Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Ευχαριστούμε τον Υπουργό...Περιβάλλοντος


Αεροδρόμιο Ελληνικού

Σουφλιάς real estate

Αρνείται τη χρηματοδότηση (85%) από Κομισιόν, επιμένει στην αντιπαροχή

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Επιμένει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στα σχέδια που έχει ανακοινώσει για χρηματοδότηση του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό από τα έσοδα της οικιστικής αξιοποίησης τμήματος της έκτασης. Απορρίπτει έτσι την πρόταση της Κομισιόν να εξασφαλίσει έως και το 85% του κόστους, αλλά και το αίτημα των γύρω δήμων (Ελληνικού, Αλίμου, Αργυρούπολης, κ.λπ.) να μην οικοπεδοποιηθεί ούτε ένα στρέμμα, αφήνοντας παράλληλα έκθετο τον πρωθυπουργό που πριν από τις εκλογές του 2004 είχε δεσμευτεί δημόσια ότι στο Ελληνικό θα γίνει μόνον πάρκο.

Με την τακτική του ...real estate πάντως, το παλιό αεροδρόμιο παραμένει ακόμη στα σχέδια, έξι χρόνια μετά τη μεταφορά των εγκαταστάσεων στο «Ελ. Βενιζέλος» και τρία χρόνια μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η υπόθεση του μητροπολιτικού πάρκου ήρθε χθες στην επικαιρότητα με αφορμή δήλωση της αρμόδιας επιτρόπου Ντανούτε Χούμπνερ, η οποία, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, τονίζει ότι «η πρόταση για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου θα μπορούσε κατ' αρχήν να είναι επιλέξιμη για κοινοτική συγχρηματοδότηση» και αναφέρει ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στο ελληνικό Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) της περιόδου 2007-13. Στο γνωστότερο ως Δ' ΚΠΣ, η χώρα μας έχει υποβάλει κατάλογο με τα σημαντικότερα επιχειρησιακά προγράμματα, στα οποία δεν περιλαμβάνεται το Ελληνικό, όπως σημειώνεται στην απάντηση της επιτρόπου.

«Η κυβέρνηση μένει γυμνή από επιχειρήματα και έκθετη στα μάτια των πολιτών, μετά την απάντηση της Κομισιόν», τονίζει σε δήλωσή του ο Δ. Παπαδημούλης και προσθέτει: «Επιμένει στα σχέδιά της να δώσει αντιπαροχή σε εργολάβους περίπου 1.000 στρέμματα αστικού πρασίνου». Υπογραμμίζει ότι η Αθήνα έχει τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, μόλις 2,55%, ενώ το καλοκαίρι έχασε στην πυρκαγιά της Πάρνηθας 60.000 στρέμματα, από τα οποία τα μισά ανήκουν στον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Τι απαντούν

Από την πλευρά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ δεν εκδόθηκε απάντηση. Συνεργάτες του όμως μας ενημέρωσαν ότι το πάρκο του Ελληνικού δεν μπορεί να ενταχθεί σε κοινοτικά προγράμματα για τους εξής λόγους:

**Εκτός από τα κονδύλια για την κατασκευή υπάρχει και το κόστος λειτουργίας που δεν μπορούν να εκτιμήσουν, αλλά είναι σαφές ότι δεν καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους. Υπολογίζουν πως θα χρειαστούν περίπου 500 εκατ. ευρώ για τα έργα και τα έξοδα για ένα χρονικό διάστημα, που δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν. Πάντως, το λειτουργικό κόστος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τα έσοδα του πάρκου, δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαρές ολυμπιακές εγκαταστάσεις προς αξιοποίηση.

**Δεν προβλέπονται νέα κονδύλια, αλλά αναδιανομή των πόρων που διατίθενται για την Ελλάδα και επομένως αφαιρούνται από άλλα προγράμματα που δεν μπορούν, όπως π.χ. το Ελληνικό, να εξασφαλίσουν ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό είναι σωστό, όμως η ένταξη του πάρκου σε κοινοτικά προγράμματα διασφαλίζει σε μεγαλύτερο βαθμό το χρονοδιάγραμμα και το τελικό κόστος των έργων.

**Ακυρώνεται το «πράσινο ταμείο» που, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, θα δημιουργηθεί από τα έσοδα της οικιστικής αξιοποίησης και ένα μέρος του θα διατεθεί για απόκτηση χώρων πρασίνου σε υποβαθμισμένες περιοχές. Υπάρχει πάντα το θέμα της υλοποίησης του σωστού μέτρου, καθώς ώς τώρα έχουν θεσπιστεί πόροι για το περιβάλλον (π.χ. το τάλιρο στη βενζίνη), που όμως καταλήγουν στο Δημόσιο Ταμείο για την κάλυψη των ελλειμμάτων του εθνικού προϋπολογισμού.

