Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2007

ΕΛΛΑΔΑ: Το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη των 15

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ:

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ


Με το 21% των πολιτών της να ζούν στα όρια της φτώχειας, έχοντας εισόδημα κατώτερο του 60% του μέσου εθνικού εισόδηματος, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην παλαιά Ευρώπη των «15» μαζί με την Ιρλανδία, με δεύτερη την Πορτογαλία (20%) και τρίτη την Ιταλία (19%). Το χαμηλότερο ποσοστό έχει η Σουηδία (9%).

Από το 21% του πληθυσμού που ζει στα όρια της φτώχειας στην Ελλάδα, το 33% είναι άνω των 65 ετών και συνταξιούχοι (32%).

Οι επιπτώσεις των κοινωνικών παροχών στη μείωση του ποσοστού φτώχειας διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Οι μικρότερες επιπτώσεις παρατηρούνται στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Στη χώρα μας, το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας χωρίς κοινωνικές παροχές είναι 23% και με τις παροχές μειώνεται μόνο στο 20%. Καμία σύγκριση με χώρες όπως η Δανία (από 29% σε 10%), η Σουηδία (από 17% σε 9%), το Λουξεμβούργο (από 23% σε 12%) και γενικά η Ευρώπη των 15 (από 24% σε 15%).

Τα όρια της φτώχειας δεν είναι τα ίδια: στην Ελλάδα, ένα νοικοκυριό με ένα άτομο θεωρείται ότι βρίσκεται στα όρια της φτώχειας όταν το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσόν των 4.264 ευρώ. Στη Γερμανία, το αντίστοιχο ποσόν είναι 9.455 ευρώ και στο Λουξεμβούργο 13.863 ευρώ . Ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 15 είναι 8.319 ευρώ το χρόνο, σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σχέση με την Ελλάδα. Για μία τετραμελή οικογένεια, δύο ενήλικοι με δύο παιδιά, το κατώφλι της φτώχειας στην Ελλάδα είναι 8.955 ευρώ το χρόνο, στη Γερμανία είναι 19.855 ευρώ , ενώ στην Ευρώπη των 15 είναι 17.469 ευρώ.

Επιπλέον, ένας στους τρείς Ελληνες στερείται στοιχειωδών ανέσεων: μόνο το 38% του πληθυσμού έχει τη δυνατότητα να πάει μία εβδομάδα διακοπές σε ξενοδοχείο κάθε χρόνο, να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού ή τη δόση του δανείου χωρίς καθυστερήσεις, να έχει ως γεύμα κάθε δύο ημέρες κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι και να έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό, με εξαίρεση την Πορτογαλία. Το 26% του ελληνικού πληθυσμού δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τουλάχιστον μία από τις προαναφερθείσες «ανέσεις».

Επίσης, το 12% των Ελλήνων αδυνατούν να αγοράσουν αυτοκίνητο, δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μετά την Πορτογαλία (17%). Οσον αφορά «ανέσεις» που έχουν σχέση με την κατοικία (έλλειψη υγρασίας, ηλιοφάνειας, εσωτερικής τουαλέτας...), το 27% δηλώνουν ότι τις στερούνται. Το αντίστοιχο ποσοστό των Πορτογάλων είναι 39%.

Ωστόσο, άλλο φτωχός στη Σουηδία ή στη Δανία και άλλο στην Ελλάδα. Στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά το 20% αντιμετωπίζει επίσης το φάσμα των στερήσεων, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό φτάνει στο 60%...




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/10/2007

4 σχόλια:

tzonakos είπε...

Οπως ειχες γράψει αλλού, καμαρώνει ο έλληνας για το Μέγαρο Μουσικής ενω ο ίδιος καθημερινά χάνει απο το εισόδημα του.
Ελπίζει να μην καταλήξει φτωχός γέρος και να μπορεί να κάνει κάποιες διακοπές.
Ονειρο ζωής, ενα σπίτι !!!
Αν δεν το ξέρατε, έχουμε το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη σε ιδιοκατοίκηση.
73% αν δε ναπατώμαι, έχει ΔΙΚΟ ΤΟΥ σπίτι.
Κατα τα άλλα είμαστε φτωχοί.
Δεν λέω οτι δεν είμαστε αλλα ....

Ψυχάκιας είπε...

Ρε παιδιά μήπως μπορεί κάποιος να μου εξηγήσεις όλα αυτά τα PORCHE, όλα αυτά τα ROLEX, όλα αυτά τα Μπουζούκια...όλα αυτά....ΠΩΣ?

Γνωρίζω ότι έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, μήπως όμως έχουμε και το υψηλότερο ποσοστό στεγαστικών δανείων?

Και εν πάση περιπτώσει το σύστημα του Τραπεζικού Δανεισμού κάποια στιγμή δεν θα κάνει ένα τεράστιο "ΜΠΑΜ"?

island είπε...

Το μπάμ αυτό που λες πως μπορεί να επιρρεάσει; Δεν ξέρω αν το έχουν σκεφτεί οι τράπεζες αλλά δεν θα βλέπαν πού πάει το πράγμα;

Ψυχάκιας είπε...

Το βλέπουν αλλά ταυτόχρονα βλέπουν και ετήσια κέρδη αυξημένα κατά 1000% από χρόνο σε χρόνο....άσε που έχει γυαλίσει και το μάτι τους με τα Βαλκάνια. Άσχετα όλα αυτά το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε?

Και το μεγάλο ερώτημα είναι με το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ και με τα πόθεν έσχες των 300 σχεδόν στα επίπεδα του Κρατικού Προυπολογισμού (τα έχω ανεβάσει σε θέμα προς ενημέρωσή μας)....

ΠΟΙΟΙ? ΜΑ ΠΟΙΟΙ? ΓΕΜΙΖΟΥΝ προεκλογικά την Αλεξάνδρας με μπλέ και πράσινα καπέλα??!

ΠΟΙΟΙ ΜΑ ΠΟΙΟΙ ασχολούνται σοβαρά με το ΠΑ.ΣΟΚ και τα "ΚΩΜΑΤΑ"??

ΠΟΙΟΙ???

Powered By Blogger