιλάθλους (κάθε ομάδας) κολλημένους στο χαζοκούτι... και πάνω απ όλα χωρίς να "ντρέπεται" για ότι βλέπει!

Απλή αναφορά...Αν θες λεπτομέρειες ψάξε μόνος/νη σου!

ActionAid
Ελλάς:
Φαλήρου 52
117 41 Αθήνα
Τηλ.: 210 9212321
Fax: 210 9212376
Είστε υποστηρικτής και θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί τους; Καλέστε του καθημερινά στο 210 9212321, 09.00-17.00
Θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη δράση τους ή να σας στείλουν ενημερωτικό υλικό; Καλέστε στο 801 11 900 800 (09.00-22.00).

«Eπικίνδυνη» χαρακτηρίζει την Έκθεση για την Παγκόσμια Ανάπτυξη η ActionAid


Η Έκθεση για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (World Development Report) που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου σχετικά με τη γεωργία, αξιολογήθηκε σήμερα από την ActionAid ως "επικίνδυνο έγγραφο που όχι μόνο δε προσφέρει λύση στην παγκόσμια κρίση της γεωργικής παραγωγής (ιδιαίτερα στον τομέα που αφορά στους μικρο-καλλιεργητές) αλλά θα δυσχεράνει την υπάρχουσα κατάσταση".


Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται από την ActionAid, αποδεικνύει πως οι πολιτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών έχουν αναγκάσει το δημόσιο τομέα να αποσυρθεί σταδιακά από τον τομέα της γεωργίας, με τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και με την διάλυση των δημόσιων αγροτικών εμπορικών εξαγωγών.

Μέσα από την εκστρατεία HungerFREE, η ActionAid απευθύνει έκκληση για τον σχεδιασμό πολιτικών για τη γεωργία και τη γη, που δίνουν προτεραιότητα στο δικαίωμα των ανθρώπων στην τροφή, με τις αγορές και τα κέρδη να έπονται.


"Η Έκθεση της Παγκόσμιας Ανάπτυξης συνεχίζει την ίδια προκαθορισμένη από την αγορά προσέγγιση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία τα τελευταία 25 έτη είναι μια ογκώδης αποτυχία ακόμη και για τα δικά της πρότυπα" αναφέρει ο Collins Magalasi Επικεφαλής Πολιτικής της ActionAid στο Μαλάουι. "Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει όχι μόνο στις υπερβολικές τιμές λιπάσματος, το ελλιπές σύστημα μεταφορών και την απουσία πολιτικών πίστωσης, αλλά και στην αυξανόμενη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας της γης και των τροφίμων στα χέρια της βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων" συνεχίζει ο Magalasi.


"Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν κρατά την υπόσχεση της για υγιή ανταγωνισμό” εξήγεί ο Magalasi. "Αντ' αυτού, έχουμε περικυκλωθεί τώρα από τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που διαστρεβλώνουν τις τιμές εις βάρος των φτωχών".


"Καταδικάζουμε αυτή τη μακροχρόνια, γεμάτη αποτυχίες πορεία της Παγκόσμιας Τράπεζας στον τομέα της γεωργίας" δήλωσε ο Eric Gutierrez, Υπεύθυνος Πολιτικής της ActionAid International.
"Κατηγορούμε την Τράπεζα για τη συμβολή της στην καταστροφή των μικροκτηματιών που κατά συνέπεια, προβάλλει εμπόδια στην πρόσβαση εκατομμυρίων ανθρώπων στην τροφή. Η Έκθεση για την Παγκόσμια Ανάπτυξη αναγνωρίζει τη σημασία του δικαιώματος στη τροφή, αλλά μέσω των συστάσεών της, πλήττονται οι μικροκαλλιεργητές που χάνουν τις δουλειές τους και οι οικογένειες τους καταλήγουν να μην έχουν φαγητό. Αυτό είναι μια παράλογη αντίφαση” προσθέτει ο Gutierrez.

Εκτός από μια λεπτομερή κριτική για την Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ActionAid έχει εξετάσει και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες, χώρες έχουν πετύχει τους στόχους ασφάλειας για τα τρόφιμα τους αγνοώντας τις συμβουλές της Παγκόσμιας Τράπεζας. Έπειτα από πολλά χρόνια προσπαθειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πείνας, το Μαλάουι επανεισήγαγε τις επιχορηγήσεις λιπάσματος και σπόρου, αντίθετα με τις συμβουλές της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κατά συνέπεια, το έθνος μας ανάκτησε τις δυνάμεις του και έχει τώρα περαιτέρω βλέψεις” αναφέρει ο Magalasi.

Το Βιετνάμ έλαβε πιστοποίηση πρόσφατα ως μια από "τις καλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο," από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellick. Το Βιετνάμ κατάφερε να αναπτυχθεί δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια τροφίμων πριν υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις βασισμένες στην αγορά - γεγονός που αποτέλεσε άμεση πρόκληση στις πρακτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η ActionAid δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την οικονομική πολιτική του Βιετνάμ, αποκαλύπτοντας πως η Παγκόσμια Τράπεζα, για πολλά έτη έκανε επιπλήξεις συστηματικά για τη μη συμμόρφωση του Βιετνάμ στις πολιτικές συμβουλές της. "Το ΔΝΤ έκανε ένα βήμα παραπέρα αναστέλλοντας δύο προγράμματα του στο Βιετνάμ, έχοντας σκοπό να εκφράσει αυτή τη δυσαρέσκειά" αναφέρει ο Gutierrez. "Αυτό το παράδειγμα είναι ενδεικτικό για να κατανοήσουμε πως υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για την επίτευξη της ανάπτυξης” αναφέρει ο Gutierrez. "Ενδεχομένως, ο υπόλοιπος αναπτυσσόμενος κόσμος διδαχθεί από τα παραδείγματα του Βιετνάμ και του Μαλάουι".

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2007

Woody Allen: Ρήσεις και ατάκες του

"Δεν φοβάμαι να πεθάνω...απλά δεν θέλω να είμαι εκεί όταν συμβεί".

"Για κάποιο λόγο με εκτιμούν πιο πολύ στην Ευρώπη παρά στην πατρίδα μου. Οι υπότιτλοι εκεί πρέπει να είναι εξαιρετικοί".

"Να μου έδινε ο θεός ένα ξεκάθαρο σινιάλο! Όπως το να έκανε μια μεγάλη κατάθεση σε λογαριασμό μου σε μια Ελβετική Τράπεζα".

"Για σένα είμαι άθεος, για το Θεό είμαι η αντιπολίτευση".

"Στο σπίτι μου είμαι το αφεντικό, η γυναίκα μου απλά παίρνει τις αποφάσεις".

"Η ζωή δεν μιμείται την τέχνη αλλά την κακή τηλεόραση".

"Δεν πιστεύω στην μετά θάνατον ζωή, αν και θα πάρω και μια αλλαξιά εσώρουχα".

"Πιστεύω ότι υπάρχει κάτι εκεί έξω που μας παρακολουθεί. Δυστυχώς είναι η κυβέρνηση".

"Το να είσαι bisexual διπλασιάζει αυτόματα τις πιθανότητες σου για ραντεβού το Σαββατόβραδο".

"Βασικά η γυναίκα μου ήταν ανώριμη. Ενώ ήμουν στο μπάνιο, ερχόταν και βούλιαζε τα καραβάκια μου".

"Είναι το sex βρώμικο; Μόνο όταν γίνεται σωστά".

"Η παράδοση είναι η αυταπάτη της μονιμότητας".

"Όταν με απήγαγαν , οι γονείς μου έδρασαν άμεσα. Νοίκιασαν το δωμάτιό μου".

"Δεν μπορώ να ακούω Βάγκνερ για πάρα πολύ. Με πιάνει μια τάση να θέλω να κατακτήσω την Πολωνία".

