Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Έλληνες ξυπνάτεεεεεεεε...

Δικαστές κερνούν, βουλευτές πίνουν

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Την ώρα που η κυβέρνηση μελετά την αύξηση των ορίων ηλικίας και τον περιορισμό των συντάξεων, προωθεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία ο μισθός των ανωτάτων δικαστικών αυξάνεται πάνω από 60%, ώστε από περίπου 5.500 ευρώ που είναι σήμερα, να ξεπεράσει τα 9.000 ευρώ.

Το νέο καθεστώς θα «συμπαρασύρει» τις αμοιβές και των υπόλοιπων δικαστικών, αλλά και των βουλευτών, όπως και τις συντάξεις αμφοτέρων των κλάδων. Κι αυτό γιατί η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με το μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου.

*Η αρχή της αλυσίδας των αυξήσεων ξεκινάει με τη νομοθετική ρύθμιση. Υστερα αρκεί να προσφύγει κάποιος βουλευτής ή πρώην βουλευτής στη Δικαιοσύνη και οι προβλέψεις επεκτείνονται και στους αντιπροσώπους του έθνους. Ηδη, πληροφορίες από την Ενωση Συνταξιούχων Βουλευτών λένε ότι η πρώτη προσφυγή είναι έτοιμη, η δικαίωση της οποίας θα σημάνει περίπου το διπλασιασμό των αποδοχών των μελών της.

*Η νέα νομοθετική ρύθμιση (θα συζητηθεί στη Βουλή στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Νοεμβρίου) έρχεται να κατοχυρώσει με νόμο την περσινή απόφαση του «μισθοδικείου», που επιδίκασε αυτές τις αυξήσεις στους δικαστές, προκαλώντας πολλές συζητήσεις, εξομοιώνοντας τις αποδοχές των ανωτάτων δικαστών με αυτές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, ύψους 10.271 ευρώ.

*Η κυβέρνηση, πιεζόμενη τότε από την αντίδραση της κοινής γνώμης, δημοσίως καλούσε τους δικαστές να επιδείξουν σύνεση και να ακολουθήσουν την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά παρασκηνιακά υποσχόταν να ρυθμίσει το ζήτημα μέσα στο καλοκαίρι. Οι πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, όμως, ανέτρεψαν τα σχέδια και η κυβέρνηση, μη θέλοντας να προκαλέσει την κοινωνία προ της κάλπης, κράτησε τη ρύθμιση για μετά! Κατάφερε, μάλιστα, και συμβιβασμό (!) πείθοντας τους δικαστές να συμφωνήσουν σε αύξηση μισθού μόνο κατά 3.500 ευρώ, αντί των 4.500 που διεκδικούσαν.

Κόστος πολλών εκατομμυρίων ευρώ

Η νέα εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στα πολλά έξοδα που εμφανίζονται μετεκλογικά από την κυβέρνηση, ενώ παραμένει άγνωστο τόσο το ύψος της δαπάνης που επέρχεται, όσο και η πηγή από την οποία θα καλυφθεί. Πολύ περισσότερο που πρέπει να εξευρεθούν και τεράστια κονδύλια για να καλυφθούν αναδρομικώς οι αυξημένες αμοιβές.

* Οσο για τους συνταξιούχους δικαστές και βουλευτές; Αυτοί λαμβάνουν το 80% των εργασιακών αποδοχών (δηλαδή, των 9.200 ευρώ στο εξής) με μοναδική εξαίρεση τη σύνταξη των πρώην πρωθυπουργών, που ισούται με ακέραιο το ποσό του μισθού.

*Αυτή τη στιγμή τη δικαστική σύνταξη λαμβάνουν περίπου 1.200 λειτουργοί, ενώ τη βουλευτική 820 πρώην εθνοπατέρες, όπως και άλλοι «δικαιούχοι βουλευτικής σύνταξης», δηλαδή χήρες και παιδιά, καθώς και μερικές «άγαμες κόρες». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού, οι κρατικές δαπάνες για τους συνταξιούχους βουλευτές και πρωθυπουργούς είναι 34.500.000 ευρώ, ενώ για τους δικαστικούς λειτουργούς ανέρχεται σε 78.800.000 ευρώ.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 21/10/2007

4 σχόλια:

island είπε...

Καλό κείμενο αν και καλύτερα θα πετύχαινε τον στόχο του αν στο τέλος του κειμένου είχε ως αντιδιαστολή το κόστος του κράτους για τον χαμηλοσυνταξιούχο.

island είπε...

Τί σημαίνει Κ.Α.Τ.Α.Ν.Τ.Ι.Α. ;

Ψυχάκιας είπε...

Μόνο τον χαμηλοσυνταξιούχο??

Τον εργαζόμενο όχι?

Το επίδομα ανεργίας όχι?

Τις ιατροφαρμακευτικές καλύψεις?

Δαπάνες για την παιδεία?

Προσλήψεις πυροσβεστών?

μπλα μπλα μπλα μπλα.....

Μήπως τελικά ξέρουμε τι σημαίνει Κ.Α.Τ.Α.Ν.Τ.Ι.Α και δεν χρειαζόμαστε βαφτίσια?

island είπε...

Πάντα χρειάζονται βαφτίσια για κάτι που το βιώνουμε και δεν το ξέρουμε

Powered By Blogger