Αορίστως...

Να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλη αοριστία στο χρονοδιάγραμμα, αφού οι συνεργάτες του υπουργού μας είπαν ότι η δημόσια διαβούλευση που είχε ανακοινωθεί θα ξεκινήσει «άμεσα», αλλά χωρίς κάποια άλλη πληροφορία. Οσο για την έναρξη των έργων, μας είπαν ότι «θα γίνει προσπάθεια να ξεκινήσουν μέσα στο 2008», ενώ δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τη διάρκεια κατασκευής.

Ασάφεια υπάρχει ως προς το εμβαδόν του πάρκου. Πριν από ένα χρόνο (6/6/2006), ο υπουργός είχε ανακοινώσει πάρκο 4.000 στρεμμάτων και διάθεση 1.000 στρεμμάτων για οικιστική ανάπτυξη.

Τον περασμένο Αύγουστο το πάρκο έφθασε τα 5.900 στρέμματα, αφού προστέθηκε η από χρόνια δεδομένη υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος και το γκολφ της Γλυφάδας. Γίνεται όμως ένα παιχνίδι με την έκταση που θα διατεθεί για οικιστική ανάπτυξη. Από τα 1.000 στρέμματα θα καλυφθούν τα 300, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι δρόμοι και ακάλυπτοι χώροι.

Οι συνεργάτες του υπουργού δεν ήταν σε θέση να μας ενημερώσουν για τον συντελεστή δόμησης, ώστε να ξέρουμε πόσο ...μπετόν θα έχει το πάρκο. Επίσης δεν μας έδωσαν στοιχεία για τη λωρίδα που θα καταληφθεί από τον νέο αυτοκινητόδρομο που προβλέπεται να κατασκευαστεί κατά μήκος της δυτικής πλευράς του παλιού αεροδρομίου και θα ενώσει απευθείας και με ανισόπεδο κόμβο την Ποσειδώνος με την Αττική οδό μέσο σήραγγας στον Υμηττό.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/10/2007

3 σχόλια:

tzonakos είπε...

Ζω καθημερινά κοντά στο Ελληνικό.
Η εγκατάλειψη του εχει αγγίξει τα όρια της ξεφτίλας.
το πρώην Ανατολικό δίδεται για εκθέσεις και ειδικά οταν εχει εκθέσεις αυτοκινήτου η περιοχή γύρω γίνεται πίστα για γκαζόκαβλους και επικίνδυνη.
Τα πανέμορφα στάδια για την Ολυμπιάδα είναι παρατημένα στο πουθενά.
Μόνο το κλειστό του μπάσκετ λειτουργεί και το διπλανό της Ξιφασκίας πότε πότε.
Αχανής η έκταση.
Αχανής και η ηλιθιότητα των τσιμεντόκαβλών.

Είμαι σίγουρος οτι σε 6-7 χρόνια θα έχουν ξεφυτρώσει εδω ξενοδοχεία πολυτελείας και μεζονέτες για λίγους.
Τα οποία, και πάλι λίγοι θα έχουν τον "τρόπο" να τα χαίρονται.
Εμείς οι άλλοι, απλά θα πρέπει να χαζεύουμε το μεγαλείο.
Στην τελική αν είχε παρθεί νωρίτερα απόφαση να κάνουν πίστα φόρμουλα-1 εδω θα είχε γίνει κάτι καλό αφου αναγκαστικά ο χώρος θα περιβαλλόταν απο πάρκα.
Τώρα θα περιβάλλεται απο εξαώροφα τέρατα. για λίγους.

Καλημερα.

Ψυχάκιας είπε...

Καλησπέρα tzonakos,

είχα την ατυχία-τύχη να γνωρίζω τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις από μέσα. Αρκετές τις παρακολούθησα από μπετά να μεταμορφώνονται σε παλάτια, στολίδια, καμάρια και άλλες τέτοιες παπαριές.

Έλπιζες σε διαφορετική εξέλιξη από την σημερινή?

Περίμενες διαφορετική εκμετάλλευση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων?

Από τη λήξη των Παραλυμπιακών Αγώνων και μετά άρχισε ξεκίνησε η κατηφόρα για όλες τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Αυτή όμως δεν είναι η ποιότητά μας σαν πολίτες και σαν άνθρωποι?

tzonakos είπε...

Ε, ναι, ομολογώ οτι περίμενα και ήθελα κάτι πολύ καλύτερο.
Γιατι ; Δεν το άξιζαν ; Δεν το δικαιούμαστε ;

Ειναι απογοητευτικό να συνηδειτοποιεί κανεις οτι σαν σύνολο είμαστε μάλλον αρκετά κατώτεροι του αναμενόμενου. Είναι πολύ λυπηρό, αλλα μάλλον ετσι είναι.

Powered By Blogger