"Ο άνθρωπος έγινε κατ΄ομοίωση του Θεού; Πραγματικά πιστεύετε ότι ο θεός είναι κοντός, έχει κόκκινα μαλλιά και φοράει γυαλιά;".

"Η διαφορά μεταξύ θανάτου και sex είναι ότι με τον θάνατο, το κάνεις μόνος σου και κανείς δεν σε κοροϊδεύει".

Ο Woody Allen έρχεται στην Αθήνα Παρασκευή 28/12 και Σάββατο 29/12.


Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007

Οργιάζουν οι Τούρκοι στην Ουάσιγκτον

Οργιάζουν οι Τούρκοι στην Ουάσιγκτον Posted on Monday, October 22 @ 15:05:31 EDT by greek_news
Ελλάδα
Από Μιχάλη Ιγνατίου

Μόνο για την αντιμετώπιση των Αρμενίων, η Τουρκία ξοδεύει 12 εκατομμύρια δολάρια! Η αποκάλυψη της εφημερίδας New York Times, με βάση επίσημα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, άφησε άφωνους τους επαγγελματίες λομπίστες στην Ουάσιγκτον. Συγχρόνως ανέδειξε την γύμνια της Αθήνας, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για τα εθνικά ζητήματα με μερικές χιλιάδες δολάρια το χρόνο, αλλά και ταυτόχρονα να προωθήσει, με τα ασήμαντα ποσά που διοχετεύει στην αμερικανική πρωτεύουσα, τις θέσεις της.

Επίσημα, η Άγκυρα διαθέτει συνολικά, για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της στην Αμερική, 50 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Εκτός αυτών των ποσών, δέχεται σημαντική βοήθεια και υποστήριξη, από εταιρείες που έχουν οικονομικά συμφέροντα, ενώ διοχετεύει μέσω των τουρκοαμερικανικών οργανώσεων σημαντικά ποσά που χρησιμοποιούνται για την οικονομική ενίσχυση βουλευτών και γερουσιαστών. Με λίγα λόγια, οι Τούρκοι έχουν εκπαιδευθεί και παίζουν εξαιρετικά το πολιτικό παιγνίδι στην Ουάσιγκτον, μέσω πρώην πολιτικών και αξιωματούχων, οι οποίοι πληρώνονται αδρά και προσφέρουν με πάθος τις υπηρεσίες τους στην τουρκική κυβέρνηση.

Η εικόνα για την Ελλάδα –όχι τόσο για την Κύπρο- είναι καταθλιπτική. Εκτός της διπλωματικής υπηρεσίας, δεν υπάρχουν άλλοι σημαντικοί μηχανισμοί μέσα στο αμερικανικό σύστημα που να προωθούν τα ελληνικά συμφέροντα. Την κατάσταση σώζουν, μία ομάδα Κυπρίων βασικά επιχειρηματιών, οι οποίοι έστησαν το δικό τους λόμπι για να βοηθήσουν την πατρίδα τους, μόνο που το τελευταίο διάστημα προσφέρουν όλες τους τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των Σκοπιανών και την υποστήριξη των Αρμενίων. Οι επιχειρηματίες αυτοί, προσφέρουν ένα σημαντικό ποσό ο καθένας στο γενικό ταμείο του λόμπι, και δεν δέχονται χρήματα από την Αθήνα ή την Λευκωσία. Πρόκειται για ανθρώπους που τους κυριαρχεί ακόμα «ο ρομαντισμός για την πατρίδα», όπως το έθεσε ένας εξ αυτών. «Δεν υποστηρίζουμε κυβερνήσεις», λένε. «Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και την Κύπρο, όποιος και αν είναι ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος».

Η υπόθεση του Αρμενικού, έφερε στη δημοσιότητα την αντιπαλότητα των εθνικών ομάδων μέσω της χρησιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Ταυτόχρονα απέδειξε πως όσοι διαθέτουν χρήμα στην «αγορά» των πρώην πολιτικών και αξιωματούχων κερδίζουν όχι μόνο τις μάχες αλλά και τον πόλεμο. Η K Street, όπου βρίσκονται τα περισσότερα γραφεία προσφοράς πολιτικών υπηρεσιών, πήρε φωτιά την περασμένη εβδομάδα. Η Τουρκία, μέσω του Livingston Group, που ανήκει στον πρώην βουλευτή Ρόμπερτ Λίβινγκστον και του πρώην προεδρικού υποψηφίου και βουλευτή Ρίτσαρντ Γκέπχαρτ, «τα έπαιξε όλα για όλα», κατά την έκφραση επαγγελματία του είδους. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο κ. Γκέπχαρτ, όταν υπηρετούσε στην Βουλή, ήταν ένας εκ των πλέον σκληρών και σταθερών υποστηρικτών της αναγνώρισης της γενοκτονίας. Μόλις έλαβε το κονδύλι του 1,2 εκ. δολαρίων μετετράπη σε πολέμιο των Αρμενίων και σε υπέρμαχο της Αγκυρας.

Αντίθετα από την ελληνική, η κυβέρνηση της Κύπρου επέλεξε να παίξει στο γήπεδο των «λόμπις». Διαθέτει αντιπροσώπευση στην Ουάσιγκτον, μέσω μίας μεγάλης εταιρείας πολιτικών και δημοσίων σχέσεων και βέβαια έχει τη τύχη να υποστηρίζεται από την ομάδα των Κυπρίων επιχειρματιών, οι οποίοι ανέπτυξαν στενές σχέσεις με ηγετικά στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας. Η πρόσφατη υποστήριξη της συμφωνίας Γκαμπάρι και του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου από την ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής σχολιάστηκε ως «επίδειξη δύναμης» του Κυπριακού Λόμπι. Πιστεύεται, πάντως, ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν προχώρησαν τα μέτρα τιμωρίας της κυβέρνησης Μπους εναντίον της Λευκωσίας, μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα, ήταν οι σχέσεις των Κυπρίων ομογενών με το νομοθετικό κέντρο εξουσίας και οι αμερικανικές εταιρείες της K Street, που εργάστηκαν έναντι μεγάλης αμοιβής για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή:http://www.greeknewsonline.com

Η φώτο προστέθηκε από Ψυχάκια

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2007

Άλλη μία καταδίκη...εεε και τί έγινε;

Greece lags on wastewater

The European Court of Justice is to rule this week on how to punish Greece for repeatedly violating directives on wastewater management.

Greece’s main transgression is its failure to provide 24 small towns – including many tourist resorts – with adequate waste-processing units, an obligation it has faced as an EU state since 2000. In a ruling due on Thursday, the court is expected to issue a strong warning that could lead to a heavy fine.

The affected areas include much of eastern Attica, a large section of Thessaloniki, the Cretan port of Iraklion, Nafpaktos, Igoumenitsa and Tripolis. In parts of eastern Attica, such as Koropi and the Thriasio Plain, near Elefsina, residents reportedly have taken it upon themselves to dispose of water from their washing machines and tanks into street drains.

According to the Environment and Public Works Ministry, Greece has 160 waste-processing units, dozens of which are believed to be non-operational due to poor design. Another 50 such units are under construction, the ministry says. Another problem is the absence of any monitoring organization to check that existing units are operating properly. “The real question is whether processing units are operating and how well,” said Andreas Andreadakis, the director of the National Technical University of Athens’s sanitary technology laboratory.

Meanwhile, as precious water resources dwindle, Greece is under pressure to recycle used water, including that produced by waste-processing units. At present, most water processed in such units is subsequently dumped – mostly into the sea and in rivers – while other European countries are increasingly reusing their “dirty” water in irrigation and industry. Israel has implemented measures that, it claims, will lead to recycled water being used for 100 percent of all irrigation and industrial purposes by 2025. Germany and France have also made significant progress in this area. Greece, however, continues to squander 84 percent of its clean water on irrigation and has failed to undertake any major initiatives to recycle its used water.

πηγή: http://www.ekathimerini.com

Η αρχαία ελληνική τέχνη ακόμα προσελκύει

Η αρχαία ελληνική τέχνη ακόμα προσελκύει


04-10-2007


Άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό οι νέες ανακαινισμένες αίθουσες Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης όπου στεγάζεται η πιο ολοκληρωμένη κλασσική συλλογή στη Βόρεια Αμερική.

Μετά από 60 χρόνια στις αποθήκες του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης 5.300 αντικείμενα εκτίθενται για πρώτη φορά στις αίθουσες Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης.

Η κεντρική αίθουσα μοιάζει με εσωτερική αυλή ρωμαϊκής βίλας, έχει δυο επίπεδα, κολώνες δωρικού ρυθμού, και ανάμεσα τους μαρμάρινα αγάλματα. Ο φωτισμός είναι φυσικός, απαλός και υποβλητικός. Όταν μπαίνεις μέσα στην αίθουσα και περιβάλλεσαι από τα αγάλματα, τις κολώνες, το φως που περιλούζει τα πάντα από ψηλά, γίνεσαι μάρτυρας ενός δρώμενου όπου ο χρόνος έχει σταματήσει.

Ο Κάρλος Πικόν είναι ο επιμελητής της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Συλλογής και ο άνθρωπος που επωμίστηκε το πολύχρονο έργο της αποκατάστασης των αιθουσών του μουσείου, το οποίο διήρκεσε 15 χρόνια.

«Για πρώτη φορά στο Μητροπολιτικό Μουσείο» λεει με ενθουσιασμό ο κ Πικόν «μπορεί κανείς να δει έργα τέχνης από τον Αρχαίο Ελληνικό και Ρωμαϊκό πολιτισμό, δηλαδή από την τρίτη χιλιετία ΠΧ μέχρι την εποχή του Κωνσταντίνου, τον τέταρτο αιώνα ΜΧ. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τα έργα αυτά συγκεντρωμένα με χρονολογική σειρά».

Το κοινό καταλαβαίνει την μοναδικότητα αυτής της έκθεσης. O αριθμός των επισκεπτών σε καθημερινή βάση αυξήθηκε κατά 7.000 άτομα. Ο επιμελητής Πικόν πιστεύει ότι συντρέχουν δύο λόγοι για το φαινόμενο αυτό.«H αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη είναι αρκετά οικεία στον επισκέπτη», τονίζει ο επιμελητής της συλλογής «ώστε αυτός να αισθάνεται άνετα, αλλά όταν αρχίσει να την εξετάζει και να συνειδητοποιεί τις προεκτάσεις και τη λειτουργικότητά της αντιλαμβάνεται ότι είναι πολύ διαφορετική από τον σύγχρονο τρόπο σκέψης. Νομίζω λοιπόν ότι σαν τέχνη φαίνεται οικεία αλλά με ασυνήθιστες προεκτάσεις για το μέσο επισκέπτη».

Η Aρχαία Eλληνική και Ρωμαϊκή συλλογή συμπληρώνουν ένα σημαντικό κενό το οποίο υπήρχε μέχρι πρόσφατα στη συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου. Ο Καρλος Πικόν επισημαίνει τη σημασία της: «Αποτελεί την αρχή της οπτική μας γλώσσας και την αφετηρία της δυτικής τέχνης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό που διατέθηκε για την ανακαίνιση των αιθουσών ανέρχεται σε 220 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή:http://www.voanews.com

(?) Μόνο εκτός Ελλάδας;;

Μπούς: Ένα οπλισμένο με πυρηνικά Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει "Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο"

pool President Bush press conference 17oct07 eng 195

Ο πρόεδρος Μπούς προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι ρισκάρει έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως είπε χαρακτηριστικά, αν δεν καταβάλλει εντονότερες προσπάθειες για να αποτρέψει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Σε συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο τη Τετάρτη, ο κ. Μπούς δήλωσε ότι ένα πυρηνικά οπλισμένο Ιράν αποτελεί σοβαρότατη απειλή και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ζητούν αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Οι υπεύθυνοι για τα πυρηνικά του Ιράν θα κουραστούν απ’ την απομόνωση, επεσήμανε ο κ. Μπούς και θα αποφασίσουν ότι η τρέχουσα πολιτική τους δεν αξίζει το κόπο.
Πάντως μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επανέλαβε την υποστήριξη του προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο κ. Μπούς δήλωσε τη Τετάρτη ότι θα ήθελε να ζητήσει απ’ τον κ. Πούτιν να εξηγήσει τα σχόλια του αυτά. Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι ο κ. Πούτιν του είχε πει τον περασμένο μήνα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να επιτρέψει στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.

Πηγή:http://www.voanews.com

(?) Ένας ακόμα Μπούς δεν θα μπορούσε να προκαλέσει την "Πρώτη Παγκόσμια Αυτοκτονία";;;


Πρόσκληση σε Βαφτίσια

Ο φίλος μας ο island έκανε μια πολύ καλή ερώτηση...τι σημαίνει Κ.Α.Τ.Α.Ν.Τ.Ι.Α;

Αν και η κατάντια του καθενός είναι δικό του θέμα και την περιγράφει καλύτερα ο ίδιος που την κουβαλάει καθημερινά, εγώ θα πρωτοτυπήσω και θα ζητήσω τη βοήθεια σας για να βρούμε παρέα τι θα μπορούσε να σημαίνει Κ.Α.Τ.Α.Ν.Τ.Ι.Α.


Παίξτε με τις τελείες, τοποθετείστε τες όπως εσείς θέλετε και δημιουργήστε τη δική σας Κ.Α.Τ.Α.Ν.Τ.Ι.Α, το δικός σας ακρωνύμιο.

Ο καλύτερος/η θα χρισθεί νονός/α και θα πρέπει να μου φέρει πασχαλινή λαμπάδα στο μπόι μου (ο δύσμοιρος)!!

Ευχαριστώ τον island για την πάσα!

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2007

Πολιτική Σοβαρότητα!

Μετά το πιτσιρίκι του Αιμίλιου Λιάτσου στο φημισμένο 666 ντιμπέιτ, μετά την δακρύβρεχτη ιστορία του πολιτικού Αινστάιν (βλέπε Καρατζαφέρης) στο ίδιο τηλεοπτικό πανηγυράκι, μετά από όλα αυτά τα γλυκύτατα παιδάκια που σπεύδουν να αγκαλιαστούν, να συνομιλήσουν, να πάρουν έστω ένα φιλάκι από τους διαχειριστές του Ελληνικού Κράτους..να άλλη μία μικρή η οποία παραδίδει μαθήματα οικολογικής ευαισθησίας και αντικαπιταλιστικού λόγου.

Η παρούσα επιστολή έχει αναρτηθεί από τον κο Βενιζέλο στο blog του (http://evenizelos.blogspot.com/) και συνοδεύεται με τις γνωστές εμετικές, πολιτικάντικες σάλτσες που γεμίζουν τα πολιτικά πιάτα στο τραπέζι που έχει στρωθεί στο "Μεγάλο Φαγοπότι Η Μοιραία Ελλάς ".

Ας ξεράσουμε όλοι μαζί....όχι με το παιδάκι αλλά με την Κ.Α.Τ.Α.Ν.Τ.Ι.Α μας!

Έλληνες ξυπνάτεεεεεεεε...

Δικαστές κερνούν, βουλευτές πίνουν

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Την ώρα που η κυβέρνηση μελετά την αύξηση των ορίων ηλικίας και τον περιορισμό των συντάξεων, προωθεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία ο μισθός των ανωτάτων δικαστικών αυξάνεται πάνω από 60%, ώστε από περίπου 5.500 ευρώ που είναι σήμερα, να ξεπεράσει τα 9.000 ευρώ.

Το νέο καθεστώς θα «συμπαρασύρει» τις αμοιβές και των υπόλοιπων δικαστικών, αλλά και των βουλευτών, όπως και τις συντάξεις αμφοτέρων των κλάδων. Κι αυτό γιατί η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με το μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου.

*Η αρχή της αλυσίδας των αυξήσεων ξεκινάει με τη νομοθετική ρύθμιση. Υστερα αρκεί να προσφύγει κάποιος βουλευτής ή πρώην βουλευτής στη Δικαιοσύνη και οι προβλέψεις επεκτείνονται και στους αντιπροσώπους του έθνους. Ηδη, πληροφορίες από την Ενωση Συνταξιούχων Βουλευτών λένε ότι η πρώτη προσφυγή είναι έτοιμη, η δικαίωση της οποίας θα σημάνει περίπου το διπλασιασμό των αποδοχών των μελών της.

*Η νέα νομοθετική ρύθμιση (θα συζητηθεί στη Βουλή στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Νοεμβρίου) έρχεται να κατοχυρώσει με νόμο την περσινή απόφαση του «μισθοδικείου», που επιδίκασε αυτές τις αυξήσεις στους δικαστές, προκαλώντας πολλές συζητήσεις, εξομοιώνοντας τις αποδοχές των ανωτάτων δικαστών με αυτές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, ύψους 10.271 ευρώ.

*Η κυβέρνηση, πιεζόμενη τότε από την αντίδραση της κοινής γνώμης, δημοσίως καλούσε τους δικαστές να επιδείξουν σύνεση και να ακολουθήσουν την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά παρασκηνιακά υποσχόταν να ρυθμίσει το ζήτημα μέσα στο καλοκαίρι. Οι πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, όμως, ανέτρεψαν τα σχέδια και η κυβέρνηση, μη θέλοντας να προκαλέσει την κοινωνία προ της κάλπης, κράτησε τη ρύθμιση για μετά! Κατάφερε, μάλιστα, και συμβιβασμό (!) πείθοντας τους δικαστές να συμφωνήσουν σε αύξηση μισθού μόνο κατά 3.500 ευρώ, αντί των 4.500 που διεκδικούσαν.

Κόστος πολλών εκατομμυρίων ευρώ

Η νέα εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στα πολλά έξοδα που εμφανίζονται μετεκλογικά από την κυβέρνηση, ενώ παραμένει άγνωστο τόσο το ύψος της δαπάνης που επέρχεται, όσο και η πηγή από την οποία θα καλυφθεί. Πολύ περισσότερο που πρέπει να εξευρεθούν και τεράστια κονδύλια για να καλυφθούν αναδρομικώς οι αυξημένες αμοιβές.

* Οσο για τους συνταξιούχους δικαστές και βουλευτές; Αυτοί λαμβάνουν το 80% των εργασιακών αποδοχών (δηλαδή, των 9.200 ευρώ στο εξής) με μοναδική εξαίρεση τη σύνταξη των πρώην πρωθυπουργών, που ισούται με ακέραιο το ποσό του μισθού.

*Αυτή τη στιγμή τη δικαστική σύνταξη λαμβάνουν περίπου 1.200 λειτουργοί, ενώ τη βουλευτική 820 πρώην εθνοπατέρες, όπως και άλλοι «δικαιούχοι βουλευτικής σύνταξης», δηλαδή χήρες και παιδιά, καθώς και μερικές «άγαμες κόρες». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού, οι κρατικές δαπάνες για τους συνταξιούχους βουλευτές και πρωθυπουργούς είναι 34.500.000 ευρώ, ενώ για τους δικαστικούς λειτουργούς ανέρχεται σε 78.800.000 ευρώ.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 21/10/2007

62 εκατ. ευρώ στα κόμματα, 35 εκατ. ευρώ για... τηλέφωνα των βουλευτών!

Σε ΝΔ - ΠαΣοΚ η μερίδα του λέοντος Τι προβλέπεται για το 2008


Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Εξήντα δύο εκατ. ευρώ εισέπραξαν το 2007 όλα τα πολιτικά κόμματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και βεβαίως τη μερίδα του λέοντος εισέπραξαν η ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η εκλογική χρηματοδότηση στα πολιτικά κόμματα, που ήταν εφέτος 6.490.440 ευρώ, αυξημένη κατά 1,5 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τις εκλογές του 2004. Οι φορολογούμενοι έβαλαν και εφέτος βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν τα κόμματα και, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, το 2008 θα το βάλουν ακόμη βαθύτερα, αφού η κρατική επιχορήγηση αναμένεται να ξεπεράσει τα 63 εκατ. ευρώ, με ένα όμως κόμμα λιγότερο, το ΔΗΚΚΙ, που δεν εισπράττει πλέον επιχορήγηση.

Παρά την απλόχερη κρατική επιχορήγηση τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία αποκαλούνται και «κόμματα εξουσίας», βρίσκονται - έναν μήνα μετά την εκλογική αναμέτρηση - στα όρια της οικονομικής πτώχευσης, με οξυμένα ελλείμματα, υπερβολικό δανεισμό και με χρέη προς τρίτους. Παρ' ότι εισπράττουν τόσο πολλά χρήματα από την κρατική επιχορήγηση, χρειάζονται και άλλα, γι' αυτό και καταφεύγουν στον δανεισμό, με αποτέλεσμα πέρυσι μόνο η ΝΔ να αναγκαστεί να πληρώσει 2.020.071 ευρώ σε τόκους! Το ερώτημα που ανακύπτει για τους φορολογουμένους είναι: αφού η ΝΔ και το ΠαΣοΚ δεν μπορούν να διαχειριστούν τα οικονομικά του οίκου τους, πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα δημόσια οικονομικά;

Ερώτημα βεβαίως που καλούνται πρωτίστως να απαντήσουν οι ταμίες των κομμάτων που συμπεριφέρονται στον κομματικό μηχανισμό σαν να είναι υπουργοί Οικονομίας και απαιτούν από όλους: καλή διαχείριση, αυστηρή λιτότητα, γενναίες περικοπές, μείωση δαπανών, έλεγχο εξόδων, περιορισμό της σπατάλης, πάγωμα προσλήψεων και μισθολογική πολιτική για τα κομματικά στελέχη όχι μεγαλύτερη του πληθωρισμού.

Στη ΝΔ ταμίας είναι ο κ. Μεν. Δασκαλάκης, γενικός διευθυντής του κόμματος, που είναι οικονομολόγος. Στο ΠαΣοΚ τα οικονομικά δεν είναι υπόθεση ενός στελέχους. Ταμίας τοποθετήθηκε πολιτικό πρόσωπο (γραμματέας Οικονομικού ονομάζεται), ο κ. Τηλ. Χυτήρης, αλλά λόγο στον διαχειριστικό έλεγχο έχει και ο γενικός διευθυντής του κόμματος κ. Ρ. Σπυρόπουλος (ο οποίος παρέλαβε από τον αποπεμφθέντα για την υπόθεση των ομολόγων κ. Ι. Παπακωνσταντίνου «μαύρη τρύπα στο ταμείο»), ενώ στα λογιστικά βιβλία και στον έλεγχο των εσόδων βρίσκεται ο οικονομολόγος κ. Γ. Γεωργακόπουλος, από τους στενούς συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου. Οι πρόσφατες εκλογές και οι μετεκλογικές διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα είχαν ως αποτέλεσμα να βαθύνει ακόμη περισσότερο η «μαύρη τρύπα» και να αναγκαστεί το κόμμα για πολλοστή φορά να προσφύγει σε δανεισμό. Η ΝΔ, που διαθέτει συγκεντρωτικό οικονομικό σύστημα με έναν διαχειριστή, τον γενικό διευθυντή της, εμφανίζει, όπως δηλώνει ο κ. Δασκαλάκης, από το 2007 βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη, πλην όμως και αυτή αναγκάστηκε να καταφύγει σε δανεισμό.

Ο ΣΥΝ αντιμετωπίζει βεβαίως οικονομικό πρόβλημα, αλλά επιχειρεί να διαχειριστεί με προσφορότερο τρόπο την κρατική επιχορήγηση: «Τόσα παίρνουμε, τόσα πρέπει να ξοδεύουμε» λένε τα στελέχη του, που αποδίδουν σημασία σε κάθε οικονομική εξόρμηση την οποία αποφασίζει το κόμμα ανάμεσα στους ψηφοφόρους και στους φίλους του. Ο ΛΑΟΣ, κατά δήλωση του προέδρου του κ. Γ. Καρατζαφέρη, επιστρατεύει ένα... ντόμπερμαν για να φρουρεί το ταμείο του. Πρόκειται για τον απόστρατο αξιωματικό κ. Κ. Σκανδαλάκη, «που δεν μπορείς να του πάρεις ούτε ένα ευρώ» όπως λέει ο πρόεδρος του κόμματος. Επιπλέον ο ΛΑΟΣ έχει τοποθετήσει ως ταμία (για την οικονομική διαχείριση) την κυρία Ελένη Αναγνώστου, μεταγραφικό απόκτημα από τη ΝΔ. Τα οικονομικά του ΚΚΕ διαχειρίζεται οικονομική επιτροπή η οποία πέραν της κρατικής επιχορήγησης στοχεύει και στις εισφορές μελών και φίλων.

Πέραν της δραματικής έκκλησης των οικονομικών επιτελείων των δύο μεγάλων κομμάτων για «περικοπές», ΠαΣοΚ και ΝΔ προτιμούν την ΑΤΕ για δάνεια, του κ. Π. Λάμπρου στο παρελθόν, του κ. Δ. Μηλιάκου σήμερα. Και τα δύο έχουν υποθηκευμένη τη χρηματοδότησή τους από τον προϋπολογισμό του μεθεπόμενου έτους. Στην ουσία, προκειμένου να πάρουν δάνειο από την ΑΤΕ, και τα δύο κόμματα υποθηκεύουν τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις τους.

«Η Δημοκρατία στοιχίζει ακριβά» έλεγε συχνά ο αείμνηστος Αθανάσιος Τσαλδάρης και αυτός είναι ο λόγος (όπως φαίνεται και από τους πίνακες που δημοσιεύονται παραπλεύρως) που οι κρατικές επιχορηγήσεις προς όλα τα πολιτικά κόμματα χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται. Στην πραγματικότητα τα κόμματα, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, έχουν οικονομικό όφελος όταν ο εκάστοτε υπουργός Οικονομίας επιχειρεί να αυξήσει τα έσοδα. Και τούτο γιατί, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης εξαρτάται από την αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Οσο περισσότερα είναι τα έσοδα του κράτους τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιχορήγηση προς τα κόμματα κατ' έτος.

Ελλείμματα στα ταμεία

Οι «μαύρες τρύπες» σε Ρηγίλλης και Χαριλάου Τρικούπη

Η ΝΔ δεν ασχολείται με τα οικονομικά του ΠαΣοΚ είτε από έλλειψη ενδιαφέροντος, είτε διότι δεν έχει αποδείξεις για να του προσάψει κάτι. Αντιθέτως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ενδιαφέρον για τα οικονομικά του κυβερνώντος κόμματος. Πολύ πρόσφατα, σε ομιλία του για την υπόθεση των ομολόγων, ο κ. Γ. Παπανδρέου άφησε σαφείς υπαινιγμούς για σύνδεση του «μαύρου χρήματος» με το ταμείο της ΝΔ. Αλλά και ο γραμματέας Οικονομικού του ΠαΣοΚ κ. Τ. Χυτήρης συχνά αναρωτιέται «πώς τα βγάζει πέρα η ΝΔ». Πώς τα βγάζει πέρα όμως και ο κ. Χυτήρης στη Χαρ. Τρικούπη άρχισε να αναρωτιέται και η πλευρά του κ. Ευ. Βενιζέλου, η οποία ζήτησε ενημέρωση για τα οικονομικά. Ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη καλέσει ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι και ελέγχουν τα οικονομικά του ΠαΣοΚ, κάνουν δηλαδή ένα είδος... απογραφής, ενώ όπως λέει ο κ. Χυτήρης «είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ακόμη και αιφνιδιαστικό έλεγχο από οποιονδήποτε, ακόμη και από τη Βουλή».

Η ΝΔ αντί άλλης απαντήσεως επιδεικνύει τον προϋπολογισμό της του έτους 2006, ισοσκελισμένο και υπογεγραμμένο από τον τότε γενικό διευθυντή της κ. Κ. Σημαιοφορίδη. Αναφέρει σύνολο εσόδων 24.779.518,79 ευρώ. Εξοδα, ακριβώς τα ίδια. Το πιο σημαντικό έσοδο που έχει η ΝΔ (πέραν της κρατικής χρηματοδότησης) είναι οι εισφορές μελών, βουλευτών και φίλων, που το 2006 ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα οι εισφορές των βουλευτών ήταν 846.231,12 ευρώ, ενώ των ευρωβουλευτών μόλις 57.093,19 ευρώ. Το πιο σημαντικό έξοδο δεν είναι, όπως θα περίμενε κανείς, οι λειτουργικές δαπάνες, δηλαδή οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού (είναι 4.098.320,11 ευρώ), αλλά οι δαπάνες προβολής θέσεων και προγραμμάτων της ΝΔ, που πλησιάζουν τα 3 εκατ. ευρώ.

Και τα δύο κόμματα έχουν αρχίσει τις οικονομίες με στόχο να περιορίσουν τη «μαύρη τρύπα» που παρουσιάζει το ταμείο τους έχοντας στραμμένη την προσοχή τους στο ενδεχόμενο να προκηρυχθούν αιφνιδιαστικά σύντομα εκλογές. Το ένα (το ΠαΣοΚ) ξενοικιάζει γραφεία για να εξοικονομήσει κονδύλια, το άλλο (η ΝΔ) περικόπτει μετακινήσεις στελεχών και τα δύο βάζουν φραγή στα τηλέφωνά τους, αντικαθιστούν τα αυτοκίνητά τους με μικρότερου κυβισμού, ζητούν αποδείξεις, ακόμη και περιστολή γραφικής ύλη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.Το ΒΗΜΑ, 21/10/2007 , Σελ.: A16

Κενό μνήμης;;;;


Γ. Παπανδρέου: «Γίναμε έρμαιο στα συμφέροντα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ που τιτλοφορείται «Γίναμε έρμαιο στα συμφέροντα» έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». «Ως κυβέρνηση φαινόταν να νοιαζόμαστε περισσότερο για το πάπλωμα και λιγότερο για το δημόσιο καλό. Ήμασταν χωρίς εσωτερική συνοχή, αλλά με πολλές μικροομάδες, μικροσυμφέροντα. Γίναμε έρμαιο στα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να ποδηγετήσουν το ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Παπανδρέου περιγράφοντας το κυβερνητικό παρελθόν του κόμματός του. Ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος «όλοι θα έχουν τη θέση που θα τους δίνει τη δυνατότητα να υπηρετήσουν την ενότητα μαζί με τα συμφέροντα των πολλών και των αδυνάτων».

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «κανένας και τίποτα δεν θα κερδίσει τη ΝΔ, αν προηγουμένως δεν αποδείξει σε τι θα διαφέρει απ' αυτήν». Σχολιάζοντας την εκτίμηση του κ. Βενιζέλου ότι ο ίδιος θέλει ένα «μικρό, φοβικό και ηττοπαθές ΠΑΣΟΚ» ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τέτοιο είναι το ΠΑΣΟΚ «που κατασπαράσσεται από προσωπικές στρατηγικές».

Αναφερόμενος στον Δημήτρη Τσοβόλα είπε ότι είναι καλοδεχούμενος στη νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ καθώς «τέτοιους ανθρώπους και με παρόμοιο δημόσιο ήθος τούς έχουμε ανάγκη», ενώ σε ερώτηση για το εάν πιστεύει τον κ. Σημίτη, που υποστηρίζει ότι κρατά στάση αυστηρής ουδετερότητας ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «θέλω να το πιστεύω».

Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε επίσης υπέρ ενός διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «να οδηγήσει σε κοινή δράση υπέρ των ασθενέστερων πολιτών και των νέων ανθρώπων». Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι η ανεύρεση κοινών τόπων στη βάση των προγραμματικών διακηρύξεων της κάθε πλευράς. Χαιρέτισε εξάλλου, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν κοινές ερωτήσεις για το Ασφαλιστικό. «Είναι θετικό βήμα προς την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε μια άλλη Αριστερά» είπε ο κ. Παπανδρέου.

πηγή: "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" - 21/10/07
Σκίτσο: Ελεύθερος Τύπος 10/8/07

(?) Συγνώμη ρε παιδιά αλλά από ΠΟΥ και ΠΟΤΕ ήρθε ο κος Παπανδρέου και μόλις ΤΩΡΑ τα ΕΜΑΘΕ όλα αυτά για το ΠΑ.ΣΟΚ ? Και εν πάση περιπτώσει από το 2004 έως και σήμερα γιατί δεν συνεργάστηκε με τον αρχηγό(?) του ΠΑ.ΣΟΚ για να διορθώσει τα κακώς κείμενα?

Ζούμε καλά, ελεύθερα, δημοκρατικά...

Ζούμε καλά, ελεύθερα, δημοκρατικά...

Tης Τασουλας Καραϊσκακη

Ας πάψουμε να παραπονιόμαστε. Αν δεν μας άρεσε η κοινωνία όπου ζούμε, θα φροντίζαμε –αργά, μεθοδικά– να την αλλάξουμε. Αλλά δεν θέλουμε να την αλλάξουμε. Εχουμε βολευτεί μέσα στο ελληνικής κοπής κοινωνικό νεφέλωμα όπου «επιτρεπτό είναι ό,τι μας εξυπηρετεί». Και ενώ καταδικάζουμε τα κακώς κείμενα (δηλαδή όσα θίγουν τα προσωπικά μας συμφέροντα ή πάλι δεν θίγουν κανένα μας συμφέρον αλλά μας κινούν το ενδιαφέρον) δεν κάνουμε τίποτα για να τροποποιήσουμε αυτό το ιδιότυπο είδος κοινωνίας με μηχανισμούς διακυβέρνησης πολλαπλά στρεβλωμένους από τα ιδιωτικά και συντεχνιακά συμφέροντα. Το κράτος κάνει επιλεκτικά αισθητή την παρουσία του. Και όχι λόγω ηθικής ανεπάρκειας μεμονωμένων ατόμων σε ένα κατά τα άλλα αδιάβλητο ελεγκτικό μηχανισμό (κυβερνητική εκδοχή), αλλά γιατί όλο το σύστημα είναι κακοφορμισμένο. Τόσο κακοφορμισμένο που πισωγυρίζει κάθε αναγεννημένη βούληση για κάθαρση.

Στην Ελλάδα ζούμε καλά γιατί ζούμε «ελεύθερα». Με ένα δικό μας στρεβλό τρόπο έχουμε επιτύχει αυτό που έχουν ονειρευτεί πλήθος πολιτικοί επιστήμονες για τις κοινωνίες του μέλλοντος, δηλαδή μια αρραγή αυτοκυβερνώμενη πολιτεία, μια κοινωνία όπου τα άτομα υφίστανται τη μικρότερη δυνατή παρακώλυση, τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση από το κράτος. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως μικροί, μεγάλοι ή πανίσχυροι επιχειρηματίες δεν πληρώνουμε όσο φόρο θέλουμε; Δεν υφιστάμεθα (τελικώς) όσους και όποιους ελέγχους θέλουμε; Ως ιδιοκτήτες, μηχανικοί, εργολάβοι δεν κτίζουμε, δεν επισκευάζουμε, δεν επεκτείνουμε όπου, όπως κι όποτε θέλουμε; Ως τοπικοί άρχοντες δεν λέμε και ξελέμε χωρίς καμία κύρωση, δεν προωθούμε τα επωφελή από τα κοινωφελή έργα, δεν πλουτίζουμε ανενόχλητοι, δεν διαθέτουμε κατά το δοκούν τους δημόσιους πόρους;

Στην Ελλάδα ζούμε καλά γιατί ζούμε «δημοκρατικά». Δεν κάνουμε συνεχώς διάλογο; Δεν έχει σημασία αν σφαζόμαστε και ασχημονούμε. Είναι έκφραση της ελευθερίας μας. Κι αν δεν μπορούμε να καθίσουμε στη σειρά, και ξεπερνάμε τους μπροστινούς μας λαδώνοντας, το κάνουμε γιατί μισούμε τη γραφειοκρατία. Δεν είναι η γραφειοκρατία ο εχθρός της (πελατειακής) δημοκρατίας;

Στην Ελλάδα έχουμε επιτύχει την πιο ναρκισσιστική εκδοχή δημοκρατικού πολιτεύματος. Κάθε πολίτης υπακούει στον δικό του ατομικό νόμο – είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγει την υποταγή στη βούληση των άλλων. Μοναχικοί διεκδικητές της υλικής ευημερίας, θέλουμε την εξουσία υπηρέτρια των ατομικών αναγκών μας.

Μα, τίποτα δεν έχει απομείνει –θα αναρωτηθεί κανείς– από την παλιά σοφία, την αίσθηση του μέτρου, το αίσθημα δικαίου; Φυσικά κι έχει μείνει. Τα ήθη επιζούν και μετά τον «θάνατο» των νόμων. Μόνο που είναι βαθιά θαμμένα κάτω από το παχύ στρώμα του ηδονιστικού ατομικισμού μας. Προς το παρόν.

πηγή: "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" - 21/10/07

Τα στοιχήματα της ανθρωπότηταςπηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_907608_14/10/2007_245165

Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2007

(διαφήμιση, advertising)

διαφήμιση, advertising. Η διαδικασία και τα μέσα (Τύπος, κινηματογράφος, Τηλεόραση κλπ) με τα οποία γίνεται γνωστή στο ευρύτερο κοινό η ποιότητα των υπαρχόντων αγαθών και υπηρεσιών. Με βάση τη σημειολογία, ο Ζαν Μποντριγιάρ (1970) υποστήριξε ότι στις σύγχρονες κοινωνίες στην έννοια κατανάλωση, εμπεριέχεται και η "ενεργός αξιοποίηση του σήματος" έτσι ώστε σήμα και προϊόν να εμφανίζονται ως ενιαία οντότητα στοπλαίσιο της παραγωγής του "προϊόντος σήματος". Με βάση λοιπό την αντίληψη αυτή, η δύναμη της διαφήμισης αποτελεί κεντρικό άξονα στη σύγχρονη κοινωνία. Σε ένα πολύ δημοφιλές, κοινωνιολογικού περιεχομένου ποίημα, τους "Αφανείς Προπαγανδιστές", ο Βανς Πακάρ ιχνογραφεί την εικόνα μιας πλειάδας ψυχολογικού και κοινωνιολογικού χαρακτήρα τεχνικών οι οποίες είναι παντοδύναμες. Στη δεκαετία του ΄50 ο μυθιστοριογράφος Τζ. Πρίσλυ εστίασε τη προσοχή του στην έννοια admass, μερίδα του κοινού η οποία επηρεάζεται εύκολα από τη διαφήμιση, για να περιγράψει το δρόμο προς την κατανάλωση που εμπλουτίζεται με τη μαζική στις σύγχρονες κοινωνίες.Επίσης οΠακάρ υποστήριξε ότι η διαφήμιση προωθεί την κατανάλωση προκειμένου η τελευταία να παίξει το ρόλο του μέσου επίλυσης των προσωπικών και πολιτικών προβλημάτων. Η διαφήμιση δημιουργεί "ψεύτικες ανάγκες" που ικανοποιούνται με ένα εκ προοιμίου λανθασμένο τρόπο από την εμφανή κατανάλωση, με βάση την αντίληψη ότι προϋπόθεση της απόκτησης αγαθών είναι η ύπαρξη ευημερίας και πνευματικής γαλήνης. Ενάντια σε αυτές τις απόψεις, με βάση πιο παραδοσιακού χαρακτήρα παραδείγματα στο πλαίσιο ερευνών για τα ΜΜΕ υποστηρίζεται συχνά ότι υπάρχουν εμπόδια στη μαζική επικοινωνία (π.χ απόψεις κοινωνικών ομάδων) που λειτουργούν ως "προστατευτική ασπίδα" στη όποια εύκολη χειραγώγηση. Οι φεμινιστικές θεωρίες πάνω στο θέμα της διαφήμισης έχουν ακολουθήσει μια άλλη κατεύθυνση, τονίζοντας κύρια τη συχνή προβολή του σεξισμού, επίσης τη γήρανση και τα ρατσιστικά χαρακτήρα στερεότυπα. Μια περαιτέρω αντίληψη γα τη διαφήμιση είναι ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και αλλού, η διαφήμιση επηρεάζει το γενικότερο περιεχόμενο των ειδήσεων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά, ο Κάραν κ.α. σχολιάζοντας τη συζήτηση που έγινε το 1977 για τη χρηματοδότηση του Τύπου από τη Βασιλική Επιτροπή σε θέματα Τύπου , υποστήριζε ότι η διαφήμιση οργανώνει και τη δομή και το περιεχόμενο του Τύπου, ενω λειτουργεί αποτελεσματικά ως ένα σύστημα πατροναρίσματος που υποστηρίζει περισσότερο τις καπιταλιστικές αξίες παραγωγής από τις δημοκρατικές πολιτικές αξίες. Αγορές και ομάδες πολιτών οι οποίες δεν είναι αρεστές σε διαφημιστές και παραγωγούς, όπως ηλικιωμένοι ή ομάδες ατόμων χαμηλού εισοδήματος, δεν υπηρετούνται από τα ΜΜΕ επειδή αυτά εξαρτώνται από τη διαφήμιση. Ένα τελευταίο σημείο που πρέπει να μνημονευτεί είναι ότι ορισμένες διαφημιστικές εταιρείες αυτή τη στιγμή έχουν υιοθετήσει απόψεις σε ό,τι αφορά στον καθορισμό των ομάδων στις οποίες απευθύνονται που έχουν πολλά κοινά με τις αντιλήψεις που σήμερα έχουν διαμορφωθεί από τους πανεπιστημιακούς, στο πλαίσιο της έννοιας μεταμοντέρνες κοινωνίες προκειμένου να περιγραφούν οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Ο μεταμοντερνισμός θεωρεί ότι η έννοια Τάξη έχει μικρή σχέση με τα σύγχρονα πιστεύω απ ότι η έννοια ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ και ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Με αυτή την έννοια η διαφήμιση θεωρείται ότι κατά κύριο λόγο εμπεριέχει την έννοια του "πείθειν" απ΄ότι εκείνη του "επηρεάζειν" και οι διαφημιστικές εταιρείες όλο και περισσότερο εγκαταλείπουν την κοινωνικοοικονομική κατάταξη των συστημάτων, αντικαθιστώντας τα με τις καταναλωτικές τάξεις και τις "ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ".

πηγή: COLLINS "Λεξικό Όρων Κοινωνιολογίας"
φώτο:http://files.blog-city.com/files/aa/2370/p/f/capitalism_large.jpg

Επεισόδιο 6ο : Το Μαγαζί

Ενώ πριν λίγες μέρες, το να βρίσκεται ανάμεσα σε Ρ20 να τον πασπατεύουν και να του βγάζουν τα ρούχα, ήταν παράδεισος...

...απόψε τα πράγματα δεν ήταν τόσο ευχάριστα! Η τσατσά ιδρωμένη και με ανάσα που ξέρναγε κάπνα και ουίσκι, αρπάζει τον φυλακισμένο στο νέο του κορμί φίλο μας (ωραίο κορμί ομολογουμένως) και τον/την σύρει σε έναν μαύρο διάδρομο. Αριστερά του έβλεπε πόρτες, συνέχεια πόρτες...κάποια από αυτές ίσως να έδινε τέλος στα βάσανά του..ίσως όμως και όχι.

"Σε παρακαλώ, σταμάτα που με πας? Πήγαινε πιο αργά τουλάχιστον...μου πέφτει το γαμοπαντελόνι...δεν μπορώ να περπατήσω γρήγορα. Περίμενε..."

"Προχώρα μωρή...ακόμα ντεν ήρτε και κωλοβαράει....τί είναι το άλλο κορίτια? χαζές να περιμένουν εσένα??? Προχώρα είπα και βγάλε αμάν αυτά τα shoes...από ποιόν τα πήρες....άκου εκεί αντρικά παπούτσια??

Η "φίλος" μας πραγματικά κατέβαλε απίστευτες προσπάθειες να προλάβει την τσατσά η οποία κινούνταν στον διάδρομο λες και κάποιος την κυνηγούσε. Τα ρούχα του αποτελούσαν τα μοναδικά απομεινάρια της ζωής του πρίν το ληγμένο Red Bull. Τα ρούχα της καθημερινότητάς του, τώρα αποτελούσαν βάρος...Το παντελόνι του τώρα πια έπεφτε συνέχεια...έπρεπε συνεχώς να το κρατάει για να μην φτάσει στα υπέροχα...(εε συγνώμη)...στα γόνατά του (βλέπεις η μέση του τώρα πια είχε αλλάξει..ήταν πια...λεπτή...λεία..).
Τα παπούτσια τον/την κρατούσαν πίσω (μας πώς θα μπορούσαν αυτά τα ντελικάτα ποδαράκια να περπατήσουν με 45 νούμερο Timberland μποτάκι? Αδύνατο φυσικά).

Όσο για το πουκάμισο..ανεβοκατέβαινε αισθησιακά στους ρυθμούς των άγαρμπον και απελπισμένων βημάτων του/της..

"Σταμάτα επιτέλους...σταμάτα δεν μπορώ να συνεχίσω.ΜΑ ΠΟΥ ΜΕ ΠΑΣ?"

Καμία απάντηση...οι φωνές του/της πνίγονταν μέσα σε έναν μαύρο διάδρομο..έναν διάδρομο ατελείωτο..ένα διάδρομο πνιγμένο στη κάπνα και σε ένα υπόκωφο βουητό..ένα βουητό σαν...σαν...σαν μουσική...ΜΟΥΣΙΚΗ??

Ξαφνικά η Svetlana ανοίγει μία από τις πόρτες.

"Έλα προχώρα....ντεν τα φάμε όλη τη βραντιά εντό..άντε μπες και βγάλε αυτά τα παλιόρουχα..θα σου φέρω έγκο ρούχα...τελείωνε μωρή!"

Η πόρτα έκλεισε απότομα..ο υπόκωφος ήχος σταμάτησε όχι όμως και ο εφιάλτης.

"Να γδυθώ?? Γιατί να γδυθώ?? Μα...μα τί γίνεται εδώ..τί είναι όλοι αυτοί οι καθρέφτες? ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η Μ******Α ΜΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΟΥ?"

Όλα αυτά τα ερωτήματα ήταν η μοναδική του/της παρέα μέσα σε αυτό το βρώμικο δωμάτιο...ίσως και η πιο ευχάριστη παρέα μέχρι τη στιγμή που η τεράστια Svelana έκανε πάλι την εμφάνισή της."Ακόμα έτσι είσαι μωρή....βγάλτα τα παλιόρουχαααα..."Με μία απότομη λυσσασμένη κίνηση το πανάκριβο GANT πουκάμισο ερωτοτροπούσε σκισμένο με το βρωμερό δάπεδο, αφήνοντας ελεύθερα τα ....καλύτερα σημεία της σωματικής μετάλλαξης του/της φίλου μας. Εκείνος/νη με μία αυθόρμητη κίνηση τα κάλυψε όλο ντροπή. Όσο και να προσπαθούσε όμως οι καθρέφτες γύρω του ήταν αχόρταγοι...αναπαρήγαγαν παντού αυτό το καταπληκτ...συγνώμη...θλιβερό θέαμα.

Το παντελόνι και τα παπούτσια δεν άργησαν να φύγουν καθώς δεν άνηκαν πια σε αυτό το σωματότυπο..από το οποίο εδώ και ώρες κρέμονταν με δυσκολία..


"ΕΛΑ ΕΛΑ ντεν τέλω ντροπές...ΕΛΑ ΕΛΑ φόρα αυτό και τελείωνε η ΣΩΛΗΝΑ περιμένει....ντεν ακούς τη μουσική...ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΒΓΑΙΝΕΙΣ".....συνεχίζει η Ενεσούλα.

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2007

(ανθρώπινη φύση, human nature)

ανθρώπινη φύση, human nature. Τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στα ανθρώπινα όντα ως φυσικού είδους ή ειδών. Οι κοινωνιολόγοι γενικά συμφωνούν ότι , σε σύγκριση με άλλα ζώα, η διακεκριμένη ποιότητα της ανθρώπινης φύσης είναι η πλαστικότητα της. Μάλλον σαν έχοντα γεννηθεί με έμφυτα διακεκριμένα ένστικτα ή προδιαθέσεις στοιχεία που αναπτύσσονται με την ενηλικίωση ή αυτόματα μέσα από το περιβάλλον, η συμπεριφορά των όντων αυτών επηρεάζεται από την κουλτούρα και την κοινωνικοποίηση. Έτσι, υποθέσεις ότι τα ανθρώπινα όντα είναι από τη φύση τους κτητικά ή επιθετικά μπορεί να αντιπαραταχθούν με παραδείγματα κοινωνιών οπού οι κτητικές τάσεις ή οι πόλεμοι είναι απόντες. Πάνω απ όλα τα ανθρώπινα όντα ανέπτυξαν την ικανότητα για αντανακλαστικότητα, εισάγοντας έτσι την πιθανότητα της αιτιολογημένης πράξης και της αιτιολογημένης κοινωνικής ανάπτυξης. Εντούτοις, αντίθετα με τα προηγούμενα ο εκπολιτισμός ορισμένες φορές θεωρείτε ως λούστρο (π.χ στο βιβλίο του Φρόιντ ¨Ο εκπολιτισμός και οι Απαρέσκειές του¨), όπου η ενστικτώδης αντίληψη της ανθρώπινης φύσης εξακολουθεί να έρχεται στην επιφάνεια με τάση πάντοτε να περιορίζει την πρόοδο ή την αιτιολογημένη ανάπτυξη.

πηγή: COLLINS "Λεξικό Όρων Κοινωνιολογίας"
φώτο: http://www.margauxd.com

Σύντομα αλλά καλά 2

Τι κοινό έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα σπερματοζωάρια ;


- Πολλοί μπαίνουν, αλλά μόνο ένας κάνει δουλειά !


___________________________________________________


- Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πουτάνας, ερωμένης και συζύγου;


- Η πουτάνα λέει: "ακόμα;", η ερωμένη "κι όλας;" και η σύζυγος
"νομίζω πως το ταβάνι θέλει βάψιμο"


___________________________________________________


- Μαμά, τώρα που έγινα 16 χρόνων να βάλω σουτιέν;


- Όχι Μανώλη.


___________________________________________________


- Τι λέει ένα σκουλίκι που έπεσε μέσα σε μια μακαρονάδα ;


-Πω πω παρτούζα !!!


___________________________________________________


-Από ποια πρόβατα βγαίνει το αγνό παρθένο μαλλί;


-Από αυτά που τρέχουν πιο γρήγορα από τον τσοπάνη


___________________________________________________


Ποιες είναι οι 3 ομοιότητες του μισθού και της περιόδου


1) Έρχονται μόνο 1 φορά το μήνα.
2) Κρατάνε μόνο 1 εβδομάδα
3) Γαμιέσαι μέχρι να ξανάρθουν


___________________________________________________


- Τι κοινό έχουν το στήθος μιας γυναίκας και ένα ηλεκτρικό τραινάκι;

- Και τα δύο είναι φτιαγμένα για παιδιά, παίζει όμως μαζί τους ο μπαμπάς


___________________________________________________


- Τι συμβαίνει όταν ένας άντρας μιλάει πρόστυχα σε μια γυναίκα ;


- Σεξουαλική παρενόχληση.


- Τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα μιλάει πρόστυχα σε έναν άντρα ;


- 0,65 ευρώ / 15δευτερόλεπτα


___________________________________________________


- Πως λέγεται η πιπα ινδικά;


- Γάμα Μούτρα.


___________________________________________________


- Πως μπορείς να κάνεις τη γυναίκα σου να φωνάζει δυνατά όταν κάνετε έρωτα;


- Οταν τελειώσεις σκούπισε το πουλί σου στην κουρτίνα


___________________________________________________


- Ποιός είναι ο πιο δημοφιλής άντρας σε ένα στρατόπεδο γυμνιστών;


- Αυτός που μπορεί να κρατάει έναν καφέ στο κάθε χέρι και καμμιά δεκαριά
ντόνατς


___________________________________________________


- Ποιά είναι η πιο δημοφιλής γκόμενα σε ένα στρατόπεδο γυμνιστών;


- Αυτή που μπορεί να φάει το τελευταίο ντόνατ.


___________________________________________________


- Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο "Αχ !" και στο "Αααααααααααααχ !!!";


- Τουλάχιστον δέκα πόντοι.


___________________________________________________


- Γιαγιά, γιαγιά, να παίξω με τα βυζιά σου ;


- Παίξε, αλλά μην απομακρυνθείς πολύ !


___________________________________________________


- Γιατί οι γριές δε φορούν μίνι φούστα ;


- Για να μη φαίνεται το στήθος τους.___________________________________________________


-Γιατί το μ****νί είναι κάθετο και όχι οριζόντιο;


-Για να δέχεται και πιστωτικές κάρτες


___________________________________________________


-Γιατί τα ταμπόν έχουν μια κλωστή στην άκρη?


-Για να κάνουν οι μουνόψειρες bunjee jumping.


___________________________________________________


-Πως λένε στη Θεσσαλονίκη το sleeping bag ;


-Μπουγάτσα με τουρίστα.


__________________________________________________


- Γιατί τα στρουμφάκια είναι χαμογελαστά την άνοιξη ;


- Γιατί μεγαλώνει το χορτάρι και τους γαργαλάει τ' αρχιδια.


___________________________________________________